Субота, Јануар 09, 2016

Зло је већ побеђено

 

 

По речима свих светих и преподобних отаца наших, свако и свеукупно зло на земљи и под небом одавно је већ и коначно побеђено - не настојањима и снагама људским, него самим Господом и Спаситељем нашим, Сином Божијим Исусом Христом, који је ради тога и сишао на земљу, оваплотио се и Својим Крсним страдањима и васкрсењем скршио силу зла и злоначалника – ђавола, који је господарио родом људским.

Христос Господ већ је победио свет и ослободио нас од робовања ђаволу и греху, остављајући нам Своје свепобедно наслеђе: Ево, дајем вам власт да стајете на змије и шкорпије и на сву силу вражију (Лк. 10,9). Отада се свим верујућим хришћанима даје у Светој тајни Крштења сила да газе зло и да творе добро, преко испуњавања јеванђељских заповести.

Жеља да се сопственим снагама побеђује зло, које је већ побеђено доласком Спаситељевим, указује на неразумевање Светих хришћанских тајни Православне Цркве и очитује својство гордељиве самоуверености човекове, која све хоће да твори сопственим снагама, не обраћајући се за помоћ Богу, иако је сам Господ рекао: Без Мене не можете чинити ништа (Јн. 15,5).

Није тачно да је у Јеванђељу речено да ће зло тријумфовати над добром, речено је само да ће се умањити вера (Лк. 18,8) и да ће због умножења безакоња охладнети љубав многих (Мт. 24,12).

 

Свети Игњатије Брјанчанинов

[Одговори]

Treba poznavati šta u knjigama piše i znati to tumačiti.

Comment by sanjarenja56 (01/09/2016 13:52)

[Одговори]

https://www.youtube.com/watch?v=JLTdiZsfjNo

Поздрав Јелена!

Comment by Станимир Трифуновић (01/09/2016 21:50)

[Одговори]

Zlo je još uvijek prisutno, ako je suditi po svjetskoj politici :(
pozdrav

Comment by mandrak72 (01/09/2016 22:09)

[Одговори]

сањарења
Ако је Богом надахнуто, онда ће се Богом и откривати људима. Али онима којима бива откривено, као апостолима, најпре мора да спадне скрама са очију и ушију.

Comment by pricalica (01/09/2016 22:45)

[Одговори]

Станимир Трифуновић

https://www.youtube.com/watch?v=ZQx7W_trjG8

Не знам како стојиш са енглеским, Станимире, али руски знам да знаш колико и ја. Но, ако знаш енглески, ево једног руског филма који у себи носи сукоб Канаде и Русије, а козаштво на дирљив начин подилази гледаоцу и чини филм топлим.

https://www.youtube.com/watch?v=8IZc_0Q20BY

Христос се роди!

Comment by pricalica (01/09/2016 22:50)

[Одговори]

мандрак
Драги мој приповедачу,
то је само избор безумних, а верни знају да смрт нема власти никакве. Али, да - нама прети велика опасност и не треба се уљуљкивати. Нико око нас се не оружа да би био гарант мира, већ, напротив, да на први поклич јурне. На кога? Ни ту се не треба заваравати. У рату за нама једино добро што је испало јесте да Срби нису доживели нови Јасеновац. Али за будући то већ не да није сигурно, већ извесно. Зато је важно да то допре до сваког Србина и људи добре воље, јер смо остављени без војске и било какве заштите. Нашој милицији прети отпуштање, повлаче их из копнене зоне безбедности а са променом устава (за кога ће гласати свих 255 фотељаша) можда и укидање. Ово лажно ушушкавање народа доприноси успављивању. И тако се плашимо зла нашим злом као последицом неверја. Нас убијају нашим страхом. Нестајемо без испаљеног метка. У рату више људи преживи. Расрбљују Србе. Чух да су девојци из Републике Српске забранили у Новом Саду да полаже на ијекавици.
Иде време храбрих, који неће имати бојазан од зла. Укидају веронауку, јер људи неће да дају децу на грађанско. И то је један од знакова.
Поздрав и срећни вам Божићни и празник Републике Српске.
Христос се роди!

Comment by pricalica (01/09/2016 23:05)

[Одговори]

...Оно што, међутим, јесте - зло није привид, оно је стварност, а рањена звер у ропцу чини највећа непочинства.
Поздрав Јелена!

Comment by Станимир Трифуновић (01/10/2016 10:42)

[Одговори]

Станимир Трифуновић
Наравно. Али је зло деструктивно и не може да опстане. Оно се храни страхом, а човек испуњен страхом лак је плен. Љубав изгони страх напоље и - победитељна је.
Поздравче!

Comment by pricalica (01/10/2016 17:36)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме