Нема проповед

 

 

Један парохијан престао је да иде у цркву.

Раније је сваког викенда одлазио. Време је пролазило и свештеник одлучи да га посети. Дошао је у његов дом; врата су била отворена и свештеник је ушао.

Бивши парохијан седео је сам поред камина. Угледавши свештеника, климну главом у знак поздрава и руком му показа место да седне.

Сместивши се удобно, свештеник поче да посматра дивну игру пламенова у камину. Ћутали су обојица.

Након неколико минута свештеник изненада устаде, узе клешта и са њима дохвати један пламени угарак, те га стави у страну, далеко од јединствене ватре. Затим поново седе. Ћутање потраја.

У међувремену, издвојени угарак престао је да пламти, снага му је јењавала и ускоро постаде хладан и црн. Свештеник устаде поново и клештима врати угашени угарак у ватру. Тренутак касније, он је поново почео да гори заједно са другима.

Остављајући кљешта, свештеник, у тишини, крену ка вратима кад на прагу чу речи:

- Хвала за посету и проповед у камину. У недељу ћу сигурно доћи.

 

За блог и причољупце причу са руског је, у слободном преводу, превела причалица.

 

 

Јевреји обнављају храм

 
Брат Натаниел у свом препознатљивом стилу!
Проблем је што Јевреји немају свештенство!
Али нас Јуриј Воробјовски подсећа да свици са Мртвог мора нису случајно пронађени баш сада и баш тамо.
 

Ваљевска Грачаница

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ

08.03.2016

Поводом најновијих догађаја, забринутости верника и интересовања јавности, са великим жаљењем обавештавамо јавност да се манастир Светог Архангела Михаила, Ваљевска Грачаница, ближи потапању. Пројекат који је започет пре више од две деценије, и поред свих могућих учињених напора са наше стране, није се могао зауставити и данас је вода дошла до саме Цркве.

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин од 2008. године до данас (све доступно јавности на сајту Епархије ваљевске), у више наврата обраћао се надлежнима и јавности са апелом да се и манастир и природа сачува тако што ће се акумулација зауставити на коти 333мнв. Последњи такав апел Епископ Милутин је усмено упутио градском руководству и управи бране Ровни, пре само неколико дана.

У међувремену, и поред проглашења зоне око манастира као небезбедне због почетка пуњења бране, Епископ је наредио надлежном свештенику да служи Свету Литургију све докле је то безбедно по њега и верни народ коме служи. Данас, након шест месеци излагања опасности, суочавамо се са страхом и тугом да је дошао и последњи час за приступ манастиру. Надлежни свештеник грачанички упутио је допис бр. 09 од 7. марта 2016.г. у коме је известио Епархијски управни одбор Епархије ваљевске да више није у могућности да приђе манастиру и служи Свету Литургију јер безбедносни услови то не дозвољавају. Прилаз манастиру носи са собом велики ризик за безбедност свештеника и верника који би долазили на службе. Како се наводи у поменутом извештају, на основу објективних чињеница и осећајући одговорност за присутне, свештеник је одлучио да прекине са богослужењима. Са вером и надом да ће се наставити служење у овој светињи.

Овом приликом са жаљењем изражавамо своју неверицу и страх да у древној светињи нашег краја више није могуће служити Свету Литургију. Са тугом гледамо како наши страхови постају стварност и да прети потапање лађе, која је вековима пловила по узбурканом мору овога света предвођена Архистратигом Михаилом и многе приводила тихом пристаништу Царства Божијег. С обзиром на чињенично стање, Епархијски управни одбор последњи пут моли да се пуњење језера задржи на коти 333 мнв. Тиме би сачували древну светињу од потапања, а добили и језеро. Овим решењем била би отклоњена и велика опасност над градом Ваљевом и његовом околином у случају, не дао Бог, да дође до пуцања бране.

Из канцеларије епархије ваљевске

http://www.eparhijavaljevska.rs/index.php?id=vesti%2F2016%2F2016-03-08-001v

 

 

 

Ваљевска Грачаница

 
Народ непрестано пристиже светињи.
Пратите објаве на фејсбук страници
Ваљевска Грачаница
 
Да би се спречило потапање православне светиње, Ваљевске Грачанице, легално пријављени протести испред владе у Београду почињу свакодневно од суботе у 17ч.

Епархија ваљевска упутила позив да се план врати на 333 коту, како манастир не би био поплављен а остало би и језеро.

 

Потоп храма и Србије

Док Ваљевска Грачаница тоне и Србија тоне!
 
 
 
Слика је преузета са фејсбук странице Ваљевска Грачаница
 
Брана почиње да пропушта воду!
 
 
 
 

Чудо вода

 

Слика са интернета

 

Бака је дошла код свештеника с питањем:

- Шта радити са дедом? Постао је сасвим несносан! Свађа се, своју неправедност не признаје, изругује се!

Отац јој пружи флашу с водом, говорећи:

- То је света вода и чим деда, након посла, пређе кућни праг, или чујеш да подиже свој глас, ти узми свету водицу у уста и држи колико год можеш. Што дуже будеш држала, то ће ти света вода боље помоћи! Кад потрошиш воду из флаше, ти дођи по још.

Након недељу дана, ето баке по воду.

– Хвала, баћушка! Света водица је помогла! Деда је сав свилен, миран. У нас је живот сад такав да нам комшије завиде – спокој и мир! Налиј, баћушка, још свете водице!

 

Са руског, за блог и причољупце, у слободном преводу превела причалица.

 

Духовно слепило

 

Слика са интернета

 

Дође код мене један парохијан с питањем:

- Баћушка, има овде један човек, који говори да се недељом не ваља прати. Купати се у недељу је богохулство; то је као да се купа човек у Спаситељевој крви. Да ли је то тачно?

– Ко је тај човек који ти је то рекао?

– Он каже за себе да је православни верник.

– Иде ли он у Цркву?

– Не.

– Исповеда ли се, причешћује ли се?

– Не.

– Можда се од Јеванђеља не раставља?

– Не.

– Па по чему је он православан?

– По томе што се недељом не пере.

 

Свештеник Александр Дьяченко

Са руског, за блог и причољупце, у слободном преводу превела причалица.

 

Skokie

Skokie је филм снимљен према истинитом догађају у Илиноису, негде крајем седамдесетих година прошлог века, кад је сећање на Холокауст почело да бледи.

Поставља се питање: шта можемо научити од Јевреја? Овај инсерт из филма - којег, и након месеци трагања, нисам успела да пронађем на нету, а за који кажу да је бољи од "Шиндлерове листе" - даје пуно одговора. Пре свих тај да Јевреји памте.

На јутјубу је постављен један део тог филма. Познаваоцима енглеског језика неће бити тешко да га погледају. За оне којима је енглески непознат, ево кратког приказа.

Дакле, крајем седамдесетих у Илиноис стиже човек са предлогом да се ту одржи марш неонациста. Он не би трајао дуго, а за то време се од грађана, који су у највећем броју Јевреји, а неки и преживели логораши са свежим сећањем, тражи се следеће (видећете сличност са неким данашњим дешавањима, које просто боду очи): да буду толерантни и да овај кратки дефиле покушају да игноришу тако што ће остати затворени у кућама, са спуштеним ролетнама. Међутим, један од преживелих логораша, не могавши да оћути, устаје са столице да би им сасуо истину у лице. Рекао је овако отприлике: "Већ на самом почетку Вашег излагања, имао сам осећај да сам тај говор већ чуо. Заиста, било је то у Немачкој, кад су то исто тражили од нас, а већ следећих дана смо се нашли у концентрационом логору. Знајте, буде ли иједан неонациста кренуо да маршира кроз град, ја ћу га дочекати бејзбол палицом!" 

Елем, ми смо неке што марширају већ пустили, а сви су изгледи да ћемо и НАТО тенкове дочекати са цвећем...

Да, имамо штошта учити од Јевреја...

 

 

Јереј-сан: Исповест самураја (2015)

 

 

Јереј-сан: Исповест самураја (2015)

Мало руско село добија новог пароха. То је отац Николај, свештеник Јапанске православне цркве. Стигавши на своје одредиште полако почиње да се упознаје са својим новим парохијанима. Има ту свега: и пијанства, љубоморе, мржње, лењости… И стари храм је потпуно разрушен. Али ипак највећи проблем му стварају локални бизнисмени који на сваки начин желе да отму земљу од мештана и претворе је у место за копање глине.

Овај православни филм са преводом можете пронаћи овде:

Руски филм (кликни)

Благодарност свим преводиоцима и уреднику сајта.

 

Ловац и монах

 

Слика: Свети Николај Јапански

 

Због чега Бог није дао крила човеку?

Један ловац је волео да иде у шуму и у поље да лови. Једном се дуго пењао на високу гору следећи животиње, и уморивши се, сео је на велики камен да се одмори. Угледавши јато птица, које су прелетале с једне стране на другу, почео је да размишља: Због чега Бог није дао крила човеку, да би могао да лети?”

У то време је туда пролазио смирени старац отшелник, и спознавши Ловчеве мисли, рече му:

- Ето, ти размишљаш, због чега ти Бог није дао крила; а да ти је дао крила, ти и даље не би био задовољан и рекао би: Моја крила су слаба, и ја с њима не могу да долетим до неба, да видим шта тамо има “; и да су ти дана тако јака крила да можеш да се подигнеш до неба, и тада би био незадовољан и рекао би: Не разумем шта се ту дешава”. И да ти је дат разум, ти би опет био незадовољан и рекао би: Због чега нисам Ангео?”. И ако би те Бог учинио ангелом, опет би био незадовољан и рекао би: Због чега нисам херувим?”. И ако би постао херувим, рекао би: Због чега ми Бог није дао да управљам небом?”. И ако би ти чак било дато да управљаш небом, ти и тада не би био задовољан, и опет би тражио нешто више. И због тога се увек смируј и буди задовољан оним што ти се дарује, и тада ћеш живети са Богом.

Ловац је схватио да је отшелник рекао истину, и заблагодарио је Богу што му је послао монаха, који га је уразумио и открио му пут смирења.

 

Свети Силуан Атонски

 

Псалам 16. на арамејском језику којим је говорио Христос