Време је за мудрост

Народе мој, ако овако наставимо нећемо далеко стићи. Не само то, већ ћемо сами себе још више укопати. Овако, извесно је, нећемо сачувати ваљевску Грачаницу – не пљујући по Цркви и патријарху. Ко вас тамо вуче, завлачи вас.

Како смо народ који слабо памти онда, на основу чињеница, вратимо се уназад кад је Грачаница, која је и пре тридесет година такође била објекат од националног државног значаја, продата Колубари али је Црква добила место да је измести. Дакле, у време наших отаца је продата и нико се тад бунио није.

Па што нико не пљује по своме роду, него по данашњем патријарху?

Зар у то време није било: дајте нам фабрике у замену за Бога? Тако је било тада, али и пре десет година су у нашем граду викали Срби зашто се подижу две нове цркве, а не отварају се фабрике, на шта им је наш мудри прота одговорио: „Имате фабрике али ниједна вам не ради, јер немате Бога!“ 

Црква је тада, на морање или добру вољу, направила шта је направила, уговор је склопљен и то поглавље је остало затворено. Али вас сада Вучић провоцира позивајући се на патријарха и тиме иде на руку непријатељима који желе да ви вичете на Цркву! Они желе да разделе Цркву на хрватску, војвођанску, шифтарску... Већ имају тзв. македонску и црногорску. И ви, вичући на патријарха и пљујући чините им услугу, јер што се више Црква блати и провлачи кроз медије, њима боље, а наша деца све ускраћенија за веру и Бога. Зар желите да Црква лаже и краде? Ако је нешто потписано, вољно или невољно, она не може то порећи и прећи преко чињеница. И Вучић то зна; ви не желите да знате.

То није пут за враћање Грачанице, већ управо оно што је рекао и написао владика Милутин: да ли је или није добијен валидан сертификат и испуњени сви услови за безбедно пуњење бране Ровни? Ту тражите кваку, јер ту је проблем. Тражите међу собом квалитетне људе који могу овај проблем да реше правним путем. Гледајте чињеницама у очи. А чињенице су да, како рекоше мудри међу нама, да ће напрасно пасти цена некретнина у Ваљеву, да ће почети исељавање. Друго, како рече економист Драган Радовић, у Колубари већ килаве са угљем, јер је стављен под браву, будући да постаје све извесније како се чува за продају Немцима, заједно са ЕПС-ом. Размислите: хоћемо ли ми имати од тога користи?

Срби из Ваљева су увек бранили Србе где год је требало, сад је време да ми бранимо њих, а бранећи њих, бранићемо и Србију и Грачаницу.