Четвртак, Октобар 23, 2008

Добродошли у свет прича!

Они који су се наслушали о мојим хтењима за отварање блога, најзад, могу да одахну. Јер, био је потребан повод за искорак, а лепши од књиге, чије корице видите, на блогу који ће и сам да говори кроз приче, није могао да буде. Са њеним изласком развејани су сви они страхови, за које верујем да ниједном почетнику, када су блог и блоговање у питању, нису страни. Највећи од свих је, несумњиво, `хоћу ли ја то умети?`. А док човек не проба и не окуша се, не може да зна; нити да полети, док му не израсту, али и не очврсну крила. И управо та крила и ту чврстину добила сам са књигом, са којом се не само представљам, већ и авантуру у приче свакојаке започињем.

 

(Илустрација за књигу «Све у причама бива» - Зоран Живојиновић)

Али пре него што вас позовем на дружење, хтела бих да вас упознам са овом збирком приповедака «Све у причама бива». У то име послужићу се одломком из једне од рецензија, коју је написала Виолета Милићевић, песникиња и професор књижевности и српског језика:  

«... Јелена нас подсећа на пролазност и испразност живота у коме нема моралних принципа заснованих на поукама Књиге над књигама. Зато садржинску окосницу њеног дела чине одломци из Библије којима, у првом делу књиге, најављује оно о чему ће приповедати, пре него што пређе на конкретан догађај или ситуацију. 

Наравоученије на крају сваке приче опомиње нас, понекад сестрински, мајчински или пријатељски, на грешност својствену људима, али и на могућност да кроткошћу, жртвовањем, трпљењем и стрпљењем, стоичким подношењем онога што нам се догоди – постанемо достојни имена Човек и достојни Творца Коме све дугујемо. 

Јунаци ове несвакидашње књиге нису само људи, већ и птице, животиње, дрвеће, јер је приповедач свестан да је све што постоји Божија творевина, да је све у нераскидивој вези, те да човек треба да води рачуна и о заштити природе, а не само људског рода. Самим тим што је круна Божијег стварања, човек треба да буде достојан син свога божанског Творца и да са љубављу и пажњом гледа на свет око себе... 

Књига „Све у причама бива“ обилује и светоотачким предањима, народним изрекама, пословицама, мудростима, али и универзалним истинама.

Није случајно уводна приповетка у овој збирци „ Савезник“, која представља свет у малом. Приповедач, као осведочени заштитник и заговарач добротољубља и гостољубља, већ у уводном делу, цитирајући Библију, говори о насушној људској потреби за миром, али миром у савезу са Богом, миром на свом огњишту, будући да на њега имају право сви људи. Док је слоге и мира, свет личи на оазу (у Јелениној приповеци видимо склад у коме живе паун, кос, орао и други представници животињског света), а кад незахвалност, безобзирност и пакост доведу до трвења и поремећаја поретка и склада, онај који има уши да чује и који има моћ да делује, у овом случају орао, краљ висина, али и заштитник Српства – зар није очигледно да то може бити једино Свевишњи? – не оклева и штити оне који су угрожени. Оно што је стављено на крај ове приповетке, као епилог, односи се на Косово, и опомиње сваког Србина да не заборави своју свету земљу, јер је то једини начин да приведе и себе и њу спасењу...

Приповедање Јелене Јергић тече природно, једноставно, ведро и бистро, као река. У тој реци се огледа српски језик, чист, здрав, народни, очишћен од свега што је неприродно, непримерено, туђе или сувишно.

Све приповетке писане су у народном духу, засноване на исконској народној мудрости, и све звуче као да су народне (приповедач је у збирку уврстио и неколико народних приповедака), али је приповедање уједначено у целој збирци...»

Сви заинтересовани, који желе да купе књигу «Све у причама бива», чија је цена 170 динара, могу да је потраже на сајму књига у Београду, на штанду СКОР-а (Савеза књижевника отаџбине у расејању), у приземљу хале 14, ул. Николаја Велимировића, са десне стране, негде иза половине улице, штанд 1527. Тамо се налази у друштву своје `књиге-сестре`, како смо их Виолета и ја назвале, «Из Русије с љубављу», чији је Виолета Милићевић, као што већ написах, песникиња и један од рецензената моје књиге, те ходочасник по Светој матушки Русији, аутор.

Па драги причољупци и причољупкиње, ма одакле долазили и ма одакле полазили, свратили речима, ћутањем, мислима или тек погледима, желим да вам свима још једном пожелим најискренију добродошлицу у свечудесни свет прича једне Причалице!

 

[Одговори]

pričalice bona jel hoćeš da oćoravim načisto? Povećaj malo font;)

Comment by donna (10/23/2008 20:22)

Срећан почетак! [Одговори]

Како сам срећна што ћу баш ја прва оставити коментар и пожелети ти много уживања у блогерским водама!
Ја обожавам твоје приче (што сам доказала и што ћу и даље доказивати јер је у њима присутно све о чему сам писала у тој рецензији, а такав садржај је оно за чим свуда трагам.
У нади да ће и много други посетиоци у твојим причама наћи оно што и ја, љубим те и желим ти срећан почетак и све што иде потом!

Comment by Виолета (10/23/2008 20:26)

Čestitka [Одговори]

Draga moja Jelena
Od srca ti čestitam otvaranje ovog tvog kutka koji će ti omogućiti mnogo prijatnih trenutaka.Želim ti iskrene posetioce,one koji će znati da
cene i da se raduju svakom tvom postu,koji će te radovati svojim,ma i malim komentarom.

Comment by Daca (10/23/2008 20:32)

Честитам [Одговори]

Честитам на лепој књизи и првим корацима.

Comment by Зоран (10/23/2008 21:09)

[Одговори]

Pridruzujem se cestitkama,siguran u lepo druzenje na blogu.
Ja,na zalost,odlazim na neko vreme...ali naci cu vremena da pratim Tvoj blog.
Vec sam privucen lepim koricama ;-)
Pozdrav.

Comment by stepskivuk (10/23/2008 21:17)

[Одговори]

Најлепша хвала свима, од срца. Баш сам радосна због радости коју ми приредисте. Донна, извини, али два сата сам ја то намештала, али нестручна сам, потрпи ме. Или поправљај, бирај.
Ви, љубим те због свега и за све.
Дацо, добродошла и у добру нас нашла.
Зоки, радости моја! Увек ме обрадујеш.
А теби се, Степскивуче, радујем и на кратко и због поновног сусрета, дао Бог.
Добродошли!

Comment by pricalica (10/23/2008 21:25)

Мила моја Јелена [Одговори]

Честитам ти од срца са жељом да сви уживамо у твојим предивним причама, радости моја.
Желим ти пуно посетиоца који цене и воле твој рад и који ће се, заједно са тобом и свима нама, који те волимо, радовати .
Књига предивно иѕгледа , а уследиће и коментари који ће ти доказати да си успела .

Љубим те .

Comment by Мирослава (10/23/2008 22:02)

[Одговори]

Мисли ме понијеше на онај први форум кад смо се среле, па се преселисмо заједно на други сад овдје по трећи пут, ни замислити нисам могла да је моја пријатељица са оне друге стране екрана један будући писац и која је спремна да процвета као ружа.Чудни су путеви Господњи. Пуно среће у даљем раду.

Comment by Теа (10/23/2008 22:18)

[Одговори]

Eeee, stigla i ja. Pa lepo je ovde, i korice su super, knjiga verovatno jos bolja, samo ko je pricalica? mmmcmoook

Comment by Kaja (10/23/2008 23:10)

[Одговори]

Богами ме нахвалисте, шта ће свет да помисли. Миро, радости, својим си ме првим постом на блогу обавезала и ако си... Другачије не би ни ваљало. Хвала ти.

Comment by pricalica (10/24/2008 00:35)

[Одговори]

Теа, ружо моја мирисна, расплака ме, сејо. Љубим те донде и преко пуно пуно.

Comment by pricalica (10/24/2008 00:37)

[Одговори]

Мииилиииице!!!!! Сунце моје, упознаћемо се нас две, овако или онако. Љубим и ја вас две и желим вам пријатан боравак и дружење са меном.

Comment by pricalica (10/24/2008 00:40)

почеласам да читам :) [Одговори]

почела сам да читам и свиђа ми се много, много. ето књиге на кревету :) са срећом да нађе читаоце!!!
љубим те овоооооликоооо

Comment by зорка (10/24/2008 10:17)

Причалици што срцем пише [Одговори]

У име Логоса, захваљујем за све лепоте које нас у радости загрлише, а ова књига је још једна више.

Comment by Зоран Живојиновић (10/24/2008 17:33)

[Одговори]

Много ми је драго, Зорка, да ти се књигица допада. Хвала ти за прве утиске које делиш са мном, али, ево, и са другима. Пољубац узвраћит овоооликиииииии.

Comment by pricalica (10/24/2008 22:56)

[Одговори]

Зоране, брате и дизајнеру!
Дао Бог успео си да нацрташ, иако преко света, оно што сам ја имала тек у глави негде. То може само неко ко воли Бога, друге и посао који ради. Љубим те, рођени, и грлим, јер си умео да ме истрпиш до краја.

Comment by pricalica (10/24/2008 23:00)

Cestitam radosti! [Одговори]

Korice me podsecaju na Vasksnju radost,ali nisu naravno samo one koje obecavaju dobar sadrzaj!Knjiga je i za velike i za male i bas se radujem sto je konacno uoblicena i u ovako svecanom ruhu ugledala svetlost dana,a naravno da se radujem i ovom blogu.
P.S.Kad ces kod nas u NS da dobijemo autogram,gibanica ti je zagarantovana;-0)

Comment by Alex (10/25/2008 20:06)

[Одговори]

О, Алекса, сестро мила, баш си ме затекла - радосно! Ево мене у Н.С. чим брат огладни; знаш већ. Добродошла, радости!

Comment by pricalica (10/25/2008 21:29)

[Одговори]

Нисам дуго била овде и видим љубичице да си порадила нешто ново. Супер је. Љубим те

Comment by Kaja (11/07/2008 23:04)

[Одговори]

Pričalice, sve čestitke ti šaljem. Mnogo sreće ti želim. pozdrav

Comment by mandrak72 (11/08/2008 08:59)

[Одговори]

@Kaja
Учим се, милице, учим. Баш си ме обрадовала својим доласком. Љубим.

Comment by pricalica (11/08/2008 17:42)

[Одговори]

@mandrak72
Хвала ти, то ми много значи. Надам се, најискреније, да ћу имати прилику да једнако узвратим у догледно време.

Comment by pricalica (11/08/2008 17:44)

[Одговори]

Драга, ретко свратим, али те сваки дан помињем :) Слава Богу за све!
видела сам презентацију за причу са лавићем и прасетом бодљикавим, лепо урађено - свака част! Мамица ми је дала линк. Твој Боготражитељ - Зорка

Comment by зорка (03/16/2009 01:11)

potera [Одговори]

ja sam u poteri za nacinom kako da dodjem do knjige, kao veroucitelj radim i djaci rado vole da slusaju price. dakle molio bih vas da mi kazete gde da kupim knjigu.

Comment by zivica (09/22/2010 22:33)

[Одговори]

*zivica
Добродошлицу Вам желим на блог причољубаца, Живице! За информацију око набавке књиге јавите ми се на мејл:
pravozivlje@yahoo.com
Свако добро од Господа желим Вама и Вашим ђацима.

Comment by pricalica (09/23/2010 16:39)

Питање [Одговори]

Да ли и деца плачу или само одрасли док читају Ваше приче?

Comment by Јелена (04/18/2011 08:49)

[Одговори]

*Јелена
Добро нам дошла, Имењакињо! Извињавам се на кашњењу, али стижем. Што се питања тиче, ствари стоје овако: блог је посвећен деци свих узраста, те није искључено да се и то дешава. :)))
Свако добро.

Comment by pricalica (04/21/2011 18:34)

knjiga [Одговори]

Srećan početak!Mene su korice podsjetile na knjigu "Svih žalosnih radost",ne znam zašto.

Comment by Aleksandra (05/11/2011 12:50)

[Одговори]

*Александра
Хвала, Александра, и добро нам дошла! Оно, истина, јесмо ми мало одмакли од почетка, али не мари да се присетимо и осврнемо. Хвала на лепом поређењу. Свако добро. :)))

Comment by pricalica (05/14/2011 21:43)

Боље Вас нашла !!! [Одговори]

Дешава се превише често над Вашим причама, тако да не знам јесам ли оматорила или никад нисам одрасла. :-? Наравно, на то питање могу само ја да одговорим. Вама хвала на писању драга моја.
И г.Мандрак уме да ми истера коју својим причама.
Велики поздрав свима, и свако добро од Господа!

Comment by Јелена (05/18/2011 21:13)

[Одговори]

*Јелена
И код мене, такође, јер прича не осване, дао Бог, све док је сама не оплачем. Кад се то деси, онда знам да је готова. :)
Да, сасвим сте у праву: и Мандрак, наш чаробњак, уме то. Али су једнако лепе и приче код Сањарења, јер су инспирисане стварним догађајима.
Бог Вам добро дао, драга Имењакињо!

Comment by pricalica (05/21/2011 18:48)

Knjiga Sve u pričama biva [Одговори]

Molim vas recite mi gde može da se nabavi knjiga. Hval.

Comment by Bojan (02/04/2015 11:29)

[Одговори]

*Бојан
Можда да потражите у манастиру Ковиљу. У случају да је нема или не можете отићи тамо све приче из књиге (као и друге до сада објављене) можете пронаћи на мом званичном сајту:
http://www.xn--80aaadcdryd1b4amj4a7d.xn--90a3ac/
Све најбоље и добро дошли! :)

Comment by pricalica (02/04/2015 11:43)

[Одговори]

Hvala

Comment by Bojan (02/04/2015 14:17)

[Одговори]

*Бојан
Хвала Вама на интересовању.

Comment by pricalica (02/04/2015 14:32)

Kontakt [Одговори]

Molim vas pošaljite mi na email vašu email adresu. Želim da dodjem do knjige. Hvala na razumevanju.

Comment by Bojan (02/12/2015 12:08)

[Одговори]

Да ли је проблем да се јавите преко ове форме?
http://www.xn--80aaadcdryd1b4amj4a7d.xn--90a3ac/%d0%bf%d0%b8%d1%88%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%bc/

Comment by pricalica (02/12/2015 13:05)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме