Одговор или два?

 

 

На часу математике учитељица упита седмогодишњег Николу.

 

„Ако ти дам једну јабуку и још једну и још једну, колико ћеш имати јабука?“

 

Кратко размисливши, Никола самоуверено одговори: „Четири!“

 

Очекујући исправан одговор (три) учитељица се зачуди. Била је разочарана. „Можда дечак није добро чуо,“ помисли у себи. Стога она понови питање:

 

„Никола, слушај пажљиво. Ако ја теби дам једну јабуку и још једну и још једну, колико ћеш имати јабука?“

 

Никола примети разочарење на учитељицином лицу. Овога пута израчуна на прсте. Међутим, и поред тога, трагао је за одговором који би могао усрећити учитељицу. Та потрага није била за исправним одговором, него за оним који ће усрећити учитељицу. Најзад, нешто оклевајући, Никола одговори:

 

„Четири...“

 

Разочарење оста на учитељицином лицу. Ту се она присети да Никола воли јагоде. При том помисли да дечак можда није љубитељ јабука, па стога и не може да се усредсреди. Зато она, са нескривеним узбуђењем и светлуцањем у очима, упита:

 

„Ако ти дам једну јагоду и још једну и још једну, колико ћеш јагода имати?“

 

Видећи је срећну, Николица поново упосли прстиће. Овога пута није осећао никакав притисак, за разлику од учитељице која је силно желела да нови приступ донесе успех. Малишан, уз оклевајући осмејак, одговори:

 

“Три!“

 

Учитељицино лице озари победнички осмех. Њен приступ је уродио плодом. Дошло јој је да сама себи честита. Ипак, још једна ствар је остала да се уради. Поново га је упитала:

 

„Дакле, ако ти дам једну јабуку и још једну и још једну, колико ћеш јабука имати?“

 

Никола одговори без оклевања:

 

„Четири!“

 

Учитељица је била збуњена.

 

„Како, Никола, како?“ – упита га нешто повишеним гласом у коме се могла осетити љутина.

 

Никола јој тихим и бојажљивим гласићем одговори:

 

„Зато што већ имам једну јабуку у торби.“

 

Наравоученије: Уколико вам неко пружа одговор који је различит од онога који очекујете, немојте мислити да је он погрешан. Могуће је да вам се углови посматрања не подударају. Саслушајте пажљиво и покушајте да разумете, али без предубеђења.