Понедељак, Септембар 28, 2015

Рекли су о Србима

 

Слика преузета са: Српска историја

 

Сећате ли се ове приче? Многи од нас су за ово сазнали тек недавно. Међутим, то што се десило тада није након тога и замрло. Та искра, чини се, светли у Србима кроз векове, да се та светлост излила и у јеку грађанског рата који је за нама.

Наиме, кад су из правца Хрватске кренуле колоне Срба испред усташке каме, тада су и Илочани тражили да пређу на хрватску страну и то идући кроз Шид. Српска власт је дозволила да прође колона жена, деце и стараца; полиција је тражила од српског народа да у то време не буде никог на улици и све је прошло без иједног инцидента. Исто тако се десило и у време жестоких борби у Хрватској кад су мештани једног хрватског села крај Маркушице тражили од Срба да их пропусте, а они ће им заузврат предати оружје – и они су прошли без иједне огреботине. А треба ли спомињати како су са друге стране пролазили Срби? Да споменемо Олују или Тузланску колону?

Знају нас одлично. То се види и по понашању. Знају од каквог смо духа и труде се из петних жила да тај дух сломе у нама. Тај дух није ни налик њиховом: није ни осветољубив, ни освајачки. Србин је само бранио и брани једино што има – Христа и веру Православну.

 

 

[Одговори]

ДА!
Није то лако, ни лагодно, подразумева и подразумевало је пуно жртвовања, трпљења, и напора. Цена је огромна. Праћено је то бројним подсмесима и поругама, представљено залудним, бескорисним, непотребним.
Као што се и данас свака борба за слободу, поштење и достојанство представља.

Comment by Јанакис (09/28/2015 18:08)

[Одговори]

И, како рече руски старац: и сад Господ има својих седам хиљада у Србији који ће у своје време просијати. Једно семе падне а многи род роди. Слепи не виде.

Comment by pricalica (09/28/2015 23:29)

[Одговори]

Једино питање на страшном суду биће: "Да ли сте били милосрдни"?
Св. Јован Златоусти

Comment by Станимир Трифуновић (09/29/2015 16:13)

[Одговори]

НАТО је своју мисију на православну Србију назвао "Милосрдни анђео". Убиство милион ирачке деце Медлинка назвала оправданим. А, са друге стране, непријатељ је овако саветовао своје војнике: заробе ли вас Срби, предајте се, а ако ли Бугари - убијте се.
Поздрав, Станимире.

Comment by pricalica (10/01/2015 00:40)

Додај коментар