Среда, Јул 27, 2016

Ћутањем се издаје Христос

Тенденција да се ствари неједнаке прогласе једнаким никада није била јача него у ово наше време. Али, за разлику од неких пређашњих времена, данас се то чини нежно и неагресивно, са пуно лажне финоће и пристојности. Тако се отупљује оштрица наше расудљивости и моралности и стварају генерације неосетљивих који ће ћутањем, из тзв. политичке коректности, пристати на издају Христа и на сопствено понижење па и нестајање.

 

Прослављајући спомен Светих мученика, често смо склони да заборавимо да мученици нису тек само део историје Цркве. Они су, били и остали, вазда присутна снага и дивно светило Православља у свим протеклим временима. У сваком веку, у свакој деценији и у сваком дану хришћанског трајања, многи Христоносци су управо мучеништвом, као сведочењем вере, одговарали на изазове и искушења свога времена. Мученик, заправо, и јесте сведок. Мученици нису тек само неки нама непознати и далеки, храбри и одважни хришћани чија имена срећемо у календару. Мученици су огледало одбљеска небоземне љубави Спаситеља нашег и њихов пример је позив свакоме од нас на непрестано сведочење Христа. 

На Светој Тајни крштења, Светим уљем се свакоме од нас помазују сви делови тела. Приликом помазивања стопала, свештеник изговара речи: И да ходи по стопама заповести Христових. Те речи су недвосмислени позив, као и јасно назначење, сваком нашем кораку да буде усмерен и да крене у правцу где је Христос. Да ли ми данас, ваљало би се искрено запитати, заиста идемо по стопама заповести Христових? ... Има ли суштинске разлике између “оних времена” и овога времена које је нама подарено данас, у 21. веку, да бисмо и ми, ходивши по стопама заповести Христових, сведочили исту веру, наду и љубав? Осврнимо се мало око себе, пажљиво посматрајући шта се све дешава у друштву и средини где живимо, па ћемо на сваком кораку видети небројене изазове и искушења пред оним што нам је драгоцено и свето.

Не тражи ли се од нас данас да се веома често, али у перфидно закамуфлираним формама, одрекнемо Христа? Питате се - како? Тако што се од нас очекује да скрштених руку и мирних савести и даље дозвољавамо да нам рођену децу трују погубним идејама, а што је још горе, и из таквих идеја изниклим понашањем (врло често опонашањем), а све то у име назови “слободе мисли и изражавања”! Тако што ћемо мирно дозволити да нам уста затворе како ни једну једину реч не бисмо рекли против небивало безумних застрањивања! Тако што ћемо ускоро, као “сажежене жртве” на “олтару” политичко-друштвене коректности, и то са осмехом, носити букете цвећа којима ћемо поздравити нови “брачни пар” и нову “породицу”, али не више Адама и Еву, него сада Адама и Стеву, а када нас, било наша рођена, било њихова - законски усвојена деца, буду питала: Ко је ту “мама”, а ко “тата”, ми ћемо, брже-боље, звати доктора Фила, или Опру Винфри, или ћемо отрчати у студио код Xерија Спрингера, по неки већ “свима прихватљив” одговор! И, како вам се сада чини раздаљина или близина међу изазовима и искушењима из мученичких времена давних и недавних и овог нашег “времена незамерања”?

 Близина, али и сличност, јесте у невероватно подударним захтевима овога света да будемо што тиши, па да на крају и сасвим заћутимо када је Христос у питању, јер нам свет, не заборавите, овако поручује: Христос је ваша приватна ствар! А, колика је раздаљина? Огромна! Раздаљина, али и разлика је у томе што су хришћани прошлих времена, али и малобројни данас, постали страдалници и мученици јер су имали вере, љубави и одважности да сведоче Христа! Да Га сведоче речима, делима, а ако је било потребно, нису се либили ни страдања! Истина, страдамо и ми данас. Тачно је да нас не разапињу и не бацају пред дивље звери. Али, искрени да будемо, не разапињемо ли ми данас сами себе, и једни друге? Разапињемо и разапињу нас, али ипак нисмо мученици!

Проговоримо већ једном! Проговоримо не у “одбрану света”, јер свет има више него довољно својих “адвоката”, него у одбрану Истине, коју од нас и наше деце отимају и уместо ње нам “полуистине” намећу. Истина је и то да нас данас не бацају пред дивље звери, али зато чине нешто неупоредиво страшније и перфидније, покушавајући да нас, мало-помало, преобрате у “цивилизоване, широкогруде и нашминкане” звери! ... А, све то у име “одбране слободног мишљења”! 

А, Христос? Где је Он у читавој тој савременој причи? Ту је Он, драги моји. Увек је ту. Вазда присутан и чека. Чека када ће и да ли ће са нас спасти потковице којима нас је потковао “овај свет”, па да најзад на нама засија уље којим нас у Цркви Његовој помазаше, и да онда наша стопала, незазорно и с љубављу, заиста ходе по стопама заповести Христових! Уосталом, узмимо у руке Житија Светих и видећемо сјајне примере о томе како се тиховало док је гомила вриштала, како се говорило док је већина у страху ћутала, како се волело док је маса мрзела и како се сведочила Истина док је “свет” захтевао незамерање! 

 

О. Милош Весин, парох јужночикашки 
Извор: saborna-crkva.com

Преузето са: Пријатељ Божији

 

[Одговори]

Диван текст...а на то смо и навикли од о.Милоша...имала сам потребу да вас поздравим јер дуго нисам посећивала ваш блог дозволивши да ме неке,знатно мање квалитетне, ствари одвуку на погрешну страну...

Comment by Силвија (07/27/2016 22:20)

[Одговори]

Силвија
Радујем се сусрету увек! А ја сам баш нешто размишљала јуче о томе да се "љубав хлади" и како олако допуштамо да православни народ изумире управо - ћутањем. Постајемо млаки. Овај текст (ми) је дошао као одговор од сјајног о. Милоша, који је, једном приликом, испричао о сусрету са руским оцем, који их је, и пре поздрава, упитао: "Шта ви радите овде?" Ходочасници се нису у први мах снашли, да би отац одмах појаснио: "Не мислим, чеда, шта радите овде у манастиру, већ уопште шта радите? Зар ми нисмо позвани да васкрсавамо мртве? Па погледајте колико мртваца хода међу нама! На нама је да их васкрсавамо!"
Свако добро, Силвија. :)

Comment by pricalica (07/27/2016 23:09)

[Одговори]

...Понекад, међутим, у приликама какве познајемо, ћутање може бити оправдано, привремено средство супротстављања глобалистичком пројекту укидања ума као средства увида и потоњег ућуткивања човечанства. Јер, ћутање није увек неделање. Напротив, оно је понекад једино целисходно деловање и може се тумачити аспектом мучеништва и жртве,размера какве има и поклоњење живота за узвишени циљ, а његови сложени и осмишљени ефекти као једини мобилизирајући импулс на стази подвига.
Поздрав Јелена.

Comment by препознавање (07/28/2016 10:26)

[Одговори]

препознавање
Чињеница неоспорна је та да се свако од нас понаособ рва са Господом (попут Јакова). Не мисли се овде да треба ићи и бости људе у око. Или непромишљено се саможртвовати. Али се примећује да се страх увлачи у људе и свесно или несвесно почиње клањање идолима.
Када је у време прогона хришћана један цар ушао међу своје незнабожачке војнике и упитао их ко је међу њима хришћанин, иступила је свега неколицина - иако су знали да им следује смртна казна. Но, на њихово изненађење, тај незнабожачки цар не само да им је поштедео живот, већ их је узео у своју личну гарду, рекавши да су исповедајући Христа без бојазни од смрти посведочили да су прави верници и да у тој верности и његов живот може бити сигуран.
А данас се дешава ово: идемо заједно у храм, из истог путира се причешћујемо и потом неки оду у партију а из партије, демократе Срби, оду у баптистичку заједницу да наговарају пастора да призна истополне бракове! То не само да је лицемерно, већ подмукло. Пастор је, кажу, био на граници да се повинује, али његова паства је дигла глас против.
Иначе, уз овај горњи текст иде и овај:
http://www.pravoslavie.ru/srpska/print54847.htm

Срдачан поздрав, Станимире.

Comment by pricalica (07/28/2016 13:40)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме