Недеља, Август 09, 2009

Две категорије људи

 

(слика са нета)

 

Из искуства знам да су људи подељени у две категорије. Трећа категорија не постоји; људи припадају или једној или другој. Први подсећају на муву. Главна особина муве је да њу привлачи нечистоћа. Када се, на пример, мува нађе у башти пуној цвећа прекрасног мириса, она га неће ни приметити и зауставиће се на некој нечистоћи коју нађе на земљи. Почеће да кружи унаоколо и осетиће се сасвим лагодно у смраду. Ако би мува могла да говори, а ви затражили да вам у башти покаже ружу, одговорила би: “Ја уопште не знам како ружа изгледа. Знам само где да нађем ђубре, тоалете и блато.” Постоје људи који подсећају на муву. Људи који припадају овој категорији навикли су да мисле негативно и у животу увек траже лоше стране, ниподаштавајући и одбијајући присуство добра.


Друга категорија су они што подсећају на пчелу, чија је главна особина да увек трага за нечим слатким и пријатним да би на њега слетела. Када би се пчела нашла у соби препуној нечистоће, са комадићем бомбоне у углу, она би занемарила сву ону нечистоћу и слетела на бомбону. Када бисте од пчеле затражили да вам покаже где се налази баштенско ђубре, одговорила би: “Не знам. Могу ти рећи само где да нађеш цвеће, сласт, мед и шећер.” Она зна само за добре ствари у животу, док су јој оне рђаве непознате. То је друга категорија људи која има позитивне мисли и види само добру страну ствари. Они се увек труде да прикрију зло како би заштитили ближње; напротив, људи прве категорије се труде да изложе зло и да га изнесу на површину.


Када неко дође код мене и почне да оптужује друге људе, доведе ме у тешку ситуацију и ја му наведем овај пример. Тада му кажем да одлучи којој категорији жели да припада, како би могао да нађе људе исте врсте и да се са њима дружи.


(Старац Пајсије, из књиге “Сузе за свет”)
 
Power Point Prezentacija 
 
 

[Одговори]

Prelepa priča, i trebalo bi je češće ponavljati.

Comment by sanjarenja56 (08/09/2009 06:43)

[Одговори]

Svidela mi se slikovitost, mada ima i drugih vrsta ljudi!
Pozdrav :)

Comment by etonote (08/09/2009 08:55)

[Одговори]

Neko vidi sve crno, neko sve belo, ali ne znam koliko je moguće muvi da postane pčela ako se već rodila kao muva :)

Comment by poluuspavanka (08/09/2009 09:10)

[Одговори]

Pricalice, zar nismo svi ponekad muve?????
Mozda ja pogresno razumem tekst, ali ja priznam da imam dana kada vidim sve naopako i lose.
Srecom nemam ih cesto!

Comment by casper (08/09/2009 09:20)

[Одговори]

Ni kraćeg teksta ni veće mogućnosti za diskusiju.O ljudima su napisane čitave studije koje bi opovrgle ovo mišljenje da postoje samo dve
kategorije ljudi.Ne bih ja o tome jer nisam za to kompetentna,ali mogu postaviti
samo jedno pitanje.Kako mogu spadati u dobre ljude oni koji prikrivaju zlo bližnjeg.Ako je Bog ISTINA,istina mora na videlo pa bila crna ili bela.Ako neko počini zlo o njemu se mora znati pa ma ko on bio.

Comment by Daca (08/09/2009 09:42)

[Одговори]

Da pojasnim rečeno. Sve počiva na polarizaciji pa i ljudi.Ipak se mora dodati da ne postoji savršenstvo, pa onda ne mogu biti jedni SAMO dobri, a drugi samo loši.

Comment by Daca (08/09/2009 10:20)

[Одговори]

Zaboravih opet pohvaliti,ne samo sadržaj iz koga uvek učimo,
već i način na koji nam to prezentuješ.Oduševljavaju me tvoje prezentacije,i kao deca,
sa većim uživanjem čitamo ponuđeno.Hvala ti i ljubim ti dušicu.

Comment by Daca (08/09/2009 15:52)

[Одговори]

*сањарења
Јесте, чак си ме и ти сама упутила на њу. Поздрав, мила.**

Comment by pricalica (08/09/2009 19:17)

[Одговори]

*етоноте
Поздрав и добро нам дошао! Мислим да се треба загледати у то шта кога привлачи, не нужно поистовећивати човека са било којим инсектом или животињом, што и није примерено ни долично. Дакле, тек симболика, сликовита, како кажеш.

Comment by pricalica (08/09/2009 19:20)

[Одговори]

*полууспаванка
Истина, свак је позван у ономе што јесте, али и међу мувама има оних које воле да слете и на слатко, хе, хе. Па ето пута...

Comment by pricalica (08/09/2009 19:22)

[Одговори]

*каспер
Ја прва, Каспер! Признајем, јер је истина. Али сваки дан свиће да бирамо хоћемо ли да гледамо у цвеће или у смеће? А то зависи од прихватања или одбацивања помисли и мисли. Машем!**

Comment by pricalica (08/09/2009 19:24)

[Одговори]

*Даца
Истина не бива без Љубави, драга Дацо. И сами људи воле да филозофирају о томе како је у једну руку Бог ауторитет, који је строг, а са друге стране видимо људе који преступају заповести и не бива им (чак до смрти) ништа. Да има истине у њиховим речима, Бог би све нас истребио са земље. Али Бог види оно што човек не види и чека да се сви људи покају и спасу. Постоји начин како да се човек скон насиљу призове правди, и Господ нас учи томе у Светом Писму. Чак и сам овоземаљски суд ради слично: ни он не осуђује док све не испита, док не саслуша и док не чује покајање. А као што рекох: треба гледати у овој причи на то шта нас привлачи, а не да ли смо муве или пчеле. Несавршенство је наше, али савршујемо се у Господу, у коме таме нема. Другим речима хоћемо ли у светост или у таму. Љубим!

Comment by pricalica (08/09/2009 19:32)

[Одговори]

Pričalice,
ne znam koliko sam ja muva,
istina, volem slatko
više nego slano...
Lepim se na medeno...
Ali često hvatam baš ono najbolnije, pa ne ispuštam...
Valjda smo svi takvi

Comment by poluuspavanka (08/10/2009 00:10)

[Одговори]

*полууспаванка
Па нисмо сви исти. Зато се и загледамо, ко чега има више а чега мање, хе, хе. Нико не воли заједљивца, или препаметног без срца, мане уопште. Али сви гледају или да то љубављу прекрију или да нађу неког са више врлина него мана, како би се пчелином лету научили.

Comment by pricalica (08/10/2009 00:40)

[Одговори]

od pčela se mnogo može naučiti. baš kao i od tebe draga.
svaki put dodam cvetić u svoju baštu kad kod tebe na blog dodjem.
Prijatno!**

Comment by domacica (08/10/2009 11:05)

[Одговори]

*домаћица
За драге причољубце - само цвеће! Грлим!**

Comment by pricalica (08/10/2009 20:51)

[Одговори]

Ne mogu da zamjeram muhi na izboru. Nisam ga probao. hehehe
pozdrav

Comment by mandrak72 (08/12/2009 22:55)

[Одговори]

*мандрак
У суштини, мора и то неко да ради, гледајући на посао свакога. Али у животу се увек треба бирати боље: мувин посао, чини се, то није, али се чини и да је пчелин посао јаааако тежак и захтеван. Поздрав!**

Comment by pricalica (08/12/2009 22:59)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме