Петак, Јун 05, 2009

Предности непријатеља

НЕКОЛИКО МИНУТА СА МЛАДИМ ЧОВЕКОМ

http://www.best-norman-rockwell-art.com/images/1922-09-09-Saturday-Evening-Post-Norman-Rockwell-cover-Rivals-no-logo-400-Digimarc.jpg


Његов претпостављени га је позвао у канцеларију. Питао се зашто? Којим поводом? Због његове службе? Ради неке опомене, или начињеног пропуста?
Ходао је према канцеларији с таквим помислима. И приде са зебњом. Међутим, позвао га је ради нечег другог. Рекао му је да седне, а затим му се обратио поверљиво:
- Познајеш ли Б. ...?
- Б. ...?
О, колико му само мисли пролети кроз главу на сам помен тог имена! Искусио је на сопственој кожи сву горчину коју је овај, долазећи на положај, исказао према њему. Познавао је добро сво његово непријатељство и речи горчине изговорене на његов рачун. Годинама је о њему мислио као о свом непријатељу.
- Познајем га – одговорио је смирено.
Његов претпостављени одахну. О свом службенику је имао добро мишљење и његов суд му је био преко потребан.
- Требао бих твоје мишљење о њему, пре него што му поверим један одговоран посао. Дакле, шта кажеш?
О, тешког ли тренутка у животу једног човека! Службеник прогута. Поново призва у сећање Б. ... и његово непријатељство према њему; сетио се иживљавања, штете коју му је нанео. Сетио се живо свега и до детаља. Затим се присетио Б. самог, без њега, његових способности које су истицале његову службу.
- Дакле, какво мишљење имаш? – поново је упитао његов претпостављени.
Службеник подиже очи и погледа га. Уздахнувши дубоко, као за подстрек и снагу, он рече без оклевања оно што је знао:
- Драгоцен је. Вредан је и савестан у своме послу. И увек оствари оно што започне.
- Мора да му је пријатељ - изусти наглас његов претпостављени, кад овај напусти канцеларију. - Видело се да му је по вољи...!


Да, дете моје, није мален успех превазилазити лична осећања и говорити о вредностима непријатеља. И при том помагати му у напредовању.
Судимо свеобухватно, а не према својој горчини. Не по неправди коју смо претрпели, него целовито, и не по мржњи већ са хвалом уздижимо туђе вредности, и предочавајмо њихове дарове и таленте.
То је једно узвишено дело, које само љубав Божија може да надахне. То је дело великодушности, која чини човека лепим. То је велелепно дело које просветљује очи. То је једна од тајни среће, среће која се налази у нама, дете моје.
И ти сам осећаш како су злоба и малодушност затровали наш живот? Зато је овај и овакав покрет језика - да говори добро - врлина. И знај, да је то најлепши начин да покажеш другима каквим животом треба да живе.

"Лидија"

 

[Одговори]

Jos nisam dostigla te visine...

Comment by jelence (06/05/2009 18:33)

[Одговори]

Bila sam na tim visinama, nekad ispala budala, nekad je shvaćeno kako valja...

Comment by sanjarenja56 (06/05/2009 21:28)

[Одговори]

*јеленче
Нисам ни ја, нажалост, али бих желела да их достигнем...

Comment by pricalica (06/05/2009 22:43)

[Одговори]

*сањарења
У неком тренутку свог живота човек почне да увиђа јасније неке ствари. Тако и ја у овим годинама, након свега прошлог, видим у чему је заправо ствар и проблем и како треба чинити; још само да се баласта решим... Поздрав, мила!**

Comment by pricalica (06/05/2009 22:45)

[Одговори]

Biti čovjek mnogo dobro zvuči, osveta je hrana slabim i nejakim.
Dileme su tu da nas iskušavaju. No čovjek griješi, ali ako prizna svoje greške tim je veći.
pozdrav

Comment by mandrak72 (06/05/2009 22:54)

[Одговори]

*мандрак
Лепо си то рекао, да ја могу само да уживам, приповедачу. Поздрав!***

Comment by pricalica (06/05/2009 23:33)

[Одговори]

Za sve što čovek čini Bog će mu suditi.Ovoga čoveka i njegove radne sposobnosti i neprijatelj mora da ceni i hvali, jer su evidentne.Ali zato smatram da se ne smeju prećutati "neljudske osobine",treba na njih ukazati i svi se zajedno moliti Bogu da iste nestanu.Zamislite da ste za šefa imali izvrsnog inženjera, ali koji je homoseksualac, koji je i sa vama pokušao da se iživljava..Da li bi ste ga drugom preporučivali i prećutali takav strašan porok.
Istina se mora reći pa ma koliko ona bila bolna.O svojim poniženjima je morao reći, kao što je bilo ljudski da hvali njegove radne sposobnosti.Svakako ne da ga mrzi, naprotiv,da se Bogu moli da mu pomogne, da ga vrati sa puta na koji je zalutao.Možda se većina od vas neće složiti sa mojim mišljenjem, ali ja tako razmišljam, tako u životu sa ljudima postupam.Svaka crna istina ispravnim postupcima može postati i bela.Hvala ti Jelena na postovima koji nam nude da se malo dublje zamislimo, koji porede divne sadržine uvek daju i neki savet.

Comment by Daca (06/06/2009 12:05)

[Одговори]

*Даца
Одлично примећено, Дацо! Увек волим да чујем оно што други виде и спознају у причи и на исто укажу. Твој осврт на причу је феноменалан и ја ти се најискреније захваљујем. Љубим те и грлим.

Comment by pricalica (06/06/2009 19:47)

[Одговори]

u svakom segmentu života ima i boljih i gorih od nas.
naučiti ceniti tudje kvalitete i prevazilaziti svoje greške uči se celog života.
ili, što reče jedan moj prijatelj: on je odličan, ali ja mogu biti još bolji.
Prijatno!**

Comment by domacica (06/08/2009 10:18)

[Одговори]

*домаћица
Хе, хе, занимљива примедба пријатеља, баш ме насмеја. Поздрав, драга!**

Comment by pricalica (06/08/2009 21:27)

[Одговори]

Ја то видим овако:
Онај који увиђа туђу вредност, може бити само на добитку уколико о томе говори другима. Тиме што ће прећутати оно што зна, он неће повећати ни своје радне способности ни своју вредност. Дакле, нема ниједног разлога да прећути оно што је очигледно.

Comment by Ви (06/09/2009 20:14)

[Одговори]

*Ви
Осим ако не размишља да такав одговор да само ако га питају, или, што је можда поштеније, тек након што се сам разговори са именованим око одређених несугласица. Поздрав, мила!**

Comment by pricalica (06/10/2009 17:30)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме