Субота, Мај 22, 2010

Корњача и зец - трка четврта

 

 

Зец и корњача, након свега, посташе веома добри пријатељи и заједнички седоше да размисле о свему. Обоје спознаше да је последња трка могла да буде много боља. Због тога одлучише да се тркају још једном, али овога пута као тим.

 

Кад је дат знак за почетак трке, зец понесе корњачу до обале. Ту, на реци, корњача упрти зеца на леђа и пренесе га на другу страну. Тамо је зец поново понео корњачу све до циља, којег су, овог пута, прешли заједно. Обоје су због тога осетили задовољство веће него икада пре.

 

Које је наравоученије ове приче?

 

Добро је показати генијалност као индивидуа пред јаком конкуренцијом, али ако се налазите у тиму а тражите повод за надметање, ваш резултат ће увек бити мањи од очекиваног, јер ће увек бити ситуација где ћете ви бити лошији, а неко други бољи.

 

У тимском раду се лидерство подразумева и особа која предњачи способношћу ће , сасвим извесно, бити изабрана за вођу тима.

 

Постоји више лекција које треба научити из ове приче. Немојте сметнути с ума да ни зец ни корњача ниједном нису одустали после неуспеха. Зец је одлучио да уложи више напора и већи труд након пораза. Корњача је променила стратегију, будући да јој је ионако већ довољно напорно.

 

Понекад је у животу прикладно да, кад се суочимо са неуспехом, прионемо јаче на посао, са више труда. Некад је, опет, прикладно да променимо стратегију и почнемо нешто друго. А некад да покушамо обоје. Зец и корњача су научили лекцију од виталне важности.

 

Оног тренутка када престанемо да се надмећемо са конкуренцијом и, уместо тога, кренемо да се обрачунавамо са ситуацијом - биће то неупоредиво боље.

 

Да сумирамо: из приче о корњачи и зецу научили смо много тога. Најбитније у свему је то да ће брзи и доследни увек побеђивати споре и одмерене; сарађујте са конкуренцијом; удружите средства и рад, јер ћете као тим увек побеђивати појединачне извођаче; никад не посустајте пред поразом; надмећите се са ситуацијом, никад са конкуренцијом.

 

 

 

[Одговори]

Pametnice moja...treba te uvesti u škole kao obaveznu lektiru!

Comment by sanjarenja56 (05/22/2010 18:34)

[Одговори]

*сањарења
Хе, хе, волим кад случајно наиђем на добру причу, као што се десило са овом. Писана је на енглеском и ја је како-тако преведох, јер сам хтела да и вас почастим и блог украсим. Грлим!***

Comment by pricalica (05/22/2010 18:40)

[Одговори]

Imaš cmokić za trud!

Comment by sanjarenja56 (05/22/2010 19:07)

[Одговори]

Pozdrav

Comment by Jovan s.s. (05/23/2010 13:44)

[Одговори]

*сањарења
Узвраћито!***

Comment by pricalica (05/23/2010 20:10)

[Одговори]

*Јован с.с.
Отпоздрав!***

Comment by pricalica (05/23/2010 20:10)

[Одговори]

svi su nastavci sjajni, ali ovaj mi je najviše "legao".
ako pomogneš, pomoći će i tebi.
Prijatno!

Comment by domacica (05/25/2010 19:58)

[Одговори]

*домаћица
Зато и јесте ту, јер је крај оно што даје највећу вредност целокупној причи. Машем!***

Comment by pricalica (05/25/2010 20:01)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме