Среда, Мај 27, 2009

Браћа по непријатељу

 

 

У једној кутији средњих димензија држала је старица повећу војску пилића. Будући да су сви, махом, наликовали једни на друге, тешко је било поверовати да су из различитих насада. Међутим, време и издашна рука домаћице убрзо обелоданише истину: било је голим оком видљиво како је једно легло напредније од другог.

 

А такве промене нису могле да прођу неприметно. Због све учесталијих кошкања, као и несносне галаме која их је пратила, старица је била приморана да бригу о њима пребаци на терет травнатом дворишту.

 

У почетку се постигло оно што се и желело; слога је завладала, а ред и мир испунише заједницу. Само, нажалост, то је трајало прекратко! Већ оног дана када напредније ле-гло постаде дупло веће спрам своје слабије сабраће, у дворишту почеше да се спроводе нова правила. Њих су, неумитно, наметали интереси јачих…

 

Као први знак да је, уистину, дошло до сукоба унутар заједнице, могло се видети на примеру разграничења. Тако је, од целокупног дворишта, закржљалим пилићима допао тек један ћошак, и то онај у коме је некаква грана заузимала повећи комад простора. Све остало је потпало под власништво напреднијег соја. Но њима ни то није било довољно! Јер, иако су се, несметано, могли и кочоперити и шепурити по својој присилно створеној територији, они су, да би доказали потпуну надмоћ, поставили једног од најратоборнијих петлића на замишљену граничну линију како би спречавао могуће прелете ниже расе. И заиста: кад год би неко од сиротих малишана само запео за црту, дотични петлић, који је испод ока вребао сваки њихов корак, искакао би као опарен, а одмах за њим и неколицина њему привржених војника, да спрече такав испад. При том би им се у погледу наслућивала спремност и за најсуровије разрачунавање.

 

И док су ови робовали свом војничком режиму, слабије је легло слободно, и без икаквих спутавајућих норми, уживало у свим оним погодностима које им је затечено дрво пружало. По вас дан се ту трчкарало, скривало, а све у веселом расположењу. Истовремено се доста полагало на међусобно испомагање и уважавање. Па ипак, њихова братска љубав није ту престајала; они су горели од жеље да поново оживе заједнички живот са онима који су их тако неправедно одбацили и презрели. Међутим, сваки њихов покушај ка том циљу, остајао је без резултата. Умишљена кокош није у овоме видела друго до очајничку потребу да се, видно слабији, бесплатно окористе. Увиђајући да таквог споразума неће бити у догледно време, кржљавци одлучише да се ово питање одгоди до даљњег. А то “даљне” зби се убрзо…

 

 

 

Једног јутра, док су два пилета, занета игром, одмеравала снаге, догоди се да се једно од њих належе на тобожњу границу. Наравно, то истог трена изазва револт и скок задуженог петла редара. Остајући да беспомоћно лежи на земљи, погледа упртог у свирепог нападача, пиле умало да премре од страха. А онда се деси нешто што му посве одвуче мисли на другу страну: црна сенка, која, изненада и нагло, поче да се шири по тлу, учини да оно заборави на свој незавидан положај, те стаде да опомиње угњетача на опасност! Ратоборни петлић је, уз циничан осмех, презриво одбио његове речи, назвавши их – кукавичком подвалом. Али, на несрећу, када је кренуо да преступника смрви кљуном, у његова се леђа забише оштре канџе копца.

И док се птица победоносно узносила у висину, очајнички крици младог петлића распараше слух спавача. Невоља им је донела оно што разум није; коначно су се сви пилићи, окупљени под брижном заштитом огромне гране, препознали као браћа.

 

А било је, ех, мудрости, потребно тако мало да се несрећа избегне! Јер, тамо где постоје сличности, са лакоћом се превазилазе све разлике. О томе сведоче они који имају уши да чују и очи да виде.

[Одговори]

i oni koji ne čuju i oni koji ne vide, uz malo dobre volje prepoznaće ono pravo. i od razlika napraviti neizmerno bogatstvo.
kao i uvek i lepa i poučna priča
Prijatno!**

Comment by domacica (05/27/2009 19:23)

[Одговори]

*домаћица
За сваки почетак довољно је само мало добре воље; лепо примећено, драга! А прича је у највећој мери истинита, мислим, пренета је из мог дворишта, а због свестране поучности је записана. Поздрав!**

Comment by pricalica (05/27/2009 19:26)

[Одговори]

Oholi, pakosni i zlobni!

Strasno je sto ih je i medju ljudima previse!

Comment by casper (05/27/2009 19:38)

[Одговори]

*каспер
Да: човек је човеку вук! Плаши још како!

Comment by pricalica (05/27/2009 19:41)

[Одговори]

Samo treba želeti da čuješpi vidiš, pa ćeš to i moći! U protivnom ostaju i gluvi i slepi...

Comment by sanjarenja56 (05/27/2009 19:59)

[Одговори]

Gledala sam skoro film sa Dzodi Foster - posle napada na nju i njenog momka , gde on gine , ona pocinje da ubija siledzije...sve na koje naleti.
Da li covek moze da predje tu liniju i da ostane covek - to me jako zanima...?

Comment by jelence (05/27/2009 20:05)

[Одговори]

Zakon jačega je prirodan.
Samo treba znati u čemu se ta jačina sastoji...da li samo u snazi oružja???

Comment by anam (05/27/2009 20:14)

[Одговори]

*сањарења
Ни мање ни више, заиста - просто и једноставно. Одлично, мила!

Comment by pricalica (05/27/2009 20:21)

[Одговори]

*јеленче
Може, ако сврста у свој избор. Заиста може! Примери сведоче. Но, бојим се да тв нема таки један позитиван избор, или је у време кад многи спавају, па га не стигну погледати...

Comment by pricalica (05/27/2009 20:22)

[Одговори]

*анам
У томе да се буде натприродан. То би био мој избор, рецимо, али дуг је то пут кући...

Comment by pricalica (05/27/2009 20:23)

[Одговори]

Da, put je dug, neki ga nikad ne nadju...

Comment by anam (05/27/2009 20:41)

[Одговори]

*анам
Поменућемо све, да нас, ипак, што више стигне...

Comment by pricalica (05/27/2009 20:46)

[Одговори]

Pričalice, пут је сувише тежак, многи одустану и задрже се на тренутним ловорикама...

Comment by anam (05/27/2009 20:52)

[Одговори]

*анам
Јачи да понесу слабије... осим кад прети да падну обоје. Тад треба пустити...

Comment by pricalica (05/27/2009 20:56)

[Одговори]

"Nije jak onaj koji stalno dobija ratove već je slab onaj koji stalno gubi mir." Pozdrav Pricalice, uvek ispricas poucnu pricu.

Comment by nesanica (05/27/2009 23:37)

[Одговори]

*несаница
Предиван закључак си оставила, драга ноћобдијко! Хвала ти на томе. Поздрав и свако добро.

Comment by pricalica (05/28/2009 18:49)

[Одговори]

Твоја прича је очигледан доказ да само велика невоља може да освести охоле, моћне и себичне, а да они који су слаби могу да буду јаки и несебични кад треба спасавати ближње из невоље (јер сваку туђу невољу, очигледно, виде и као своју).
Дивна прича, у твом, препознатљивом стилу.

Comment by Ви (05/28/2009 23:34)

[Одговори]

*Ви
Аристократе и они којима аристократија треба да служи, у сваком смислу, како би се сви међусобно ценили, уважавали и испомагали, а непријатељи од њих зазирали. То да нам је доживети, ех радости! Поздрав, мила!**

Comment by pricalica (05/29/2009 20:53)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме