Среда, Јануар 02, 2013

Крилата прича - ПРИКАЗ!

 

 

 

 

„Крилата прича“ или: исцелитељска моћ крилатих речи

 

Запожарило свуда у нама и око нас, а воде која би донела спасење - нема па нема. Пламен се разгорева, а ми, изгубљени по шумама својих илузија и морима незадовољства, тражимо кривца уместо да пронађемо извор – јер извори нису пресушили чак ни у пустињи - и настављамо свој огреховљени пут.

Они који имају среће или, боље, они који имају очи да виде и уши да чују, приметиће један путоказ на коме пише „Крилата прича“ и зауставиће се крај њега. Након тога, њихово корачање путевима земаљским биће лакше и лепше, јер ће и њихове ноге, и њихова мисао и њихово срце окрилатити.

„Крилата прича“ је пета објављена књига Јелене Јергић, која је до сада објавила две збирке приповедака („Све у причама бива“ и „Причом да ти кажем“), и две бајке („Језерску принцезу“ и „Бајку о Сејачу“).

Заједничко свим овим књигама јесте човекољубље, а оно произилази из љубави према Створитељу и свим његовим делима, а с обзиром на то да је човек круна Божјег стварања и да је створен по Божјем обличју, то значи да је брига о човеку и његовој души – брига о свему што постоји, јер је све повезано и потребни смо једни другима.

Зато нас књиге Јелене Јергић уче несебичности и мудрости: „Један дом не сме да почива на оном што је „моје“, већ на оном што је „наше“. Да уграђујемо, дакле, а не да зазиђујемо! Више зла може нанети оно што је у нама него оно што нас напада споља. Памтимо зато: домом се може назвати само оно чији смо и ми део и што је део нас“.

Чак и кад останемо без дома, не треба да заборавимо да је он део једне целине за коју смо одговорни, део света створеног „за ход наших ногу и за живот речи“, како би то рекао песник. Зато сова, јунакиња „Крилате приче“, након што је остала без дома који је изгорео у пожару, каже: „Али је ово и даље моја шума, за чију сам будућност и те како одговорна.“

Зато су књиге Јелене Јергић истовремено и књиге о родољубљу, јер је љубав према родној груди сливена са свеукупним доживљајем људи, природе, Бога и живота.

„Крилата прича“ садржи неколико слојева, што значи да је могу читати и на свој начин разумети читаоци различитих узраста и интересовања: деца као причу о животињама, а одрасли као причу о путевима и странпутицама на које ступамо, односно као причу о потрази за истином у овом свету привида. А само је један пут, једна истина и један живот, и једно је име за све то – Исус Христос.

Читате ли „Крилату причу“ очима детета, биће вам, најпре, занимљив приповедач, јер он је Земљин и Сунчев брат, онај који је свуда био, све видео и има потребу да приповеда о томе. Приповедач је ветар.

Он је на почетку представљен као роб пустоловина, онај коме није страна ни вода, ни земља, ни небо. Упознајемо га приликом боравка у воденом царству, из којег израња и бежи на земљу, а након испричане приче, поново ће уронити у морске дубине: „Летео сам по облацима без икаквих стега и обавеза, а изговоре сам тражио, и налазио, у својој незаситој жељи и неутољивој глади за ужицима. Препуштао сам им се на милост и немилост, а оне су ту ватрену приврженост њима и те како зналачки умеле да награде. Из дана у дан односиле су моја крила у све чаробније и неслућеније пустоловине, тако да сам, и не слутећи, постао њихов роб.

Он је сведок великог пожара у шуми, али и нехотични кривац за његово распламсавање.

Ветар прати најпре лисицу и сову, а потом и остатак шумског живља које је остало без дома. Ту су још и: птице, корњаче, јежеви, веверице, срне, јазавци, перад,  змије, жабе, жирафе, зебре, слонови, носорози, мајмуни, кенгури, биволи, медведи, али и лав, краљ животиња, о чијој ће се смрти изненада пронети вест која ће окупити све животиње, а састанку ће председавати сова и лисица.

Човек се помиње као евентуална опасност из угла лисице и других брзоплетих животиња, али и као пријатељ из угла сове.

Све ће се добро завршити, али ће та два немила догађаја, пожар и дезинформација о смрти краља, показати природу свих живих бића, али и указати на неопходност памћења таквих ситуација, како се не би понављале.

„Крилата прича“ је и прича о пријатељству које оплемењује и уноси светлост истине тамо где влада тама и неразумевање.

Ево како сова објашњава настанак ветра, а самим тим и промене које настају у људском друштву, у зависности од наших мисли и жеља: „Према потреби се наместе уста, па из њих излази каткад ледени северац или топли јужњак, те путнички источњак или њему супротни западњак. Он, ветар, нашим је мислима вајан. Стога је то највећа неписана књига-прича, коју сами собом исписујемо и у којој се огледамо: где смо били, где јесмо па и то куда идемо. И премда се чини да је он тај који доноси промене, истина је да смо ми узрок томе.“

То је и прича о понављању неких догађаја-искушења, који служе да би опоменули и освестили  људски род: „Много пута до сада дешавало се нешто слично као ово овде са нама, мада, истина, у мањим размерама, с тим што је тих дешавања било и са добрим и са лошим завршетком.“

Свако од нас треба да нађе своје место у овом свету, да схвати ком јату, тору или царству припада: да ли жели да на зло у овом свету одговори својом питомошћу, незлобивошћу и отвореним срцем, или пак ничеовском „вољом за моћ“. Зато средишње место у „Крилатој причи“ заузима „Повест о Пастиру“: „Постоји предање о томе да ће завладати страшно време, где се неће човек и животиња разазнавати, и у којем ће такви самозвани богови као крдо нападати на све који им се буду противили, отимајући и својатајући туђе. А онда ће, кад земља закука и небо зарида, сићи с планине Пастир, који ће доћи да тражи изгубљену овчицу.“

Упитате ли аутора шта се, заправо, крије у најдубљем слоју ове занимљиве и надасве поучне приче, чућете објашњење које ће вас и изненадити и обрадовати, али ће вам се учинити јединим могућим, иако сами до таквог закључка нисте могли да дођете: „Тајна ове приче крије се у томе што то није басна, нити прича о животињама, попут многих, већ, заправо, о животињама које су служиле за обожавање код незнабожаца и идолопоклоника, односно време пред долазак Христов, након чега  је он дошао да нађе изгубљену овцу.

У неку руку, то је прича о свему ономе што се покушавало, у непознавању Бога, пронаћи у природи, с тим што се предање о доласку Христовом ширило и било је познато многима, што знамо из многих епова или онога што налазимо у појединим религијама, aли нико сем Христа није нашао ништа вредно у овци, то јест у кроткости и послушности, већ су се величале дивље звери. Сем тога, споменух и да је стално лето, придодавши то као култ сунца, и шуму и море као народе. Људи су ту споменути као народ изабрани, као они који преносе мудрост онима који мудрости теже.

Са доласком Спаситељевим, људи су прогледали: „Видели су и разумели да све твари у свету, које су они до тада обожавали као богове, као истину и стварност, нису ништа друго до приче о јединоме, вечноме и живоме Богу.

И ето нас пред кључем ове приче, а то је: одбацивање идолопоклонства, чије очи воде дух и ум, уместо да буде обрнуто.

Антоан де Сент-Егзипери је у „Малом принцу“ ту истину рекао на свој начин: „Очи су слепе, треба тражити срцем“; а Ј. Јергић у „Крилатој причи“ каже: „Не храни се ум стомаком, већ стомак умом јер, где главе нису сите и на месту – без њих се лако остаје.“

Иво Андрић је записао: На крају, и најбољи писац може у читаоцу да изазове само оне асоцијације које читалац већ носи у себи а није их дотле био свестан, односно да отвори пред читаоцем  само оне видике које је он, читалац, способан да сагледа.“

„Крилата прича“ вођена је лепотом људског духа, срца и ума, а таква лепота нуди нам утеху за све патње и има исцелитељску моћ. Препустите јој се и спознајте себе! То ће бити једна од најпотребнијих и  најдрагоценијих спознаја до које свако од нас може доћи.

 

Виолета Милићевић

 

 

 

[Одговори]

Radosna sam:)) Uz ovaj predgovor koji si tako divno napisala Violeta,ja samo mogu da kazem,da jedva cekam da mi moja pricalica prenese:))
Divne ste obe,i hvala vam za ovo sto mi pruzate!

Zaista sam radosna sto cu je procitati:)

Comment by lora1 (01/02/2013 21:15)

Prikaz [Одговори]

Predgovor knjige je sazeti prikaz koji probudjuje interesovanje buducih citaoca .Nasa Violeta je divno predstavina Pricalicu .Obema moje cestitke .Volim vas i ljubim

Comment by Miroslava (01/02/2013 23:17)

[Одговори]

Nemam vremena da komentarišem, oprostite, žurim da čitam :)

Comment by nena58 (01/02/2013 23:45)

[Одговори]

Divno!!! Pozdrav!

Comment by dalia (01/03/2013 16:13)

[Одговори]

*лора1
И ја се радујем том и таквом нашем сусрету, драга Лора! :)
Љубим те!

Comment by pricalica (01/03/2013 16:39)

[Одговори]

*Мирослава
Хвала, радости моја, на честиткама и несебичној подршци. Љубим и ја тебе! :)

Comment by pricalica (01/03/2013 16:40)

[Одговори]

*нена58
Извињавамо се на сметњи. :)
Будите слободни, па наставите... :)

Comment by pricalica (01/03/2013 16:41)

[Одговори]

*далиа
Велики поздрав и за све вас! :)))

Comment by pricalica (01/03/2013 16:41)

mediterraneo [Одговори]

mila ptice pričalice , ako želiš glasaj za zlatnu palmu blog.rs 2012 ,komentarom na post

Comment by mediterraneo (01/03/2013 17:48)

[Одговори]

*медитеранео
Не бих, али хвала на позиву. :)

Comment by pricalica (01/03/2013 22:25)

mediterraneo [Одговори]

ok,ponuda ostaje ako se predomisliš do 11 januara.poljubac mila ptice pričalice.

Comment by mediterraneo (01/03/2013 22:29)

[Одговори]

Разумљиво је, надам се, зашто се држах по страни и зашто сачеках да други кажу шта имају о есеју и ономе о чему он говори.
Мој есеј није сажети приказ, али тешко је (барем мени) сажети у неколико реченица оно што се у нама јавља кад прочитамо једну овакву књигу.
Зато сам се потрудила да обухватим оно што ми се чинило важним и што би могло да се поклопи са ауторовим идејама.
Истина, кад сам почињала да пишем, била сам убеђена да ћу повући више паралела са Егзиперијем, али је мисао чудо па ме је одвукла на другу страну.
Хвала свима који су похвалили садрћај есеја, а ја се надам да ни ви нећете остати без текста кад будете прочитали "Крилату причу", те да ћемо читати и ваше коментаре.:-)
Ах, да!
Морам са вама да поделим још нешто: Причалица је на овај есеј чекала годину дана.
Ако је оправдао очекивања, значи да се чекање исплатило и да је све дошло на своје.
Живело српљење!:-)

Comment by trunsmoitren (01/04/2013 12:18)

[Одговори]

*медитеранео
Љубац и теби шаље причалица! :)

Comment by pricalica (01/04/2013 21:29)

[Одговори]

*трунсмоитрен
Мислим да си успела да у кратким цртама кажеш оно што сам ја годинама исписивала, дао Бог. :) А рекох ти већ да личи као да си уз мене била док сам писала. Једино те морам исправити у времену: није да чеках годину дана. Мање је! :)
Живела Ви, мој сатрудник без кога ни приче не би биле причљиве!
Љубим! :)

Comment by pricalica (01/04/2013 21:34)

[Одговори]

Pričalica nam je pouke dočarala sposobnošću pravog mudraca, a Violeta svojim prikazom dešifrovala baš ta mesta na koja je usmeren akcenat. Ono što je za Jevanđelja Sv.Nikolaj, ovde je to Violeta, jer bez njenog sagledavanja suštine priče /a što ide u prilog pričalici / teško bi prosečan čitalac shvatio te po(r)uke.Želim vam dug i plodotvoran zajednički rad.

Comment by Daca (01/05/2013 10:49)

[Одговори]

*Даца
Сваки писац има свој смер идења и сагледавања ствари. Оно што је значајно за писање ове књиге јесте да су животиње, које су заступљене у свим народима, нарочито кроз басне, послужиле да се исприча оно што је свима нама заједничко: врлине, мане, страсти... Али све то није смело остати само прича, већ, као што се од прича, басни и бајки и тражи - наћи достојно наравоученије. И плотском претпоставити духовно.
Хвала, Дацо. Љубим те! :)

Comment by pricalica (01/05/2013 17:39)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме