Петак, Фебруар 06, 2009

Под влашћу манијака

Други део

Ко је крив? Најбољи друг

Надгробни натпис нашој раси ће гласити овако: "Кад богови хоће некога да униште, најпре му дају телевизор" (Артур Кларк)

Зар телевизор?! Па то је идеално створење, с које год стране да се погледа. Са женске стране: не пије, не пуши, не одлази код друге, увек је спреман да испуњава своје обавезе, пун је љубавних прича. Са мушке: не звоца, не пита где си био, не тражи пара, пун је бокса и фудбала. Чак и болећива мајка не може да се пореди са њим. Он је увек код куће, никада не грди децу, не кажњава их. Никад није уморан. Не наређује: опери руке, опери судове, опери под, иди купи хлеб, покажи оцене, ради домаћи... Напротив! Он каже: "Ништа немој да радиш, само седи преда ме и притисни дугме".

Родитељи међусобно разговарају мало и монотоно: јеси купила? опет си заборавила? јеси донео? где си ставио? А на дете само вичу: зар опет?!! колко пута треба да ти се каже?!! А телевизор никада не говори детету: овде си ми се попео, бежи од мене. Никада га не вређа, не понижава, не бије... Он оправдава сваку доколицу, кршење сваког обећања и сваке обавезе.

Ви сте, поштовани гледаоче, добар и праведан човек. А они који вам сметају - они су негативци. Ти негативци увек због нечега траже нешто од вас, и то баш у тренутку кад ви гледате занимљив програм. Кад би могли они некако да нестану!

А родитељи не само да сметају, него још и забрањују. Боље и они, мучитељи, да нестану. И уопште узев, увек те неко омета у гледању телевизора. Твој најбољи друг не воли такво ометање. Најбољи друг те је довео у безизлазну ситуацију: ако дајеш детету да гледа телевизор, ти упропашћујеш сопствено дете. Значи, ти си му непријатељ. Ако му не забрањујеш - опет си му непријатељ.

Када је измишљен телевизор нико није претпостављао да ће он постати члан породице и васпитач наше деце. Али то се догодило. Сада тај утицајни (најутицајнији) члан породице свакодневно показује зверства.

* * *

Власт телевизора је моћнија од Кремља! У Кремљу се само одлучује за кога да гласамо, а телевизија нам прописује цео живот. Власт телевизије је подмукла. Она не говори: ја командујем. Она каже: ја те забављам, ја сам твој најбољи друг, твој извор информација, твоја разонода... Рекло би се да ви сами командујете телевизору: можете да бирате канале, можете да га искључите - он је покорни слуга (власти такође воле да говоре: ми смо слуге народа).

Како слуга? Па он у вашој породици говори сатима! Ви међусобно скоро да и не разговарате. Донеси и однеси - то није разговор. Човек се (понекад) супротставља чак и шефу. Дете се понекад расправља са оцем, са учитељем. Само са телевизором нико не расправља. Он прича сам, а ви ћутке гутате. У том процесу нису предвиђене мисли. Тачније, предвиђено је да се не оставља места за мисли.

Човек је укључен, а његов мозак искључен.

Људи се чак и не питају (не желе ни да чују) шта се дешава са њима, са њиховом душом, са њиховим мозговима од непрекидног уливања у њих радио-телевизијске и друге електронске "робе". Телевизор нарушава хијерархију човекових осећања и односа. Чим почнете нешто важно да причате, одмах ћете бити ућуткани:

- Ћути! Не сметај!

То они слушају шта говори кутија.

Необориви докази

Неки људи, нарочито они који раде на телевизији, тврде да телевизија нема штетан утицај. Они вичу: "Докажите!", а за онога ко покушава да докаже говоре да је лудак.

Пробаћемо да се сврстамо међу лудаке.

Снажан доказ моћи телевизије су милијарде долара које она добија за рекламу. Рекламодавци су гигантске корпорације. Оне су веома грамзиве и ниједан цент неће потрошити упразно. Краљеви козметике, жвака, подозривих лекова и пива, пива и само пива плаћају на десетине хиљада долара за један минут телевизијског термина. И још плаћају милионе посланицима да коче усвајање антирекламних закона. Значи, исплати се. Значи, телевизија има утицаја. И ми то видимо: људи пију пиво као никада раније.

У предизборној кампањи воде се страшне битке око поделе времена на телевизији.

Кандидати и партије прецизно, до последње секунде, рачунају ко је и колико био у програму. И протестују, и суде се све до врховног суда и Стразбура. Значи, моћан утицај телевизије на људе признају не само трговци, него и политичари.

- наставиће се -

[Одговори]

He he he, pa i nije baš idealan taj televizor:)
Kad hoću nešto da gledam, on to prikazuje u dva noću.
Kad gledam odbojku, moj tim nije uvek pobednik
Kad hoću nešto važno, za mene, da vidim, prikazje neku cirkus tučnjavu u Skupštini
Zna da se pokvari, gore nego čovek,da ti pokvari neko društvo jer se seti da emituje neku "važnu" utakmicu za prvenstvo pambukovice...
Imalo bi... imalo...još:):)
Od svega "najzavodljivije" su mu reklame, po 15 minuta, ne može čovek ni da večeru spremi, a kamoli da opere sudove... ovo čovek zamenila bi za žena:)))

Comment by anam (02/06/2009 20:41)

[Одговори]

Sve ono u čemu se pretjeruje nije dobro. Pa i TV naravno. Sve s mjerom.

Comment by mandrak72 (02/06/2009 22:18)

[Одговори]

*анам
Ха, ха... Све си добро приметила, нарочито ову кукуруз лигу и `краткоћу` реклама. А шема скроз испремештана: дечје емисије после поноћи, а за одрасле преко дана. Валда да им деца објасне оно што им није јасно...

Comment by pricalica (02/06/2009 23:15)

[Одговори]

*мандрак72
Овде је неко одавно изгубио компас за меру. Мени је више него непотребан тв. Ево и сунце грануло па ћемо напоље. Шта ћеш, држе ме навике из детињства: да је у природи увек лепше. Само да смо чешће у њеном друштву. Поздрав, приповедачу.

Comment by pricalica (02/06/2009 23:18)

[Одговори]

samo da još jednom potvrdim da je A, Klark najbolje izrazio moje mišljenje o televiziji.
a vidim ima vas još. sve pametan svet koji misli svojom glavom.
Prijatno!*

Comment by domacica (02/07/2009 09:32)

[Одговори]

Ne mogu da poreknem da gledam televizor,ali sto kaze mandrak-za sve treba mjera,tako da mi TV nije najbolji prijetelj...podsjeti me sa ovim tekstom na onu Balasevicevu pjesmu:"Na godisnjicu braka kod mog druga Jevrema forsirala se muzika iz naseg vremena,tocilo se vino iz raznih buradi i radilo se sve sto treba da se uradi.Al nepoznati genije je kresnuo TV,bas je isao dnevnik i pokvario nam sve..."

Comment by grlica (02/07/2009 14:42)

[Одговори]

Pridružuješ mi se u mojoj ličnoj kampanji protiv televizora...moje vreme pred njim meri se u minutima mesečno, a desi se da ga ceo mesec ne uključim...

Comment by sanjarenja56 (02/07/2009 15:52)

[Одговори]

*домаћица
Временом ће нас бити још више, надамо се. Поздрав, драга!

Comment by pricalica (02/07/2009 19:03)

[Одговори]

*грлица
За добру меру постоји и добро дугме на даљинском, хе, хе. Узмеш оно што волЕш, а угасиш кад се расприча беспотребно. Јел тако, Птицо?

Comment by pricalica (02/07/2009 19:05)

[Одговори]

*сањарења56
Ако водиш кампању, придружујем се! Поздрав, мила!

Comment by pricalica (02/07/2009 19:06)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме