Недеља, Фебруар 26, 2012

Мукотрпан посао

 

 

 

 

Једном, преподобног Исихију упита игуман манастира какво му је здравље. Исихије одговори да се осећа изморено.

- Радим један болан и напоран посао. Дан и ноћ се борим да обуздам два сокола, да образујем два зеца, укротим два орла, бдим над једним змајем, борим се са лавом и бринем о једном болесном човеку. То је моја борба.

Чудне ствари је говорио преподобни Исихије. Али шта све то значи, приупита радознали игуман.

- Два сокола су моје очи; оне не треба да виде ништа што ће им нанети штету. Два зеца су моје ноге, које морам научити да ходају путем Божјим. Два орла су две моје руке, које никада не треба да чине насиље и неправду. Змај је мој језик, који морам обуздавати док говорим, али и поучити да ћути - кад је потребно. Лав је моје срце, које се свако мало противи и неће да се приклони Оном Ко га је начинио. Болесник је моје ЈА, које не може да стоји на својим ногама.

 

Напорна је борба преподобног Исихије, али је нама допадљива. Битка јесте силна, али је победа светла. Мукотрпно је дело посвећења удова нашег тела, али је и божанско.

 

Са грчког превела А.М.

 

 

 

 

[Одговори]

NE VREDI POGLEDATI

Comment by brainslave (02/26/2012 20:29)

[Одговори]

Свиђа ми се овај цртани. Свидела ми се симболика, када човек покушава да се одвоји од (свог) крста, наступа мрак а када се врати њему поново се врати светлост. Свако има свој крст рекох ја једном .... нетреба га одбацивати какав год да је. Једном ће нам затребати јер је по нашој мери кројен.

Comment by Песак пустиње (02/26/2012 21:25)

[Одговори]

*brainslave
Добродошао на блог, пре свега! Као одговор на предговор није неразумљиво, али остаје питање ко је у праву. Поздрав! :)

Comment by pricalica (02/26/2012 21:28)

[Одговори]

*Песак пустиње
Тачно! Нема крста а да није по нашој мери. А што је већи, већа је и љубав, ма колико се чудним чинило, а да то и потврдимо, узмимо за пример болесно дете: није ли оно са више бриге, пажње и љубави окружено него здраво? Но нису сви људи способни за љубав, па тако неки у болести процветају, док други - увену. Али избор праве и један и други болесник својом вољом, не вољом другога. Поздравче! :)

Comment by pricalica (02/26/2012 21:32)

kapija raja [Одговори]

Pričalice hvala ti što postojiš..što obogaćuješ naš život..činiš ga lepšim i sretnijim

Comment by Zorica (05/02/2012 14:35)

[Одговори]

*Зорица
Хвала за коментар, Зорице, а Богу хвала за све. Свако добро! :)

Comment by pricalica (05/02/2012 19:37)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме