Понедељак, Август 10, 2009

Приоритети

Приоритет

слика са нета

 

Тек кад поправиш историју, добићеш лопту! – закључно изјави Николин отац, након подуже расправе.

 

А расправљало се о две ствари: Никола је видео у једном излогу спортске радње кожну фудбалску лопту, која му се много допала и коју је хтео да му отац и мајка купе; међутим, његови родитељи су тог истог дана видели нешто друго: да њихов син има нешто слабију оцену из историје, чему су покушавали да уђу у траг. На крају се испоставило да је дечак попустио баш због сањарења о фудбалским подвизима. Отац и мајка ни у ком случају не беху противни његовим сновима, само су хтели да га на леп и поучан начин науче како да у свом животу одреди приоритете.

 

- Никола сине – помилова га мајка, – ни тата ни ја нисмо против твоје жеље. Али сваки сан има своју цену. Могли би овако, ако се слажеш: будући да си попустио у школи те да би научио да новци не падају с неба, већ да се морају зарадити како би се и маштања испунила, то ћеш ти лепо да мало засучеш рукаве, па на једну страну ћеш се дати на учење историје, а на другу, кад и колико стигнеш, јел, продаваћеш старе новине. Кад се оцена подигне и када утврдимо колико си новца скупио, тата и ја ћемо додати онолико колико буде недостајало за куповину лопте. Да ли је у реду тако?

 

Дечак се мало замисли, па погледавши у једно и друго насмеши се и радо пристане.

 

А беше Никола изузетно вредно и послушно дете, које одистински засука рукаве да угоди и родитељима и себи. Додатни подстрек давало му је свакодневно пролажење покрај спортске радње, где га је из излога гледала кожна лопта, која му се смешила; тако је, бар, трговцу говорио. Додуше, гледао је он и у ону пластичну поред ње, али је за њу говорио даје таква за почетнике. И тако је он након тих сусрета журно хитао кући и бацао се на учење, а после тога је облачио своје радно одело и одлазио би да по комшилуку скупља стару хартију.

 

За мање од две недеље успео је да поправи оцену, сам се јавивши да одговара. Кад су родитељи чули за дивну вест, затражише да им покаже прикупљену суму, која је бројала негде око половине потребног новца. Озареног лица, они додаше преостали износ, како су и обећали.

 

Никола је био пресрећан. Са новцем у џеповима, он истрча из куће и пође у спортску радњу, где га је чекала лопта. Успут је маштао о свему оном што ће се у дружењу са њом научити. Међутим, у једном тренутку се то његово маштарење нагло прекину – кад, идући путем, наиђе на просјака.

 

Био је обучен у неке рите, које су сличиле војничкој одори, што се, тек загледајући, дало приметити. У десној руци је држао штаку, којом се подбадао, будући да није имао једну ногу; друга је стајала наслоњена на дрво иза њега. У левој му је била нека посуда, зарђала, коју је пружао према пролазницима, просећи милостињу. Потраживши погледом његове очи, Никола, у сусрету са њима, наједном осети како га ноге не слушају. Немоћан да се помери, зурио је у човека, у беду која се огледала у полузгаснутом плаветнилу скривеном иза капака. И наједном, као живе, пред њим се појавише слике из историје о јуначкој борби људи који су своје животе, своје руке или ноге, дали за одбрану отаџбине и слободу. Његову слободу, ову у којој је он правио места за једну кожну лопту. У крајичку његовог дечачког ока заискри суза. И он, вођен њоме, завуче своје прсте у џеп са новцем, те ни не погледавши у износ, пружи потребитом.

 

Дирнут овим детињим гестом, човек заплака. Затим, дрхтећи од надошлих осећања, он га упита:

 

- Јеси ли сигуран, чедо?! Да те неће неко грдити због тога?

 

Никола, немоћан да речима искаже своје мисли, само одмахну главом да човек не би бринуо. И овај, заблагодаривши му, спусти паре у посуду и, прихвативши штаке, оде за први ћошак. Дечак је све време стајао у месту; тек кад се овај изгуби из видокруга, његове се дотад приковане ноге одледише и он продужи путем ка радњи.

 

До лопте, са сумом која је преостала, није могао. Али за дивно чудо, он се није превише бринуо због тога. Чак јој се, по приспећу, и насмешио; можда и топлије и радосније него иначе. Продавац, који га је проматрао како пребројава новце у рукама, и сам га је дочекао са осмехом, знајући за његову жељу.

 

- Дакле, имењаче, јел да пакујемо кожњару? – питао га је, већ окренут према полици.

 

И Никола се њему осмехнуо.

 

- Неки други пут, чика Ниџо. За сада ће послужити и ова пластична поред ње.

 

- Шта би? Јел историја толико тешка? – збуњено али помало забринуто упита трговац.

 

- И тешка и скупа! – загонетно одговараше Никола. – А ја још аматер...

 

Не желећи да испитује дечака, чика Ниџа скиде с полице пластичару и пружи му је. Овај је малко загледа, лупи неколико пута о под и кад се увери да је добра, оде до касе и исплати је.

 

Кад је стигао кући дочекао га је зачуђен поглед родитеља.

 

- Каква је сад то промена плана, сине? – упита отац гласом који је подједнако у себи скривао и бригу и тугу. Није ваљда да ју је неко пре тебе купио. Но ништа ти не брини, купиће теби...

 

Међутим, Никола, сав радостан, прекину оца, говорећи:

 

- Ма не, није то!... Знате, требало је пре куповине утврдити приоритете...

 

И да родитељи не би одвећ бринули, дечак им исприча за просјака. Отац и мајка му приђоше те га загрлише, обрадовани што им син узраста у човека.

 

Недуго затим Никола изјури с лоптом у двориште, остављајући их у сузама благодарности.

 

аутор: причалица

 

[Одговори]

Prioriteti su nešto što se teško uči, ali vredi naučiti! Bravo za priču, draga!

Comment by sanjarenja56 (08/10/2009 20:51)

[Одговори]

*сањарења
Кад се они, приоритети утврде, после је лако до снова, јер - многе руке помажу, зар не? Грлим!**

Comment by pricalica (08/10/2009 20:54)

[Одговори]

kad jednu želju zameniš gestom za divljenje - postaneš čovek. ma kako mali po godinama bio.
iz tvog pera nikad neće nestati pčemenitosti i lepote.
Prijatno!**

Comment by domacica (08/10/2009 21:20)

[Одговори]

Danasnju decu, je najteze ovome nauciti

Comment by casper (08/10/2009 21:23)

[Одговори]

*домаћица
Нама недостају примери, било уживо било у причама. А да не би само причали, мало и да причом допринесемо бољем. Поздрав!**

Comment by pricalica (08/10/2009 21:28)

[Одговори]

*каспер
Јесте тешко, али не и немогуће. Разумеју деца још како, а оно чему их данас треба учити јесте да буду одважни у добром размишљању. Не волим кад чујем: ма ко да ће ти неко рећи хвала за то! Није то због хвале, већ због нечег што се речима описати не може. Поздрав, драга!**

Comment by pricalica (08/10/2009 21:34)

[Одговори]

Pricalice, zbog hvala i ne treba pomagati.
Pomaze se zbog osecanja srece sto si nekog usrecio.
Ljubim te!

Comment by casper (08/10/2009 21:45)

[Одговори]

*каспер
Ма знам ја да ти знаш, а обе знамо колико је то немогуће исказати речима, зар не? Љубим и ја тебе!**

Comment by pricalica (08/10/2009 22:22)

[Одговори]

Ne znam da neko dete koje danas zna za prioritete. Uglavnom svi sve dobijaju i to odmah. Nažalost, roditelji kupuju sve što mogu da nadohnade propuštenu pažnju koju su deci uskratili

Comment by poluuspavanka (08/10/2009 22:34)

[Одговори]

*полууспаванка
Било каква жртва да је учињена, а има их - служи им на част. А можда ми и не знамо, а и кад да чујемо од свих оних лоших примера, нажалост.
Мада има и тога што пишеш, да.

Comment by pricalica (08/10/2009 23:03)

[Одговори]

Pričalice, ja govorim o onome što vidim kod ljudi u mojoj blizini. Kad neko od mojih prijatelja povede dete u kupovinu pa se ono valja po podu ako ne dobije nešto...Žao mi je što je tako, ali ima sigurno i drugačijih primera

Comment by poluuspavanka (08/10/2009 23:42)

[Одговори]

*полууспаванка
Нисам сумњала, знам и ја за такве примере, али то је на терет родитељима. А док сам писала причу, свој сам поглед уперила изнад тога, тражећи оно што желим да видим. Тако је настала прича...

Comment by pricalica (08/10/2009 23:46)

[Одговори]

Pričalice, tvoj pogled je u dobrom smeru, nadam se da će se neki roditelj zamisliti kad to pročita. Ja ne osudjujem nikoga, niti imam pravo, nemam decu, ali mi ponekad bude žao što ovo ludo vreme uskraćuje deci mnogo toga u zamenu za poklone i materijalne želje

Comment by poluuspavanka (08/10/2009 23:50)

[Одговори]

* полууспаванка
Време је онакво каквим га ми начинимо. Ако не ваља, то не ваљају људи који га творе. А почињем увек од себе.
А да се и једно биће замисли - даће Бог да је прича имала рашта бити исписана.

Comment by pricalica (08/11/2009 00:09)

[Одговори]

Daće Bog, pričalice :)

Comment by poluuspavanka (08/11/2009 00:24)

[Одговори]

Iskreno se nadam i želim da se tvoje priče nađu u školskoj lektiri.Da su stariji vaspitani na ovakvim primerima znali bi šta su prioriteti, danas bi bilo manje prosjaka,a junak tvoje priče bi ostvario svoju želju i imao kožnu fudbalsku loptu.

Comment by Daca (08/11/2009 08:14)

[Одговори]

*полууспаванка
У надању остајемо.***

Comment by pricalica (08/11/2009 16:43)

[Одговори]

*Даца
Како си то лепо приметила, драга Дацо! Баш тако да се радило, тако би и било. А хвала за жеље. Но Бог и Божја воља, зар не? Грлим.

Comment by pricalica (08/11/2009 16:45)

[Одговори]

Bas si me dirnula pricom... Nekako u Nikoli prepoznajem moje decake i srce mi se siiiiri. Boze, kolika je sreca uspeti u coveka podici nevino dete!

Comment by merkur (08/11/2009 20:33)

[Одговори]

*меркур
Поздрав и добро дошла! Хвала теби на дивном коментару и вееелики поздрав твојим дечацима и теби. Заиста, нема веће среће већ видети своје дете стазом Човека да корача.
Свако добро.

Comment by pricalica (08/11/2009 21:53)

[Одговори]

Toliko malo treba učiniti svako od nas, ali..
pozdrav

Comment by mandrak72 (08/12/2009 23:02)

[Одговори]

*мандрак
Заиста само мало треба а некад се чини то мало тако пуно, нажалост. Поздрав!**

Comment by pricalica (08/12/2009 23:55)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме