Други долазак

Кружећ и кружећ у све ширем луку
Соко не чује више соколара.
Све се разлива; средиште попушта;
Пуко безвлашће преплављује свет,
Куља крвомутна плима, на све стране
Обред невиности дави се у њој;
Најбољи ни у шта не верују, док се
Најгори надимају од жестине.

Бесумње, на помолу је неко откровење;
Бесумње, на помолу је Други Долазак.
Други Долазак! Тек што реч изустих,
А грдна слика из Spiritus Mundi
Већ вид ми мути: у песку пустиње
Лавље обличје са главом човека,
И оком празним, ко сунце окрутним,
Креће лене сапи, док свуда около
Тетурају се сенке гневних птица.

Опет паде тама; али ја сад знам:
Двадесет векова тврдог сна
Претвори у мòру шкрипа колевке;
Но каква се то звер, свој час дочекав,
Вуче к Витлејему, да се у њему роди?
 
Вилијам Батлер Јејтс 

(1919)

Превео Данило Лучић
Песму препевао Милован Мића Данојлић
 
Извор: Поезија суштине
 
Анализа песме
 
 

Историја у нама и око нас

КОГА НЕ МРЗИ ДА ЧИТА ДУГАЧКО... НЕК ПРОЧИТА И ОВО

Један текст о Бачу, прецизан онолико колико би једној хроници и ваљало да буде, садржи нешто над чиме пажња заигра. 
У њему дословно стоји: „Био је Бач у 16. веку напредна турска варош. Хришћанске градске четврти уопште нису постојале, док је истовремено било шест муслиманских махала. Из овога произлази да је у Бачу било 411 кућа муслиманских пореских обвезника, у којима је живело 2.055 становника муслимана“. Бач је у то време имао 10 џамија. 
А опет, хронике кажу и то да су се на другој страни, Банаћани кроз време, борили са силним војскама. И све су дошле и прошле. Само једног освајача нису никада победили, до дана данашњег. У питању је – Тиса. 
Ова питома и живописна река, на свом току од Украјине до Дунава, има једну незгодну навику. Стално подлокава своју леву обалу. Као оно када повредиш ногу, па забацујеш у једну страну. Тако и Тиса, стално вуче на лево. Мењајући ток, кроз векове повећава Бачку на рачун Баната. Због тога рецимо,  данас многи житељи Баната, имају земљу с „преке“ стране. Једноставно и она је некада била на њиховој страни обале, али их је Тиса изневерила... 
Упорно покушавам да ове две приче упарим са вешћу, која то одавно више и није јер за њу сви знају: "У Србији има преко 150.000 празних и често потпуно напуштених кућа… Од 4.700 села у Србији, четвртина постоји још само на папиру”. 
За значајан део бројки, управо смо ми овдашњи заслужни. Па се упитам: Колико је искрено,знати за све ово, а славити времена стара, певати о фијакерима, упрегнутим коњима, обзорјима на салашу или шоровима који све чешће никуда не воде? 
Невоља нам куца на врата, док јој се ми смејемо скривени иза навучене фиранге. 
Недалеко од Бача, налази се манастир Бођани. Основан је у 15. веку. Неко ко се родио у време Косовске битке, могао је стићи да још за свог живота, оде у Бођане. Покушајмо да затворимо очи и присетимо се почетка приче... 
А онда помислимо на то, како су се у та времена осећали манастирски калуђери док су посматрали оближњу турску варош, у којој није било ниједног хришћанина? Или док су пет пута на дан слушали позиве мујезина са једне од 10 џамија. И ништа, али баш ништа, није указивало да икада може бити другачије. После Мохачке битке, Угарска је изгорела у пламену као стог сламе у амбару. Османско царство се пењало ка свом врхунцу...
 А ти са твоја два манастирска сабрата, усред све те пошасти, вртиш бројаницу и у себи се молиш јер верујеш да ће једном бити боље. 
И шта се догодило! 
Не да је „дошло боље“, него данас док говоримо о Бачу са шест муслиманских махала, мислимо да је реч о некој шали или ко зна каквој анегдоти. Толико нам је то далеко да мислимо да се није ни збило.
У симболичном смислу, то му дође као и ово са Тисом. Знаш да нешто полако и неприметно, али прогресивно ради против тебе. У овом случају, то је река. Али шта да учиниш... ? 
Да јој обзидаш обале најјаче што можеш, да не би могла никуда да мрдне! Па наравно да не. Пусти искушење да иде својим током. А ти чини све што осећаш да можеш и мораш. И једном ће све доћи на своју меру. 
Е сада, на сувисло питање „треба ли славити штрудлу с маком и певати бећарце у време када нам села која су их изнедрила, нестају на очиглед“, одговор је да  треба. Управо, безусловно треба. Јер да она три бођанска монаха, нису чинила што су осећала, већ да су се препустила утиску и њиме изазваном страху... можда би све остало како је било. Али они су веровали да ће „бити оно, што бити не може“.
Стрепњи се најлакше пркоси, тако што живимо спокој. А спокој у спољашњем свету, могућ је само када је наш унутрашњи свет у миру. 
Да би таквим постао, потребно је да свако ради оно што осећа да треба. 
Црњански је певао усред Првог светског рата. Милан Коњовић је сликао у концентрационом логору. Паори су у време рата орали и сејали, иако су многи од њих знали да ће жито остати непокошено. 
И зато, зашто бисмо неснађено, ишли кроз овдашња села и вароши, бројећи на колико прозора с вечери гори светло! 
Упалимо кандило у себи. А светлост ће доћи када јој време буде. 
Тако је одувек било.
 
Са фејса од: Илија Туцић 
 
 

Васкршња прича

Занимљиво, написано је сијасет поема о мајкама, а још ниједна о оцу, том вечитом госту у сопственој кући.

 

Момо Капор: Васкршња прича

 

„После пет година вратили сте се у своје родно двориште на Чубури. Око њега изникле нове грађевине, па вам кућица из Ивице и Марице, стара липа, шупе, голубарник у дну и чесма на средини изгледају још мањи него кад сте их оставили.

 

– А где је Елза? – пита вас мајка док вас грли. – Што није дошла?

 

 

Како да јој објасните да Елза баш не обожава ово двориште и то да спава у вашој старој дечјој соби на прекратком лежају.

 

– А Роберт? – наставља са питањима мајка. – Што ниси повео Роберта?

 

– Знаш, кево – покушавате да објасните – ово није њихов Ускрс него наш, па Роби нема распуст.

 

– И нас ће да руше! – каже кева. – Ономад долазили и мерили… Жао ми липе.

 

Луда је ово земља! Сваког јутра радио обавештава ко је на реду да буде срушен: “Нажалост, ваша кућа у Церској 23 у догледно време неће бити срушена.” Замислите да лондонски спикер ујутру каже “Нажалост, ваша кућа у Карнаби стриту број 16 неће бити срушена…” Али овде је, изгледа, све могуће.

 

Изашли сте да мало протегнете ноге по старом крају. Не можете да га препознате. Нема пољанчета на коме сте играли кликере.

 

Сада је ту нека банка. А, уосталом, ко данас уопште игра кликере? Нестале старе кафане у којима сте се по први пут напили у животу. Није било ничег другог сем рума и пива. Бетон. Сада су ту неки кафићи из којих трешти и грми музика. Срби су, изгледа, оболели од превише децибела. То је због тога да се не би причало. Чубура умире на ваше очи. У дворишту под расцветалом липом пензионисани поштар и димничар играју шах у пиво. Где си, бре, оволико дуго, што те нема, питају и грле вас. Са Тошом, бившим полицајцем, још увек нико не говори. Стара мржња још траје, а ви бисте је прекинули да смете, пришли бисте и загрлили га. Нема везе, шта је било, било је.

 

Након пет година све се смањило; и људи, и улица у сенци процветалих липа, и куће и град, све…

 

Последњи дан је Великог поста, па је мајка скувала чорбу од коприве на води и пребранац запечен у рерни. После свих чуда која сте јели у животу, поново проналазите праве укусе. Као да вам та посна и шкрта манастирска чорба спира изнутра све гађење наталожено годинама у дну стомака, средње печене бифтеке, шатобријане за више особа, шпаргле са укусом ацетона за нокте, печене препелице, не веће од шаке, које имају укус виршли и кобасице са укусом ничега, сем мутард-сенфа.

 

И после свих чувених минералних вода, Вишија, Сан Пелегрина и осталих, најзад сте утолили дугу жеђ чашом београдске оточене воде са чесме.

 

Приметили сте да вам је мајка поставила тањир на оно исто, неприкосновено место на коме је седео ваш отац годинама. Сада сте ви наследили тај почасни комад кариране мушеме и тањир покрај кога су посебним, пажљивим редом били постављени цигарете, шибица, муштикла, наочаре у излизаној футроли… Седите и гледате у креденац премазан безброј пута разним бојама, које прекрива мрежа пукотина баш као портрет Мона Лизе. На врху још стоје вага и месингани аван с тучком, а за његово стакло затакнута је последња разгледница, од пре три године, коју сте мајци послали из Париза – Нотр Дам. Овде се успомене чувају.

 

И тако, ви и не схватајући због чега, распоређујете покрај тањира своје цигарете, упаљач, муштиклу и наочаре, баш као ваш отац. Занимљиво, написано је сијасет поема о мајкама, а још ниједна о оцу, том вечитом госту у сопственој кући. Ко је био тај ћутљиви, сувоњави читач новина, најситнији чиновник у мору ситних риба, онај што вас је водио на пет ћевапчића са луком и малину са содом у “Соколац”, онај који је достојанственом кретњом вадио излизани буђелар да би вам избројао новац за биоскоп? Онај на чију сахрану нисте стигли.

 

Палите свећу за њега у мајушној цркви Светог Саве на Врачару у коју вас је довела мајка. Стоји и крсти се покрај вас тај мали завежљај црнине и патње, сићушнији више него икад. Отац вас никада није пољубио нити потапшао по рамену нити похвалио за било шта што сте учинили, а тек кад је умро слушали сте од његових другара у бифеу “Морава” како се хвалио својим сином инжењером који прави чуда по Европи. Остали сте му дужни извињење, а такође и многе ствари које сте могли да му учините, а нисте, мислећи – биће увек времена за старог. Е, па није га било.

 

После много година провели сте најзад једну мирну ноћ у својој старој дечјој соби, успавани лавежом чубурских паса.

 

Ујутру, на кухињском столу, дочекала вас је здела обојених ускршњих јаја. Узели сте црвено, мајка плаво.

 

– Разводим се… – казали сте.

 

– Христос васкрсе! – рекла је старица куцнувши се јајетом.

 

– Ваистину васкрсе! – казали сте изнад свог напуклог јајета.”

 

Извор: Детињарије

 

Три дана

„Видећеш ти кад дођеш у моје године!“, колико сте пута чули ову реченицу?

„Не можете доживети ове моје године, а да немате невоље. Године и невоље иду увек заједно“, рекла је сиромашна бака и дала животну лекцију младој жени.

На старом месту, на почетку пролаза, седела је стара продавачица цвећа. Око њених ногу били су распоређени букети свежег цвећа на раширеном новинском папиру. Продавачица цвећа се смешила, а њено старо, изборано лице сјајило је неком унутрашњом радошћу.

Без много размишљања млада жена се окренула, изабрала је један букет и упитала: „Данас сте изгледа срећни?“ „Зашто да не, одговорила је старица. Све је добро. Зар не?“ Била је јадно одевена и веома стара, њен одговор је изненадио жену.

„Па ви овде седите већ годинама. И увек сте насмешени. Изгледа да се добро носите са својим невољама?“ „Па не можете доживети ове моје године, а да немате невоље. Године и невоље иду увек заједно“, одговорила је. „Али све вам је то као Исус и Велики петак“, а онда је застала. „Као шта?“ упитала је жена.

„Као Исус и Велики петак. Када је Исус умро на крсту у петак, био је то најгори дан за Исуса. И кад се појаве невоље, ја се увек тога сетим. Јер тада себе подсетим и шта се догодило са Исусом три дана касније. Тада је Исус устао из гроба – васкрснуо је из мртвих. Када ствари пођу како не треба, научила сам да не гунђам већ чекам три дана, јер тада све некако изађе на добро.“

Млада жена се насмешила у знак поздрава и пошла даље. Понела је са собом малу лекцију о стрпљењу, и кад год дођу невоље или неприлике увек се сети речи: „Дај Богу прилику да ти помогне. Причекај три дана.“
 
 

Зла реч на благдан

(Прича на основу истинитог догађаја)

Те године не би снега до Божића. А на Бадњи дан отвори се небо, и искрену се све што до тада није падало. Нападало, завејало, украсило, па се изведрило. Бљешти све умотано у искричаве копрене. Тада се знао ред. Кад овако завеје, из сваке улице по неколико људи изађе и праве пртину, а за њима деца малим лопатама разгрћу и тако све до школе. Испратисмо децу у школу, па ајд’ на посао. Кажу, најважније је да се рашчисте путеви. Поделише нас у групе, сваком дадоше лопату, и ко зна и ко не зна са њом да ради. Мени западе пут до цркве. Разгрћем онај силан снег, беше виши од метра, а све се молим Богу да ми опрости што данас, на благи дан, на светло лице Божића, радим. А опет велим, разгрнућу пут, па ће људи моћи на Литургију да дођу. Шта ћеш, такво је било време, ни да помислиш ниси смео да кажеш да је празник и да не треба да се ради. Одмах би те прогласили за народног непријатеља и издајника.

Стигох до цркве, сав се купам у зноју, не осећам мраз, погледам, а порта окићена снегом, грање се навило, загрлило дрвеће црквицу, сунце просијава па се све сјаји. Баш се види да је празник којем се не само душа, него и небо радује. Зазвонише звона. Скидох капу, прекрстих се и рекох сам себи: “Не можеш цео век да будеш кукавица: чувај се да што не кажеш, застри прозор да ти ко не види славску свећу, поздрави кришом попа на улици, не помињи ни Божић ни Васкрс… Постадосмо ко сточица бесловесна, ако све позаборављамо, од кога ћемо милост да очекујемо? Уосталом, мој сам део посла урадио, два пута брже него што је одређено, у партији нисам, па шта ми могу!” Уђем ти ја у цркву, а мирише тамјан као душа, сакупља се свет, највише стараца и старица. Еј, тешко нама, кад нам старост веру чува.

Поче служба. Наврле успомене. Све се ређају слике како је некада било. Нешто ми се скупило у грлу, ‘оће да удави. Почех да плачем као дете. Све ми сузе капају на бркове. Исплаках се и би ми лакше. После службе само чујеш: “Христос се роди! - Ваистину се роди!” Изађем из цркве радостан и препорођен. Вратим се на посао, кад баш у центру пред дирекцијом сретнем кума, иде са пословођом. Приђем му и онако од срца кажем: “Христос се роди!”, а кум ће мени на то: “Ако, а што то причаш мени, иди у Месну канцеларију, па пријави, да упишу у књиге.” И још поче да вређа Пресвету Богородицу и хули на Духа Светога. Пословођа се смеје, а он све више. Одакле само дођосе онолике погане речи, као да их је сам нечастиви у уста метао. Заборавио и ко је и шта је, само да се умили пословођи и захвали за кредит који су му дали и место бригадира. Даде веру за вечеру. Окрену ми се цела варош наопако, гледам кума, а он се смеје и иде другима да прича како ме је “средио”. Потрчим за њим, кумим, молим, да не греши душе, празник је, Божић, греота је тако. Ништа он не слуша, још ми каже како сам заостао и верски затуцан. Мислим се, кад пре научи и партијски да говори. Цео дан сам био невесео. Силна ме туга била притисла. Дођем кући. Жена и дечица чекају за постављеном трпезом. Упалим свећу, преломисмо чесницу, мирбожамо се, изљубимо, честитамо празник једни другима, а мени никако да се врати мир. Пеку и бриде кумове речи, као да ми је жеравицу у њедра бацио.

Прође празник, отопише се снегови, крену све својим старим током, само ја са кумом не могу да говорим. Неки су мислили да је мени криво што је кум добио кредит и завршио кућу, продао земљу и купио модеран намештај и телевизор. Није, Боже сачувај, мило ми је што се средио, ал’ од оног зимус, ја да разговарам с њим не могу.

Дође и лето. Ми копали кукуруз, кад видим трче неки људи. Знам, није без невоље, питам шта је. Кажу да се кум удавио у реци.

“Како, бре, удавио?”

“Удавио. Ми пецали, он заш’о у воду да размрси струну и одједном га нестаде. Тражили смо га два сата, нема па нема. Ми идемо у милицију, а ти ајде у Месну канцеларију, да га упишу.”

Дођоше ми на ум оне зле кумове речи од зимус. Куку, куме, ти се са светињом изругивао, а сад дошло на твоју главу.

Нађосмо га тек трећи дан и сахранисмо на брзину; лето, врућине, мука жива…

Тако оде кум. Не прође ни пола године, а жена му се удаде, син оде у Немачку, а ћерка побеже с неким музикантом. Нову кућу, којом се толико поносио, онај што га је код жене заменио, продаде, и одселише се.

На Бадњи дан следеће године беше изгрејало, к’о да је пролеће. Одосмо жена и ја на гробље, као што је код нас ред и обичај, да свеће нашим упокојенима запалимо. Сво се гробље светли, свако дошао да обиђе своје, само на кумовом гробу ни свеће ни јабуке. Шта ћу, одем да му упалим свећу. Креснем шибицу, принесем свећи, а она се гаси. Ветра ниоткуд, ма ни дашка. Пробам тако ваљда двајес пута, а оно неће. Позовем жену, не казујем јој ништа, него само кажем да она упали свећу. Неће ни њој свећа да се упали. Мени се свака длачица на телу накострешила, да ми је капа била на глави, сигурно би пала, како ми је коса пошла увис. Остависмо свећу неупаљену.

Кад прође празник, дадосмо помен за његову душу. Гроб смо редовно обилазили на задушнице и празнике и палили свеће, увек су гореле сем на Бадњи дан, како онда тако до дана данашњега.

Па ти сад види и размисли, а има сведока колико ‘оћеш, који ће да ти потврде да је све ово што ти причам жива истина.

Опасна је реч. Није то ветар, дуне па оде. Мисао је то, од Бога или онога другога, па кад се изговори, она је као урађено дело. Дал’ је добро или лоше, све зависи од речи. Добро треба да се промисли пре него што се нешто преко језика превали. Кола преврнута можеш да повратиш на пут, али изговорену реч никако. Добре речи добром воде, а рђаве, видиш и сам. Ако мислиш да је ово само сељачко празноверје, како ви учени имате обичај да кажете, а ти пробај да на оном гробу на Бадњи дан упалиш свећу.
 

Радмила Мишев
 

Протестна песма

 Свашта умем.

 Стварно умем.

 Само – себе не разумем.

 Ја чувао, људи, овце

тамо негде на крај света, 

мојој деци кајмак смета, 

лук им смета... 

Све им смета

Ја до школе пешачио

и по киши и по снегу,

моје кћери к'о књегиње, 

к'о да се у свили легу: 

једном шмркну, 

двапут кину 

и беже у лимузину. 

Свашта умем. 

Стварно умем.

Само – себе не разумем. 

Ја крчио с оцем шуму.

Плик до плика длан ми оспе.

Моме сину-господину 

тешко и да ђубре проспе. 

Кад му мати нешто режи 

мислим: женско па нек' режи.

А он: одмах купи ствари 

и од куће у свет бежи. 

Још ми жврља нека писма 

опроштајна,

пуна бола. 

Испаднемо пред њим криви 

ми и школа. 

Тражи новац, кука, моли 

– нема чиме стан да плати, 

а ја шашав 

па га пустим 

да се мирно кући врати. 

И све дивно, дивно умем 

само – себе не разумем. 

Све сам ово за њих стек'о. 

Нико хвала није рек'о. 

К'о да морам да се зборам 

и да леђа вечно кривим 

због принчева и принцеза.

К'о да само зато живим. 

А ја живим јер се надам 

да ме и сад негде чека 

једна шума из детињства 

и ведрица врућег млека, 

и тишина испод брега, 

и плав лепет птичјих крила, 

и огромне жуте звезде 

као што је моја била. 

Ал' путеви затрављени.

Над њима се магле топе. 

Одавно су затрпане 

моје босе дечје стопе. 

Ишао сам и ја у свет 

без режања, 

без бежања. 

Ишао сам да одрастем. 

Сад све могу. 

Сад све умем. 

Али шта ми све то вреди 

кад сам себе не разумем.

 

МИКА АНТИЋ

 

 

Ах, тај отац!

Разлика између мајке и оца:

Она која те воли од првог момента кад отвориш очи је твоја мајка.

Онај који те воли, а да се то не види у његовим очима, је твој отац (а ипак си неправедан према њему).

Мајка те припрема за свет.

Отац настоји свет припремити за тебе (али не ваља).

Мајка те учи животу.

Отац те учи како да живиш тај живот (ал' он је напоран).

Мајка те у својој утроби носи девет месеци.

Отац све вас носи остатак живота (ал' не осећаш).

Мајка запомаже приликом порода ал' ти не чујеш.

Отац запомаже након тога (а ти се жалиш на њега).

Мајка плаче ако се разболиш.

А отац се разболи ако ти заплачеш.

Мајка проверава да ниси гладан.

Отац те учи да не будеш гладан (ал' не схваташ).

Мајка те носи на грудима.

Отац те носи на леђима (ал' не видиш).

Мајка је извор нежности.

А отац је бунар мудрости (ал' га се бојиш).

Мајка те решава одговорности.

Отац одговорност усађује у тебе (ал' те умара).

Мајка те чува да не паднеш.

Отац те учи да после пада устанеш (ал' те смара).

Мајка те учи како да ходаш на ногама.

Отац те учи како да упорно ходаш путевима живота.

Мајчину љубав знаш од рођења.

Очеву љубав спознаш када постанеш отац.

Мајка... њена вредност се не може проценити.

Отац... њега време неће поновити...

 (са нета)

Мушкарац постајеш кад...

Мушкарац постајеш, сине,
када ставиш своју вољу и снагу
у службу љубави.
Знам, руке су ти дечачке и танане
али мужевност је ствар срца.
Она се негује од малена.
То је оно чудесно у теби,
одговорно и храбро
што већ у детињој игри
вуче да будеш јак и праведан.
Да браниш и чуваш.
Мушкарац постајеш, сине,
када победиш страх од
одговорности, дужности и обавеза.
То су главни бисери за круну краља.
Највећи је владар који служи.
Који доноси тешке одлуке.
Који издржи.
Који ствара да пружи.
Хранитељ и бранитељ.
Жива тврђава.
Унутар које мирно спава
једна једина жена.
Која се мудро бира.
Да ти постане лука
љубави и мира.
И да се у тој лепоти
малена чуда роде...
Мушкарац постајеш, сине,
када добровољно останеш без слободе.
Јер схватиш да оно што слободом зову
само је робовање својим слабостима.
А ти своју снагу и младост стављаш
у службу свему што је свето.
То је једини смислени живот.
Да мушкарац у зноју лица свога ствара и даје.
И гледа како се дом развија,
љубав умножава и вечно траје!
Живот граде наши избори.
Човек је лакшем путу склон...
Али тако је тужно остати сањиви принц
који никада не стаса у краља
и не узме трон!
 
Извор: Књигралиште
 

Сила хришћанства

Сила хришћанства, драга браћо и сестре, сила Православља јесте у непобедивој Личности Христа, Сина Божијег и Сина Човечијег. У Христу – поруганом, распетом и васкрслом – јесте тријумф Православља. Смућена душа савременог човека, [...], не може, а да не приђе Христу. И човек ће се утврдити у верности њему. Људско ће срце најпре додирнути Христова Благовест о љубави. Христова љубав према човеку није љубав учитеља хуманизма, мудраца и философа; Христова љубав према човеку није учење, нису речи – то је живот! Он силази са висине Небеске. Где? У низину прљаве, сиве, људске свакодневице. Његова љубав према човеку – није некакво маштање, разумска љубав хуманиста и философа. Он види људски род са свим његовим слабостима, познаје сву тамну дубину људскога срца и не само да он једноставно види људске потребе, него чак на Себи носи тајне ране људских слабости. Његова љубав не познаје искључивост. Пред Својом, на земаљском путу, последњом, пасхалном трпезом, Христос, Син Божији, као слуга, приклања колена пред апостолима и пере им ноге.

 

(епископ Митрофан Зноско-боровски)

 

Мекушац

Пре неки дан позвао сам у кабинет гувернанту моје деце, Јулију Васиљевну. Требало је да јој платим.

− Седите, Јулија Васиљевна! – рекох јој. – Дајте да се обрачунамо. Вама је новац, сигурно, потребан, а Ви сте тако фини па нећете сами да тражите... Договорили смо се по тридесет рубаља месечно.

− По четрдесет...

− Не, по тридесет! Имам записано. Увек сам гувернантама плаћао по тридесет. Код нас сте провели два месеца.

− Два месеца и пет дана...

− Тачно два месеца. Тако код мене пише. Значи, следује вам шездесет рубаља. Одузме се десет недеља, недељом нисте с Кољом учили, него само шетали. И три празника.

Јулија Васиљевна поцрвене и поче да чупка карнер, али ни речи!

− Три празника – према томе, мање дванаест рубаља. Четири дана је Коља био болестан и није било часова.

Радили сте само са Бајром. Три дана су вас болели зуби и моја жена Вам је дозволила да не држите часове по подне.

Дванаест и седам су деветнаест. Одузмимо. Остаје, хм, четрдесет једна рубља. Тачно?

Лево око Јулије Васиљевне поцрвене и овлажи се. Задрхта јој брада. Она се нервозно закашља, зашмркта, али ни речи!...

− Уочи Нове године разбили сте шољу за чај с тањирићем. Мање две рубље. Шоља је скупља, породична је, Бог с Вама! Шта нам све није пропало! Затим се због Ваше немарности Коља попео на дрво и исцепао капутић. Десет мање. Због Ваше непажње је и собарица украла Варјине ципеле. Ви морате о свему да водите рачуна. Зато примате плату. Према томе, дакле, још пет рубаља мање. Десетог јануара сте од мене узели десет рубаља...

− Нисам узимала! − прошапута Јулуја Васиљевна.

− Али имам записано!

− Па нека. Добро.

− Кад се од четрдесет један одузме двадесет седам остаје четрнаест.

Оба ока се напунише сузама. На дугом лепом носићу појавио се зној. Јадна девојчица!

− Узела сам само једном – рече она дрхтавим гласом. – Од Ваше супруге узела сам три рубље. Више нисам узимала.

− Јел? Пази, молим те, то код мене није записано! Четрнаест мање три, остаје једанаест. Ево Вам Ваш новац, драга! Три, три, три, један и један. Изволите!

И ја јој дадох једанаест рубаља. Она их узе и дрхтавим прстићима гурне их у џеп.

− Мерси – прошапта.

Скочих и почех да шетам по соби. Обузео ме бес.

− На чему мерси? − упитах.

− На новцу.

− Па ја сам Вас покрао, до ђавола, опљачкао! Ама, украо сам Вам! На чему онда мерси?

− На другим местима ми уопште нису плаћали...

− Нису плаћали? Паметно! Нашалио сам се с Вама, дао сам Вам сурову лекцију. Даћу Вам свих Ваших осамдесет! Ево у коверти су спремљене за Вас! Али зар се може бити такав пекмез? Зашто се не буните? Зашто ћутите? Зар се на овоме свету може живети да се не покажу зуби? Зар се може бити такав мекушац.

Она се кисело осмехну и ја на њеном лицу прочитах: „Може!“

Замолио сам је за опроштај због сурове лекције и дао јој, на њено велико чуђење, свих осамдесет. Бојажљиво се захвалила и изашла. Погледах за њом и помислих: лако је бити силан у овоме свету!”

 

Антон Павлович Чехов

 

Бојите ли се старости свог родитеља

“Постоји пауза у породичној историји, гдје се године гомилају и преклапају и природни поредак нема смисла. То је када син постане отац свога оца.

Тада отац остари и почиње да се губи, полако као магла...

То је када један од родитеља, који су те чврсто држали за руку кад си био мали, не жели више бити сам.

То је када отац, некад чврст и непобједив, постане слаб и двапут удахне прије него устане.

То је када отац, који је некада заповиједао, данас само уздише, стење и тражи гдје су врата и прозор и све му је сада далеко.

То је када један од бивших вољних, марљивих родитеља не успијева да се обуче и не сјети се да узме лијекове.

А ми, дјеца, нећемо учинити ништа осим прихватити да смо одговорни за тај живот.

Тај што нам је дао живот зависи од нас, да умре у миру.

Свако дијете је отац очеве смрти. Можда је чудна старост оца и мајке, као посљедњи напор. Наше посљедње појављивање. Прилика да вратимо бригу и љубав која нам је пружана деценијама.

И баш када смо прилагодили наш дом за бригу о нашој дјеци, блокирали утичнице, инсталирали играонице, сада ћемо промијенити изглед намјештаја за наше родитеље.

Прва трансформација се одвија у купатилу. Ми ћемо бити родитељи наших родитеља који ће сада ставити рукохват у каду. Јер туш, једноставан и освјежавајући, сада је олуја за старе ноге наших чувара.

Не можемо их ускоро оставити.

Кућа онога ко брине о родитељима имаће рукохвате на зидовима. И наше руке ће се испружити у облику рукохвата.

Остарити значи држати се за предмете, старење је заправо пењање уз степенице без степеница. Бићемо странци у сопственом дому. Сваки детаљ ћемо посматрати са страхом и незнањем, са сумњом и бригом.

Бићемо фрустрирани архитекти, дизајнери, инжењери.

Како нисмо очекивали да се наши родитељи разболе и требају нас. Жалићемо за каучима, киповима и спиралним степеницама. Жалит ћемо због свих препрека и тепиха.

Благо оном сину који је отац свога оца прије смрти, а тешко оном који се само појави на сахрани и не опрашта се сваки дан.

Мој пријатељ Јозеф Клејн је пратио оца до

његових посљедњих минута. У болници, сестра је покушавала да га подигне са кревета на носила, покушавајући да промијени постељину када је Џо викнуо са столице:

- Дај да ти помогнем.

Устао је и по први пут узео тату у крило. Ставио је његово лице на своје груди, узео га за рамена. Оца му је обузео канцер, од њега је остао само мали, наборани, крхки, дрхтави старац. Грлио га је дуго, као он њега у дјетињству, у неком добром времену. Бесконачно вријеме.

Љуљао је свог тату с једне стране на другу и мазио га. Смирујући се пред оцем, тихо је рекао:

- Овдје сам, овдје сам тата!

Оно што отац жели чути на крају свог живота је да је његов син ту."

 

(Карлос Фуентес)

 

Који лије и чисти сребро

Једном је постојала група побожних жена које су заједно читале и разговарале о Светописамским текстовима. И тако су стигле до књиге пророка Малахије. Док су читале треће поглавље, наишле су на стих који каже: "И сешће као Онај који лије и чисти сребро...." Једна од жена се понудила да сазна о процесу рафинисања сребра и да свима исприча своје искуство следећи пут.

Те недеље је та жена позвала златара и заказала састанак да га посматра на послу. Није споменула ништа о разлозима свог интересовања, осим радозналости да гледа процес рафинисања сребра. Гледала је златара како држи комад сребра изнад ватре и пушта га да се загреје. Објаснио јој је да је у преради сребра потребно држати сребро усред ватре, где су пламенови били најтоплији, како би се спалиле све нечистоће.

Жена је размишљала о томе да нас Бог држи на тако врућем месту - а онда је поново размишљала о стиху, „који лије и чисти сребро....". Питала је златара да ли је истина да мора да седи тамо испред ватре све време док се сребро прерађује. Човек јој је одговорио “да” и објаснио да не само да мора да седи и држи сребро, већ мора да држи поглед на сребру све време док је било у пламену. Ако би сребро било остављено на тренутак предуго у пламену, било би оштећено.

Жена је на тренутак ћутала. Затим је упитала златара: "Како знате када је сребро потпуно прочишћено?"

Насмешио јој се и одговорио: "Ох, то је лако. Кад видим свој лик у њему. "

Ако данас осећаш топлину ватре овог света, само запамти да те Бог Отац држи и сконцентрисано те посматра, све док се Његов Свети Лик у нама не пројави!

 

Кад продајемо кућу

Кад продајемо кућу,

како да знамо колико она вреди?

У плочицама, у арматури, у греди.

У слепим зидовима где отац оседи,

кад продајемо кућу, шта заправо у њој вреди?

Онај лежај у соби, где још видим отиснуто тело деде,

и празну трпезарију, где сви мртви седе.

И стаклено око прозора што гледа на реку.

Запамти, кад дрво руше

тад и хлад секу.

И бели паркет на ком је моја сестра научила ход,

ја гледам њено детињство, а ти само под.

Кад продајемо кућу, ми продајемо и улицу,

и дајемо оглас

ко да дајемо умрлицу.

Кад продајемо кућу,

како да знамо колико она вреди?

Понајмање у плочицама, арматури, греди.

 

КОСТА КОСОВАЦ

 

О суровим учионицама

Стремећи да од себе и од других сакрије своју ништавност и своју метафизичку наготу без Бога, човјек је градио, и данас гради, свој свијет. Али чак и у тој тамној устремљености човјека – да од себе самог сакрије своју слабост и малост – крије се искра његове слободе: да изабере свој пут.

Пошто није оцијенио и не цијени своје високо достојанство и своју слободу да буде син Божији, човјек се тој слободи вјере у Бога, љубави према Богу и послушања Њему мора учити кроз сву бол своје нељубави, невјерја и непослушања. Земља, која је остала Божија, до посљедњег својег зрнцета прашине и најмање своје травчице, постала је сурова школа човјекова. Миомирисна близином небеском свијету, земља је за човјека постала сурова учионица Божије истине и правде. Унутрашње зло човјечије нељубави према Богу постало је – и сваким даном поново постаје – вањско, физичко и историјско окружење човјека. Зло, које ниче у бездану људске душе, зло, које није омивено покајањем, корача ранама, чиревима и болестима по тијелу земље. Библијски „трње и коров“, којима је окружен наш живот – су наше болести, наши страхови, наше пометње и ужаси; у вањски свијет је све то допузило, утрчало, улетјело из унутрашњег свијета човјекове душе, која је задрхтала и стресла се када је издала Бога.

(архиепископ Јован Шаховској)

 

Родољупци

"Мађарска кокарда с лица, јер је то актуелно, а српска кокарда с наличја, да се зна шта је битно - оно до срца стоји."
 
Јован Стерија Поповић
(а избор глумаца је чудесан) 
 
 
Аналогно: Срби "победили" на Косову, не дају таблице, али све остало дају, па сад на улазу на Косово српски грб мора да се крије стикером.