Уторак, Март 08, 2016

Ваљевска Грачаница

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ

08.03.2016

Поводом најновијих догађаја, забринутости верника и интересовања јавности, са великим жаљењем обавештавамо јавност да се манастир Светог Архангела Михаила, Ваљевска Грачаница, ближи потапању. Пројекат који је започет пре више од две деценије, и поред свих могућих учињених напора са наше стране, није се могао зауставити и данас је вода дошла до саме Цркве.

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин од 2008. године до данас (све доступно јавности на сајту Епархије ваљевске), у више наврата обраћао се надлежнима и јавности са апелом да се и манастир и природа сачува тако што ће се акумулација зауставити на коти 333мнв. Последњи такав апел Епископ Милутин је усмено упутио градском руководству и управи бране Ровни, пре само неколико дана.

У међувремену, и поред проглашења зоне око манастира као небезбедне због почетка пуњења бране, Епископ је наредио надлежном свештенику да служи Свету Литургију све докле је то безбедно по њега и верни народ коме служи. Данас, након шест месеци излагања опасности, суочавамо се са страхом и тугом да је дошао и последњи час за приступ манастиру. Надлежни свештеник грачанички упутио је допис бр. 09 од 7. марта 2016.г. у коме је известио Епархијски управни одбор Епархије ваљевске да више није у могућности да приђе манастиру и служи Свету Литургију јер безбедносни услови то не дозвољавају. Прилаз манастиру носи са собом велики ризик за безбедност свештеника и верника који би долазили на службе. Како се наводи у поменутом извештају, на основу објективних чињеница и осећајући одговорност за присутне, свештеник је одлучио да прекине са богослужењима. Са вером и надом да ће се наставити служење у овој светињи.

Овом приликом са жаљењем изражавамо своју неверицу и страх да у древној светињи нашег краја више није могуће служити Свету Литургију. Са тугом гледамо како наши страхови постају стварност и да прети потапање лађе, која је вековима пловила по узбурканом мору овога света предвођена Архистратигом Михаилом и многе приводила тихом пристаништу Царства Божијег. С обзиром на чињенично стање, Епархијски управни одбор последњи пут моли да се пуњење језера задржи на коти 333 мнв. Тиме би сачували древну светињу од потапања, а добили и језеро. Овим решењем била би отклоњена и велика опасност над градом Ваљевом и његовом околином у случају, не дао Бог, да дође до пуцања бране.

Из канцеларије епархије ваљевске

http://www.eparhijavaljevska.rs/index.php?id=vesti%2F2016%2F2016-03-08-001v

 

 

 

[Одговори]

Од Ваљева до Обреновца сви ће бити изложени животној опасности, поред тога што само Ваљево неће имати воду за пиће.
У Црној Гори је државним указом отет српски храм. То је сам почетак. Како рече старац Тадеј: гледаћете како из Острога износе мошти Светог Василија - и њега ће отети (манастир). За сада Срби, мушки, стражаре по манастирима да не би упали монтенегрини. Ово је све увертира пројекта НАТО. Он је тај који не жели да Српска Црква буде јединствена и на све начине гледа да нас завади и подели. Ако им ово успе, ићи ће даље.
А кажу снег ће. Од четвртка ето нових вода и могућих поплава. Не, није то Божја казна, већ наше лично нечињење. Неће Бог да кажњава, ми то сами радимо себи. Свеједно је да ли сте верник или атеиста: воду пијемо сви и право на живот нам је дато свима. Ваљевска Грачаница је данас, хтели то признати или не, од значаја свима, чак и другим верама.

Comment by pricalica (03/08/2016 22:51)

[Одговори]

Potresna slika duhovnog stanja nacije,koja nije bila nikada toliko daleko i ujedno toliko blizu kako svog početka tako i svog kraja.

Comment by laika (03/08/2016 23:11)

[Одговори]

Добродошао на блог! Још једном да похвалим твој пост са којим си се надовезао на овај и њему сличне, а који бих волела да и други прочитају.
Ја једино што не знам да ли је то одраз баш нашег духовног стања, јер оно може бити и успавано, јер моје искуство са људима који гледају тв је такво да они немају благу представу где смо и шта нам раде. Кад им се наведе само једна чињеница, они зину занемело! Но, време ће показати. Нама је речено да до отпадије мора доћи, како би се, најпосле, и јеврејски народ спасао. Онолико колико је анђела отпало, толико ће људи бити спасено. Не сви, дакле, већ "мало стадо".
Срдачан поздрав!

Comment by pricalica (03/09/2016 00:03)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме