Среда, Мај 12, 2010

Свети Василије Острошки

манастир Острог 

 

 

 

 

Поводом данашњег Празника, када Православна Црква прославља великог угодника и чудотворца Светог Василија Острошког, поделићу са вама две чудесне приче људи из мога краја, који су ишли на поклоњење Светитељу у манастир Острог.

 

кивот са моштима светог Василија 

 

Сваке године се у нашем граду организује ходочашће у манастир Острог, али се успут обиђу и неке друге Православне светиње. Једне године, реши нека жена, из села надомак града, да и она пође на пут. Али, претходно оде до мужа да се са њим разговара о својој намери. Но кад муж чу за њен наум, он јој рече:

- Ни случајно! Нема се новаца и не можеш да идеш!

Жену његове речи силно разљутише, али што је она више улазила у дискусију са њим, то је он био истрајнији и озбиљнији да јој не попусти. Најзад, не могавши изаћи са њим на крај, она реши да сакупи паре и без његовог знања крене у Острог.

Тако и би. Кад је аутобус кренуо и она је била у њему - сва срећна. Понела је и дарове да дарива светињу и кад су стигли под Острог, пењала се поносно, све мислећи у себи како јој је драго што није послушала мужа.

Колона се све више приближавала манастиру те стиже и до степеништа. Једну по једну прелазећи, жена ускоро стиже и до вратница. Међутим, кад закорачи да пређе праг – није га могла прећи! Сви су други пролазили, само је она стајала, не могавши да уђе. Нека невидљива сила јој није дозвољавала приступ.

Како се само јадница растужила и у моменту се присетила да је то због тога што није послушала супруга. Затим је сишла у Доњи манастир и, потраживши свештеника, исповедила се. И тако, не успевши да се поклони Светитељу, вратила се кући. Касније је научила речи апостола: «Жене! Слушајте своје мужеве као Господа! Јер је муж глава жени као што је и Христос глава цркви, и он је спаситељ тела.» (Еф.5;22-23)

 

 

 

«Јер ништа није сакривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати...» (Лк.12;2)

Наша сестра у Христу, о којој ће бити речи у овој причи, је жена у старијим годинама, можда већ и бака, нисам сигурна, али свакако мајка одрасле деце. Елем, упише се она на листу за обилазак светиња, од којих је најзначајније место заузимао, свакако, манастир Острог. О путу и путовању не бих овом приликом, али ево оно због чега је прича сврстана међу чудесне. Било је то у време када је поред кивота Светог Василија Острошког стражио Старац Јоил, иначе игуман манастира. Пришавши Светим моштима да им се поклони и целива, Старац Јоил је овој сестри, без икаквог претходног текста или разговора са њом, упутио следеће речи: «Не траје дуго, једва двадесет минута и не кошта више од једног прасета.» Морам напоменути да жена никада пре није видела Старца, нити је он њу видео. И она изађе потпуно замишљена. Но
, наједном, поче да се присећа: када је било време њене удаје, дошло је до расправе: да ли да се венчање обави у цркви или у општини, као и то да ли да купе прасе или да плате венчање у цркви. Договор је гласио: да венчање у цркви дуго траје, више од двадесет минута, а и кошта више од једног прасета, тако да је боље да се тамо не венчавају, већ да купе за те паре прасе!?!

«Јер што у мраку рекосте, чуће се на видјелу; и што на ухо шаптасте у клијетима, проповиједаће се на крововима», опомиње Господ и поучава (Лк 12,3).

 

 

 

 Нека нам је свима срећан и Богом благословен данашњи Празник

и нека нас молитве Светог Василија Острошког Чудотворца

чувају и прате. Амин.

 

 

 

 

[Одговори]

Vidm ja da ne treba glava ženi...ali i da... uvo zaboli od promaje,od laži više..Pozdrav uz oprost.

Comment by Jovan s.s. (05/12/2010 18:39)

[Одговори]

*Јован с.с.
Е па сетила се ова да јој треба. А од лажи и ноге хоће да заболу, што од бегања, што од висења, хе, хе. Поздрав.***

Comment by pricalica (05/12/2010 18:44)

[Одговори]

Moj dobar poznanik (bivsi ateista), boluje od urodjene, neizlecive bolesti od cijih posledica se obicno umire oko tridesete godine (bar tako su lekari tvrdili, a njegov slucaj je od tezih). Pre petnaestak godina resio je da se krsti i uzeo je za slavu Vasilija Ostroskog. Hvala Gospodu, danas je jos ziv, docekao je i unuce.

Comment by Mira kuglof (05/12/2010 22:49)

[Одговори]

*Мира куглоф
Слава Богу у Светима Његовим! Хвала, Мирче, за ову дивну причу и још једно сведочанство да је Православље од Бога. Љубим те пуно и у Христу Господу ти захваљујем. Молитве Светог Василија нека те чувају и прате, тебе и твоју породицу.***

Comment by pricalica (05/13/2010 00:17)

[Одговори]

Draga Pricalice, zahvalna sam na tvojim iskrenim zeljama i uzvracam ih istom merom. Prica je istinita, bila sam prisutna i na krstenju i na slavu idem kod tih prijatelja. Puno te ljubim i pozdravljam od srca.

Comment by Mira kuglof (05/13/2010 00:48)

[Одговори]

Kakva priča! Da se čovek duboko zamisli. Ne traje duže od 20 minuta...

Comment by sanjarenja56 (05/13/2010 08:12)

[Одговори]

...a kako si samo obukla blog...prelepo!!

Comment by sanjarenja56 (05/13/2010 08:13)

[Одговори]

Lepe price i poucne. I ja znam vise prica o ljudima koji su kretali putem Ostroga.
Onaj koji iskreno trazi oprost svojih greha, naci ce ga...

Comment by bealiever (05/13/2010 09:15)

[Одговори]

Bila sam u manastiru...
treba ga videti...
po mogućstvu i doživeti...

Comment by AnaM (05/13/2010 13:29)

[Одговори]

Ova žena je sigurno kažnjena zbog nekog greha.
Pa ona nije išla u neki provod, ona je želela posetiti SVETINJU i osloboditi se greha koji je muči.Očigledno nije bila dovoljna samo njena želja.
Danas žene,nažalost i deca, sve više traže zaštitu
u sigurnoj kući.Vremena se menjaju, a da bi nam ove reči apostola bile putokaz,društvo bi se moralo vraćati unazad. Da li je to moguće?
U Ostrogu se dogodilo toliko zadivljujućih čuda, da sama pomisao na tu SVETINJU vraća čoveku nadu koju mnogi izgube.

Comment by Daca (05/13/2010 14:09)

[Одговори]

*Мира куглоф
Нека вас Господ све поживи и у вечности састави, воља Његова да буде као што и јесте. Љууубим!!!***

Comment by pricalica (05/13/2010 18:06)

[Одговори]

*сањарења
Посебно одабрана за посебан дан, кад јој и приличи да се чита, хе, хе. А у међувремену се и време испуни да се промени хаљиница блога. Сад да ме Мрвица и Каспер виде, хе, хе. Грлим, мила!***

Comment by pricalica (05/13/2010 18:09)

[Одговори]

*биливер
Ја сам записала тек неке, да не нагурам одвише, хе, хе. А право кажеш: ко тражи искрено, тај не може да буде одбијен. Машем!***

Comment by pricalica (05/13/2010 18:11)

[Одговори]

*АнаМ
Баш ми је мило, Анамче. Грлим те ја!***

Comment by pricalica (05/13/2010 18:13)

[Одговори]

*Даца
Ова жена је отишла својеглаво, без договора са мужем. Не може се бринути о себи, а да се при том повређује ближњи. Православље је сведочење љубави, пожртвовања. Људи мисле да се ту може нешто уз пркос и у инат. Не! Јер она је могла тако и Свету Тајну Брака да наруши. Не бива ништа од своје воље, већ од Божије. Зато народ и каже: човек снује, али Бог одређује.
А нема потребе за освртањем, јер је Христос исти, кажу Свети Оци, и јуче и данас и сутра. Може се! Једино: хоће ли се? Љубим!***

Comment by pricalica (05/13/2010 18:19)

[Одговори]

...dobra priča, kao i uvek...

Pozzzzzz

Comment by malaino (05/13/2010 20:10)

[Одговори]

*малаино
Поздрав и теби, Малаино!***

Comment by pricalica (05/14/2010 17:30)

[Одговори]

"човек снује, али Бог одређује"
pa ako čista srca išteš i radiš ljubavlju ćeš nagradjen biti
priče, kao i uvek, one iz kojih se mnogo može naučiti
Prijatno!

Comment by domacica (05/17/2010 10:17)

[Одговори]

*домаћица
Тачно! Зато и постоји она народна: Сан је лажа а Бог је истина. А све да нам буде љубављу зачињено. Поздрав!***

Comment by pricalica (05/17/2010 18:37)

isceljenje muslimanke [Одговори]

Ovo sam citao iz knjige:isceljenje Svetog Vasilija Ostroskog.
Bila jedna Muslimanka,koja se posle porodjaja razbolea od neke teske bolesti.Zena je prosto,pocela da se skuplja i koci.Obisla je sve moguce lekare u Srbiji i vani,ali spasa nije bilo.Jednoga dana,rece svom muzu da bi volela da se pokloni Svetom Vasiliju Ostroskom.Cuvsi muz za to,ljutito joj odgovori da nema sanse.Da bi vise voleo,da je gleda takvu kakva je nego da ide i manastir.Zena se pozali svojim sestrama,i one je odvedose pod Ostrog.Kada su stigle ispred manastira,uneli su je i ocitana joj je molitva za zdravlje.Zena je odjednom ustala,njenoj sreci nije bilo kraja.Darivala je mosti,sa jednim zlatnim dukatom.Vesela i isceljena se vratila kuci sa svojim sestrama.Videvsi je muz poce da se raduje,ali ne zadugo. Posto mu je rekla,da je u znak zahvalnosti dala dukat Svecu,muz poce da besni.Izgovarajuci"kakav je to Svetac ako moras da mu platis"! Sutradan kada se zena probudi,vide svog muza kako lezi pored nje sav u grcu.Bas onakvom u kakvom je ona bila godinama.

Comment by Bojan (10/02/2010 17:12)

[Одговори]

*Бојан
Добро нам дошао, Бојане, и хвала ти што си новим, истинитим сведочењем не само улепшао овај блог, већ и потврду оставио како је диван Господ у Светима Својим. Свако добро.***

Comment by pricalica (10/02/2010 20:45)

Ostrog [Одговори]

A moze mi neko ispricati neku legendu/pricu o onim ljudima koji nisu mogli uci.. Meni je danas drugarica ispricala, ona kad je bila prosle godine na Ostrogu... Mama joj pricala, da ako si gresan, ne mozes uci kroz kapiju neka nevidljiva sila ti ne da.. i pocnes da vristis... I ona je videla neko dete u kolima, znaci roditelji su mu izasli vec i to, ali dete nije moglo, nije htelo.. Bojalo se.. Reklo je da ne moze. Vristalo je.

Comment by Jovana (12/17/2011 02:30)

[Одговори]

Управо је прва прича, Јована, нешто на ту тему о којој се распитујеш, а сем тога моја је мајка била једне године у посети манастиру, када је испред ње била жена која се силно отимала те умало да и свештеника удави, јер је била ђавоимана. Наравно да има таквих прича, а с временом, како се људи све више отуђују од Бога и Цркве, биће још и више, нажалост. Православна Црква већ сведочи о томе. Постоје и документовани видео-прилози на јутјубу. Свако добро, Јована.

Comment by pricalica (12/17/2011 14:01)

dobra prica [Одговори]

svidja mi se ali ranije sam citao i bolje price.bolja je druga ali ne znam da li ste culi onu za mirotocivu ikonu sv.vasilija

Comment by nemanja (12/11/2013 20:26)

[Одговори]

*немања
Свака је прича на свој начин, али у зависности од наших интересовања ми и налазимо ону која нам више у неком тренутку одговара. То је у реду, а ја сам, не желећи да преузимам неке већ постојеће, у виртуелну збирку додала ове две из мог окружења, а везане за Свеца и Острог. Не знам на коју причу о икони мислиш, Немања, али ако није проблем подели је са нама. Свако добро.

Comment by pricalica (12/15/2013 00:28)

Danijela [Одговори]

Citam i citam i oduvek sam imala zelju i ja i suprug da odemo u Ostrog,nekako me sve vise vuce tamo...kazu ne valja pricati da zelis da vidis mosti sv.vasilija a ne otici,iskreno se nadam da cemo nekada neci priliku i otici...

Comment by Danijela (12/18/2013 22:30)

[Одговори]

*Данијела
Надам се да хоћете, и то онда кад Господ отвори пут. Свако добро од Господа, Данијела!

Comment by pricalica (12/20/2013 18:28)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме