Среда, Март 04, 2015

Исток и Запад

 

 

Једног дана ходаше два филозофа, први с Истока а други са Запада, низ цесту која је пролазила преко зеленог пропланка у шуми. Да скрате време, дискутоваше они о многим стварима, кад наједном угледају посебно леп цвет како расте тик уз пут.

- Какав прекрасан цвет! - ускликнуше обојица, дивећи се лепоти његовог цвата.

- Каква ли је тајна те лепоте? Шта је то што чини тај цвет тако лепим? - помисле обојица и одмах почеше дискусију.

- Лепота нечега је у укупности - рече филозоф са Истока. - Зато лепоту можемо истински спознати тек кад спознамо све аспекте оног што је лепо.

Нато он пажљиво осмотри цвет са свих страна, спусти се на све четири да би удахнуо његов мирис, те рукама лагано пређе преко латица и напокон окуси полен који је заостао на његовим прстима.

- Сад спознајем овај цвет - рече он, задовољно се смешкајући.

- Не слажем се - одговори филозоф са Запада. - Спознао си тек површну истину цвета, али његова коначна истина ти још увек измиче.

Нато се сагне, убере цвет и однесе га својој кући.

Након пар дана, сретну се два филозофа опет, и Источњак упита Западњака:

- И? Јеси ли открио коначну истину цвета?

- Јесам! - одговори он задовољно. - Помно сам проучио цвет и схватио све његове мистерије. Отопивши његове латице, сазнао сам тајну његове боје! Отворивши његову стељку, сазнах тајну његовог раста! Распршивши његов полен, увидех тајну његовог мириса! Сад уистину могу рећи да сам спознао цвет.

- Који цвет? - рече Источњак.

 

[Одговори]

Дивна прича, о суштинској разлици, о архетипској разлици.
Какав је поглед истока данас? Какав ће бити у будућности? Како данас човек на човека гледа?

Comment by Јанакис (03/04/2015 19:05)

[Одговори]

Činjenica je da je ruža raščerupana, ubijena, a njena suština je ipak ostala nepoznata.

Comment by anam (03/04/2015 20:57)

[Одговори]

Тако је anam. Кратко али врло јасно.
Западна цивилизација је са својом филозофијом, склона масовном сецирању, черечењу и уништењу свега природног и лепог. Онда надмено намећe осталима да таква филозофија буде некакав линеар. Судар је то духовне и материјалне филозофије, ако могу тако да се изразим и да их назовем.

Comment by Лаки (03/04/2015 22:13)

[Одговори]

*Јанакис
Толерантан, а то значи препуштен лажи. Видећемо, чути, искусити на својим леђима, али ћемо из страха пристати да верујемо у лаж. Синоћ сам гледала Инспектора Фроста (глуми га Дел Бој) и управо о томе прича епизода. Стигао је допис полицији како сад морају да се према криминалцима обраћају толерантно, бираним речима. Ни случајно да се вређа. И, кад Фрост, на крају, крене да им прича тим њиховим језиком толеранције, та иста полиција га не разуме, све док не каже онако народским изразом. Тако ћемо се и ми погубити у политички коректним изразима. Сво они су уперени против обичних људи, не против зла у суштини.

Comment by pricalica (03/06/2015 16:39)

[Одговори]

*Анамче
Управо тако!

Comment by pricalica (03/06/2015 16:40)

[Одговори]

*Лаки
То је свака филозофија којој је корен среброљубље. А оне све падају.

Comment by pricalica (03/06/2015 16:42)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме