Знање и умење (6)

Принцип насупрот вајдице (everything goes)

„Народ увек уме да препозна вођу: он или носи пендрек или паре.“

 

Ми већ живимо у врлом новом свету (Anthropocene – владавина новог човека који се ствара). То се препознаје по томе што се стари и нама познати свет – не покреће. Али нека се нико не вара да је оваква поставка грешка у систему. Напротив. Они су успели у оном што им је потребно.

Дизниленд је неговао лицемерство. Приметићете већ у разговору са људима колико се ко држи логике и чињеница, а колико ко лицемерно мења ставове од реченице до реченице. И сад многи седе код куће у дилемама: да ли ће вас вакцинисати, да ли ћете моћи да путујете, шта ћете да носите, да ли ћете моћи да купујете, од чега ћете живети, стварати? Да ли ће вас примити на казан и шта ћете од тог казанског дела плена моћи да купите...? То је све мера успеха поретка. То је свет без принципа, у којем нема етичности и естетских односа. Ера слободе где је све дозвољено (everything goes – све може). Погледајте само: више није важна ни национална песма, нити има песама посвећених каквој идеји, вођи, идеологији. А чега има?

Свет се тренутно налази између ревизионизма прошлости и обећања о богатој будућности. И једни и други су веома опасни по заједницу. Јер онај који нема власти над тренутним, садашњим стањем, показује у суштини немоћ. Зато су квази политичарима потребни медији (иако сваки од њих може да га направи сам) како би наставили са изговорима и лицемерством. За то време се у народу одвија „испирање мозга“ тако што се из културе и традиције једне заједнице избацују њени симболи а убацује им се нов садржај („нова нормалност“).

Зато је важно да се пред сваким од нас поставља питање: како се зове држава у којој живимо? Ако је неко Устав из 1974. године дошао да вам појашњава 1990. године, ко ће вам и које године појаснити то што сте, без питања, ушли у мини шенген зону? Какав вам ту закон и Устав праве? Зашто имате државу која не штити вас и потребе заједнице већ увек и само поредак? Србина са Косова хапсе на граници са Србијом, у Србији, као страног држављанина?! Како је то могуће ако је Косово наше? Али то није једина мистерија. Ми знамо за све пешачке прелазе и поштанске сандучиће како су се свечано отварали, али не знамо ништа о реконструкцији напонских мрежа и далековода. Дај ти само серија и штампај пара и зомбиленд ће да ради на празан стомак!

Али – хаос се вратио у земљу порекла (Америку)! Ових дана гледамо директан пренос гашења ере потрошача и обрачун система са зомбилендом. Гледајте и учите, јер ће овај пожар да захвати цео свет. Овде се Трамп обрачунава са претходницима. Казан је сад премали да нахрани све апетите и зато су послали народ на улицу да им тај посао уреде. По томе ко плаћа демонстрантима кауције и довози цигле (Џо Бајден, који је са сином оптужен за разбијање Украјине) види се одакле ветар дува. Међутим, нико од демонстраната не тражи смену ни гувернера, ни каквог високог полицијског службеника, па чак ни породица, ни фамилија убијеног демонстранта. Не! Они сви хоће још демократије. А шта се са друге стране дешава? Смањује се фонд за полицију и отпуштају се многи из службе. И ту долазимо до суштине! Сад кад су им смањили плате, полиција се сетила да има и неки народ и све више их стаје уз демонстранте. И још: сад више не желе ни споменике да чувају (страдао је споменик Гандију, на пример). Ово је све део реформи заједно са смањењем буџета за школство, здравство, полицију...

И зато је важно да се појединац на време утврди у принципу, јер у времену које је почело многи су пристали да буду фукара и користан идиот. Пустите луде да иду и плаћају а паметни нека се склоне, што би рекао премудри Соломон. Онај који добро промисли и крене да ради већ сад биће у предности над другима и за систем неће бити сметња. Јер ће сад свака земља, почевши од сваког појединца, морати да живи од реалних извора и прихода. (наставиће се)

 

Знање и умење (5)

Време довољности и повећане ефикасности

„Тешко је људе убеђивати да нешто схвате када су плаћени управо да не схвате.“

(Из књиге о Великој депресији од пре стотинак година.)

Сви ови перформанси који се изводе у свету и код нас долазе због забринутости оног дела човечанства, који ће у новом свету постати технолошки вишак. Они су ту да глуме нормалност, тзв. Кабуки позориште (погледати више на Википедији)

У Америци се са афере „Раша гејт“ прешло на аферу „Обама гејт“. Заправо је то спор две струје око поделе казана (буџета). Најновија статистика каже да је у Америци без посла сад већ преко 40 милиона људи. Са овом статистиком Трамп не може да се нада победи и стога је његова администрација кренула са покретањем одређених спорова у држави. То би требало да забави зомбиленд како не би приметили људи да су им фрижидери и стомаци празни. Зато се сад бавимо вакцинама Била Гејтса, 5Г мрежом, харпом, кемтрејлсом, Срби народ најстарији, а можемо очекивати и још већи уплив у те и сличне теорије.

Упоредо са овим статистика у сфери послова који се данас обављају најављује вишак од скоро 50%. А то све долази од смањења енергетских потенцијала. Већ сада се производи 20 милиона барела нафте мање него пре шест месеци. Ако овоме додамо укидање нуклеарки и термоелектрана, а притом додамо да се у многим земљама укида и субвенисање пројеката за проналазак обновљивих извора енергије (јер су финансијски прескупи и троше огромне количине енергије која је и тако на издисају, а у које спадају електрични аутомобили и мини хидроцентрале) број послова, које је дизниленд производио, наставиће да се брише (овде треба споменути и смањење буџета за здравство баш сад док је Србија била у карантину). У прилог томе да додамо следеће чињенице: британска индустрија производње нафте и гаса ће наводно због короне морати да отпусти 30000 људи (та грана је при крају и за неких 5 година ће да нестане); Бритиш ервејз отпушта 13000 - 20000 људи да би створио предуслове за „лет пуним плућима“; у склопу реформе јавне управе на Новом Зеланду, где углавном виле праве амерички милијардери и где је тешко добити дозволу за насељавање, ево података за само три службе или министарства: Министарство превоза имало је 5600 људи – остало их је 53; Управа шума имала је 17000 људи – остало их је 17; Министарство јавних радова имало је 28000 људи – остао је један министар; а највећи произвођач биодизела (етанола) у Бразилу тражи 260 милиона долара од државе да покрије губитке.

104-105 милиона барела нафте било је потребно за одржавање хиперпродукције. Сада се већ око 20% процената енергије користи мање. Стога вас лаже свако ко вам говори о јефтинијем угљу и нафти. О гасу вам и тако не причају, па мислите о грејању на време.

А док се стање у централи не среди (Америка) свет ће повремено да запада у пандемије или да страда од каквих ванземаљаца (потпуно је свеједно од чега ако су под било којим изговором ваша права укинута и замајавају вас штампањем безвредних папирића). Ми то већ видимо на примерима Немачке, Кореје, Кине где се број оболелих повећа чим крене да се покреће каква-таква економија.Кад стигне здрав новац, ви нећете моћи да платите кредите или какве дугове из старог система у новој поставци. Стога се не размећите, поготово ако је стан ваша једина имовина: извршитељи већ сад слине над њим. Са новцем поступајте рационално. У новом свету моћи ћете да тргујете само оним што имате. Управо онако како су Руси први кренули да сређују своју државу и сад са свима разговарају тако што их питају: шта ви нама имате да понудите? И то нас враћа на причу са почетка: „Раша гејт“ је покренут са циљем да се Русија настави искориштавати. Међутим, са доласком Путина, тачније оних који стоје иза њега, Америка је разумела да то што је дотад радила са Русијом више неће моћи и стога је војна структура довела на чело државе Трампа како би се избегао нуклеарни рат. Оно што је Русија урадила, сад ради Америка. А по томе како је Трамп дозволио гувернерима савезних држава да се они, а не он, изјасне око короне, па су тиме неке државе затвориле границе, а друге не, овим се показује да свет улази у сферу децентрализације, јер пара у буџету просто више нема за булументу.

Међутим, улазимо, такође, и у зону повећане ефикасности, где ће онај који има моћ узимати што му треба, убијајући онога који има.

Због смањења ресурса на планети немогуће је штампање новца до бесконачности.

Али овде нека се свако запита: колика је моја слобода и шта је са мојим правима ако ме неко ставља у заточеништво због распада хипертрофираног економског глобалног система, хипертрофиране глобалне преваре са лажним новцем, због неког вируса или ванземаљаца?

То што седите код куће долази из разлога утврђивања довољности: ви код куће треба да слушате некакве бројеве о мртвима, док за то време у централи сумирају резултате о томе колико вам је потребно за живот, колико за притвор и са колико силе могу да вас држе у заточеништву. (наставиће се).

 

Знање и умење (4)

Нова нормалност

Укинута је радничка класа и нико се није бунио. Затим је пролетеријат прешао у прекаријат (то је такође пролетеријат али у номадском смислу, и без икаквих симбола заједнице и одговорности према истој). А сад идемо ка рајетинству (раја, кметови, то јест они, који ће послом бити везани за место живљења). Све ово прати гротескно слављење првомајског празника рада града Чикага.

А ако је укинута радничка класа како ће се пунити пензиони фондови? Код нас се зна: задуживањем и кредитима. Власт узима на наше име а за своје потребе безвредне папириће, који ће остати нашој деци да их исплаћују. Но, оне на буџету и већину пензионера то не занима. Они су себе везали за дизниленд и цео народ учинили таоцима система. Но, најгоре је што они стварно мисле да систем брине о њима. Истина је другачија и по њих трагичнија. То што их је неко натерао да седе код куће требало би озбиљно да их замисли.

Пре него што су појединцима укинули део пензија просечна старост пензионера износила је 14 година. Онда је пала на дванаест. Са све већим смањењем пензија та старост се, услед лоше хране и немања новца за лекове, додатно смањила. Са појавом короне пензионери су стављени у кућни притвор (не у изолацију, како то упорно понавља „нова нормалност“). Са смањеним кретањем, живот пензионера је поново скраћен. Укида им се и право на респираторе свуда, па и у Србији (имамо респираторе за Италију али не и за наше грађане, дивота!).

Зашто неко перфидно и у рукавицама убија старе људе? Јер су пензиони фондови пребукирани и јер то светски политичари и не крију. Још је и еутаназија легализована и то тако што је социјала види као помоћ при смањењу материјалних и емотивних пражњења. И пензионери, који у већини не знају ни како се зову, иду да гласају за своју еутаназију!

Са друге стране су радикални омладинци, који са гнушањем гледају старце како им уништавају будућност. И то у њима буди жељу за што скоријом еутаназијом пензионера и у што већем броју.

Шта недостаје? Нема средње класе - носиоца друштва. Она се гаси и већ је готово угашена у целом свету. Али у Јапану, на пример, пензионери не могу да изађу на гласање. Зашто? Пензионери су конзервативци и они су завршили свој радни век. Они су кочничари и зато у Јапану право гласа имају само они који раде. А они који раде могу боље да сагледавају потребе тржишта.

(А код нас је најредовнији бирач – преварени бирач. Ми још ниједном нисмо изабрали никог да нас подигне, војно наоружа и оспособи, да наш суверенитет заштити. Са појавом короне постало је очигледно колико смо се као народ олупали и ништа нам, сем нас самих, није важно. Нема више ни пароле: „Догодине у Призрену!“. Све је огољено до сржи.)

Међутим, ово никако не треба разумети да стари људи нису потребни. Напротив. Само их је потребно одвојити од дизниленда и вратити им место за столом у оквиру сопствене породице. Они речи са екрана примају на енергетском нивоу, готово као кад се отац или мајка обраћају детету. Они су тиме заведени, јер власт не да не мисли о њима, већ их користи за своје потребе. А њихова сврха треба да буде нешто сасвим друго, тим пре што ни политици више неће бити потребни гласачи.

Србија је деиндустријализована. Налази се тачно тамо где је и била пре Другог светског рата. Али сада опустошена и без знања оних заната и вештина који би јој користили за живот као нашим прецима. Зато је важно чувати ове баке и деке како би на нас пренели своја знања и искуство у стварима од стварног значаја за живот.

Потребно је да на њих гледамо управо онако како данас Американац гледа на своје комшије Амише. (наставиће се)

 

Знање и умење (3)

Људи без лица

Кад смо већ у клупи и послати да учимо хајде да кренемо то и да радимо.

Ми смо дошли до заокруживања процеса индустријализације. Круна тога јесу: енергенти, вода, храна и интернет (вештачка интелигенција)

Сад вам причају о мултиполаризму а са чиме он почиње? Најбитнији догађај који се десио у току овог рата са невидљивим непријатељем јесте „ОПЕК плус“ где Русија, заједно са земљама које још једине имају фактички нафте, уз покровитељство Америке прави нови свет ресурса у будућности (као и 1945. кодине кад је направљен договор како ће се делити свет и поделити ресурси). Сада се одређује ко ће свет контролисати, ко ће га обезбеђивати, ко ће шта делити и какво ће притом бити књиговодство.

Али ту долазимо и до још једног заокруживања процеса а то је прелазак народа у нације.

Дефиниција народа јесте „племе које брани своје законе и територију“; дефиниција нације јесте „племе у покрету“. Дакле, народ овде постаје сувишан, а остаје да виси питање: да ли ће нација моћи да изроди народ?

Видимо како се у ово време зомбиленд (људи без лица илити са маскама) забавља одређеним перформансима режираним од извесних служби. Најпре су кренули аплаузи полицијском часу, а тек касније су кренули да лупају у шерпе и лонце. Да ли је тим људима дошло до свести да је то било дозвољено али да су изласци забрањени? Да ли уопште разумеју да су ти перформанси ту само зато да засмејавају господаре?

„Све што нас је ујело хранили смо сами“, не заборавите ову мудрост.

Да ли сте приметили одсуство опозиције и невладиног сектора у доба полицијског часа? Опозиција има имунитет и право да користи јавне медије али је њу неко намерно склонио, исто као и навијачке групе и невладин сектор такође.

Дакле, шта се подразумева под појмом политике? Препознавање проблема, опасности, непријатеља. И сад се запитајте: да ли систем прави људе или људи систем? Да упростимо: да ли ви данас можете да изаберете човека у својој општини (да не идемо даље), који ће да води бригу о потребама људи из ваше општине, или вам неки странац из неког далеког центра доведе људе који ће да седе на одређеним местима и да спроводе туђу политику?

У свом говору у УН Трамп је рекао да је ово време патриота. И видесмо како су у Мичигену упали наоружани демонстранти у Сенат, тражећи да се укине карантин како би људи могли да раде. Наравно, био је то перформанс, али перформанс који говори у прилог људи са послом, који раде, стварају, доприносе. Код нас је перформанс са шерпама, лонцима, бакљама, што су све режирани изрази немоћи ради црпљења енергије из људи. Зато ви немате на улици боркиње за људска права, док у Америци на улице излазе – радници. Зомбиленд седи код куће и прима социјалу од 1500 долара и само кука. А тек ће да кука ако настави да седи, јер ово време безвредних папирића, (који се штампају као у време Анте Марковића), ускоро ће се претворити у рецесију, хиперинфлацију и депресију.

Дизниленд је трајао 80 година, зомбиленд, рачунајте, неће мање, јер су исте газде. Поготово јер ви већ сад живите у свету у којем цвета милион цветова.

Знате ли која су данас ваша права? Ви можете удати сина и оженити ћерку, али не можете изаћи на посао. Које је ваше друштвено а које природно право? Да ли у вашој заједници владају робовласнички односи или сте заједница слободних људи? Чије вас цеви чувају од короне? Колико вас шити Устав којег се и тако нико не придржава?

Ако обесмислите природна права у заједници ви можете са људима да радите шта год хоћете. Ако немате наоружаног појединца, народну војску онда је на делу страни систем и ви живите у робовласничком друштву. Ко ће вас, у том случају, ако крене власт на вас, чувати? Рецимо да долази време присилне вакцинације. Устав? Институције? Уставни судови?

Плаћена војска ће да се бори и да пуца по наредби оног ко је плаћа.

Да, ви сте тренутно непријатељ система и налазите се у затворима. Ви сте сметња онима који су равноправнији од вас. Ваше физичке моћи су спутане. За вас је да вам изађе нека барбика на тв и каже вам како да се понашате.

А сад су и паравојне скупине навијача пуштене на улицу, док ви седите затворени. Паљење бакљи у Нишу је тек почетак. Да ли нас чека паљење аутомобила, зграда и томе слично, а све за одржавање система на штету српског народа и људи који са нама желе да живе, раде и стварају у миру?

Али још веће је питање: шта ћете радити кад вас и званично прогласе за непријатеља система? А они то итекако знају да уреде. Прогласе вас вишком и отерају од плена (буџета). (наставиће се)

 

Знање и умење (2)

„Теорија крда“ у време космополитике

Прича једног лекара из Србије: „Кад неко међу колегама добије стомачни вирус, пренесе га на све остале; кад неко закачи вирус сезонског грипа, пренесе га на све остале; каква је вероватноћа да вирус короне погоди само неке (Београд, Нови Сад, Ниш, на пример) а не све? Три недеље сам рипао као магарац због сувог кашља да сам једва дисао. Ако то није била корона, не знам шта би друго могло да буде.“

Заиста, сваком здравом разуму је јасно да вирус јењава и да се не шири али прича о страху не престаје. Она има свој разлог, који се крије у једном другом вирусу погубном за здрав ум. Ово што многи данас живе и верују у то зове се „идеологија смрти“, илити „социјализам у десоцијализацији“.

25.априла састали су се Путин и Трамп на 75-ту годишњицу сусрета совјетских и америчких трупа на реци Елби и издали су заједничко саопштење, које каже: „Дух Елбе је пример како наше државе могу оставити по страни све супротности и изградити поверење и сарађивати у име заједничких циљева.“

Присетимо се једне фразе из серије „Хоботница“: „Ако желиш да разумеш шта се дешава гледај коме то иде у корист.“ Очигледно је да су на народном страху и пандемији многе земље зарадиле новац. Стога ће се то наставити: некоме на корист а другима како падне. И сад имамо нонсенс: „Светска здравствена организација“ похвалила је Шведску за најбоље држање у пандемији. Истине ради, та Шведска готово да није предузела никакве мере предострожности и ризиковала је смрт неколико хиљада људи да не би пропала економија. Викинзи се нису уплашили (као ни Белоруси, Бразилци). Међутим, да би скинула са себе одговорност, тамошња власт је обавестила народ које мере сами да предузму за себе и притом је забранила употребу респиратора за осамдесетогодишњаке. Па како падне, јелте? Као знак захвалности малолетна Грета је донирала сто хиљада долара Уницеф-у (а да нико не прави питање одакле малолетном детету паре да их баца). Али то није крај прича за зомбиленд: према новим сателитским снимцима озонска рупа се залечила, Пентагон је објавио слику новог снимка непознатог летећег објекта, а САД су пронашле лек против вируса, који су одмах сви кренули да хвале а зове се „Ремдесивир“, (Овде се ваља присетити интервјуа руског научника из области микробиологије и академика Петра М. Чумакова руским и енглеским новинарима, који је рекао да су амерички и кинески научници у Вухану радили луде ствари. Познато је да иза лабораторије у Вухану стоји и Обама, а такође и да су са тим радовима упознати и Канађани и Аустралијанци, вероватно и неки други.)

А онда долазимо до Мадагаскара, који је и сам пронашао лек против најсмешнијег вируса и то на традиционалан начин. Они су решили да за себе производе чај од пелена, а који се користи и за дрогирање. Ето, има и да се бира: чај или телевизија, а своди се на исто.

За све ово време шта раде Срби? Седе у школским клупама и имају забрану изласка у кафане и кладионице - док не порасту. Све што је послато кући да ради, вишак је у систему. Да ли је праведно? Шта ће вам професор историје, који се хвали да зна шта је јео фараон, а не уме да вам објасни зашто смо ту где јесмо? Зато је и он послат кући да седи и учи. Зашто страдају лекари? Зато што су спремни да деци убризгају вакцине за које не знају ни ко их прави, ни од чега и сад кусају шта су сејали. Зашто администрација? Јер су због плате спремни да гласају за сваког без питања. Ушли смо у зону гравитације, где ће сумњиве цене да замене непролазне вредности. Неће бити ферарија за једну песму, већ ће се стварати у немаштини и беди али оно што вреди.

Ово је време раздвајања кукоља и жита.

Ово је време у којем столује „Теорија крда“ (Herd Immunity), у којем се мора стећи колективни имунитет, и у којем се крду обећава да ће да једе, али не и куле и градови. (наставиће се)

 

Знање и умење (1)

„Људи су пристали на губитак слободе онда кад су престали да траже своја права на улици а кренули су да аплаудирају полицијском часу затворени у својим домовима.“

Од свега што се дешава већину људи занима да ли ће ове године моћи ићи на одмор, можда море.

Они малобројни размишљају овако: Како одерати зеца? Како упецати рибу? Како препознати јестиво биље? Како наћи воду за пиће? Како се заштитити од сунца без струје и клима уређаја? Какво нам искуство могу пренети бескућници? Какво нам искуство могу пренети људи који су преживели Велику депресију? Шта можемо научити од Амиша?

У Америци је преко 8% (26 милиона) становништва изгубило посао. Али то се не дешава само у Америци. Зато сте ви ухапшени, јер замислите силан свет на улици због губитка посла. Корона је само средство са којим се убрзано постиже оно што је већ било у плану да се уради. За зомбиленд и дизниленд су теорије завере, а за појединце је ствар простија. Нема ресурса и немогуће је свет водити како се водио до сада. Он се враћа на фабричка подешавања што не би био проблем да људски материјал више није ни налик претходним генерацијама.

Попут свих нових вируса очекује се и нови и жешћи талас короне већ у октобру, како најавише неке земље (на пример Кина). По томе ми можемо рачунати и да ћемо Божић славити без изласка. Али шта ће бити са оно мало послова који се раде? Онај који следеће године буде имао посао биће редак човек, кажу. А ево шта се све дешава а о чему не добијате информације сем ако их сами не пронађете на још увек нецензурисаном интернету.

У Америци су километарски редови пред маркетима, који су све празнији и пред гашењем. Многи предузетници и приватници нашли су другу рачуницу за свој производ и обим производње који се из дана у дан смањује, што такође помера и потрошачко друштво, које се том новом тржишту приклања. Али хране има у обиљу, а фармери банкротирају. Зашто? Зато што у време короне нема сезонаца и урод пропада, а млеко се просипа по улицама. Ко год седи кући и прима пакете не пада му на памет да иде на њиву и бере сезонско поврће и воће, а нема ни оних који су досад стизали преко границе. Кад не буде пакета шта ће и по којој цени јести свет? Камиони стоје, не испоручују робу. А са короном, која се сад шири, посебно треба бити опрезан са увозном или замрзнутом храном. Зато је важно не само шта једете већ и одакле је храна. Домаће је најсигурније. Немојмо никога кривити за оно што нећемо да урадимо и прихватимо сами. А видите шта се даље збива: док урод пропада на њивама, за то време се коте мишеви, пацови, зечеви, кртице. Какве то све заразе прете и чекају свој тртенутак да ступе на светску позорницу?

Са друге стране имамо пример Сингапура. Сингапур је мала а људством претрпана земља, која не може да произведе довољно хране за сав народ, јер нема довољно земље. И шта су се досетили? Ако нема довољно земље под ногама за обраду има места горе ка небу. И направили су стаклене баште на спратове са релативно мало технологије и већ убиру плодове. Дакле, све је у идеји и томе да се са кризом изборимо људски и нађемо за себе посао од којег ћемо моћи да се прехранимо а да не крадемо и убијамо се.

Овде се озбиљно замислимо над културом и оним што нам култура, намењена деци, поручује. Примећујете ли разлику у садржајима док гледате „Телетабисе“ и „Машу и медведа“? Да, свет је некако подељен али тај свет ће да размењује садржаје и тако. И сад имате лансирање сателита у Ирану, понирање носача хеликоптера у Кини, а да ли су Срби посејали кромпир? Али немојте овде да будете буквалисти, јер знам ја да се не може живети на самом кромпиру, како ме с правом исправља моја девојчица. Али ја и не мислим само на кромпир, већ се само служим примером, а мислим на све што башта може да изнедри. Зашто? Па ако запад буде био гладан ви ћете бити још гладнији! И кад кажем „садити“, не мислим да сејете у редовима, већ као Ивица и Марица са подераном врећицом и свуда куда пролазите. Кроз шуму, поље, обале – свуда. Да нешто претекне и нама.

Знате, дивно је искуство људи у Сибиру. Они имају колибе којекуде и свако може у њих да уђе и да се склони, само је важно да кад излази остави нешто и за друге да им се нађе. Е то тако треба да разумете кад кажем „садите кромпир“... (наставиће се)

Прича о таину

Синоћ нам је новинар на „Радио 2М“ испричао поучну причу. Кад је био млад, дружио се са солунским борцем и од њега је чуо причу, која може бити истинита, а може бити и легенда (заоставштина српском народу на времена непролазна).

Прича каже овако:

„Један слепи деда шаље унука преко Албаније и притом га моли:

- Чедо, донеси деди мрвице од таина (војнички хлеб); кажу да има чудотворна својства и да се од мрвица може прогледати.

Унук обећа деди и све време пута гледао је да сакупља мрве. Међутим, како је био гладан, он је, јадник, све мрве временом појео. Кад се вратио кући, он посрамљено призна деди:

- Опрости, деда, ја сам све сакупљене мрве појео јер није било ничег другог да се једе.

На то му мудри старац рече:

- Ако си, чедо! Зна деда да мрвице не могу да лече, већ те је сакупљање мрва сачувало од глади.“

 

Угаљ нашег неба

Гледам синоћ документарац о насељавању планете Марс. Испод пљуште коментари одушевљења. Тек тамо у средини наиђем на један нормалан коментар, који каже отприлике овако: најбоље да тамо иду ови што хвале живот на Марсу, па нек буду пионири на планети без воде (гле чуда, а толико су брујали како су нашли воду на Марсу), без кисеоника, гравитације, траве... Али тамо ће најпре послати роботе да се опробају у пољопривреди, па ако им успе послаће и људима позивнице.

За то време у Русији Медведев подноси оставку, Путин се поново бира (мимо закона и права) за председника и подржава га ко? Па човек за пореску политику. Дакле, спремајте се за дигитализацију новца, ништа кеш. Свет се уводи у нову монетарну политику, у којем Немачка најављује повратак на стару добру и неправедно запостављену железницу. Ко је имао очи и уши могао је то већ и раније да претпостави, јер су наши бравари и заваривачи даноноћно радили на поправкама вагона у Суботици.

Дакле, за све оне који размишљају да ли да оду или остану: долази време угља, а како одређене земље и регије не могу да се украду или пренесу, то ће, због великих резерви, Србија још како имати о чему да се пита чак и поред свих ала незаситих.

Мислите и о овоме: на насловним странама можете да видите отварање поштанских сандучића, пешачких прелаза, клозета, али нигде не видите детаље одређених путних праваца којима треба да пролази или се транспортује енергија и енергенти. Ту тражите себи места...

 

Ђура Јакшић и фијакер

 
 Улази Ђура Јакшић у фијакер и седа тако да гледа уназад.

- Господине Ђуро, зашто сте сели тако? - упита га фијакериста. - Тако гледате уназад.

На то му Ђура мудро одговори:

- Кад су Срби гледали унапред?

 

*

 

Што ћутиш, ћутиш, Србине тужни (Нек види душман)
Речи: Владимир Васић Музика: Даворин Јенко
 
Што ћутиш, ћутиш, Србине тужни? Протрљај очи, слава те зове, слава те зове на црно гробље, на оно тужно Косово поље. Та да ли живиш, та да ли чујеш Ту црну клетву, тај уздах тешки? Да ли још памтиш, да ли још знадеш за онај бојак, бојак витешки? Грешниче тешки, тргни се, тресни ланцем о земљу! Нек мине мрак! Нек душман види, нек душман чује Да Срб још живи, да је јунак!
 
 

Чувајте душу јер више ништа није ваше

 

Све централне банке су добиле налог да се монетарна политика надаље мора заснивати на метеорологији, то јест - климатским променама.

У америчком уставу стоји неизмењени закон који каже да за потребе Америке она има право да запоседне било који део наше планете. Ако је неко спреман да покрене војску на било који крај света ради својих потреба и запоседне туђу територију, то значи да демократија није ништа друго већ начин управљања у новом поретку ствари а да ви, у основи, и немате државу. Због чега би им онда стало до било ког појединца, упитајте се? И има ли тај појединац у таквом свету ишта да је заиста његово, нешто на чега полаже неотуђиво право? Нажалост, већина људи ће наћи изговор да служи том и таквом свету, који није ништа друго до један концентрациони логор. Али ти људи ће бити највише преварени. Она минорна мањина, која види шта се свету спрема, већ сада ће кренути да се наоружава јединим сигурним наоружањем, а то је - смирење. Пред њим је сва бука и хајка немоћна.

Дешавања на Блиском истоку дошла су у једном тренутку до тога да је претило да избије нуклеарни рат. Јер велике силе нису имале други излаз (у неким главама) већ да ударе једни на друге. Трамп је доведен на власт од стране оног дела војске који није био спреман (сада) да свет претвори у прах. Али ова структура, која је изгубила на изборима у Америци, жели тај рат (који је за њих неупитан само одложен) покренула је ипичмент, то јест опозив Трампа. Ово не пролази и већ је извесно да Америка, чак и да смене Трампа, неће скренути са путање којом је кренула, а којом је, пре ње, кренула Русија, сад Кина, Индија итд.. Дакле, три најмоћније силе тренутно на планети: Америка, Русија и Кина успоставиле су пут ка Блиском истоку којим ће надаље да се транспортује преостали гас и нафта. Према том путу трансформише се и цео свет. Наравно, и Балкан. Али оно што је важно да знамо јесте да је неко спреман у сваком тренутку да стисне дугме и обрише све непотребне људе на планети (по некој процени). Отуда прича о екологији, еутаназији, реинкарнацији... То су узроци, последице и вера која треба атомски рат да оправда.

Ово су кораци по којима ћете знати ко је вишак на планети:

Први корак

Дестабилизација простора и прављење дизниленда (бесмислени ратови, који држе неку територију у немогућности да се развија)

Други корак

Урушавање економије, социјалних и других структура, и расејавање (депопулација)

Трећи корак

Миграције служе да се и тако јефтина радна снага сведе на робовску, а како мигранти, који год и где год, немају право гласа нити могућност гласања, те тако лако могу да се уцене (депортација за 48 сата, губитак посла и привилегија), одлична су маса за одржавање дизниленда

И сад долазимо до Србије.

Последње кловновске демонстрације, које је финансирао сам Вук Јеремић (по његовим речима), најзад добијају пун смисао и она једина добра ствар у томе је што народ није пристао на њих.

Сад погледајте: која то младост и каква води Србију и где?

На нивоу јавно доступних података а на сајту НВО под називом „Центар за међународну сарадњу и одрживи развој“ (који је пројекат Вука Јеремића), налази се пројекат из 2015. године под поднасловом „Разматрање енергетске политике у области обновљивих извора енергетике“, а са главним насловом „Путоказ за развој обновљивих извора енергије у Србији и окружењу“, дао је пун опис свега оног што се на овом делу Балкана дешава и још прецизније шта ће се дешавати. Ауторке овог пројекта су: Ана Брнабић и Маја Турковић. Е сад ви видите да се Брнабићка учланила у СНС партију и послала и члан, а шта та партија прича о Јеремићу, видите јасно да је све дизниленд и представа (ако вам се досад нису отвориле очи). Маја Турковић је, по оној причи на нету, врхунски кадар из области обновљиве енергије, то јест одрживог развоја, како то најчешће формулишу (она се залагала за то да се продају све велике фирме, што се уклапа у наратив целе приче и притом је локални партнер нечега што се зове `Western Balkans Energy Transition Dialogue`. Као кординатор овог штива појављује се Никола Јовановић. Све дивна омладина, школована деца (где и за чије бабе здравље, питање је?).

Шта у свему треба да знате? Прича о обновљивој енергији је ту само да се енергенти, који су сад преостали, експлоатишу за неког другог и ништа друго. Још 2014. године је један немачки државник на високој позицији јавно изнео обавештење да је прича о обновљивој енергији само прича. То се јасно да приметити да ЕУ о томе прича годинама, а конкретно ништа не показује на том плану.

А овде у Србији, већ идуће године, креће се са испуњавањем пројекта. Сва ова фарса око тога: ко иде на изборе или не иде није ништа друго већ ко ће да се покаже што бољим кандидатом за испуњавање пројекта. Овде су Америка и Русија преузеле контролу над тим, али због (увек) велике понуде спремних у једном тренутку ће морати доћи до засићења и прочишћења.

Ја толико о информација до којих сам дошла.

Даље је на вама...

Отаџбино наша драга

 
Срећко Јововић - Отаџбино наша драга
 

Жена, супруга, госпоја

Јован Јовановић Змај

под псеудонимом „ЛОВРА“

објављено у листу „ЖИЖА“ број 6 , тамо неке 1871. године децембра месеца, а записао и хвала му, господин Момир Пауновић

Елем,

„Кад се двоје из љубави узму, постану муж и жена: кад се то догоди из нужде, постану супруг и супруга, а ако се то деси из рачуна, буду господин и госпоја.

Жена мужа љуби, супруга га чува, а госпоја га трпи.

Човек узима жену себе ради, супругу каткад кућног пријатеља ради, а госпоју понајвише света ради.

Човек са женом тече, са супругом штеди, а са госпојом расипа.

Жена мужа зове именом, супруга презименом, а госпоја каквим измишљеним надимком (Муцика, Закерало, Цинцар и сл).

Жена води газдалук, супруга кућу, а госпоја тон.

Болесног мужа жена негује, супруга га посећује, а госпоја извештава о његовом стању.

Жена је деци мати, супруга им је „gezelsafterka“, а госпоја им је - госпоја.

Жена покојног мужа оплакује, супруга му даје парастос. а госпоја носи црнину (осовито ако јој лепо стоји).

После смрти мужа, жена се неће удати за годину дана, супруга тек после шест месеци, а госпоја после шест недеља.“

Од времена када је у „Жизи“ објављен овај прилог, протекло је скоро 150 година, а изгледа да није изгубио на актуелности.

 

Једну за дванаест горих

У свету је тренутно веома популарна шпанска серија „La casa de papel“. Видех добре критике па реших да погледам. А кад тамо – пројекат! Заправо, све са телевизије и медија треба загледати добро, јер ништа ту не би било, у време кад јесте, а да не треба ту да буде по задатку. И тако Шпанци направише серију, у којој неколико људи пљачка штампарију новца, али тако да за своју пљачку добију симпатије људи. Међу пљачкашима су и два Србина: обојица ко од стене одваљени, један педер, други његов кум, са све пушком и песмом на уснама: „Свилен конац србијански крој...“. Заправо, пљачкаши, које предводи Професор (његов отац је и сам пљачкаш банака, а он сам лечен по психијатријским болницама), сви одреда су од зла оца и од горе мајке, а ништа бољи нису ни они који треба да их улове. Нису то ни таоци, али самим тим ни народ који, уз медије, посматра овај ријалити уживо. Њихов заштитни знак је ОТПОР, партизанство, борба против фашизма у свету и песма „О бела ћао“.

Како ово треба да звони у нашим ушима на узбуну, а гле – ми аплаудирамо! Нема овде ничега за симпатије, већ за одбојност од самог почетка, не само за карактере, већ и вулгарност у сваком смислу.

Али јесмо ли ми, гледано свет уопште, дошли до тога да тако изгледамо? И да се са тиме поистовећујемо? Видите, ту лежи квака. Ово ускоро неће бити потребно ни онима који то праве и славе. Али у томе ће неко морати да плати цех. У Другом светском рату цех су платили Јевреји и Цигани, јер су они имали паре и злато, а неко је морао да исфинансира рат против индустријализације Русије. Западу на памет није пало да да своје паре, ни да Хитлеру отвори сефове швајцарских банака.

И овде се приказују ријалити са идентичним садржајем као у овој шпанској комунистичкој серији, која треба да винклује народ за будуће догађаје. У том смислу имате и бомбастичне наслове, који морају стално да потпаљују мржњу између народа на овим просторима (то се ради у свим бившим републикама), док се истовремено политичари у уста љубе. Али та мржња мора да се негује и храни – до тренутка кад ће бити окренута ка свом сопственом народу. Јер за време рецесије и још већег пада и гладовања неко ће морати да одговара. У ту сврху се мржњом потпаљују наводно православни, јер они треба да изнова положе главу за будући лепи живот миграната и гејева. Е зато је битно да се на време православац огради од тога и да, уколико буде и био позван да гине – да зна знашто ће да гине! За касту Дачића и Кркобабића?!

Дакле, православни не треба да се плаше и немају разлога за то да се скривају и беже, будући да ће они судити свету. Они само морају да подвуку неке црте преко којих неће прелазити и поставити границе према онима који ће бити у стању да их продају за шаку плеве. Стога се најпре чувајте радикализма у сваком смислу, јер су то људи који су најподложнији конвертитству сваке врсте.

*

„Овде се, апсолутно, већ 30 година тадашњи систем, који се називао демократски централизам, који суштински, ко хоће да види, нема никакве везе и није условљен са тиме да ли ви имате комунистичку идеологију, да ли сте у неком назови капиталистичком систему или социјалистичком, апсолутно укинут преко ноћи и нико за њим секунд жалио није. Ово је, на крају, ко хоће иоле објективно да прати и гледа анализу и генезу стања, довело до ситуације у којој појединац више нема никакав утицај на то у којем се правцу креће заједница, шта ће да ради, на који начин ће да ради; и размислите: да ли се ово десило случајно, спонтано или је све ово што се тренутно дешава у ствари последица губитка везе са неким системима, који су ови народи, како-тако (можда не и идеално) развијали генерацијама и вековима...

Тако смо ми из једне утопије, која је имала једну звезду, ушли у нову, која има дванаест пута више очекујући боље резултате.“ Александар Сјеклоћа за „Космополитику“

Студентски протести `68. године били су, заправо, ради задобијања више комунизма. И сад се добро загледајмо сви, нарочито православни: ко је и даље на власти? И кад излазите на гласање не гледајте на естраду и кловнове на листама, већ мислите која каста стоји иза њих. Последњи дани западне цивилизације биће обележени, каже Шпенглер, разним комунизмима. И пробајте да избегавате приче за пола мозга и размишљајте шта је идеологија (како не бисте упали у замку користољубља), а шта је живот (решења која вас неће ни условљавати, ни спутавати да се развијате, радите, живите).

*

Због чега неко у Србији финансира градњу мини хидроцентрала, које не помажу, а не финансира градњу велике хидроцентрале, од које би становништво добијало струју? Изградња малих хидроцентрала озбиљно може да поремети становништво и активности на одређеној територији, него што би се тако нешто десило са великом хидроцентралом на подручју које и није насељено.

На нашем распарчавању неко од зелених зарађује силне паре.

 

Србија Паја а Америка Баја Патак

Кад смо кренули са продајом тепиха тржишни инспектор нам је одмах добронамерно скренуо пажњу да не узимамо оне са Дизнијевим ликовима, јер на њих мора да се плати ауторско право. А ових дана имамо прилику да идемо бесплатно (!?) на улични концерт Београдске филхармоније, која ће да изводи "Дизнијеве фантазије". Како је то могуће и, још и пре, ко ће то да финансира?

Можда вам ова непознаница помогне: Београдска филхармонија, заједно са банком Интезом, водом „Врњци“, маркетингом, „Златиборцем“, рачуноводством и још тушта и тма других јесте члан „Америчке привредне коморе у Србији“ (AMCHAM Serbia).

Ко преузме децу и омладину - влада.

Последњи дани Римског царства нису били у ратовима и освајању путем крви и мача већ - романизацијом.

Ако налазите сличности са овим сумраком западне цивилизације којој и ми припадамо - у праву сте.

Још један податак: "Златиборац", који се налази на Златибору, како сведоче сами тамошњи становници, не купује месо ни од једног српског газдинства на том простору. Али зато има одличан маркетинг, зар не?

Има ли у Србији више ишта да је наше? Сад већ постаје злослутније питање: има ли овде уопште и Срба?

 

Телевизија - непријатељ Србије

 

Улаз на Фрушку гору биће наплаћиван

Ова вест је могла да изненади само оне који држе затворене очи. Стога су ова писанија окренута појединцу са суверенитетом и интегритетом, коме вечера није преча од вере. Ко год је пристао на вечеру, изгубио је и вечеру, и веру и живот. Ко остаје веран, њега Господ чува.

Дакле, очигледно је да Срби остају без Србије, јер који год дневник да слушате, или неку политичку емисију, одмах вам у очи пада мржња прему свему српском. На свим местима овог система постављени су људи да уједају Србе и то православне. Да бисте разумели зашто су пробуђени и доведени спавачи (из руског серијала) како на места директора предузећа, власти, полиције, морате ствар сагледавати шире.

Од стварања Југославије Србија је плен Запада. Они су улагали у њу и сад долазе по своје. А како на Блиском истоку нестаје нафте, то тај народ ускоро неће имати од чега конкретно да живи, Амери им планирају смештај овде. И Арапи полако купују земљиште за себе. Које? Па црквено! Власт је решила да продаје наше, што је њима туђе. И не само то. Сад ћете, у оквиру „туристичке Европе у 21. веку“ (што је одавно предвиђено за њену будућност, која се већ дешава) моћи да посећујете своју историју, традицију, веру - на купљену карту и уз дозволу. Само луд не може да разуме зашто је ЦИА одлучила да камп медитације и јоге смести баш на Фрушкој гори, месту великих српских светиња. И где год видите сукоб Цркве и власти знајте да је у питању власништво над земљом које треба продати. Зато је важно да у овим временима чувамо себе од пропасти и не хватамо се у замке непомјаникове. Сачуваће Господ стадо своје. Нема ничег у овом свету вреднијег од душе.

(Новац, који је Немачка била дужна Србији (само један пример), Немачка је вратила у оквиру Југославије уложивши га, дакле, у нуклеарку Кршко. Видите ли ту колико је још тада поглед западних сила ишао далеко водећи рачуна о свом новцу.

СС дивизија Принц Еуген, у чији састав су улазили фолксдојчери (подунавске Швабе из Војводине, којима је Вучић подигао споменик у Бачкој Паланци) заједно са Бугарима извршили су покољ на српски народ у Кривој реци (операција Копаоник). Становништво је затворено у цркву и дигнуто у ваздух. Једну сељанку су спалили у сену. Учите децу историји, јер кад се заврши Дизниленд многи вуци скинуће своју јарећу кожу.)

*

"Брнабић - Дигитализација приоритет владе"

Седети у влади Ане Брнабић значи бити лишен личног интегритета. О образовању и напретку вам говори жена, која је, поред тога што вам поручује да је бити тетка неком детету исто што и мама, завршила школу у Америци која је на 768 месту (свака школа на селу у Србији може се похвалити бољим образовањем) И сад треба да поверујемо како ће земља, која више није у стању решо да произведе, уживати у летећим аутомобилима из Кине.

У Лондону је изјавила како Русија има уцењивачки став према Србији због Косова, али кад она буде предала Косово Србија ће утемељити боље односе са својим западним пријатељима, јер Русија више неће имати разлога да њих на власти уцењује.

*

У оном серијалу "Наша планета", као и на истоименом сајту, Дејвид Атенбороу нас упозорава на следеће: угрожене су многе врсте мора и океана, па ће сад, наводно, моћници морати да контролишу и да патролирају тим великим морским пространством како би спречили еколошки егзодус. Али то је само једна страна медаље, и то, будите уверени, она што се мање примећује. Да од тога нема ништа подсетићу вас само на скоро писање о томе да се Америка повукла из оног светског уговора о очувању резерви угља. Дакле, биће мало екологије, али Америку више брине нафта и гас. И сад долазимо до суштине.

Један од главних разлога што се не праве гасоводи по свету јесте тај што Америка не може да буде присутна у свакој земљи и да то регулише. Али где може? Па на морима и океанима! Тако се гас више неће транспортовати другачије већ у течном стању, а то ће да превозе бродови. Да ли сад разумете боље ту "еколошку" бригу? Осим тога, док писах онај пост о Хомољским планинама, видех (како је сад добро знати географију!) да је пуна шкриљаца. У данашње време они су стављени по страни, јер је прерада прескупа, али шта ако је неко већ ухватио пик на њих? У том случају рачунајте да ће са копањем шкриљаца да се уништи у сваком смислу тај крај: и еколошки, и егзистенцијално.

*

У уторак су мигранти у возу за Сремску Митровицу ножевима напали кондуктера и путнике.

Девојке, без мушке пратње, обавезно да буду на опрезу.

Власт у Шиду нас уверава да је то здраво стање.