Четвртак, Јул 25, 2013

Помоћ за манастир Витовницу

 

Манастир Витовница

 

Ових дана сам са сестром у Христу Александром посетила манастир Витовницу, где смо се поклониле гробу блаженопочившег оца Тадеја Витовничког. Пошто нам је ово била друга посета у периоду од месец дана, приметиле смо позитивне промене у односу на прошли пут. На старчевом гробу шаренило се цвеће, двориште је било очишћено.

Упознале смо новопостављеног игумана оца Пимена, који је постављен да обнови ову светињу, коју је затекао у не баш добром стању. До сада су тамо живела само два стара монаха, где се литургија ретко служила (због болести оца Лазара, који није више у могућности да служи), осим кад им дође неки свештеник са стране. То је један од разлога, због кога је све мање људи долазило у манастир. Благодат и љубав која се осети крај старчевог гроба не може се речима описати, тако да се у току разговора са оцем Пименом и текућим проблемима овог манастира, у срцима нашим родила жеља да помогнемо колико можемо. Добили смо благослов да ову причу поделимо најпре са нама блиским људима у Христу, а свако нека по својој савести, могућности и жељи поступи.

Недостају основна средства за живот и хигијену, на које ћу сада ставити акценат, док не крену већ обнове конака, цркве, које још нису почеле, јер чекају процену.

Кућна хемија: сапуни, шампони, детерџенти, вим, средства за чишћење тоалета, прозора, жице за чишћење, сунђери, „магичне“ крпе... и уопште све што би једно домаћинство требало да поседује за одржавање хигијене...

Канцеларијски прибор: маказе, блокчићи, папири за писање имена за помињање, хемијске (плаве, црвене), селотејп, гумице, оловке, резачи...

Кухињски прибор:

- пластичне чаше, као и у случају празника, слава, кад дође доста људи, немају довољно тањира (имају само 50), па онда на то рачунати толико: виљушака, кашика, ножева, кашичица.

И за крај ове наведене потребне ствари црвеним словима су оне, које наравно не треба куповати у већем броју и ако неко сматра да може да финансира, било би добро да позове оца и види, да случајно неко већ није финансирао, да се не би десило да добије 5 бојлера на пример.

- Мали бојлер за кухињу

- Мердевине

- Грађевинска колица

- Канте за смеће, за све просторије, којих има 32, од тога су два купатила (тако да две могу бити затворене, а друге могу бити и отворене).

Иначе су оца сачекали и дугови када је дошао: за свеће, за струју... који су далеко премашивали износ укупних прихода манастира.

Отац је поручио да су сви добродошли кад год су у прилици да дођу у манастир, да је литургија празником и недељом у 9h. За сада јутарњих и вечерњих служби нема (нажалост, јер нема ко да каже амин).

За неки дан ће се знати и динарски и девизни број рачуна.

Телефон манастира Витовница:

+ 381 12 348 530

игуман манастира - јеромонах Пимен

 

Напомена:

У међувремену су манастиру достављени бојлер и ручна колица, а уведен је и интернет, па можете погледати страницу на фејсбуку:

https://www.facebook.com/vitovnica

 

 

Гробић Преподобног Тадеја Витовничког

 

[Одговори]

Lep gest pricalice..Na zalost,koliko ne briga ili nemoci da se odrze takve svetinje?

Al' eto,srecom jos ima ljudi kojima je stalo da sacuvaju i pomognu .

Veliki pozdrav.

Comment by lora1 (07/26/2013 12:31)

[Одговори]

*лора1
Морам рећи да сам само пренела вест сестрице која је аутор текста, али сам са збивањима, преко ње, од самог почетка упозната. Обавештени смо да је интересовање за обнову кренуло. Слава и хвала Богу са светима Његовим!
Љубим!

Comment by pricalica (07/26/2013 20:27)

Додај коментар