Четврти сталеж и важећи стандарди

Наши протестанти, односно ДС реунион, моле Европу за слободу медија. Коју Европу? Ону што је стоички ћутала о свему што се овде догађало за време агресије НАТО-а? Која ниједну вест својих репортера није хтела да објави на својим каналима? Али они се и моле сличнима, јер је европски стандард лицемерство. Но, као што се види из приложеног, има га и овде и буја, нажалост, јер без домаћег корова не би се могао калемити туђи.

У свету важе два стандарда: амерички и европски. А нама стално покушавају да наметну овај европски, који каже: Спусти руке док те бијем! Зато су уведени закони о непоседовању оружја, о запленама, о вануставном кориштењу полиције у наредним покушајима отимања имовине (све ће то неко да ради за плату, а све мање ће бити оних који ће тражити честит и поштен посао). Притом тв дизниленд ради 25 сати дневно на стварању четвртог сталежа, који ће после да прерасте у банде. С тим у вези ви видите вазда огласе за полицију, комуналну полицију и све неке службе које ће да раде у спрези спречавања и ширења домаћег тероризма. Нема ни једног огласа за ковача, електричара, шта знам: неко смислено и друштвено корисно занимање. Не, то није предвиђено за Србију.

Са друге стране у Америци се догађа следеће: у истом тренутку власт доноси закон о повећању буџета за пресрет пирата у космосу (биће ту и Марсоваца по потреби и других ванземљака), затим невреме онемогућава ратарима да испуне досадашњу квоту па је само засад кукуруза драстично опао, а чему је додатно допринео и наводни царински рат са Кином (иначе Кина је амерички пројекат), а што ће се све итекако одразити (можда понајпре) на карактере потписника петиције која се шири по Америци. Наиме, тамошњи четврти сталеж се забавља, човек би помислио реалним животом, али не; и њих раде за туђе бабе здравље и њих пола милиона је, гле чуда, незадовољно како је завршена серија „Игра престола“ (не слажу се са тиме како су одређени карактери у серији завршили) и траже да се осма сезона сними поново.

А на самој граници Америке стоје редови миграната који желе да уђу у ту земљу где народ брину серије и ванземљаци. И шта ради власт? Прво диже зидове, затим подиже све службе у приправност за одбрану од миграција, и позивају и народ да се наоружан придружи овој борби. И како рече један од тих наоружаних: „Ја не сматрам патриотом оног који не носи оружје!“

Постоји ли и трећа варијанта? Наравно. Али не од овог света. Она је за храбре и том стазом иде мало стадо и, како време одмиче, све мање и мање.

 

Добро дошли у Anthropocene!

Дакле, по завршетку серијала "Наша планета" препоручује се одлазак на званични канал како би се добило више информација о "Добу човечанства", у којем треба заштитити дивљу природу. Наравно, проблем је човек и то свака ситна боранија, никако индустрија, погрешна економија, погрешна хиперпродукција и томе слично Зато се свакој ситној боранији препоручује још више абортуса, женских права (да буду деци тетке а не маме и томе слично), еутаназија а све то - за дужи и просперитетни живот на мајке ми миле. Месо да се избаци из употребе, што значи нема свиња и кокошака. 

Док сам гледала серијал упало ми је у очи следеће: овде се акцентује на пољане у Мађарској и Румунији, а од вода треба да се заштити мађарска Тиса (и тамошње цветање реке). Некако ми се чини да нам се то спрема у новом добу човечанства оних који мисле да су постали од мајмуна: ми смо зона за травњаке, мочваре, ритове, те лавове, крокодиле и друге звери. 

Не дајмо се варати! Природа је много пута до сада показала чудесно дејство опоравка. Сам Дејвид Атенбороу је снимио серијал о два мора у пустињи Саудијске Арабије. У једном је дошло до еколошке катастрофе, где се излила и запалила нафта, услед чега није остало ништа. Али за кратко време море се чудесно опоравило. Данас секу кишне шуме и уништавају плућа планете садећи неко дрво погодно за индустрију. А, сем тога, на крају серијала је приказан и Чернобил. И ту се природа чудесно опоравила, али народ се не враћа јер тај реактор није угашен већ и даље тиња и стоји као отворена претња, гле чуда, баш добу човечанства.

Не, проблем није само у ситној боранији. Доба човечанства је осуђено на пропаст због тога што нико неће боље већ лакше. И како време буде одмицало људски материјал ће само постајати гори. Јер је све мање Бога међу нама... 

 

Новац и систем вредности

 


Шта је новац?

Чему служе крипто валуте и ко, заправо, стоји иза њих?

Шта се то десило Ирској а сада се дешава са Србијом? 

Чија је творевина Југославија?

Да ли је социјализам у ствари феудализам а Србија враћена у 1950. годину? 

Чије су, заправо, биле фабрике у Југославији?

Хоће ли се Србија вратити кући, а не долази још од 1916. године?

Ко је поставио овде комунизам као зид и према коме?

Ко не да Србији да се дигне?

Како да се сачува Косово?

На сва ова питања и многа друга одговара гост емисије "Космополитика". Мислим да ће многима пријати овај разговор, јер садржи много тога корисног и садржајног. Овај човек је примером показао да систем који влада може да се превазиђе и притом показао веру у нашег човека већма већ америчког; наш човек се само не сналази са овим, јер му је непознато, али кад савлада градиво лако ће се снаћи. За почетак је битно ово: народ мора да схвати да је Тито умро како би кренуо напред (управо тим титоистичким реченицама се користи Вучић и замагљује народу очи) и да је пао Берлински зид. 

Професор економије држи лекцију из глобалног капитализма и патриотизма и једнако је прихватљива за многе. 
 

Право сиромаштво

 

Сиромах је питао Бога:

- Зашто сам ја тако сиромашан?

Бог је одговорио:

- Ниси научио да дајеш.

– А ако немам ништа? – поново упита сиромах.

Бог му одговори:

- Имаш неколико ствари: лице које уме да се смеје: уста која могу да похвале или умире; срце које може да се отвори за ближње; очи које могу да зраче добротом; тело које може да буде на помоћ другима.

Тако да, заправо, ми уопште нисмо сиромашни.

Сиромаштво духа – то је право сиромаштво.

(мој слободни превод приче са руског)

 

Немој, па се не бој

 

Један јеврејски владар, у Старом завету, понео се силом и богатством и, кад су му дошли странци у госте, он је сасвим отворио ризнице да се пред њима похвали. Након тога му је Господ рекао да ће све показано бити од њега отето, што се и догодило.

У нашем народу постоји дивна изрека: "Немој, па се не бој!"

Шта нам све ово казује? Да ни богатство, ни моћ не треба да служе на хвалисање и надимање већ чињење добра.

Слушам неки дан радио и упамтих две поучне приче на ову тему.

Један новинар, возећи се ноћу по Београду, забаса код неке стране амбасаде а пред њом дежура неки полицајац. И дотични орган га заустави и, очигледно у алкохолисаном стању, једва стојећи на ногама, рече возачу:

- Да ли ти знаш да могу да ти урадим шта год желим? Ја сам за тебе појам! Власт, бре!

Под притиском оног што му је било на души, несрећник је морао неког да заустави и да се похвали (јер гордост увек тражи хвалоспеве).

Возач га је са жаљењем саслушао, да би му, кад је овај завршио с хвалисањем, одговорио:

- А да ли ти знаш да си овде сасвим сам?

Заиста, речи могу бити лековите и отрежњујуће кад су у служби истине.

А ових дана је у Нишу један запосленик качио цедуље на недозвољено паркирана возила. У тренутку кад је руком кренуо да окачи још једну, једна друга и снажнија рука га је повукла, рекавши:

- Немој више да те видим да си ми окачио цедуљче - ни сада, ни било када! Одсећи ћу ти руку! Ја то нити плаћам, нити мислим да платим!

- Али ја само радим свој посао - крену да се јада запосленик.

Међутим, на његове жалопојке овај Србин је гледао мало другачије.

- То су говорили и осуђеници у Нирнбергу. Нема оправдања за паразите! Што ниси нашао неки поштен и честит посао да радиш, већ си се и ти прикачио на пијавице с власти да сисаш крв народу.

Ретки су они који умом гледају свет око себе и у себи

*

На Страшном суду, у светлу истине, пројавиће се све оно што нисмо приметили, или нисмо хтели да приметимо на себи. Као што ми је једном на исповести рекао мој пријатељ: „Одједном сам схватио: биће Страшни суд и на њему ће ми показати човека којега никад нисам упознао. То ћу бити ја...“

Игуман Нектарије Морозов

 

Весеље уз - црве

Због великих турбуленција у монетарном и банкарском систему Европе и целог света препоручује се држање новца у кешу и што ближе свом џепу. Али не само због тога, већ и због све већег пада привреда и рањивости многих других сектора. 

Како да се понашате према крипто валутама?

Да ли Америка гура Иран да постане нуклеарна сила?

Пијемо ли заиста млеко и једемо ли природни сир или је на делу биоинжињеринг?

Због наводно климатских промена и угрожености одређених врста човечанство ће ускоро уместо меса и месних протеина - јести црве.

Укидање Мастеркарда "непријатељима" система је само наставак притиска на слободу мишљења, који је кренуо већ да се спроводи на друштвеним мрежама (једним притиском на дугме ваш налог нестаје а остале овце се држе под контролом).

Послушајте емисију и припремајте се за време које већ узима свој данак.

 

Наша планета 2019

Под маском бриге за планету и очување флоре и фауне снимљен је овај серијал где ћете моћи извесно да пратите линије очувања појединих ресурса, што и јесте главни циљ. Зато будимо трезвени, јер одређене идеје, које заиста имају оправдање, могу лако бити уперене против вас. Ту спада и "Отворено друштво" за бригу о концентрацији угљен диоксида.
 
Да нам неко соли памет о биологији, физици, хемији или каквим другим природним наукама, то нико не би гледао, ни слушао. Али пустите нешто забавно или подешено већини (јер само мали и, углавном осамљен број људи може јасније да сагледа суштину) и људи ће се упецати (сетите се Јасеновца, не треба више). Сви медији окренути су нашим болесним и све болеснијим страстима.
 
За оне који желе и даље да уче и расту, али с разумевањем, препоручујем овај серијал који се полако и преводи.
 
 
 
 

Бебећа мода

 
 
Чипкасти дуда бодић рађен од чистог памука
 
 
Чипкасти кобинезон од чистог памука
 

Више радова погледати на
Јеципетљи

као и на
Инстаграму
 
 

Радосна песма

 
 

Електронски логор

Овај систем, док се не уруши ресурсна база, неће да се промени. Тако имате унутар ове глобалне нирване да и бивши комунисти и фашисти и демократе заједно сарађују. Све ово ради једно друштво које је веће од једне земље (на пример Америке) и сад нема довољно колача за све. Зато имамо припрему за две ствари: безготовински свет, а паралелно са њим иде прича о крипто валутама. Постаје императивно да новац не треба да буде више код вас и да је плаћање за готовину лудост, односно да држање новца у кући није нормално. Али вам нико неће умети рећи зашто је имати кеш – болест. Биткоин служи за одлив новца из папанских земаља зато што то не можете да контролишите. Прича о томе да је биткоин настао у једној јапанској гаражи једнако је неозбиљна као и да је фејсбук настао у некој гаражи. Ово су радили озбиљни људи, који су математичари, инжињери, банкари.

Све озбиљне државе, као што су Индија, Кина, Америка, гледају да спрече одлив новца из земље. Тако треба разумети и ову легализацију дроге (а не као лек, што покушавају на фињака да провуку). С тим у вези треба се подсетити да је и прохибиција (забрана точења алкохола) укинута кад је Америка већ дошла да банкрота (како је то лепо и са сарказмом провучено у серији „Звонили сте, милорде?“). Или, да бисмо још боље разумели: дрога је сувише озбиљан посао да би се њиме бавили криминалци а не држава. Исто тако треба гледати и на легализацију проституције, а временом ће кренути да се легализује све и свашта. Такође имате ту и продају органа, где је пре неки дан изашла вест да је у Србији, дакле земљи где смо сви донори, извршено чак четири трансплатације!? Где иду ти органи, ако ми и даље лечимо децу смс-овима? Па продаје их држава несумњиво и финансира рупе по свету.

Сада треба посебну пажњу обратити на оно што делује антисистемски. Само се вратите уназад и погледајте ко су били дисиденти, до оних што су уводили демократију, преко оних што су ослобађали нације – све ово треба разумети превентивно.Ови су довели систем где су довели и ни сами не могу да га мењају. Сад само треба да се предвиди која је следећа парадигма, односно – превара система. Превара ће доћи из оних зона које сад изгледају најмање сумњиве, или као нешто што се зове опозиција систему, чак и у академском делу (јер опозиција увек постаје власт). Чак и онај који се наводно свађа и он је мегафон система, или трбухозборац. Да се не бисмо огрешили о неког по чему ће се моћи та превара препознати? Уколико не знамо нечије биографије или не познајемо људе, само треба пратити медије на којима се појављују (телевизија, новине, радио) и одмах ћете разумети ко плаћа те слободне уметнике да говоре против оних који их управо за то плаћају. Ово редовно на овим просторима деценијама пролази као брзи воз. Да је овде на власти систем а не српска политика (као што рече наш Патријарх за руски православни портал да се за разграничење залажу људи који само носе српско презиме, али са Србима немају везе) видећете по томе што се Вучић састаје са светским лидерима, али на питање чија је политика нема одговор као ни да навијачима не може ништа. У склопу нових економских мера посебно обратити пажњу на изјаве оних који ће нас терати да штедимо (што ће, како буде време суше узимало маха, то наши пензионери све више радити у корист америчких или неких других пензионера из земаља колонијалних сила). Здрав разум је супер ствар али ако се примењује у свих 360 степени проблематике. Ако вас неко натера да штедите да бисте враћали дугове који су они направили, онда ви размислите колико је то здрав разум. Једно је ако ми штедимо да бисмо правили акумулацију а друго ако бисмо враћали дугове. У исту сврху служиће и изјаве о смањеној потрошњи.

Још један од главних ствари које ради систем јесте да нас убеди да су наши пријатељи, рођаци и околина небитни зато што код њих нема никакве имовине и капитала; у међуљудским односима не можемо ништа да добијемо, само губимо време. Једини на које треба да се усмеримо јесте наш систем и корпорације; да се дружимо са нашим корпоративним директорима и бирократама, да послујемо и слушамо их. Зато ако вам корпорација каже да вам отац и мајка нису потребни бежите од њих што даље.

У овом постмодернистичком времену не постоји систем вредности. Етички суд је немогуће донети по било ком питању, политички такође, јер исти људи свако мало мењају мишљење о свему и прелазе са зла на горе без проблема. Један дан повуку потез да се убије на милионе људи, а други дан су ти исти људи миротворци.Сва ова прича је само хипноза да се покрије овај материјални део (с почетка приче). Овде није питање да се неко обогати или да има власт већ да се овај поредак ствари – одржава. И ово стање ће да одржава оваква демократија чак и на заласку док се не пронађе начин да се из ње изађе.

у.п.: Видимо већ извесно време да Србија не добија никакве кредите, што треба разумети тако да непријатељ не жели у потпуности да уништи земљу, већ да је, услед камата, држи у ропству што дуже и што понизније.

(Из „Космополитике“ – сажето и препричано)

*

На чега треба да обратите пажњу у овим терористичким нападима неких наводно муслиманских секти (које се одгајају под будним патронатом ЦИА-е)? Да су терористички напади озбиљнији (овде за тренутак занемарите људске жртве, што свакако јесте трагедија без обзира на све) не би били контролисани, већ би се ишло редом. Чак и један бомбашки напад неког самоубице може итекако да развали неку већу дискотеку али се нађе да погине неки број и буде рањених. Истина је да се не може тачно знати где ће и који објекат бити изабран за тзв. терористички напад, али гледајмо на тај догађај другачије: који закони и мере се уводе након тога? Јер то је права суштина контролисаних напада. И још нешто: против исламизације Европе треба да се спроведе нови пројекат - ускоро креће нови талас тзв. хришћанских миграната из Африке.

*

Успостављени систем делује у целом свету и он је у стању, а видимо то на делу, да уништи економију, заједницу, традицију, норме у друштву, народ - само неће уништити себе. Зато је и успостављена ова миграција да би у скорој будућности престало да постоји све што је до сада важило, народи, право народа и заједнице на слободу. Само погледајте колико је испразно и безобразно, чак и лицемерно (али за неке промућурно, а где новац говори ту не треба других аргумената) да Вучић говори како је за Србију добро да се гасе наше фабрике а доводе стране, да се узимају кредити за гондоле и фонтане, као и вика тзв. опозиције о слободи медија (што не постоји и није постојало и неће ни постојати) и жалба онима да помогну, који су у току агресије гађали наш Авалски торањ. То су све жваке и патке да не бисмо приметили како остајемо без државе и својих обележја. Рад на државним јаслама један је од њихових главних средстава уништења не само Србије већ и других држава, чак и саме Америке. Али то је план. Но ово ће разумети само мали број људи, а њих ће назвати непријатељима система понајпре у свом народу.

 

Прича о сладости живота

 

Један прозорљиви старац, седећи у манастиру за заједничком трпезом, где је свима послужена иста храна – обратите пажњу, иста! – примети како монаси приносе устима разноврсна јела: један кашику меда, други залогај хлеба, трећи траву.

Изненађен тиме, старац се усрдно помоли Богу просећи од Њега да му открије значење тога. И би му откривено: они који приносе Богу благодарност за све што им се дешава, па и за исту вечеру, њима Господ даје да осете слаткоћу меда у празној супи. Они, који заборављају да благодаре Богу, али још увек покушавају да Му буду захвални, они осећају укус хлеба. А ко год је свиме незадовољан и све време гунђа и жали се да му је лоше – томе и добра храна има укус траве.

Потом је Господ открио подвижнику: да би наш живот био светао и радостан, да бисмо осетили „сладост“ живота, треба да захвалимо Богу за све како и апостол рече: „Ако дакле једете, ако ли пијете, ако ли шта друго чините, све на славу Божију чините. (1.Кор.10,31)“


(мој слободни превод са руског)

 

 

Празник над празницима

 

„Исус није имао слуге, али су Га звали Господарем,

није имао образовање, али су Га звали Учитељем,

није имао лекове, али су Га звали Исцелитељем,

није имао војску, али су Га се цареви бојали,

није водио ратове, али је покорио читав свет,

није починио злочине, али је био распет,

сахрањен је, но и данас је жив!“

(мој слободни превод са руског)

 

Христос васкрсе!

Ваистину васкрсе!

 

Као што је Он

 

Сви пагански народи су у својим боговима тражили слику онога што су и сами сањали – понаособ и заједно, сви ти народи: издвојили су славу, моћ, доброту, правду. И ти антички богови, који су умирали за народ херојском смрћу – побунили су се у слави.

Али јављање Бога у Христу је другачије, немогуће да Га измислимо, јер нико није имао представу о Њему - Богу, који је унижен, поражен, Кога народ окружује са подсмехом и презиром, прикованог на крст и над Којим се изругују...Такав Бог је могао Сам Себе пројавити, и ниједан човек не да Га не би могао замислити, већ ни помислио о томе не би, нарочито ако се присетимо Његових речи о томе да Он даје пример да и ми будемо такви какав је Он. 

 

 

Митрополит Антоније Сурожски
 
(мој слободни превод са руског)
 

 

Сусрет у вечности

 

„... И чини ми се да Страшни суд лежи у чињеници да ћеш стајати пред лицем савршене љубави и увидећеш како је ње тако мало у теби, и ужаснућеш се... Чини ми се да ће нас Господ сусрести са жалошћу због тога што смо читав свој живот провели бесплодно, проћердали га на себе - не говорећи о другима, и Његова реакција на нас биће жалост и сажаљење.“

Митрополит Антоније Сурожски, „Живот и вечност, 15 беседа о смрти и страдању“

(мој слободни превод са руског)

Филм у соли