Уторак, Децембар 08, 2009

Интернационализација Амазоније

 

 

Изванредан одговор бразилског министра просвете америчким студентима кога је северноамеричка штампа одбила да објави!

За време дебате на једном америчком универзитету, бразилског министра просвете Cristovama Buarquea су студенти питали шта мисли о интернационализацији Амазоније. Амерички студент је поставио своје питање уз примедбу да очекује одговор хуманисте а не Бразилца.

Ево шта је одговорио г. Cristovam Buarque:

"Наравно, као Бразилац се једноставно противим интернационализацији Амазоније. Колика год била небрига наших влада за то богатство, оно је наше.

Као хуманиста, свестан опасности која прети деградацији предела Амазоније, могао бих замислити да Амазонија буде интернационализована, као уосталом и све друго важно за човечанство.

Ако бисмо, у име хуманистичке етике, морали да интернационализујемо Амазонију, онда бисмо морали интернационализовати и нафтне резерве целог света. Нафта је исто толико важна за будућност човечанства колико и Амазонија. Али, упркос томе, господари нафтних резерви сматрају да имају право повећати или снизити њену цену или производњу.

Исто тако би требало интернационализовати финансијски капитал богатих земаља. Ако је Амазонија резерва за цело човечанство, њу не смемо спаљивати вољом једног власника или једне земље. Спаљивати Амазонију је исто тако озбиљно као и незапосленост коју су изазвали спекуланти глобалне економије. Не смемо допустити да самовоља спекуланата упропасти финансијске резерве читавих земаља.

Пре интернационализације Амазоније желео бих да будем сведок интернационализације свих музеја света. Лувр не треба да припада само Француској. Сваки музеј на свету је чувар најлепших дела људске генијалности. Не смемо оставити да тим културним богатством, исто као ни природним богатством Амазоније, манипулише или га уништи један власник или једна земља. Пре извесног времена је један јапански милионер одлучио да са собом сахрани слику великог мајстора. Пре него што се то догоди, требало би интернационализовати ту слику.

Док се одвија наш сусрет, Уједињене Нације организују Форум Миленијума, али су неки представници држава имали потешкоћа да стигну на Форум, због проблема на граници Сједињених Држава. Мислим, дакле, да би Њујорк, седиште Уједињених Нација, требало интернационализовати.

Макар би Mенхетн морао припадати целом човечанству. Као уосталом и Париз, Венеција, Рим, Лондон, Рио де Жанеиро, Бразилија, сваки град са својом посебном лепотом и својом историјом би требао припадати целом свету.

Ако Сједињене Државе хоће интернационализовати Амазонију због тога што мисле да је опасно њу оставити у рукама Бразилаца, хајде онда да интернационализујемо и нуклеарни арсенал Сједињених Држава јер су САД у стању да се послуже њиме, што би изазвало разарања далеко обимнија од пожара у Амазонији, који су иначе за жаљење.

У току расправа између америчких председничких кандидата, они су заступали интернационализацију шумских резерви света с тим да се за узврат избришу дугови сиромашних земаља.

Почнимо дакле с тим да употребимо износ тог дуга да осигурамо свој деци света да се хране и да иду у школу. Интернационализујмо децу и поступајмо према њима, где год се родила, као према богатству које заслужује пажњу целог света, далеко више од Амазоније.

Кад сви руководиоци света буду поступали према сиромашној деци као људској баштини, неће их пустити да раде уместо да иду у школу, нити да умиру, када треба да живе.

Као хуманиста, пристајем да заступам идеју интернационализације Света. Али док мене Свет сматра Бразилцем, борићу се да Амазонија остане наша. И само наша!''

 

[Одговори]

Na neadekvatno pitanje, vrlo adekvatan odgovor! Svaka mu čast!

Comment by sanjarenja56 (12/08/2009 17:53)

[Одговори]

*сањарења
Заиста је одговор запањујући. И говори све језике света. ***

Comment by pricalica (12/08/2009 17:59)

[Одговори]

Malo ih ...pozdrav.

Comment by Jovan s.s. (12/08/2009 18:02)

[Одговори]

*Јован с.с.
Мало, пуно, али поштено. Поздрав и теби, Јово.***

Comment by pricalica (12/08/2009 18:06)

[Одговори]

Odavno nisam pročitao tako jasan i direktan odgovor na "naivno" pitanje. Svaka mu čast.
Internacinalizujmo hranu i medicinu da ne bud gladnih i bolesnih koji nemaju za hranu, liječenje i obrazovanje.
Bravo Brazilac.
pozdrav

Comment by mandrak72 (12/08/2009 18:55)

[Одговори]

Свака му част!
Наравно да северноамеричка штампа ништа неће да објави. Тужна стварност...а овамо "демократија".
Грлим :***

Comment by mesecina (12/08/2009 18:59)

[Одговори]

*мандрак
Да, овако увек изгледа брига оних који желе да деле туђе, али не и своје, било да је реч о државама или појединцима. А то лицемерство се увек да распознати, само од човека до човека зависи шта ће по том питању и да уради. Поздрав!***

Comment by pricalica (12/08/2009 19:19)

[Одговори]

Dobar odgovor..Pozzz

Comment by malaino (12/08/2009 19:24)

[Одговори]

*месечина
Па није то само тамо тако. Свуда, јер медији томе и служе, да контролишу и управљају. Јеси ли читала код мене на блогу чланак у наставцима "Под влашћу манијака"? Препоручујем.
Грлим.***

Comment by pricalica (12/08/2009 19:26)

[Одговори]

*малаино
Него шта! Поздрав и теби.***

Comment by pricalica (12/08/2009 19:27)

[Одговори]

Причалице,
нисам ја ни рекла да је само код њих тако. На жалост свуда је...Почела сам да читам препоручени чланак. Немам сад времена да га целог прочитам, али довољан је и део да схватим.
На сву срећу ретко гледам ТВ...
Кад само помислим да се ових дана нервирам због председничких избора...управо сам схватила да опозиција не лаже. Код нас и мртви људи имају право гласа. Гле чуда! Не само да имају то право. Они гласају! Понављам ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ ТО. И сад ја треба да живим у таквом друштву где је то нормално.
Ипак, све је то тако безначајно...кад видим чега све има...
:***

Comment by mesecina (12/08/2009 20:08)

[Одговори]

*месечина
Мила, опозиција, она права, ће тек да дође. Онда када се сви засите овога што се дешава, где се све зна, али ништа не чини. Чувај свој мир и умудруј се, за времена која предстоје.
Љубим те.

Comment by pricalica (12/08/2009 20:31)

[Одговори]

Теорија је теорија,
пракса, пракса.
Оно моје је само моје,
а оно твоје је наше...
као и свугде и ту су два мерила...

Потсећа ме на односе мушкарац-жена, он је увек у праву, она само кад мисли као и он...
Ипак
Постоје људи, постоје земље, национална богатства, Месец Сунце, који су као ваздух, колико год их својатао неко, они припадају свима... хтео то неко или не...

Comment by AnaM (12/08/2009 21:00)

[Одговори]

*АнаМ
Браво, Анамко! Да, то су ти двоструки аршини, где једни врше силу над другима. А за сада се још само ваздух не плаћа, но докле - чуће се. Поздравче за Анамче.***

Comment by pricalica (12/08/2009 21:13)

[Одговори]

Nema potrebe za komentarom na tekst,sve je receno,jasno i glasno.

Ovaj komentar je na reci AneM,koja ocigledno ima predrasude u vezi odnosa muskarca i zene.Na to se mora gledati objektivno,iz aspekta bica a ne strane pola.
Nadam se da ce vremenom ovakvih reci biti manje.
AnaM,znaj da nemas potrebe za ljutnju zbog mojih reci,jer sam daleko u pravu,i nema potrebe za daljom pricom.Samo sam ovo morao reci,jer zbog takvog stava pojedinih devojaka i zena,sve je vise takve dece,dok se na kraju ne razviju u soviniste i muskarcomrzce(ovo je moja rec,jer ne poznajem odgovarajuci termin).A svakako to ne zeli nijedna osoba sa cistim srcem.

Enjoy

Comment by purplemind (12/08/2009 21:38)

[Одговори]

Inace Pricalice,ovaj tekst je tako dobar da cu ga dodati svojoj kolekciji tudjih reci na svom blogu.Hvala ti ;)

Comment by purplemind (12/08/2009 21:39)

[Одговори]

Ko pita dobije odgovor.
Posteno:)

Comment by casper (12/08/2009 22:03)

[Одговори]

Човек достојан дивљења!
Сумњам да иједна земља на свету има овако мудрог и честитог министра просвете.
Кад само помислим на ове наше који су се смењивали последњих десетак година...!!!
Одличан избор чланка.

Comment by Ви (12/09/2009 10:20)

[Одговори]

U MORU PROBLEMA NAJBOLJE SE SNALAZE AJKULE. / I.Marković /
Od postanka sveta jači su ugnjetavali slabije.Divljenje izaziva svaki glas slabijeg koji se suprotstavlja jačem, nepravdi.Istorija takve pamti kao heroje.
Što se tiče ministara prosvete, na tako odgovornom mestu uvek je bio pogrešan čovek.

Comment by Daca (12/09/2009 11:54)

[Одговори]

Evo da se samo niko neljutne..
Ajkule i žene imaju zajedništvo,love leđima okrenutim na dole.Pozdravljam vas..

Comment by Jovan s.s. (12/09/2009 12:19)

[Одговори]

Samo da pomenem da kad posecujete moj blog,ne ocekujte da se nova tema pojavi na naslovnoj stranici,jer ce ona uvek biti ista.
Vec na istoj,stoje linkovi ka mojim kategorijama :

S e c a n j a
N o t e s l a g a l i c a
M o n o l o z i l i p a
K a l e i d o s k o p

Secanja - kratke price koje pisem.
Note slagalica - Moja poezija.
Monolozi lipa - Moja filozofska razmisljanja.
Kaleidoskop - Tudji tekstovi koji su mi se jako dopali.

Enjoy

Comment by purplemind (12/09/2009 16:53)

[Одговори]

*purplemind
Хвала за промоцију текста. Сад бих се само на кратко осврнула на твој коментар и додала да је свако од нас јединка за себе и да нас искуства чине и да будемо какви јесмо, али и да се мењамо. Исто тако и оно што у кратком посту или коментару напишемо не мора нужно да нас обележи, јер за то је потребно далеко далеко више. Но чак и тада врата треба оставити отшкринута, да светлост може да уђе. Нема оних који су потпуно у праву, нити оних који су потпуно у криву. А теби хвала за коментар који ме је натерао у једно мало философско созерцавање, Purplemind.***

Comment by pricalica (12/09/2009 17:07)

[Одговори]

*каспер
Добро је да има оних који умеју да одговарају. Поздрав!***

Comment by pricalica (12/09/2009 17:08)

[Одговори]

*Ви
Благо свакој оној земљи која има министре да брине о њој и народу који их је изабрао. Верујем да су њихове фотеље скромне, али су им зато дела злата вредна. Поздрав, мила!***

Comment by pricalica (12/09/2009 17:11)

[Одговори]

*Даца
Историја памти, истина, али је увек проблем садашњост, у којој сваки гледа и тражи само своје, а не и другога. А да радимо за све, било би нам свима боље. Прва ја да почнем. Оно што су паметни људи рекли: пређимо са речи на дела. Да не би постали ајкуле. Хвала, Дацо, на подсећању.***

Comment by pricalica (12/09/2009 17:15)

[Одговори]

*Јован с.с.
Није ми познат тај податак за ајкуле, али јесте да жене могу бити и плен тако окренуте на леђа, па сад не знам како да се поставим према коментару, Јово, хе, хе... Поздрав!***

Comment by pricalica (12/09/2009 17:17)

[Одговори]

*purplemind
Да, приметила сам да је мало незгодно снаћи се код тебе, али се надам да ће ово помоћи. Хвала још једном за преузети текст, (кога сам и сама добила на мејл), али и за ово појашњење.
Свако добро.***

Comment by pricalica (12/09/2009 17:19)

[Одговори]

Pričalice, replika!
VLASTJE PRELAZI SA REČI NA DELA.
NAROD KORISTI KAO MOST.

Comment by Daca (12/09/2009 19:02)

[Одговори]

*Даца
А батином (читај: порезима, законима) га шта? Учвршћује, је ли, хе, хе? Љубим!***

Comment by pricalica (12/10/2009 20:11)

[Одговори]

Pametan čovek, lepo im je rekao. Mrzim lažne moraliste, a upravo takvi vladaju...

Comment by poluuspavanka (12/11/2009 23:16)

[Одговори]

*полууспаванка
И доказао чему треба да служи диплома, па још професорска.***

Comment by pricalica (12/12/2009 18:41)

[Одговори]

utvrdila gradivo. vredi pročitati više puta.
Prijatno!

Comment by domacica (12/13/2009 13:03)

[Одговори]

*домаћица
Свакако. И сама га ишчитавам. Поздрав!***

Comment by pricalica (12/13/2009 18:28)

Додај коментар

Додај коментар





Запамти ме