Српски Армагедон

У време изградње два нова храма у нашем граду у старој и главној цркви сакупљао се новац. Гледала сам да прилоге дајем сразмерно, све док ми жена, задужена са сакупљање новца, није рекла:

- За обнављање овог старог храма задужена је држава; прилоге дај за нове храмове.

Вођена том мишљу, данас размишљам о следећем: Ваљевска Грачаница је заведена као културни објекат државе Србије и самим тим припада свим њеним грађанима. Грађани Србије имају право да се са донесеном одлуком о потапању сложе или не. Али припада и Цркви, верном народу. Држава и Црква морају да сарађују за добробит свих. Између владике Лаврентија и неких људи потписан је споразум. Црква то не спори. Проблем је што се народу то није допало. Има ли народ право да каже да му се споразум не допада? Мишљења сам да има. Али ми се чини да нам свима овде промиче суштина и да је од једног проблема направљено више, како се ништа не би решило на нашу корист, наравно.

За све време, до потапања манастира, владика Милутин је редовно слао свештеника да одржава службу. Он га није слао секташима, већ верном народу. Дакле, ако је и било међу њима заведених, владика је гледао да заблуделе овце врати. (И код нас је било спиритиста који су ишли у храм, па нашем владици Василију није пало на памет да укине службе и уклони свештенике. Са приливом нових људи, ти спиритисти су се после и оправослављали, дао Бог). На званичном саопштењу Епархије ваљевске видимо да је то чинио све док је било безбедно, што је разумљиво. И у том истом саопштењу, као и многим другим његовим саопштењима, остала је иста забринутост и молба да се пројекат врати на претходну коту 333. Већ самим тим се види да је Црква итекако обавештена о могућим последицама и да на основу истих брине за верни народ и све друге људе. То исто саопштење стоји и на званичном сајту СПЦ!

Међутим, погледајте сад изјаву власти: пуњење бравне Ровни може се зауставити на захтев патријарха! То је болест ових на власти! Одатле дува ветар који жели да се Црква настави делити! И то још није доста, него се појавио наводно текст у Правди како се патријарх сложио са потапањем. Ова изјава не стоји на званичном сајту, већ изјава владике Милутина. Али и да јесте тачна изјава, то не решава главни проблем. А главни проблем је претећи екоцид! Зато вам није Црква мета, већ влада Србије, са НАТО лобистима који, ћутњом медија, подржавају поделу Цркве и одржавање горућег проблема. Штавише, владика Милутин остаје усамљен у вапају да граду Ваљеву прети катастрофа. Не желите на протест због секташа? Па где су верници СПЦ? Зашто допуштате да владика Милутин остане сам у борби? Дозвољавате да нас деле, док владика покушава да нас пред Христа доведе све. Џаба сте пристали да вам праве путеве у замену за Грачаницу. Седите на атомској бомби и њима нећете моћи бежати кад до катастрофе дође (не дао Бог). Решавајте главни проблем и решићете све. Коме ћете сачувати храм ако народа неће бити? Или желите да од њега постане град вампира и Сава Савановић да му буде маскота?

Ово је моје мишљење и оно што лично могу учинити за одбрану Ваљева, града који је дао толико добровољаца за одбрану Српства.