Уторак, Јун 09, 2020

Знање и умење (6)

Принцип насупрот вајдице (everything goes)

„Народ увек уме да препозна вођу: он или носи пендрек или паре.“

 

Ми већ живимо у врлом новом свету (Anthropocene – владавина новог човека који се ствара). То се препознаје по томе што се стари и нама познати свет – не покреће. Али нека се нико не вара да је оваква поставка грешка у систему. Напротив. Они су успели у оном што им је потребно.

Дизниленд је неговао лицемерство. Приметићете већ у разговору са људима колико се ко држи логике и чињеница, а колико ко лицемерно мења ставове од реченице до реченице. И сад многи седе код куће у дилемама: да ли ће вас вакцинисати, да ли ћете моћи да путујете, шта ћете да носите, да ли ћете моћи да купујете, од чега ћете живети, стварати? Да ли ће вас примити на казан и шта ћете од тог казанског дела плена моћи да купите...? То је све мера успеха поретка. То је свет без принципа, у којем нема етичности и естетских односа. Ера слободе где је све дозвољено (everything goes – све може). Погледајте само: више није важна ни национална песма, нити има песама посвећених каквој идеји, вођи, идеологији. А чега има?

Свет се тренутно налази између ревизионизма прошлости и обећања о богатој будућности. И једни и други су веома опасни по заједницу. Јер онај који нема власти над тренутним, садашњим стањем, показује у суштини немоћ. Зато су квази политичарима потребни медији (иако сваки од њих може да га направи сам) како би наставили са изговорима и лицемерством. За то време се у народу одвија „испирање мозга“ тако што се из културе и традиције једне заједнице избацују њени симболи а убацује им се нов садржај („нова нормалност“).

Зато је важно да се пред сваким од нас поставља питање: како се зове држава у којој живимо? Ако је неко Устав из 1974. године дошао да вам појашњава 1990. године, ко ће вам и које године појаснити то што сте, без питања, ушли у мини шенген зону? Какав вам ту закон и Устав праве? Зашто имате државу која не штити вас и потребе заједнице већ увек и само поредак? Србина са Косова хапсе на граници са Србијом, у Србији, као страног држављанина?! Како је то могуће ако је Косово наше? Али то није једина мистерија. Ми знамо за све пешачке прелазе и поштанске сандучиће како су се свечано отварали, али не знамо ништа о реконструкцији напонских мрежа и далековода. Дај ти само серија и штампај пара и зомбиленд ће да ради на празан стомак!

Али – хаос се вратио у земљу порекла (Америку)! Ових дана гледамо директан пренос гашења ере потрошача и обрачун система са зомбилендом. Гледајте и учите, јер ће овај пожар да захвати цео свет. Овде се Трамп обрачунава са претходницима. Казан је сад премали да нахрани све апетите и зато су послали народ на улицу да им тај посао уреде. По томе ко плаћа демонстрантима кауције и довози цигле (Џо Бајден, који је са сином оптужен за разбијање Украјине) види се одакле ветар дува. Међутим, нико од демонстраната не тражи смену ни гувернера, ни каквог високог полицијског службеника, па чак ни породица, ни фамилија убијеног демонстранта. Не! Они сви хоће још демократије. А шта се са друге стране дешава? Смањује се фонд за полицију и отпуштају се многи из службе. И ту долазимо до суштине! Сад кад су им смањили плате, полиција се сетила да има и неки народ и све више их стаје уз демонстранте. И још: сад више не желе ни споменике да чувају (страдао је споменик Гандију, на пример). Ово је све део реформи заједно са смањењем буџета за школство, здравство, полицију...

И зато је важно да се појединац на време утврди у принципу, јер у времену које је почело многи су пристали да буду фукара и користан идиот. Пустите луде да иду и плаћају а паметни нека се склоне, што би рекао премудри Соломон. Онај који добро промисли и крене да ради већ сад биће у предности над другима и за систем неће бити сметња. Јер ће сад свака земља, почевши од сваког појединца, морати да живи од реалних извора и прихода. (наставиће се)

 

[Одговори]

Проблем је већи него што мислимо
Ако одете у библиотеку и затражите књигу "Време смрти" од Добрице Ћосића видећете да има свега два-три примерка и то у распадању. Репринта нема. Библиотеке се празне. Будуће генерације неће знати за Десанку, Ћосића, Нушића, Његоша.
Зато је важно да имате своју личну библиотеку. Ко није гледао филм "Фаренхајт 451" нека га потражи и погледа. У наслову се крије температура на којој почињу да сагоревају књиге. Ми се налазимо у том добу.
У стварању четвртог сталежа то је неминовно да се дешава. Његош је симбол и он мора да нестане. Матију Бећковића можете и не морате да читате.

Comment by pricalica (06/09/2020 11:24)

[Одговори]

Да ли је нови цезар већ у најави?
У Америчком конгресу је донесен закон о томе да ће полиција сада морати да салутира. Између редова говори се о укидању полиције. И виде Џо Бајден да са тим нема шале и да се што пре треба решити подршке демонстраната и поведе их на - клањање. Деца цвећа, деца траве - револуционарно. А уз то стиже и писмо ватиканског надбискупа Карла Мариа Виђијана, некадашњег нунција у Америци, који даје пуну подршку Трампу (визионарски) у борби против деце таме. Али нису то једина деца, ево и у Француској се хвале децом светлости и просветитељства.
Све сама нечија и ничија деца...

Comment by pricalica (06/10/2020 10:51)

[Одговори]

Da, dolazi vreme realne ekonomije.

Comment by lastavica (06/12/2020 05:01)

[Одговори]

Заправо је почело, Ластавице.

Comment by pricalica (06/13/2020 12:23)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме