Петак, Мај 29, 2009

О срећи

У чему се састоји срећа човекова?

 

О томе постоје различита мишљења. Једни виде срећу у знању и талентима, други у лепоти,слави, богатству, власти над људима, у поштовању и уважавању које им указује околина, у љубави, породичном животу итд. Понекад људи постигну такву срећу, но она је ташта и привидна.Богат може да изгуби своје богатство, здрав се неочекивано разболи, слободан допадне тамнице, паметан изненада изгуби свој разум итд. Свака таква срећа је само варљива и не може бити права. Истинска срећа мора бити непролазна и вечна...

 

 

Кошуља срећног човека

 

Султан неке далеке земље патио је од тешке болести. Његова ћерка позвала је лекаре из свих краљевина на свету да помогну оздрављењу њеног вољеног оца. Кад лекари нису успели да помогну, принцеза је позвала чаробњаке. „Само уколико обуче кошуљу срећног човека, болесни султан може бити спасен“, гласила је препорука најмудријег од свих. Принцеза је наредила коњаницима да претраже све кутке краљевства. Коњаници су тражили срећног човека и међу богатим и међу сиромашним људима. Богати нису могли да буду потпуно срећни, јер је увек постојало нешто што они нису могли да поседују. Други људи говорили су да је таква потпуна срећа немогућа и да тако нешто не постоји. Када су скоро одустали, коњаници су на путу за краљевство, срели једног младог и веома веселог пастира у сред пустиње. Пастир им се обрадовао и када су га питали зашто је такав, момак им је одговорио да иако је сиромашан, сматра себе најсрећнијим човеком на свету, зато што је слободан као птица. Коњаници су га одмах напали да им преда кошуљу срећног човека, али им је младић одговорио да никад на себи није имао тако нешто! Коњаници су се покуњено вратили у краљевство. Султан већ одавно није био међу живима. Тражећи кошуљу срећног човека научили су да они који носе кошуље нису срећни, а да онај ко је срећан нема кошуљу. Принцеза остаје над том истином замишљеног лица.

 

Када се људска срећа успиње високо, она изазива муње да је ударе.

 

Људи једни другима желе срећу у разним приликама, за Нову Годину, на пример, али шта је срећа? Како је неко може дефинисати?

 

Појам среће савременог човека се није много променио од прастарих времена, т.ј. срећа је када ја поседујем више материјалних ствари од других, а несрећа је када ми други одузму имовину.

 

Чак и ако оставимо по страни моралност овог схватања, и даље је недовољан у својој суштини, јер без обзира колико имовине, моћи, јавних признања и задовољстава нагомиламо, то нам неће донети срећу. Материјални предмети нам не могу донети истинску срећу, само taedium vitae, након чега је особа савладана још већом депресијом него пре...

 

 

Правила за срећу

 

Један човек стар 92 године, мали, добро држећи и поносан, који је сваког јутра у осам сати био комплет обучен, са косом модерно намештеном и савршено обријан, иако је скоро сасвим слеп, данас се доселио у старачки дом. Његова 70-тогодишња жена скоро је умрла и тиме селидбу у дом учинила неопходном. После много сати стрпљивог чекања у холу дома, угодно се насмешио када су му рекли да му је соба спремна.

Док је управљао својом шеталицом ка лифту, описао сам му његову малу собу, укључујући и ролетне које су биле окачене на прозору.

"Свиђа ми се" рекао је са ентузијазмом осмогодишњака коме су управо показали ново штене.

"Госп. Џонс, још увек нисте видели собу, сачекајте још мало."

"То нема никакве везе са овим", одговорио је. "Срећа је нешто о чему одлучујете унапред. Да ли ће ми се допасти соба не зависи од тога како је распоређен намештај, већ како ја распоредим своје мисли... Већ сам одлучио да ми се допада. То је одлука коју доносим свакога јутра кад се пробудим. Ја имам избор: могу да проведем дан у кревету бројећи тешкоће које имам са деловима тела који више не раде, или могу да устанем из кревета срећан због оних који још увек раде. Сваки дан је поклон, и док су ми очи отворене, мислићу на нови дан и на све срећне успомене које сам одложио. Баш за ово доба свог живота. Старост је као банковни рачун. Са њега подижете оно што сте ту уложили. Мој савет вам је да уложите много среће у банку сећања! Хвала вам за ваш део у банци сећања. Ја још увек улажем!!"

 

 

Нема ветар ту моћ да пшеницу претвори у плеву. Ветар ти је само показао да си празан и лак и занео те .

 

... То је реч светог Јована Крститеља. Сви су људи мислили у то доба да је он тај обећани Спаситељ, а он каже: нисам ја то, иза мене долази човек пред којим ја нисам достојан да се сагнем да му разрешим ремење на обући његовој, он ће вас крстити Духом Светим и водом. Ориген после поставља питање па каже: за нас је Христос као да смо ми на једном гувну на којем има онај стожер око кога је пшеница из снопља разрешена, и онда доведу волове или коње који се повежу да се окрећу и газе по томе, да би се одвојила пшеница од онога класја. И кад они зађу до краја, онда се окрену, па на другу страну. Кад се види клас да је већ пустио пшеницу и плеву, онда се скупља она слама, а пшеница и плева се сакупљају заједно у џакове, па кад буде један ветар одговарајући, не бура која ће однети све, износи се та пшеница и плева. Баца се дрвеним лопатама у ваздух, и пшеница пада на своје место а ветар плеву односи. Схватате то. Е, да, а онда ће неко да се жали, па каже: ветар ме је начинио плевом. Нема ветар ту моћ да пшеницу претвори у плеву. Ветар ти је само показао да си празан и лак и занео те. Дакле, потрудимо се да будемо пшеница боља, одолећемо тим ветровима који дувају са свих страна у данашњем времену...

 

Срећа је ствар овога света, која не зависи од нас. Сви желимо да будемо срећни. Блаженство је у нашим рукама. Може човек бити блажен и болестан. Може бити блажен да је и у затвору. Може чак да буде блажен и када га поведу на гиљотину. Од њега зависи то блаженство. У његовим је рукама.

 

(Из интервјуа са Његовом Светошћу Патријархом Павлом)

 

 

Најдрагоценије

 

Једном, Бог даде наредбу неком од Својих Ангела да сиђе на земљу и донесе на Небо све што буде нашао вредно на нашој планети. Одлепрша Ангел Божји и налети на страшни призор: на једну непрегледну јаму пуну људских тела, преиспуњену људском крвљу. И стаде се он распитивати.

- Сви они су пролили крв, бранећи свете границе своје домовине.

Ангел помисли:

- Шта може драгоценије да постоји на земљи од крви која се пролива за одбрану домовине?

И узе једну капљицу крви и однесе је на Небо.

- Драгоцена је проливена крв – рече Бог – али није и најдрагоценија.

Поново је Ангел слетио на земљу. Ушао је у једну сиромашну кућицу. У породици је било славље. Неки човекољубац је, својим доброчинством, протерао несрећу из сиротињске куће.

Ангел је помислио:

- Колико људске несреће ублажује милостиња?

И узе један грам милостиње и носи пред престо Божији.

- Драгоцено је добро милостиња, али не и најдрагоценије - рече опет Бог.

По трећи пут се исти Ангел спусти на земљу. У часу кад је пролазио крај неког самотног места, зачу жалопој и уздахе. 

- Шта ли се догађа?

Иза једне стене плаче човек. Сузе му обливају лице а његово срце постаје скрушено од бола. То је један разбојник. Плаче због својих сагрешења.

Ангел узима сузу покајања и односи је пред престо Божији.

И рече Бог:

- Једна суза покајања, коју лије грешан човек, је нешто најдрагоценије што постоји на земљи.

 

Пуно суза лије човек: када се рађа, када умире; сузе лије када је тужан, када је срећан, када га нешто боли, али и када његов ближњи пати. Но све те сузе имају малу вредност, кад се упореде са онима које се лију због неког човековог сагрешења.

Бог жели такве сузе.

 

* * *

 

Дакле, био је ово мој осврт на задату тему. Надам се да нисам промашила и да ме Грлица неће надледати, хе, хе, а ни Домаћица варјачити (мада није да не би требало, хе, хе). Знам да бих сад требала да прозовем нове играче, али мислим да су се сви који се одазивају већ уписали, а ја добрано касним, тако да не бих никог именовала. Но то не значи да добровољци не треба да се одазивају. Уколико их има - само напред!

 

Све вас поздравља ваша Причалица!

[Одговори]

Pricalice, ti dade lep osvrt na zadatu temu, ali tebe tu nema puno, he he he.
Razumes sta htedoh reci.
:))
Srecu mozemo vrednovati na razne nacine, ali po meni najveca sreca je dobro zdravlje, a sve drugo su zelje.
Pozdrav.

Comment by Talas (05/29/2009 20:52)

[Одговори]

*Талас
Па мене и не треба да буде, до кроз приче, Аласе-Таласе. А срећа је пут, како написа и започе Домаћица овај тематски круг, тако да је то тражење и потрага. Сабира се тек на крају: ко је шта извејао и од тога научио, понео. Бистро!****

Comment by pricalica (05/29/2009 21:01)

[Одговори]

Slažem se sa Talasom, sreća je samo zdravlje,za sve drugo možeš se izboriti ako imaš zdravlje....
I treba tebe da bude u postovima. Ja sam u svakom svom, a ne mislim da sam nešto naročito:)))

Comment by anam (05/29/2009 21:47)

[Одговори]

Prvo sto me je odusevilo kad sam usla na tvoj blog bio je ovaj bozanstveni izgled.A zatim i post koji ostavlja bez daha.
I ja se slazem sa Talasom po pitanju zdravlja,i ljubim puno,puno.. :*****

Comment by tuzna (05/29/2009 21:51)

[Одговори]

Svi se slažemo po pitanju zdravlja, pa i autorka. Samo mnogi od nas različito poimaju i zdravlje i sreću...

Comment by sanjarenja56 (05/29/2009 22:27)

[Одговори]

Kad o sreći razmišljamo učine se da je to nešto daleko i netvarno. Kad živimo, budimo se nasmijani, plačemo iz ko zna kojih razloga. Kad zapinjemo i zastajkujemo na sitnicama koje život ispunjavaju nismo ni svjesni koliko je sreće oko nas. Bivamo je svjesni onog momenta kad je se sjetimo. Nažalost kad se to desi prekasno.
Zato treba širom oči otvoriti, sreću dijeliti i sreće žnjeti.
pozdrav

Comment by mandrak72 (05/29/2009 22:35)

[Одговори]

Narode,
U trenutku kada mi je saopsteno da cu mozda umreti za par meseci, desila mi se neopisiva sreca u zivotu.

Cisto da znate da uslov za srecu, nije cak ni zdravlje.

Samo je treba znati prepoznati. Kad god, i gde god.
Slusajte ljude, gledajte im oci, citajte izmedju redova.
Mozda vas sreca doziva, obratite paznju na sve!
Ne dozvolite sebi da propustite ni jedan trenutak, jer se on nikada nece vratiti.

Comment by casper (05/29/2009 22:40)

[Одговори]

Pozdravljam!
Procitala , primila k znanju sve napisano i imam da kazem :
sreca je ono cega nismo svesni da posedujemo dok ga ne izgubimo - posle naucimo da prepoznamo , i uzivamo u njoj dok traje - ako imamo dovoljno pameti u glavi...
idem da spavam sad...:-))))

Comment by jelence (05/29/2009 23:47)

[Одговори]

Pozdrav draga Pričalice, od jedne prezaposlene majke, srećne što ima za koga da se brine i koga srećnim da čini. Nemam vremena da objavljujem nove postove, ali uvijek rado svratim ovdje kod tebe.Odomaćila sam se nekako! Divno kao i uvijek! Puno pozdrava od Lune!

Comment by luna (05/30/2009 00:03)

[Одговори]

Casper je sažela sve u jednu rečenicu koju bismo svi trebali ponavljati kao domaći zadatak:
"Ne dozvolite sebi da propustite ni jedan trenutak, jer se on nikada nece vratiti."

Comment by sanjarenja56 (05/30/2009 10:03)

[Одговори]

izmedju mnogo malih i velikih stvari koje čine sreću, teško je izabrati. ali svakako tu treba staviti osećaj kad pročitaš šta jedna široka duša ume o njoj da kaže.
Prijatno!**
P.S. ima te u svakoj napisanoj reči draga moja pričalice*

Comment by domacica (05/30/2009 11:14)

[Одговори]

Лепо је од тебе, Причалице, што си нас провела кроз различите теорије о срећи и што у свакој од њих можемо видети једно - да од нашег става зависи наша срећа.
Свака прича је бисер за себе, али све чине ниску коју би требало да носимо свакодневно са собом, тј. да сваког тренутка будемо свесни колико смо срећни што смо живи.

Comment by 8 (05/30/2009 12:35)

[Одговори]

Znas pricalice, ima nas ovde dosta koji citamo ovo sto ste napisali,
ali ne daju svi komentar na ovo vase pisanje.
Evo jedan sam od njih i ja.
Recimo ne mogu bas kao drugi,
citaci a i posetioci,dase razumem,u sve teme koje vi postavljte kroz price pa jos da dajem komentar,koji bi vama
stvarno znacio, za dalje pisanje.
Vec samo mogu da kazem da je dobro i da su vase price poucne cve.
Da svaka vasa prica ima tezinu i ljucku osobinu, samo sto vi to prenosite na odgovarajuce likove iz vasih prica.
Komentar'nemaga od mene,
jer on se nalazi skoro uvek ispod svake vase price,
i veoma je dobar, ustvari odlican je i primeren je tekstu tj prici vasoj. Meni ostaje samo da procitam i da izvucem pouku iz price vase.
Pozdrav. pricalice!

Comment by Boban (05/30/2009 16:37)

[Одговори]

Сваког човека треба срећа da прати у животу!Срећа је битан фактор!

Али,много је важније да срећа стигне човека!

Зато, све људе добре воље - стигла срећа!

Comment by Славуј (05/30/2009 16:41)

[Одговори]

Sreca je svuda oko nas ,samo je treba prepoznati i zgrabiti :)))Poz.

Comment by nesanica (05/30/2009 18:57)

[Одговори]

*анам
Јао како је она слатка, злато мало! Па има ме, драга Анамко, јер сам ја овако замислила свој задатак да напишем, што значи да сам такве мисли била. Сакупила бисере, начинила ниску, не да се хвали буба лења, већ да подели са својим причољупцима! Веееелики ти поздрав шаљем!*******

Comment by pricalica (05/30/2009 19:05)

[Одговори]

*тужна
А мене је одушевило што те видех овде, радости. Пуно пуно! И узвраћам сваки љубац!*****

Comment by pricalica (05/30/2009 19:06)

[Одговори]

*сањарења
Наравно, но хтедох, заправо, нагласити како срећа може бити и нешто посебно, али и свеобухватно. Другим речима може ли срећа да буде једна или више - СРЕЋЕ...

Comment by pricalica (05/30/2009 19:08)

[Одговори]

*мандрак
Просто и једноставно: срећу дисати и радовати се. Увек има довољно разлога. Поздрав!***

Comment by pricalica (05/30/2009 19:09)

[Одговори]

*каспер
Примљено к знању и уписано у кору великог мозга, драга. Велики поздрав шаље ти Причалица!****

Comment by pricalica (05/30/2009 19:11)

[Одговори]

*јеленче
Сад би могла баш и устати, хе, хе. Па да наставимо диван. Можда имаш нешто додати, Име? На описану срећу ја бих само додала да се људи срећу... Машем!***

Comment by pricalica (05/30/2009 19:14)

[Одговори]

*луна
Драга Луна, а баш јуче размишљах о теби, где си, шта радиш, како породица, дао Бог! Радујем се што си свратила ни замислити не можеш колико. Поздрављам те пуно пуно, желећи вам свима свако добро.****

Comment by pricalica (05/30/2009 19:16)

[Одговори]

*сањарења
Уписаћемо и ту подвучену реченицу, мила, дабоме.

Comment by pricalica (05/30/2009 19:17)

[Одговори]

*домаћица
Па гледала сам да се надовежем на сва ваша писанија, почевши од твога, дабоме. Једино ми време баш не одговараше да одговорим на дан кад бих прозвана, али написах кад стигох. А идеја је надошла...
Грлим и машем, драга моја Домаћице!***

Comment by pricalica (05/30/2009 19:22)

[Одговори]

*Ви
Мислим да си ти, драга Ви, управо изрекла мудрост која би могла унеколико да опише мој појам среће: бити жив! Јер је могло да буде и да ме нема, да не постојим, али, дао Бог, има ме и даће Бог да ме буде, слава Му и милост, воља Његова да буде. Љубим те!****

Comment by pricalica (05/30/2009 19:24)

[Одговори]

*Бобан
Велика је радост за једну причалицу кад наиђе на новог причољупца. Истина је, Бобане, дао Бог да се од неког времена приче читају у већем броју, што само по себи даје довољан разлог и замах крилима да се у започетом и истраје. Наравно да се радујем и сваком исписаном коментару, али причалица поштује свачију слободу и право да ли ће га неко оставити или не. Исто тако поштујем и избор да се неко и не изјасни из неког свог разлога. А искреност ме свака весели и на томе ти се најсрдачније захваљујем. Поздрав, Бобане, и свако добро!***

Comment by pricalica (05/30/2009 19:32)

[Одговори]

*Славуј
Па јесте, боље да она јури нас, већ да се ми сви изударамо док јуримо њу, хе, хе. Поздрав, Славују!***

Comment by pricalica (05/30/2009 19:34)

[Одговори]

Naišao je neki period u životu pun iskušenja i ne baš naročito dobar. Svu energiju trošim da se izborim za zdravlje svoje curice i uspijevam u tome! Nažalost, to mi ne dozvoljava da se posvetim nekim drugim stvarima.Ipak, kad god nađem slobodnog vremena, tu sam draga Pričalice.Puno pozdrava!

Comment by luna (05/30/2009 19:36)

[Одговори]

*несаница
А зато ти, драга ноћобдијко, ноћом не спаваш, хе, хе. Тако и ја, додуше. Само ће нам мачје очи требати да је видимо у мраку, ха, ха. Поздрав и теби.***

Comment by pricalica (05/30/2009 19:36)

[Одговори]

*луна
Помолићемо се за тебе и твоју цурицу, па да да драги Бог да нам буде здрава и весела. Само полако, драга Луна. Прво породица па све остало, зар не? Машем обема рукама високо подигнутим!******

Comment by pricalica (05/30/2009 19:41)

[Одговори]

Da da pricalice bicu tu, samo sto cu komentarisati, tamo gde sam recimo strucan i gde ce moj komentar stvarno vredeti tvoje paznje.

pozdrav pricalice!!

Comment by Boban (05/30/2009 21:09)

[Одговори]

*Бобан
Где год и кад год твој коментар ће УВЕК бити вредан моје пажње. Заиста! Поздрав!****

Comment by pricalica (05/30/2009 21:14)

[Одговори]

Причате о срећи? Срећа се јави када на пример неочекивано добијете нешто што сте прижељкивали годинама. Тако и ја недавно добих слику...коју сам прижељкивала месецима,годинама...и онда сам је гледала сатима...чудећи се...како једна тако мала ствар може човека да учини срећним.. Може јер прижељкивано је вољено...
Тјах...кад ме овако ухвати не знам да станем. Ај здраво љубичице.

Comment by Каја (06/14/2009 22:32)

[Одговори]

*Каја
Ма ко да јој одоли кад овако пише и прича? Љуби тебе твоја аждаја, само да знаш!****

Comment by pricalica (06/15/2009 19:48)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме