Зло је већ побеђено

 

 

По речима свих светих и преподобних отаца наших, свако и свеукупно зло на земљи и под небом одавно је већ и коначно побеђено - не настојањима и снагама људским, него самим Господом и Спаситељем нашим, Сином Божијим Исусом Христом, који је ради тога и сишао на земљу, оваплотио се и Својим Крсним страдањима и васкрсењем скршио силу зла и злоначалника – ђавола, који је господарио родом људским.

Христос Господ већ је победио свет и ослободио нас од робовања ђаволу и греху, остављајући нам Своје свепобедно наслеђе: Ево, дајем вам власт да стајете на змије и шкорпије и на сву силу вражију (Лк. 10,9). Отада се свим верујућим хришћанима даје у Светој тајни Крштења сила да газе зло и да творе добро, преко испуњавања јеванђељских заповести.

Жеља да се сопственим снагама побеђује зло, које је већ побеђено доласком Спаситељевим, указује на неразумевање Светих хришћанских тајни Православне Цркве и очитује својство гордељиве самоуверености човекове, која све хоће да твори сопственим снагама, не обраћајући се за помоћ Богу, иако је сам Господ рекао: Без Мене не можете чинити ништа (Јн. 15,5).

Није тачно да је у Јеванђељу речено да ће зло тријумфовати над добром, речено је само да ће се умањити вера (Лк. 18,8) и да ће због умножења безакоња охладнети љубав многих (Мт. 24,12).

 

Свети Игњатије Брјанчанинов