Среда, Јул 13, 2016

Кривица

 

 

Пастир је, предајући овци тек рођено јагње, овако рекао:

- Чувај га, и пази, и поучавај у добру! Живите и храните се од зеленила које је свуда око вас, само немојте јести у камењару.

Мајка климну главом сагласно. Али тек што се Пастир окрену а она устаде са порођајног места, овца крену да размишља о реченом. И њене мисли све више почеше да се отимају. Најзад, једног дана, дошавши до црте разграничења, она гордељиво скочи у камењар; за њом, наравно, пође и јагње. И није прошло дуго кад мајка примети сикћућу и пузећу змију како им долази у сусрет. Овца, која је била искуснија и спретнија, брзо одскочи у страну, али, авај, јагње не би те среће - змија га отровом смртно рани.

За зло које ју је снашло овца крену да криви Пастира. Али Пастир јој одговори:

- Имала си знање које је требало да пренесеш детету како би и оно живело, али си ти то знање, оглушивши се о њега, себично затрпала у себе. Смрт детета је, дакле, на твојим рукама, мајко!

 

Аутор: причалица Јелена Јергић

 

[Одговори]

Причалице, верујем да те на писање ове приче натерао скорашњи случај појаве змије у људском облику.

Наравоученије из приче је, да „овце“ и „овнови“ никад из вида и без надзора непусте своју „јагњад“, јер се накотило доста „змија“ сакривених на само њихов знани, змијски начин. Када се деси зло, сви се питају зашто је то „Пастир“ дозволио а сви заборављају на његову свакодневу опомену. Ако случај који се десио није једна од њих, шта треба да се деси да би то она била.

Усудих се некако да ово напишем, мада није захвално коментарисати на ову тему.Са друге стране имао сам потребу, јер сам отац женског детета.

Пишем са реке, отуд неке неповезаности у писању, али, ти ћеш ме као и увек, добро разумети.

Comment by Лаки (07/14/2016 12:20)

[Одговори]

Лаки
Не знам баш о којој змији причаш, претпостављам овој што је убио девојчицу. То је злочин. Али, гледа ли ико слике деце коју касапе у утроби мајке? И то је злочин далеко већи, јер то дете није видело ни сунца, нити је могло икако, ма и вриском, да се брани! Али је тај злочин законом заштићен, тај лекар, који је поубијао на хиљаде невиних, удостојава се почасти (сем у Цркви - не може да се причести), а овај човек је монструм?! Видиш, то је ђавоља логика.
Но, кад сам ово писала, заправо нисам ни слутила да ће повод причи највећма доћи касније. Елем, ових дана слушам приче о све више деце и људи који се баве јогом и медитацијом, и из којих почињу да проговарају демони, виле, даждевњаци и какве све не караконџуле. А тренутно је друштво српско-индијског пријатељства (секта Харе Кришна) закупила излетиште на Фрушкој Гори да ту нешто раде, а бојим се да се разбољевају.
Зато нека сви добро размисле пре него им дете почне да меће шерпе на главу, јер не може да издржи врућину и фреквенцију, или крене да у друштву разговара са невидљивим особама које су умрле пре 3000 година, или, што је још горе, да чује виле које му говоре да у поноћ иде до језера.
Поздрав, Лаки, морадох ово рећи, јер је важно изабрати добар пут на време.
Диши за мене! :)

Comment by pricalica (07/14/2016 20:48)

[Одговори]

После свих догађаја који су се збили око убиства трогодишње девојчице,још немогу да се ресетујем па ме је конфузност нагнала да скренем са теме. На крају смо се донекле сагласили око свих врста "змија" која не презају да нам без милости нападну децу, физички, психички и духовно.Обичном и сиромашном родитељу(85% је таквих у нашој окупираној држави)следи тешка борба против ала, змија и аждаја.

Већ пар дана река је буквално црна од воде која је око два месеца била заробљена у приобаљу и кубицима. Смрад трулежи и устајале воде, гуши у вечерњим сатима. Можда је због тога и ово моје "црно" писање. Зато, нећу дисати за тебе док се "водена" ситуација на реци не поправи. Ја сам се на сличне ситуација одавно навикао!
Машем!

Comment by Лаки (07/15/2016 10:00)

mediterraneo [Одговори]

poučno jeste ali tužno

Comment by mediterraneo (07/15/2016 17:40)

mediterraneo [Одговори]

biblijske priče bi trebalo da imaju afirmativne pouke , sa vedrim kontekstom i srećnim ishodom - recimo ,kao -"nebrinite se danas šta ćete jesti sutra ,jer ni ptice nebeske ,niti seju , niti žanju pa žive i pevaju "

Comment by mediterraneo (07/15/2016 17:48)

[Одговори]

Лаки
Тих змија је било и биће, ниједан закон њих неће спречити да чине зло, али је проблем кад се злочин законом огради. Ми имамо законе против злочина али их не примењујемо. Паметни људи кажу да ово форсирање зла по новинама говори у прилог томе да нам се спремају нови закони, који неће бити против злочинаца (јер рекосмо да њих неће ништа сметати, ниједан закон, за чињење зла) већ за увођење диктатуре. Не да нису деца сигурна, већ ми, свесно или не, чинимо да она не буду заштићена стајући у одбрану новонаметнутих закона. Рекох и подвлачим: Србија већ има законе - чему нови? Треба само да се примене. Сем тога и кад видим некакве нападе на групу небрањених људи сумњам да је неком тек тако дошло да то уради. Сем тога, видех у неком филму (према истинитом догађају је снимљен) да за одређене задатке пуштају кримосе из затвора да чине недела за државу. А ми на крају никад и не дознамо ко је крив, или су кривца баш убили у потери.
Дакле, нема нама до уздања у Бога Јединог.
Код нас киша пада од јуче не престаје. Лепа је, потребна и права - али два дана без престанка?!
Сад овде мирише па дишем ја. :)
Можда пишемо о црним темама, али с разлогом. Но то не значи да им подлежемо до бола. Само се не дамо преварити. Истину од зла раздвојити.
Машем!

Comment by pricalica (07/16/2016 22:24)

[Одговори]

медитеранео
Има небројено прича и поука и све је то на добро. Јер је речено:
"Све је писмо од Бога дано, и корисно за учење, за карање, за поправљање, за поучавање у правди..." 2.Тим.3,16
Поздравље!

Comment by pricalica (07/16/2016 22:29)

... [Одговори]

...simbolicno
duhovno probojno
i opominjajuce...
da bistrinu ne nose
samo vode tekuce...
Moja Sestra...!

Comment by faraonn (07/19/2016 23:30)

[Одговори]

фараон
Бог те благословио, роде!

Comment by pricalica (07/20/2016 09:07)

[Одговори]

Ako postoji hijerarhija, ona mora biti sprovedena do kraja ... ovca čuva jagnje, a pastir stado ... isto je i sa odgovornošću, ne može se to kombinovati sa demokratijom kad i kako kome odgovara ...
Ipak, dragi su Lakijevi komentari i objašnjenja :)
Pozdravljam!

Comment by Aneta (07/20/2016 11:03)

[Одговори]

Анета
Увек је нека хијерархија и одговорност лична унутар ње.
А Лаки ко Лаки - пази на наске. :)
Поздравко ти, Анета! :)))

Comment by pricalica (07/22/2016 18:53)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме