Четвртак, Октобар 01, 2009

Безбедност деце

 

 

   Услови у којима дете расте одражавају се на његов развој и прате највећи део његовог живота.

   Како заштитити децу од злостављања и занемаривања?

 

   У више од 50 % случајева, злостављачи деце су њима познате особе! То су особе из њиховог најближег окружења: људи из породице, рођаци, пријатељи, неко из вртића или из школе. Они уживају поверење детета и његових родитеља, јер веома често особа која злоставља дете „уопште не личи на злостављача.“

   Тешко је дати тачне податке о стварним размерама насиља које трпе деца у нашој земљи. Прецизних обједињених података нема, јер установе, које се баве овим проблемом, користе различите параметре за његово регистровање, па зато и нема јединствене базе података у овој области. Постојећи подаци показују да су сви видови насиља над децом (физичко, психичко и сексуално) у порасту.

   Злостављач представља проблем и за дете и за околину, али и он сам има проблем, и то двоструки: како да престане са злостављањем и како да прикрије то што чини. Зато је важно да учитељ, а и друштвене службе, препознају знаке било ког облика насиља над дететом. То је истовремено и законска и морална обавеза.

 

   Који су најчешћи облици насиља над дететом?

 

   Злостављање и злоупотреба деце јесте све оно што појединци, институције или процеси чине или не чине, а што директно или индиректно шкоди деци или оштећује изгледе на њихов безбедан и здрав развој.

 

   1. Физичко злостављање

   2. Психичко злостављање

   3. Сексуална злоупотреба

   4. Занемаривање

   5. Безбедност на интернету

 

ФИЗИЧКО ЗЛОСТАВЉАЊЕ

 

   Физичко насиље над дететом подразумева намерно наношење повреда или озледа применом физичке силе, уз помоћ неког предмета, или без њега што угрожава здравље или живот детета.

   Физичком насиљу обично претходи психичко насиље па су ова два вида насиља међусобно условљени и обично се јављају заједно. Најчешћи видови физичког насиља су: ударање рукама и ногама, чупање косе, увртање делова тела и лица, ударање каишем, штапом, палицом и сличним предметима, повреде оштрим и тупим предметима, опекотине, насилно урањање главе у воду, везивање, закључавање или затварање у мрачну просторију, лишавање хране, одеће и обуће, излагање непогодним климатским условима, онемогућавање лечења детета.

 

ПСИХИЧКО (ЕМОЦИОНАЛНО) ЗЛОСТАВЉАЊЕ

 

   Психичко злостављање дефинисано је као психичко насиље над децом и састоји се у актима пропуштања или чињења, који се, на основу стандарда и стручњака, сматрају психолошки штетним. Починиоци ових аката су појединци, појединачно или колективно, који на основу карактеристика (узраста, статуса, знања, организационе форме) поседују посебну моћ, која чини децу рањивом. Ови акти пре или касније утичу на понашање, сазнајно, осећајно или физичко функционисање детета. Примери психичког насиља укључују акте одбацивања, терорисања, изоловања, експлоатације и емоционалног лишавања. Неки од ових облика се прожимају и тешко их је стриктно одвојити једне од других, али сви, у суштини, имају потребу за апсолутном контролом над дететом.

 

СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАЊЕ

 

   Сексуално злостављање деце сматра се најтежим обликом злостављања. Под сексуалним насиљем у ширем смислу подразумева се сваки вид вербалног, гестовног или физичког контакта са сексуалним садржајем најмање две особе било ког пола. Од сексуалних порука, ласцивних речи, прича и сексуалних понуда, до наглашеног показивања сексуалних симбола, додиривања, покушаја или остваривања сексуалног односа и силовања и ако је то резултат невољног, нежељеног и неприхваћеног става било ког од учесника у овим односима, када су у питању одрасле или малолетне особе.

   Сексуално насиље у ужем смислу означава сваки вид задовољавања сексуалних потреба и нагона применом физичке, психичке или неке друге силе или надмоћи.

   Посебно тежак облик сексуалног насиља је укључивање у сексуалне активности зависног, развојно незрелог детета, што оно не може разумети, на шта не може дати зрели пристанак. Сексуална злоупотреба не мора почети физичким присиљавањем. Увод у насиље може бити задиркивање, голицање, љубљење, које постаје сувише интимно, али жртва нема прави однос према томе шта јој се дешава. Сексуално злостављање могу бити и сексуалне радње у које дете није укључено, односно ако је присиљено да гледа оно што не би требало да види. То се дешава ако су родитељи егзибиционисти или чак присиљавају своје дете да гледа и слуша њихов сексуални чин.

 

ЗАНЕМАРИВАЊЕ ДЕЦЕ

 

   Занемаривање деце представља изостанак активности родитеља које би задовољиле дететове основне потребе. Изостанак ових активности излаже дете ризику од оштећења. Основне физичке потребе су храна, кров над главом, одећа, здравствена брига, заштита и хигијена. У елементарне психолошке потребе спадају потреба за сигурношћу, прихватањем, поштовањем, љубављу. Врло често у породици долази до одређених облика занемаривања ако економска и социјална ситуација није погодна, услед прераног родитељства, лоше материјалне ситуације, психолошке незрелости, родитеља, могућих душевних обољења мајке, депресивности, психотичности, алкохолизма и сл. И у релативно нормалним условима могућа је појава неког облика занемаривања, можда не континуирано, већ периодично. Обзиром на то који аспект бриге и неге је изостао, занемаривање делимо на медицинско (здравствено), физичко и емоционално.

 

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

 

   У последње време се за све више ствари ослањамо на Интернет, који нам пружа бесконачне могућности за комуникацију, информисање, забаву... Шта значи бити одговоран корисник Интернета? Пре свега, то подразумева сазнања о основама рада на Интернету, као и акције које могу да доведу у нежељену ситуцаију, које су потенцијалне последице тих акција; које су безбедне акције. Безбедне акције подразумевају одговарајући антивирус програм, контролу електронске поште, одабир места на која ће се одлазити на Интернету, заштиту података о себи, јер подаци који се једном нађу на Интернету веома тешко ће се уклонити.

   У Србији нема истраживања колико деца користе Интернет. Искуства Европске уније показују да 90% деце то чини свакодневно. Једна трећина деце која користе Интернет доживи неку врсту Интернет злостављања. Иако је код нас тај проценат мањи, неопходно је децу заштитити од неких садржаја и негативних коришћења Интернета.

   Основни проблем је што деца често остављају на Интернету личне податке или фотографије који могу бити злоупотребљени. Веома је важно да родитељи знају шта им деца раде када су на Интернету, да имају контролу зашто су на Интернету, да имају контролу зашто, у којим ситуацијама и коме њихова деца остављају податке. Међутим, родитељи врло често знају о новој технологији мање од своје деце. Заштита деце на Интернету подразумева едукацију родитеља и учитеља, односно наставника о опасностима које деци прете са Интернета. Родитељи често нису свесни опасности по њихово дете док „безбедно“ седи у својој соби и не слуте које садржаје на Интернету њихово дете у том тренутку посећује. „Лутање“ Интернетом је попут лутања улицама непознатог града, где се никада не зна шта се може догодити подједнако добро и лоше.

   Безбедност деце на Интернету подразумева борбу против дечје порнографије, расизма, говора мржње, радне дискриминације и залагање за заштиту приватности на Интернету.

   Не постоји апсолутно сигурна заштита детета на Интернету, али постоје програми. Већина програма је бесплатна и може се наћи најједноставнијом google претрагом. Ови програми могу да прате активност детета и да му забране приступ ка нежељеним садржајима. Постоји и велик број провајдера, који у склопу својих пакета нуде одређену могућност блокаде недозвољеног материјала на рачунару које дете користи. Ови програми се базирају на бирању листе са нежељеним садржајем, на основу чега софтвер даље забрањује приступ одређеном сајту и ограничава слање личних података са рачунара на мрежу. Још један од корисних начина да заштитите дете је да тачно знате шта оно ради на Интернету. За ту сврху постоје софтвери који раде у позадини (корисник рачунара не зна да се прате његове активности) и бележе активности на мрежи. Најбоље је да родитељ разговара са дететом и да види која су његова интересовања и какав утисак Интернет оставља на њега. Интернет не би требало да замени пријатеље и игру, па се зато треба потрудити да дете користи Интернет у едукативне и практичне сврхе, а не само за забаву. Родитељи треба да прате садржаје које дете користи и да блокирају нежељене садржаје.

 

* * *

 

Ово је одломак из дипломског рада који сам куцала за студенткињу, која је исти одбранила са чистом десетком, дао Бог. У прилогу додајем и један видео клип у коме су инсерти из једног од најпотреснијих филмова које сам имала прилике да гледам у свом животу. Снимљен је према истинитом догађају, а наслов филма је "Аурора". Замолила бих све оне са слабијим стомаком и срцем да пажљиво размисле о томе да ли ће клип погледати или не. 

 

 

 

 

[Одговори]

Evo , konacno i tebe da upecam !
A o deci i zlostavljanju - nemam komentar. Kada mogu , ja pomazem , kada ne mogu...
Pozzic :))

Comment by jelence (10/01/2009 17:09)

[Одговори]

*јеленче
Мило Име моје! Све те разумем и тако и јесте што пишеш. Поздрављам те пуно.***

Comment by pricalica (10/01/2009 17:13)

[Одговори]

Najnevinija i najmilija božja stvorenja. Ko njima može da naudi, samo ludak čovek.
Ne volim da čujem tako nešto, mnogo me to potrese.
Uvela bih smrtnu kaznu za takve koji povrede te male andjele.

Comment by poluuspavanka (10/01/2009 17:56)

[Одговори]

*полууспаванка
Мислим да и нема на свету ничег потреснијег од детета које страда. Но сасвим је извесно да и неко друго дете, у току узрастања, нечијим немаром или баш с намером порасте у монструма. Обоје су жртве, свака на свој начин. Поздрав ти!***

Comment by pricalica (10/01/2009 18:09)

[Одговори]

Teska vremena, biti pametan i decu vaspitavati u ovim vremenima je postala umetnost.
Jos malo pa i nas starije neko treba da uci.
Pozdravljam te jednom pesmom kod mene kao i jelence, naravno.Mozda vam se svidi.
:))))

Comment by Talas (10/01/2009 18:42)

[Одговори]

Deca su buducnost, a mi smo uskoro proslost.

Comment by bokikojic (10/01/2009 18:52)

[Одговори]

Pričalice, znam da je ovo surova stvarnost od koje ne smemo bežati, ipak ti nama serviraj svoje priče i pesme u kojima uživamo dok ih čitamo.Već sam jednom napisala, da su se naši najmlađi učili na porukama koje daješ svojim pričama, sigurno ne bi bilo i ovakvih mučitelja.Film je užasan,za normalne ljude neverovatan.

Comment by Daca (10/01/2009 19:07)

[Одговори]

*Талас
Свакога дана све теже, а што је најгоре, људи полако почињу да се скривају иза оваквог размишљања, што такође није добро. Што се учења нас старијих тиче, о још како нас треба учити!
А песму видех, ако мислиш на ону "Крај језера...". Чак и прокоментарисах. Бистро, Аласе-Таласе!**

Comment by pricalica (10/02/2009 00:03)

[Одговори]

*бокикојић
Прошлост или вечност, питање је сад... Поздрав, Боки!**

Comment by pricalica (10/02/2009 00:04)

[Одговори]

Ne, post Jelena.
:))
Sa ostalim se slazem sto rece.
Pozdravljam te.
:))

Comment by Talas (10/02/2009 00:07)

[Одговори]

*Даца
А можда ће свака прича, било да је овде постована или прочитана на неком другом месту, нету, књизи или већ где, након овог поста добити још више на важности. Јесте да је мучно, али је итекако поучно за размишљање. Уосталом, ја сам реку суза исплакала док сам цео филм одгледала. И не само то: кад тражих слику за овај пост, наплаках се видећи сву ону јадну и измучену дечицу чије фотографије стоје на опомену. А тек да видите како нам је закон јадан по том питању? И то је било као прилог додато овом дипломском. Поздрављам те, мила, и захваљујем на коментару. И не бери бригу: дао Бог наставићемо се.***

Comment by pricalica (10/02/2009 00:09)

[Одговори]

Који? Овај нови? Ако је то ево крећем...

Comment by pricalica (10/02/2009 00:11)

[Одговори]

divan dodatak manifestaciji Radost Evrope koja je 01.10. počela u Beogradu.
divno bi bilo da sva deca imaju priliku da život provedu družeći se i uživajući stvarajući prijatelje širom sveta.
Prijatno!

Comment by domacica (10/02/2009 18:57)

[Одговори]

*домаћица
Да, ово је дечја недеља. Надала сам се нечем лепшем, али ће то ипак морати да сачека још мало. Поздрављам те!**

Comment by pricalica (10/02/2009 19:26)

[Одговори]

Baš sam se potresla...i sama sam majka,brinem i strepim za moja dva anđela.Kada pogledah i pročitah sve ovo,čini mi se da ni zakon za one koji se usuđuju da povrede decu i nije baš "po meri".Nema te kazne...

Comment by Marija (11/15/2009 12:33)

[Одговори]

*Марија
Поздрав, Марија, и добро нам дошла. Да, заиста је потресно, а, нажалост, пуно њих то осети на својој кожи. И није ту човек паметан шта и како треба да чини. Бог да вас поживи и да никад од приказаног не доживите. Свако добро.***

Comment by pricalica (11/15/2009 16:23)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме