Среда, Јул 01, 2020

Знање и умење (7)

13 вештина потребних за живот у космополитици

Канађани су о овом писали и снимили видео пре две године. И не само то: искористили су јутјуб канал за едукацију људи као и за свој маркетинг. Ишли су људи дешавањима у сусрет. То не да није забрањено већ је и пожељно. Стога ово може некима да буде корисно за продају и набавку. Страни називи у заградама воде ка јутјуб каналима где можете из своје собе да учите о вештинама које вас занимају. Ту су и књиге, што је такође назначено. Преводите, делите, продајте своје знање и вештине на начин како то и други раде. Неке од ових канала држе професионални војници и лекари са војним искуством.

Ово су само неке од смерница, али је најбоље да за своје учење пронађете учитеља у непосредној близини.

1.сигурност:  самоодбрана, тактика и руковање ватреним оружјем (carrytrainer , Civil Advantage , Garand Thumb )

2.аутоматизација: аутомеханичарски радови (automative repair , EricTheCarGuy , књиге: Auto repair for dummies , Auto Mechanics Fundamentals , How cars work )

3.баштованство: сађење, чување семена, наводњавање, заштита од штеточина (књиге: John Seymour – Self-Sufficient life and how to live it )

4.домаће животиње: узгој, исхрана, искористивост (животиње нису само месо: пчеле су битан део екосистема, краве дају млеко, кожу, а од многих се користи и маст, али и топлота; оне увек могу да послуже за размену)

5.лов: како пронаћи птицу, биљку или животињу за исхрану, како их уловити, убрати, пецање, како одрати животињу и уштавити кожу, како сачувати месо (сушење и чување без електрике ( The Wooded Beardsman )

6.дрводељство: идентификација дрвета, сечење, пошумљавање, столарство, тесарство (познавање алата и набавка истих)

7.ковач: израда оруђа и оружја ( Bertram - Craft and Wilderness , Torbjörn Åhman )

8.медицинска помоћ: прва помоћ, лекови, опрема за бабицу, мање операције ( DrBones NurseAmy , SkinnyMedic , књига: The survival Medicine handbook )

9.преживљавање у природи (извиђачи): ватра, заклон, навигација, везивање чворова, пронаћи воду у природи, храну ( David Canterbury )

10.енергија: обновљива енергија, соларна, ветрењаче, гориво, угаљ, акумулатори ( Engineer775 )

11.комуникација: радио-аматери, GSM-R (глобални систем мобилне комуникације за железнице), Cb (Цивилни банд), кратки таласи (OH8STN Ham Radio , књиге: Ham radio for dummies , Ham radio licence manual )

12.домаћински послови:

а) производња алкохола: он може да се користи као гориво, за пиће, стерилизацију,

б) свеће,

в) шивење одеће и коже,

г) ткање,

д) кајмак,

ђ) уљане лампе,

е) дрвени угаљ (Енглези га зову charcoal и праве га сами, а због високе температуре подесан је и за металургију),

ж) ђубриво,

з) коњарство

13.вода: локација, филтрирање, наводњавање, бунар и одржавање, пољски тоалет

Ако знате некога да поседује неку од вештина или има велико газдинство можете га/их замолити за пријем на обуку. Од свега тога зависи да ли ће ваш живот бити кратко преживљавање или дугорочно и генерацијски преносиво искуство. А зависно од ваших вештина и ваша заједница ће вас више вредновати и рађе прихватити. И упамтите: што је у кући више чељади, то ће кућа бити сигурнија. (наставиће се)

 

[Одговори]

Јесмо ли писали о имунитету крда? Да ли примећујете да се сад шведски, белоруски систем примењује свуда? Значи, наше болнице су пуне, али на "Егзит" и у "Гучу" може се са тестом који је бесплатан. Може се на утакмице, дерби и окупљања до хиљаду људи. Ако је већ хиљаду што не и сто хиљада? Неки се заразили са једном особом. Но, прошли су избори и ко је требало да буде потрошен - потрошен је и сад крдо стиче имунитет. Притом градоначелник Крагујевца прети народу мотком!?
Да, да. Навикавајте се полако на овај речник, јер је мотка спремна за дизниленд, а за космополитику мотика. Па ко шта воли...

Comment by pricalica (07/02/2020 14:30)

[Одговори]

U ovom svetu sve više postajemo Robinzoni, pa što više znamo, veća je šansa da se održimo.

Comment by lastavica (07/07/2020 04:26)

[Одговори]

Лепо си то приметила, Ластавице, а ту ћу само да додам и ово: сад границе прелази само оно од чега се има користи, а ту спадају земљорадници и стока која се шлеперима развози свуда по свету. Сви остали морају да чекају неког или нешто... То је у склопу ствари.

Comment by pricalica (07/09/2020 23:34)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме