Четвртак, Април 28, 2016

Вечера Господња

 

 

Боље је јело од зеља где је љубав него од вола угојена где је мржња.

(Прич. 15,17)

Једаред позва Васкрсли Христос код Себе неког човека и рече:

- Дај ми извештај о делима својим.

Човек, поклонивши се Господу Славе, одговори:

- Владико Христе! Благодарим Ти на томе што си ме, приликом стварања, обдарио многим талантима. Од младости сам посматрао људе у послу и увидео сам да је најбоље за човека да се свим силама труди да прибави себи богатство. Дошавши до тог сазнања, употребио сам све своје способности на то да зарадим што више новца, и Ти си ме благословио успехом у свим пословима...

Спремајући се за сусрет са Тобом, подигао сам сав новац са банковских рачуна и напунио њиме читав воз и довезао га Теби: Ти све видиш и знаш, ено га стоји на споредном колосеку, на месту где је пре њега стајао оклопни воз, који је нешто раније померен.

Христос га пажљиво саслуша, па узврати:

- Реци, чије је изображење на новчаницама које си довезао?

– Абрахама Линколна, Господе!

– Одвези новац на гроб Абрахама Линколна и подели га сваком ко има потребу за резаним папиром. Након тога ћу разговарати са тобом. Јер да си донео мирођије или першуна, Марта би их донела за наш сто и справила салату. Та „зелен“ коју си ти донео у нас се не служи...

 

Причу са руској је, у слободном преводу, за блог и причољупце превела причалица.

 

[Одговори]

Veliki četvrtak,
Sećanje na poslednje obedovanje Isusa Hrista a kažu da je to dan za razrešenje greha i najvećih grešnika ...

Comment by Aneta (04/28/2016 19:40)

[Одговори]

Ако се покају, наравно. :-)

Comment by pricalica (04/28/2016 23:47)

[Одговори]

Код мене је ситуација као код сваког малог човека: нити имам великих пара, нити чиних великих дела јер немадох прилике.
И једно и друго се постиже само преко несреће других људи. Мислим се, можда су паметнији они са стеченом гомилом пара и великим делима у великом бизнису. Покајање, за којим они чешће прибегавају него сиротиња.Очас посла се трансформишу у ктиторе и добротворе.
Моја повртна башта је окопана и за пример оплевњена ових дана. Биће першуна и мирођије. Опет се мислим: није ли срамота само то однети пред Васкреслох Христоса.

Comment by Лаки (04/29/2016 08:41)

[Одговори]

Nije sramota @Laki
Ima ona narodna izreka:Ko ne zna na orahu, ne zna ni na tovaru.
Što će reći da čoveku koji ne zna ceniti mali dar ne treba davati ni vagone ... džaba bilo truda. To je i Hrist poručio odbivši zelene novčanice, sasvim je dovoljan peršin i mirođija, on ZNA će niti uloženi trud i ljubav. :)

Comment by Aneta (04/29/2016 10:27)

[Одговори]

Nije sramota @Laki
Ima ona narodna izreka:Ko ne zna na orahu, ne zna ni na tovaru.
Što će reći da čoveku koji ne zna ceniti mali dar ne treba davati ni vagone ... džaba bilo truda. To je i Hrist poručio odbivši zelene novčanice, sasvim je dovoljan peršin i mirođija, on ZNA ceniti uloženi trud i ljubav. :)

Comment by Aneta (04/29/2016 10:44)

[Одговори]

@Анета, kако све више комуницирамо, мењам мишљење о теби.;))) У почетку си се поставила тако, да сам помислио да си професорка биологије и да ти је Дарвин најомиљенији лик. Волим што сам погрешио.
Шта велиш за праштање? Дали је смисао праштања оправдан? Дали нам праштање дозвољава да свесно учинимо грех знајући да се лако можемо искупити? Како у неком (не)делу на праштање гледају очи жртве? Ту је и покајање као инструмент спасења од свесног (не) дела, којег помену Причалица?

Comment by Лаки (04/29/2016 11:33)

[Одговори]

Да се не заборавим, додао бих, када споменух башту, колико сам мислио на стварну, толико сам мислио и на ону у срцу коју сам оплевио, вођењем Великог поста. Коров говори да се неможе без њега и да зна добро, да га није, човек би се ретко кад сетио да уреди башту свога срца. Зато коров лако ниче и брзо осваја. То је суштина његовог постојања и није никаква случајност, као што многи мисле.

Comment by Лаки (04/29/2016 12:22)

[Одговори]

@Darvin i biologija ... :
Drugi put ćemo o tome.

Pitanje praštanja koje si postavio, za mene je pitanje svih pitanja i moguće najteže da se na njega da odgovor, jer nije problem živjeti u neznanju o postanku života, a sa potrebom praštanja su susrećemo svakodnevno ...
Smisao praštanja jeste opravdan, ali je pri tome veoma važno razlikovati praštanje od praštanja, odnosno greh sa namjerom i bez namere. Mislim da je ključno pitanje postojanje namere.
....

Comment by Aneta (04/29/2016 12:49)

[Одговори]

Додатак вашем писанију:

О, не дao Бог још једног оваквог на земљи!

Једном свети Андреј хођаше по многољудном тргу близу спомен-стуба, који постави цар Константин Велики. А жена нека по имену Варвара, просвећена Духом Светим, постаде изван себе, и виде блаженог Андреја где усред мноштва људи ходи као огњени стуб, из кога букташе пламен на све стране. При томе, неки му шамаре задаваху, неки га по врату удараху, а неки говораху: Овај човек је луд, погуби ум свој. О, нека то не снађе ни непријатеље наше! - А демони у обличју црнаца идући за светим Андрејем, говораху: О, да не да Бог још оваквог једног на земљи! јер нико није такав тиранин према нама као овај. Нико тако не израњави и не попали срца наша као овај подмукли и неуморни насилник, јер, не желећи да се покори своме господару и твори његова дела, он се прави луд и изиграва цео свет. - И виде та жена да демони означавају оне који бију светитеља, и говораху међу собом: Нама је пријатно што га ови неправедно бију, јер ће они због ове кривице њихове, што без разлога бију угодника Божјег, бити осуђени у часу смрти њихове, када се будемо препирали са анђелима Божјим око дела њихових. - Чувши ово Духом Божјим, преподобни Андреј се као пламен устреми на демоне, уништи ознаке њихове, и осуђујући их говораше: Ви не смете означавати оне који ме бију, јер се ја молим Господу моме Христу да им не упише у грех то што се саблажњавају о мене и бију ме. Они то чине из незнања, и зато ће добити опроштај.
Када светитељ говораше то, гле, изненада се отвори небо као врата, и отуда слете над светитеља мноштво дивних ласта радосно цвркућући, а усред њих бео као снег огроман голуб који у кљуну свом држаше златан маслинов лист. И голуб човечијим гласом рече светитељу: Прими овај лист који ти посла из раја Отац светлости, Сведржитељ и Господ милости, као знак свога благоволења према теби, јер си милостив и сажаљив и човекољубив као што је и сам Он милостив; и узвисиће те кроз врлинско живљење твоје, и прославиће те, јер оне који те бију, муче и вређају ти прашташ, и милостив си према њима и молиш се за њих. - Рекавши то, голуб се спусти на главу преподобнога. Посматрајући све то, благочестива жена се дивљаше, и дошавши к себи после виђења рече: Колико светила има Бог на земљи, а ми их бедници не знамо! - И много пута је она хтела да исприча своје виђење другима, али је сила Божја спречаваше. Једнога дана њу срете на улици свети Андреј и рече јој: Чувај моју тајну, Варвара, и никоме не причај што си видела, док ме Господ Сведржитељ не позове из овога света у дивна насеља Своја на небу. - Варвара му одговори: Скупоцени светилниче и свече Божји, иако би хтела да коме испричам виђење своје, не могу, јер ме невидљива сила Божија спречава.

Из Житија Св. Андреја Јуродивог

Comment by pricalica (04/29/2016 15:15)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме