Среда, Децембар 14, 2011

Мудрост Европе

 

 

"У Русији је управо објављена антологија афоризма аутора из Европе, под насловом "Мудрост Европе" (од Дантеа до Фројда).
 
Антологију је приредио Владимир Шојхер, а објавила је издавачка кућа "Вече" из Москве. У књизи се налази више хиљада изјава, максима, афоризама и мисли филозофа, уметника, књижевника, научника, војсковођа и политичара од једанастог до двадесет првог века, међу којима су Данте, Спиноза, Кант, Гете, Шилер, Флобер, Ниче, Шопенхауер, Ками, Сартр, Еко, Вајлд, Фројд...
 
У овој антологији заступљени су и српски писци: Иво Андрић, Александар Баљак, Милан Бештић, Борислав Богдановић, Радивоје Бојичић, Владимир Булатовић Виб, Милован Витезовић, Горан Гаћеша, Вук Глигоријевић, Здравко Гојковић, Ранко Гузина, Радивоје Дангубић, Весна Денчић, Раде Ђерговић, Слободан Добрић, Драган М. Јеремић, Растко Закић, Небојша Иваштанин, Владимир Јовићевић Јов, Раде Јовановић, Перица Јокић, Павле Ковачевић, Вишња Косовић, Петар Лазић, Дејан Лопичић, Ива Мажуранић, Љубиша Манојловић, Илија Марковић, Саво Мартиновић, Алек Марјано, Даница Машић, Дејан Милојевић, Митар Митровић, Момчило Михајловић, Веселин Мишнић, Филип Младеновић, Нинус Несторовић, Јово Николић, Александар Новаковић, Драган Огњановић, Ђорђе Оташевић, Срба Павловић, Миленко Пајовић, Милан Пантић, Раша Папеш, Душко М. Петровић, Ранко Пивљанин, Зоран Т. Поповић, Миливоје Радовановић, Душан Радовић, Драган Рајичић, Зоран Ранкић, Слободан Симић, Милан Р. Симић, Зоран С. Станојевић, Стеван Стојичић, Витомир Теофиловић, Миодраг Тодоровић, Зоран Туцаковић, Бранислав Црнчевић, Александар Чотрић и Слободан Јанковић.
 
Афоризми су тематски сврстани у поглавља: Свет и живот, Однос према животу, Човек, Разум, Истина, Морал, Љубав и брак, Понашање, Односи међу људима, Друштво, Држава, Политика и Историја."

***
 
Књига "Мудрост Европе - од Дантеа до Фројда"
 
•Рассвет начинается с пробуждения народа.
(Свитање почиње буђењем народа.)
•Недостаточно лишь отдать голос. Нужно иметь и слух.
(Није довољно дати само глас. Треба имати и слуха.)
 
***

 

Нашој Даци, предрагом причољупцу, најискреније честитке што се нашла међу овим мислиоцима, у књизи чији је аутор итекако знао шта Европа јесте и ко ту спада. Љубим те, Дацо!

 

[Одговори]

Hvala Pričalice na reklami.Vrlo brzo ćeš ukloniti ovaj post, jer si to morala uraditi ponekad i sa svojim.Zašto? Narod zanima druga vrsta literature, druge vrednosti.
Ako se neko ipak oglasi, ja se unapred zahvaljujem.

Comment by Daca (12/14/2011 14:36)

[Одговори]

Prekrasno! Daca mi je rekla za ovu sjajnu vest. Nije to malo priznanje!

Comment by sanjarenja56 (12/14/2011 14:55)

[Одговори]

Taman posla da ga ukloni!!
Muka mi je više od vesti vezanih za neznamtijakojekavespodobe...uh!!!

Ovo nam treba! Boldovano da i slabovidi mogu da pročitaju!!!

Bravo Daco!!! Zaslužuješ sve čestitke i priznanja od mene:))) Nije mala stvar ovo gde si, zar ne:)))

Comment by Persefona (12/14/2011 16:55)

[Одговори]

Аутор sanjarenja56
Istog dana smo se radovale.Ti blogerskoj knjizi, a ja saznanju da sam u Antologiji gde su zastupljena najveća imena našeg kontinenta.
To je samo kap vode u okeanu, ali i ta kap ga čini onim što jeste.Hvala ti.

Comment by Daca (12/14/2011 17:26)

[Одговори]

Аутор Persefona
Ovo boldovano je uradila naša Pričalica, ne da bi me istakla, već da me ne tražite.
I kao što se da videti, na spisku su uglavnom muškarci.Pisanje aforizama smatraju "muškim" poslom, a eto ima i dama koje rame uz rame sa njima prezentuju srpsku satiru.Lepše je čitati sve ono što vi pišete, ali ja mislim da na najkraći način preslikavam svakodnevicu, našu tužnu stvarnost kako je ja doživljavam.Hvala i tebi puno.

Comment by Daca (12/14/2011 17:32)

[Одговори]

Лепе ли вести! Велике ли радости!
Све дође на своје и свако заузме оно место које заслужује. Ово јавно признање је још један доказ да је тако, јер је наша Даца управо тамо где јој и јесте место.
Искрене честитке, драга!

Comment by Ви (12/14/2011 17:42)

[Одговори]

Ovo što ću tebi Vi odgovoriti,već sam rekla mnogo puta.Kada poznati ruski pisac Vodolaskin, čija je knjiga Otimanje Evrope bila među onima za najbolju knjigu godine, dozvoli da mu Violeta Milićević napiše recenziju, onda je svaki dalji komentar suvišan.
Koliko znam, tebe čekaju da završiš i drugu recenziju.
Hvala ti, na uvek lepim rečima podrške.

Comment by Daca (12/14/2011 18:23)

[Одговори]

Нећем ништа уклањати, Дацо, као што и нисам. И треба да се радујемо сви. И да сваки дан испратимо са нечим једнако радосним и лепим. А коментари се сасвим лепо уклапају у то. Ти знаш да ја волим све што је кратко, а још кад је ко сабља бритко - како о томе не причати? Сви се слажемо да је вест сјајна, а што рече Ви: све дође на своје место. Грлим јако! :)

Comment by pricalica (12/14/2011 19:32)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме