Субота, Април 23, 2011

Збирка - "Причом да ти кажем"!!!

 

 

 

 

Драги моји причољупци,

Ево, дао Бог, изашла је из штампе - како је и планирано за Васкршње Празнике, нова збирка приповедака назива „Причом да ти кажем“. И на овој књизи, као и на сликовници, радила је иста проверена екипа у саставу: Виолета Милићевић, Ненад Живковић, Александар Божић, Зоран Живојиновић, с тим што је овог пута промењен издавач. Наиме, од тренутка учлањења у Клуб, причалица има ту част и задовољство да јој издавач буде Ђуро Салај АД Београд.

За представљање ове књиге најбоље ће послужити реч рецензената. Али, пре тога, да се најтоплије захвалим свима заслужним горе споменутим, као и нашој милој Анки. Иначе, и ову збирку могуће је наручити, (по цени од 150 динара + поштански трошкови), на мејл:

 

 

 

jezerska.princeza@yahoo.com

 

 

 

Рецензија


 

Ево још једног дела Јелене Јергић, на свеопшту радост. Поред досадашње две, угледала је светлост дана и ова књига, назива „Причом да ти кажем“, као дар деци за предстојеће Васкршње празнике.

Читајући ове редове, посебан осећај испуњава душу сваког верујућег човека, одушевљава чисту и Богом испуњену децу, отварајући им видике за предстојећи живот, насмејавајући их, упозоравајући их на искушења која чекају на трновитим путевима какви су они који воде ка срећи, пуноћи, Богу.

Интересантна је снага речи којом се писац прилагодио читаоцима без обзира на узраст, у зависности од дара, те отворио могућност извлачења снажних закључака читалаца, примене искуства у практичном животу. Познајући писца, одрасли читаоци с лакоћом закључују да је темељ писању хришћанство, православље, учење Светих Отаца, снажна и пуна љубави породица у којој је рођена и одрасла, и жеља да стечена искуства буду примењена у практичном животу имајући у виду правило: „Малој деци прво мека храна, а касније тврђа“. Овај писац у читаоцу изазива осећај боравка у некаквом другом свету, посебном свету, свету из маште, где се врло лагано уграђује и налази чиста душа, жељна правде, сигурности, мира, љубави.

У свим ситуацијама имамо сукобе добра и зла, позитивног и негативног, али увек добро надвладава зло. Писац успева врло лако за улогу Добра придобити читаоца, што је од посебног значаја за децу и родитеље, децу којој се путем ТВ-а, интернета и данас многобројних средстава углавном нуди насиље. На тај начин лошија страна човека заузима чиста дечија срца, а родитељима се даје добра подлога за рад на пољу васпитања деце, у циљу стварања здравих личности, корисних чланова Цркве, државе, породице.

Понуђене басне утемељене су на непролазним вредностима својственим „нашем човеку“: вери, нади, љубави, поштењу, уопште врлини, али данас ретко и тешко доступним у друштву коме припадамо, јер понуда корисна за душу детета и човека, на нашу жалост, у многим домовима, породицама, сматра се старомодном. При томе се губи из вида да квалитет поуке, попут ове, није временски ограничен, тј. да има и имаће увек своју високу цену.

Љубав према Богу, људима (посебно деци), врло видљиво у тексту, подстакла је писца, који се успео уселити у многа дечија срца знајући за речи Светога Јеванђеља: „Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у Царство Божије“ (Мт.18,3), на скупљање и писање понуђених тема што је морало дати видљиве резултате...

Велика је радост да је ова збирка угледала светлост дана, и биваће све већа што више буде присутна у нашим домовима, у рукама деце и родитеља.

Верујем да је постигнут жељени циљ, и надам се да ће писац наставити да ствара служећи тако заједници, умножавајући свој дар, оплемењујући љубав безазлених дечјих срца, и да ће, гледајући резултате свога рада, непрекидно надграђивати и уздизати себе у „меру раста Христова“.

 

С благословом,

Протојереј Зоран Јагодић.

 

 

 

Причом да ти кажем

 

„На хиљаду разних језика, у најразноличнијим условима живота, из века у век, од древних патријархалних причања у колибама, поред ватре, па све до дела модерних приповедача која излазе у овом тренутку из издавачких кућа у великим светским центрима, испреда се прича о судбини човековој коју без краја и прекида причају људи људима. Начин и облици тога причања мењају се са временом и приликама, али потреба за причом и причањем остаје, а прича тече даље и причању краја нема.“ (Иво Андрић, О причи и причању)

Овај део Андрићеве беседе, изговорене приликом доделе Нобелове награде 1961. године, наметнуо ми се сам од себе када сам сазнала да ће се друга збирка приповедака Јелене Јергић звати „Причом да ти кажем“.
Кажем: наметнуо се јер ми се та спона чини као најприкладнији увод у запис о људској потреби за причом и претакањем сопствених и туђих искустава у умотворине вредне пажње свих нараштаја.

Прва збирка Јелениних прича, „Све у причама бива“, објављена је 2008. године, и ево сада, две године након тога, Јелена нам нуди још једну збирку писану у истом стилу и са истим циљем: да нас дотакне, насмеје, растужи, обрадује и покаже да увек можемо бити бољи и ми сами и свет у коме живимо.

Збирка „Причом да ти кажем“ састоји се из три целине: Шумске мудролије (у којима су главни јунаци животиње), Причом да ти кажем (у којима су ликови углавном деца, али и један ластавић, као и цврчак и мрав) и Из ризнице народног ствараоца (две народне приче).

У „Шумским мудролијама“ главни јунаци су животиње, и то углавном лија и меда. Лија и меда су понекад налик људима који су пријатељи из користи (Брига за децу), али су и ситуације у којима се налазе разрешене у складу с тим, јер се, у том случају, када се пријатељство не заснива на искрености и истинској љубави и поштовању, обично догоди да неко буде надмудрен.
У Јелениним причама лија није приказана онако како је обично приказују басне: она је понекад насамарена („Брига за децу“, „Рачуни и трофеји“); горда („Спасила саму себе“); лицемерна и користољубива («Рачуни и трофеји»), хвалисава («Велик или мали»), уплашена («Случај са два краја»), али и она која уме да врати истом мером кад је преварена («Чист рачун – дуга зима»), док је меда у поменутим приповеткама лукав, саможив, прорачунат, користољубив.
Врло су занимљиве и приче «Гуска трачарица» и «Зачарана жаба» јер говоре о лошим навикама као што су трачарење и лаковерност, као и о опасностима које вребају оне који не размишљају здраворазумски. Понекад и онај ко је млад уме да надмудри иначе препредена бића, као што је случај са ластавићем из приповетке «Причам ти причу».

У овој збирци животиње су носиоци неких људских особина, нарочито порока и врлина, а ситуације у којима су приказане заправо представљају ситуације у којима се често налазе људи. Зато способност животиња да говоре и реагују као људи делује тако реално и реалистички, иако се, наравно, преплиће са фантастиком.
У овој збирци има прича које нису басне, пошто не доносе уопштено искуство (лија није увек лукава, цврчак није увек распеван, жаба није увек хвалисава), већ су то све духовито смишљене ситуације из људског живота, иако су ликови животиње, тако да је пре реч о причама о животињама.
Приче о животињама се разликују од басни и по структури и дужини јер су сложеније и имају више епизода, а повезивање епизода углавном се врши преко главног јунака. Кад би се разне епизоде једне приче о животињама узеле као засебне целине и кад би им се додала поука, лако би се од њих могле створити басне, пошто басне, својом краткоћом и алегоријом и наравоученијем, указују само на једну важну појединост.
Пажња читалаца се углавном преноси са особина животиња на односе међу ликовима, тако да је у причама о животињама, за разлику од басни, важније дешавање, необични сплет околности и занимљиве епизоде него наравоученије.
Јеленине приче немају наглашено наравоученије, али се морална поука намеће сама по себи.

 «Дечја Нова година» јесте прича о досезању звезде на храму Светог Саве, односно о досезању крста, православља: «За ту звезду не треба новац. Она једнако припада и богатима и сиромашнима. А да бисмо је дотакли, морамо се сви смањити, да будемо као деца. Као ти, сине.“
Прича „Приоритети“ јесте прича о племенитости дечака Николе: о одрицању од сопствених жеља и о изненада спознатој великој радости давања. Као да је ова приповетка разговор са приповетком Лазе Лазаревића „Све ће то народ позлатити“, а дечак Никола, погођен судбином ратних инвалида, пошто се одриче своје највеће жеље како би помогао ономе коме је то потребно, као да својом племенитошћу ублажава ране газда-Благојевог сина из поменуте приповетке.
«Поверење» успоставља мост између родитеља и деце, и говори о потреби детета да буде схваћено и да му родитељи укажу поверење; «Писмени задатак» је прича о победи православне вере над бајкама и о дечјој искрености и мудрости због које се одрасли постиде и преокрену; «Просјакиња» је дирљива прича о жени која је изгубила ближње и коју друштво неправедно одбацује, али и о деци која умеју да буду сурова док не открију праву истину.
Врло наглашену религозну ноту имају приповетке: «Река дома мог», «Заблуде у свађи» и «Жена обучена у сунце». У њима тријумфују племенитост, кроткост, стрпљење, љубав.
Приповетке: «Најважније у животу» и «Пријатељ народа» писане су у традицији народне бајке, док је «Прича о два јарца» нарочито занимљива зато што доноси спој народне и исконске мудрости; две паралелне приче: једне библијске и једне свакодневне, а њене поуке се своде на одрицање од свега што је материјално и овоземаљско, испуњено гордошћу, и прихватање духовног блага, скрушености и скромности као идеала коме треба тежити.

Збирка садржи и параболе. Оне, као и басне и приче о животињама, имају циљ да читаоце поуче, али су у њима носиоци радње људи. Ситуације су врло реалистичне и наизглед уобичајене, али су параболе писане узвишеним стилом  и исказују неку религиозну истину или дају важну моралну поуку. И оне имају пренесено значење («Празне шкољке», »Светске бриге», «Светионик», «Гнев и Смирење», «Истина и лаж»).

Прву целину, «Шумске мудролије», чине, дакле, приче везане за шуму, у којој се налази  и гуска трачарица.
Друга целина, чији је назив истоветан са називом збирке, као своје јунаке има углавном децу, али и цврчка и мрава, мачку и ластавицу, жабу и роду, које нису становници шуме, бар не у овим причама.
По речима самог аутора, «Шумске мудролије» траже већу пажњу, иако су мање, док је у «Причом да ти кажем» изражено приповедање. То су приче које траже баку, ватру у камину, дечицу окупљену око баке и снег напољу (што се може видети и на корицама књиге).
Трећу целину чине две народне приче, које Јелена уноси како би нас и насмејала и поучила. То су приче: «Божије старање» и «Снаја и зет».
Као мото приповетке «Светионик» јавља се и мисао Хелен Келер: «Већина људи погрешно доживљава значење истинске среће. Она се не постиже кроз самозадовољство, него кроз преданост циљевима вредним поштовања.“

То су циљеви које аутор ове збирке приповедака увек има у виду и којима тежи. Залажући се за њих, Јелена Јергић, наша Причалица, наставља да нам прича приче, свесна да за све што кажемо и урадимо сносимо одговорност.
Она у потпуности следи поруку Андрићеве беседе о смислу књижевности и дарује нам приче које су „покретане љубављу и вођене ширином и ведрином слободног људског духа. Јер приповедач и његово дело не служе ничему ако на један или други начин не служе човеку и човечности. То је оно што је битно.“

Овакве збирке приповедака све се ређе пишу у данашње време, јер већина стваралаца, у тежњи за модерним изразом и новим тенденцијама, не уме овако лепо, искрено, надахнуто и топло да нам приповеда о свету који нас окружује, а да при том видимо да то приповедање служи човеку и човечности.
Данас је, више него икад, потребно развијати у читаоцима уверење да добро тријумфује уколико се човек свим срцем и умом за то залаже, уколико се бори за праве вредности. Исто тако је неопходно развијати свест о значају и неопходности знања и мудрости у животу, као и о пожртвованости и трпељивости у многим ситуацијама, како би човек осетио да је срећа само у давању и несебичности, а не у узимању и гордељивости.
Зато је збирка Јелене Јергић неопходна данашњим читаоцима: она их подсећа на све што је важно и племенито, и нуди им изобиље саткано од осећајности, мудрости, разумевања и безграничне љубави према човеку који, будући да је грађен по Божјем обличју, треба да остане круна Божјег стварања. 

 

Виолета Милићевић

 

 

 

 

 

Nikoleta [Одговори]

Jako lepo napisano svaka cast.

Da li se knjiga salje van Srbije?

Comment by blog (04/23/2011 16:54)

[Одговори]

*Николета
Добро нам дошла, Николета! Хвала за коментар. Мисли ли се ту на појединачни примерак или више књига? Можда није згорег да се "чујемо" преко мејла. Ето, ако није проблем, па да разменимо пошту. Свако добро.***

Comment by pricalica (04/23/2011 17:01)

[Одговори]

Ma kako i koliko da kažem o ovoj zbirci priča biće nedorečeno.Dao Bog tu je naš dragi vladika Nikolaj, pa će me on zameniti:
"Jedna je sušnost svih stvari;jedan je moral svih priča.Stvari su bajke o nebu.
Smisao TI si svih bajki. Priče su Tvoja
dužina,širina.Kratkoća si svih priča.Grumen si ZLATA u
bregu kamena.Kada ime Tvoje izrečem, sve sam
izrekao......."
Samo je Bog mogao izabrati ovaj dan da nam saopštiš tako radosnu vest.Moje čestitke, moj iskreni i topli zagrljaj!
Ljubim te.

Comment by Daca (04/23/2011 17:31)

[Одговори]

Sve čestitke idu i tvojim recenzentima, naročito Violeti Milićević.
Lako je brusiti kamen koji je tvrd i na čijim temeljima može nići svako delo.Ali, saveti
kojima te je ona postepeno uvodila i penjala na stepenice,garancija si da češ se popeti i do najviše na zadovoljstvo svih nas.Ljubim tandem koji iz utakmice u utakmicu sve bolje i bolje igra.Ljubim vas obe.

Comment by Daca (04/23/2011 17:38)

[Одговори]

Čestitke za našu pričalicu Jelenu.
Od srca želim da mnoge od pobrojanih priča i do sada pročitanih dođu upravo onamo gdje im je mjesto. U srca čitalaca. Da tvoje priče prepune ljubavi, vjere, mudrosti, praštanja i jednostavnosti zažive u svima nama.
Ujedno želim da ti čestitam predstojeći praznik Vaskrs. Hristos vaskrese.
pozdrav

Comment by mandrak72 (04/23/2011 17:56)

[Одговори]

E, masala! Nek` je na radost! Ja odmah narucujem. Prvu dobila na poklon, a ovu kupujem! Adresu znas ;) Jedva cekam da citam!
Hristos vaskrese, draga moja pricalice i jos mnogo lepih reci neka nam donese od tebe! :*

Comment by pinokio (04/23/2011 19:12)

[Одговори]

Какав диван васкршњи поклон за милу дечицу.
Честитам, драга.

Comment by woman.in.love. (04/23/2011 21:39)

[Одговори]

Čestitam još jednom...
Tebi tvojoj porodici, a posebmno vitezu Mlati, čestitam Uskrs

Anamče

Comment by anam (04/23/2011 22:28)

[Одговори]

Draga neizmerno sam srecna zbog tebe,jedva cekam tvoju promociju,predivna si i ti i tvoja knjiga u kojoj toliko duse ima.
Grlim te i ljubim.

Comment by unajedina (04/23/2011 23:47)

[Одговори]

draga pricalice cestitam ti , ti si sve to zasluzila svojim predanim radom i divnim pricama:0 poz od gasa i srecan Uskrs

Comment by GASTRO city (04/23/2011 23:58)

[Одговори]

Moje ćestitke za tvoje 'pričanje' već su izrečene,čestitam na pripovetkama napisanim u tvojoj knjizi ''Pričom da ti kažem'' a znam biće još tvojih knjiga.Veliki pozdrav i prijatne užitke uz porodicu.!!!

Comment by Jovan s.s. (04/24/2011 07:23)

[Одговори]

Hristos voskrese!
Draga pričalice, Tebi i Tvojoj porodici srećni i blagosloveni Uskršnji praznici.

Čestitam, draga, od srca! Nadam se, još kom izdanju, ti ro zaslužuješ!

Comment by roksana (04/24/2011 10:21)

[Одговори]

Hristos Voskrese, cestitke :)

Comment by Ana (04/24/2011 10:42)

[Одговори]

Драга Причалице,
О лепоти књиге рекла сам много тога у рецензији, уверена да ће и сви мали и велики читаоци са истом радошћу као ја читати твоје приповетке. Истина, добар део њих су читаоци твог блога већ прочитали, али сасвим је другачији осећај кад књигу држе у руци.
Могу само да поновим како сам пресрећна што сам део твог тима и како су ми твоје поверење и несебичност - дарови који су од непроцењиве вредности.Хвала ти не томе.
Честитам и радујем се!:-)

Comment by Ви (04/24/2011 15:51)

[Одговори]

П.С.
Заборавила сам да ти кажем нешто врло важно: илустрација на насловници је ПРЕЛЕПА!
Све честитке Александру Божићу!!!

Comment by Ви (04/24/2011 18:26)

Приче [Одговори]

Христос Васкрсе!!!
Од срца ти честитам Јелена на новој књизи.

Comment by Зоран (04/25/2011 01:09)

[Одговори]

*Даца
Како си диван цитат одабрала, драга Дацо! Хвала ти и хвала на дивном коментару, који ме је скроз разнежио и око расузио. У наведеном Владичином цитату чита се моје надахнуће и сам смисао мога бића и жића. Али истину збориш и кад причаш о Виолети. А то може да зна и препозна само онај који будно и искрено мотри, одајући се тако својом приврженошћу и пријатељством које нема цену. Господ нека ти је плата и награда, мила. Христос воскресе!

Comment by pricalica (04/25/2011 17:12)

[Одговори]

*мандрак
Хвала најлепша, драги мој приповедачу, на жељама за које се надам да ће се и остварити. Понајпре, јер књига већ започе свој пут у свет управо на такав начин - кроз мале дечије прстиће. И оно што прочитах на њиховим малим лицима дало је гаранцију да смо, дао Бог, и сами на добром путу. Поздрављам тебе и твоје принцезе најлепшим поздравом: Христос воскресе!

Comment by pricalica (04/25/2011 17:16)

[Одговори]

*Пинокио
Ваистину воскресе! Драги мој Пинокио, хвала ти пуно на поновном радовању. Ускоро, дао Бог, креће књига пут тебе. Љубим и грлим!:)))

Comment by pricalica (04/25/2011 17:17)

[Одговори]

*woman.in.love
Христос воскресе, мила! Да да Бог, воља Његова да буде. Грлим благодарно.***

Comment by pricalica (04/25/2011 17:19)

[Одговори]

*Анамче
Хвала, мило моје Анамче. И теби, заједно са свима које волиш, срећни Празници. Млата се такође захваљује на честиткама, јер ти је он необично наклоњен. :)))
Љубим!***

Comment by pricalica (04/25/2011 17:21)

[Одговори]

*унаједина
Мила Уница! И ја се радујем, надајући се да ће ова писанија оправдати сва она ишчекивања ка којима су окренута. У тој жељи те топло, срдачно поздрављам, драга Уно, желећи ти свако добро. Грлим и љубим и ја тебе!:)))

Comment by pricalica (04/25/2011 17:23)

[Одговори]

*ГАСТРО сити
Хвала, драги Гас! Како си ми само диван коментар оставио, да ме је одмах у вилозофију бацио. :))) Мораћу да му посветим више пажње, али у тишини. Био би добар и за причу, али не знам хоћу ли умети. Но у сваком случају благодарим од срца. Христос воскресе!

Comment by pricalica (04/25/2011 17:26)

[Одговори]

*Јован с.с.
Хвала, добри мој Јово, на твојим заиста вредним и лепим коментарима поводом мојих прича. Истина је што пишеш, и ја не могу а да се томе не радујем. Радујем се од срца, заиста! И захваљујем од срца. Свако добро жели и причалица теби са свима онима које волиш. :)))

Comment by pricalica (04/25/2011 17:29)

[Одговори]

*роксана
Ваистину воскресе!
Најлепша хвала на честитци, мила. И причалица теби и твојој породици жели срећне и Богом благословене Васкршње Празнике. А Бог и Божја воља да буде када су књиге и издања у питању. Живимо у нади, дакако. Љубим!***

Comment by pricalica (04/25/2011 17:31)

[Одговори]

*Ана
Ваистину воскресе!
Хвала, Ана! Свако добро.***

Comment by pricalica (04/25/2011 17:32)

[Одговори]

*Ви
Христос воскресе, радости моја! Да, баш је тако како пишеш: добар део прича налази се већ на блогу, али је осећај сасвим другачији кад се приче држе у рукама. Куд и камо би било лепше да се све могло и осликати, па да ужитак буде још и бољији, али можда у неко догледно време, кад новац изгуби вредност, а приче добију на истој. :)))
Шалим се мало, наравно. У сваком случају остаје чињеница, неоспорна, да збирке, без твога печата и савета, не би било. А будући да знаш колико ми значиш, у сваком погледу, онда знаш да је и ово чудо, а јесте чудо - наше заједничко, и Богу хвала на томе. :)))
Хвала ти на лепом слову о илустрацији и илустратору који је то вала и заслужио. Нарочито због тога што је илустрација условила причу ("Прича за Давида"), што се, верујем, ретко дешава. Обично бива да нека од већ написаних прича услови илустрацију, зар не?
Љубим ја мог најкључнијег везивног играча. :)))

Comment by pricalica (04/25/2011 17:44)

[Одговори]

*Зоран
Ваистину воскресе! Какво дивно Васкршње изненађење, драги Зоки! Заиста, овај Васкрс ми само чудеса доноси, Богу хвала. Благодарим на честитању. Свако добро ти желим, драги у Христу брате.:)))

Comment by pricalica (04/25/2011 17:46)

[Одговори]

Biti učitelj je divan i težak posao.Polaskom u školu dete prvo" pročita učitelja". Kada u učitelja stekne poverenje, onda mu učenje ne predstavlja teškoću, već radost. Ja sam to doživela sa tobom, pa nije čudo što svakoga dana polako napredujem u savladavanju, još uvek, osnovnih prepreka.Dokle sam stigla, zaključuješ i sama.
Srećna sam što te je ovaj deo citata vladike Nikolaja obradovao.Zaista sam u njemu pronašla tebe.
----------------------------
Violetinu skromnost kada si u pitanju ti, pokušala sam i ovako objasniti, jer ona uvek
beži od toga da te je i ona svojom pomoći,a tvojim poverenjem u nju, učinila onim što si do danas postigla.

Ovo se nalazi na njenom blogu.
"Mozda ti ovako to svoje uporno potenciranje u tvojoj pomoci Jeleni blize objasnim. Postoje recni i brdski kamen. Brdski je grub jer ga nepogode ne zaobilaze, a recni je fin, gladak jer ga voda stalno umiva. U sustini su oba kamena.
I Jelena je taj kamen koga sve vise mozemo videti kao recni, zahvaljujuci i tvom umivanju. Naravno da to neces raditi uvek, da ce postojati sve manje potrebe za tim, jer Jelena ce se sama zaklanjati od nepogoda i umivati kako bi postala dragulj u rukama citalaca."

Svaki moj komentar o vašoj uzajamnoj saradnji bio bi suvišan, i mislim da sam dovoljno rekla.A upravo sam tako mnogo puta to ponovila jer sam, kako i sama kažeš, pomno i sa ljubavlju pratila godinama vaš rad.

Comment by Daca (04/25/2011 17:58)

[Одговори]

*Даца
Да, то је била моја жеља из детињства - да будем учитељица. И ко би се надао да ћу, и поред свега, ипак доживети да се дружим и учим са децом? :)))
Али да уживам - уживам! Још једном хвала за диван цитат, који је самим избором много рекао о обема.
Данас сам баш много мислила о томе што ти написа о Ви, и неспорна чињеница је да она јесте душа мила, и нимало ми није страна њена скромност; штавише, ја је у потпуности разумем, скоро осећајући шта мисли. И са таквим људима, који осећају твоје мисли, не потребују се речи, јер се мислено споразумевамо. Али то исто разумевање имам и са тобом, кад је наш однос у питању. :))) Свако по моћи и према моћи коју му Господ даје. Као појединци, о чему већ писах, чинимо се неважни, али смо веома битни. И тако се према свакоме и окрећемо, дајемо, испомажемо...
Бескрајно благодарна на вама двема, у Христу Јелена.
Христос воскресе!

Comment by pricalica (04/28/2011 00:45)

[Одговори]

praznici prodjoše...
ali svaki ulazak na ovaj blog je svojevrstan praznik, duša se milinom napuni, srce toplotom, oči lepotom...
Prijatno!

Comment by domacica (05/02/2011 11:08)

[Одговори]

*домаћица
Тако је и мени кад вас све видим овде окупљене и одомаћене. :)))
Поздравче!***

Comment by pricalica (05/02/2011 17:28)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме