Успеније Пресвете Богородице

Излечити страх

Филм о Светом Луки Кримском
 
 
 
 

Без путева и комуникације

Далеко од цивилизације... живе нека срећна деца.
 
 
 
Линк
 
 

Костина Слава

Отац и мајка су се скоро развели. Дечак Константин, рођен у том браку, живи са мајком. Очева породица држи до вере, али мамина баш и не. Но, све у свему сам тај брак подсећао је на романе Достојевског и оно православље у искушењима у која се, најчешће, упада под разним изговорима.

Данас у храму нам дечаков стриц показује колач говорећи:

- Ово је Костин колач!

Ми нисмо то разумели у оквиру чињеница, јер их тада нисмо ни знали, већ смо мислили да је Коста донео колач са оцем; мајка није била у храму. Али чињенице су биле сасвим другачије.

Кад је Коста чуо да му је Слава, дошао је код своје мајке и рекао јој је овако:

- Мама, мени је Слава и хоћу да ми умесиш колач!

Дечак је био непоколебљив у своме хтењу и мајка је умесила колач за Костину Славу.

Коста има четири године и став на којем би му многи могли позавидети.

Нека је и Кости, и свима нама који славимо, срећна и Богом благословена Слава и Празник Светог Николаја!

(за спомен уписала причалица)

 

Добро дош`о, Митровдане

 
 

Премијера спота

Спот: Свети мученици Превлачки

 

 

Радосна песма

 
 

Филм у соли

 
 

О васпитању дечака

 

Мушкарац је дужан да буде заштитник. Дечаци треба да израсту у мушкарце, који ће умети да се заузму за себе и за слабијег. „Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје.“ Подвиг православног војника, заштитника отаџбине, оца, мајке, сестре, жене, деце – то је пример највеће хришћанске врлине. Лоше и неразумно поступају родитељи, посебно мајке и баке, које дечаке одгајају у стакленицима и бранећи им да се заштите међу својим вршњацима, формирајући тако у њима комплекс кукавичлука и ниже вредности. 

Свештеник Алексеј Есипов
 

Генералисимус Суворов

 

Када је лекар рекао Суворову: „Зарад Вашег здравља треба Вам лечење, исцрпљени сте походима, па се лечите у одмаралишту у Карлсбаду у блату.“, наш генерал му је на то одговорио: „Поштовани господине, шта то говорите? Ја, старац, у одмаралиште?! Тамо на лечење иду они у скупим ципелама, хроми плесачи, лукавци и сваки олош – па нека се они купају у том блату. А ја сам заиста болестан човек, којем је потребна молитва, колиба у селу, купка, каша и квас.“.

 
 
 

Божић - благи дан

 

Ближећи се Празнику Христовог рођења, учићемо се радости; погледајте на свој живот изнова. Сетимо се колико је Господ излио на нас милосрђа, љубави, колико нам је пружио радости: физичке, духовне; колико пријатеља имамо; сетимо се оних који нас воле, родитеља који нас чувају, чак и ако су напустили овај свет. Колико нам се даје добра земаљског, и како се небеско прелива у наш живот и чини земљу почетком неба, чини време почетком вечности и наш садашњи живот почетком вечнога живота.

Научимо се овој радости, јер ћемо у врло кратком времену стати пред јасле у којима лежи Господ и видећемо љубав Божију како је крхка, беспомоћна, рањива, како се даје без устезања, без отпора – само да бисмо је прихватили, и да у нама отпочне нови живот, нова радост...

Митрополит Антоний Сурожский

(мој слободни превод са руског)

 

 
 
 
Божићни флешмоб у Саратову 
 
 

Божић је...

Божић није снег, ни Деда Мраз са јелком и поклонима, нити печена гуска...
 
Божић – то је највећи и најнеобичнији догађај о којем су писали старозаветни пророци, догађај, на који су људи чекали хиљадама година. Господ је послао Свога Сина и не нађе Му се места у домовима људи...
 
Први који Му се обрадоваше и поклонише били су прости пастири и животиње.
 
Бог је сишао с неба да пређе земни пут у трајању од тридесет и три године након чега се добровољно предао на распеће да Својом смрћу уништи смрт!
 
„Јер Богу тако омиле свет да је и Сина Свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни.“ (Јн.3,16)
 
Дозволи и нама, Господе, да се захвално поклонимо Теби!
 
(слободни превод са руског) 
 
 
 
 

Божић, Божић

 
Главно на Божић није открити дарове, већ открити срце.
Мир Божји!
Христос се роди! 
 
 
 

Свети Николај - песма

Прошле године одржан је "Фестивал дечије духовне музике", на којем је била представљена и моја песма посвећена Светом Николају, за коју је музику урадила сестра у Христу Драгана Мирковић (на снимку је погрешно презиме). На јутјубу је постављен цео снимак, а моја песма је на 36.35, па можете послушати.

Фестивал дечије духовне музике

 

Утверди Боже святую православную веру