Понедељак, Март 28, 2016

Време је за мудрост

Народе мој, ако овако наставимо нећемо далеко стићи. Не само то, већ ћемо сами себе још више укопати. Овако, извесно је, нећемо сачувати ваљевску Грачаницу – не пљујући по Цркви и патријарху. Ко вас тамо вуче, завлачи вас.

Како смо народ који слабо памти онда, на основу чињеница, вратимо се уназад кад је Грачаница, која је и пре тридесет година такође била објекат од националног државног значаја, продата Колубари али је Црква добила место да је измести. Дакле, у време наших отаца је продата и нико се тад бунио није.

Па што нико не пљује по своме роду, него по данашњем патријарху?

Зар у то време није било: дајте нам фабрике у замену за Бога? Тако је било тада, али и пре десет година су у нашем граду викали Срби зашто се подижу две нове цркве, а не отварају се фабрике, на шта им је наш мудри прота одговорио: „Имате фабрике али ниједна вам не ради, јер немате Бога!“ 

Црква је тада, на морање или добру вољу, направила шта је направила, уговор је склопљен и то поглавље је остало затворено. Али вас сада Вучић провоцира позивајући се на патријарха и тиме иде на руку непријатељима који желе да ви вичете на Цркву! Они желе да разделе Цркву на хрватску, војвођанску, шифтарску... Већ имају тзв. македонску и црногорску. И ви, вичући на патријарха и пљујући чините им услугу, јер што се више Црква блати и провлачи кроз медије, њима боље, а наша деца све ускраћенија за веру и Бога. Зар желите да Црква лаже и краде? Ако је нешто потписано, вољно или невољно, она не може то порећи и прећи преко чињеница. И Вучић то зна; ви не желите да знате.

То није пут за враћање Грачанице, већ управо оно што је рекао и написао владика Милутин: да ли је или није добијен валидан сертификат и испуњени сви услови за безбедно пуњење бране Ровни? Ту тражите кваку, јер ту је проблем. Тражите међу собом квалитетне људе који могу овај проблем да реше правним путем. Гледајте чињеницама у очи. А чињенице су да, како рекоше мудри међу нама, да ће напрасно пасти цена некретнина у Ваљеву, да ће почети исељавање. Друго, како рече економист Драган Радовић, у Колубари већ килаве са угљем, јер је стављен под браву, будући да постаје све извесније како се чува за продају Немцима, заједно са ЕПС-ом. Размислите: хоћемо ли ми имати од тога користи?

Срби из Ваљева су увек бранили Србе где год је требало, сад је време да ми бранимо њих, а бранећи њих, бранићемо и Србију и Грачаницу.

 

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме