Недеља, Јул 31, 2016

Прозебли ученици

 

Слика: Виктор Сафронов

 

Старац је извео ученике на мраз и пред њима је стајао у тишини. Прође пет минута, десет... Старац ћуташе.

Ученици су се јежили, премештали се с ноге на ногу, гледајући у старца. Он је ћутао. Они су поплавили од хладноће, тресли се и, најпосле, кад им је трпљење достигло свој врхунац, старац проговори.

И рече:

- Хладно вам је. То је стога што стојите издвојено. Станите ближе и делите с другима своју топлоту. У томе је суштина хришћанске љубави.

За блог и причољупце у слободном преводу са руског преводила је причалица.

 

Притча о замерзших учениках

Старец вывел учеников на мороз и молча встал перед ними. Прошло пять минут, десять... Старец продолжал молчать.

Ученики ежились, переминались с ноги на ногу, посматривали на старца. Тот безмолвствовал. Они посинели от холода, дрожали, и, наконец, когда их терпение достигло предела, старец заговорил.

Он сказал: «Вам холодно. Это потому, что вы стоите порознь. Станьте ближе, чтобы отдать друг другу свое тепло. В этом и есть суть христианской любви».

 

[Одговори]

Ваљао би и нама један мудри старац, да нас научи како да се збијемо и сложимо у ова тешка и смутна времена, јер овако разједињени, нестаћемо као народ. Од свих чуда то би стварно било, "чудо невиђено". Само, треба наћи нашег правог старца, што је и нај теже. Наравно, не рачунам ни на једног старог старца. Они су нас доста (ра)збијали!

Comment by Лаки (08/01/2016 17:08)

[Одговори]

Лаки
Можда би и каква зима послужила, ха? Мислим, старац је дао пример, сад преостаје само зима да наиђе у неком свом облику.

Comment by pricalica (08/01/2016 17:52)

[Одговори]

Да знаш Причалице, добро би дошла нека врста зиме. Плашим се само да код нас физика није узела случај у своје руке. Један од закона физике каже;"да би се нешто збило(сабило), прво мора да буде добро расуто"! Можда ту логику прате наши "старци" па смо зато на путу расула.

Comment by Лаки (08/01/2016 20:03)

[Одговори]

Лаки
Мени се чини да је сад време расула. Дакле, по законима физике, очекује нас и сабијање. :)

Comment by pricalica (08/01/2016 20:13)

Додај коментар