Среда, Мај 13, 2009

Наша лука

Дете моје,
писац Стобеос, који је живео у V веку, наводи једно дирљиво предање.

У Етни, југоисточно од Сицилије, прорадио је вулкан. Ватрена лава је излазила из његове унутрашњости и текла као ватрена река, претећи. Сви су бежали у паници. Свако је гледао да се спасе. Паника је учинила да забораве на све. Али у том хаосу издваја се један младић. У њему букти једна ватра неупоредиво јача од лаве. То је пламен љубави. Поштовање и брига о његовом старом и парализованом оцу учинили су да заборави на себе и опасност. Без оклевања га је подигао на своје снажне руке и натоварио на своја снажна рамена.
 

Љубав је учинила терет лаким.

Какав је наставак?Изузев младића и његовог оца, који су тог момента били у светој повезаности, те на чудноват начин остали недодирљиви, нико други није успео да избегне од ужарене реке! Ни ватра, као ни лава, нису могли да их додирну. И постали су симбол који одјекује кроз векове, да и дивљи елементи застају пред снагом љубави.

http://www.jbgraphic.com/childrenart.html


Дете моје!


То је лепота врлине коју образује породица.

Породица! Ставили су је у свето тројство: Вера, Домовина и Породица. Не као украс за хладне зидове, већ све оно што треба нашој кући, за наше породично гнездо, за топлину нашег породичног круга.
 
 
Породица! Благословено гнездо, где смо први пут отворили наше очи, где смо примили миловања, где смо осетили заштиту и пажњу, где смо осетили нежну руку наших родитеља, која нас је придржавала при нашим првим корацима. Ту где смо плакали, где смо размењивали наглас своје мисли, где смо се смејали, где смо научили да разговарамо, где смо се научили како да слушамо; ту где смо чули за велике вредности живота.
 
 
И кад прођу године и твоји кораци нарасту и удаљиш се, ни тада породица не престаје да бива твоја лука. Ту ћеш наћи све супротно од горчине на коју наилазиш када си ван ње.
У њој ћеш наћи разумевање које ти ван ње не пружају. Наћи ћеш слаткоћу насупрот чемеру кога ће те други обавезати да испијаш.
 
 
Наћи ћеш у њој снагу да не клонеш, да се не разочараш, да се не умориш. Породица је твоје полазиште.
 

Породица је и твоја лука.


Породица је твоја ризница оружја.

Напади у данашњем свету долазе од свуда. Колико те гласова, дете моје, пакосно уверавају да треба да одеш, да је презреш, да је напустиш!
 
Ах, дете моје, пази! То су подмукли гласови. Нигде другде нећеш наћи истиниту љубав, љубав не из рачуна, доследну. Љубав без предрачуна, љубав препуну пожртвовања.

Али, хтео бих ти поставити једно питање. Уистину, ти, још млад и препун најлепших снова, да ли би могао да гледаш своје родитеље како им сузе очи због тебе? Очи, које чине све да твоје светле? Реци, да ли би могао то да поднесеш?

"Лидија"

[Одговори]

Nazalost, poznajem roditelje, koji gledaju kako im deca krvare dok se oni provode i ogovaraju tu istu decu.
Vecinom je porodica svetinja, i utociste od svakog zla, I TAKO I TREBA DA BUDE, ali postoji mnogo porodica koje postoje samo zbog statusa u drustvu, laznog morala i ko zna cega. Takve porodice su uzasni teret i veciti pecat detetu koliko god ono pokusavalo da bude drugacije.

Comment by casper (05/13/2009 17:55)

[Одговори]

*каспер
Не противим се, али, ипак, додајем да родитељ није позван да буде само својој деци, већ је родитељ за мене појам много већи и шири. Томе у прилог говоре и маћехе и очуси који су и те како умели да досегну појам родитељства, зар не? Чак, рецимо, познајем и примере браће и сестара, старатеља. Поздрав, Каспер!**

Comment by pricalica (05/13/2009 17:59)

[Одговори]

Slazem se sa casper , a slazem se i sa tobom.
Sve u svemu,sta ti se zalomi,to ti je.

Comment by jelence (05/13/2009 20:12)

[Одговори]

Pričalice, gde nađeš sve ovo?

Comment by sanjarenja56 (05/13/2009 22:22)

[Одговори]

У потпуности се слажем са свим изнетим написаним реченим и запамћеним, да нема њих ни мене неби било.

Поздрав, нашој блог породици, одакле си бре причалице, сад смо се опет скупљали и дружили, оговарали вас и смејали се, Анам није дошла сад је љубоморна, илузија је у облацима а Пинокију расте носић

Comment by krilaandjela (05/13/2009 22:53)

[Одговори]

i oružje, i orudje, i gnezdo i nebo, skolonište/utočište...
divna oda porodici. hvala pričalice
Prijatno!**

Comment by domacica (05/13/2009 23:09)

[Одговори]

AnaM ne da je ljubomorna, nego kao vulkan riga lavu...
i gde si ti krilenceandjelče da me ubediš da dodjem na samit?:)))

Comment by anam (05/13/2009 23:20)

[Одговори]

AnaM pridruzujem se u izbacivanju lave...na sve strane :)

Comment by nesanica (05/13/2009 23:22)

[Одговори]

*јеленче
Да, на почетку, Име, а после већ мош сам да бираш. Није све у крви, има много више у духу. А то су, између осталог, и наше склоности. Поздравчић за ти!**

Comment by pricalica (05/14/2009 00:59)

[Одговори]

*сањарења
Највише код моје снајке, која ми преводи са грчког. Ово је, иначе, из часописа који има назив "Лидија и породица".

Comment by pricalica (05/14/2009 01:00)

[Одговори]

*крилаанђела
Има истине у твом зборењу, крилце, баш тако се понекад осећам кад дођем овде, јер се слажемо и онда кад мислимо малкоц другојачије, или бар буде тако у почетку. Није ми познато баш баш на какав самит мислиш, али ако сте нас оговарали, нека сте! То је добро. А по опису видим и расположење појединих, хе, хе. Поздрав велики за самит породични!**

Comment by pricalica (05/14/2009 01:06)

[Одговори]

*домаћица
Да, слажем се, право велиш: ОДА! А кад је већ ода, како да не буде подељена између оних који ће знати вредност препознати. Поздрав!**

Comment by pricalica (05/14/2009 01:07)

[Одговори]

*анам
Следећи пут је позовите два пута, да се надокнади, хи, хи...

Comment by pricalica (05/14/2009 01:09)

[Одговори]

*несаница
Ма стигнете обе кад бидне време да се стигне. Некад треба и ветар у прса, да лава не стигне оног што жури...

Comment by pricalica (05/14/2009 01:11)

[Одговори]

Za porodicu i izbore koje imamo kasnije u zivotu si u pravu - ali posledice ostaju , bilo dobre bilo lose...
A sto se tice vecernje skole , vidim ja da sam promasila zajednicu - ja ranoranilac a oko mene sve nocne tice!
Pozz :)))

Comment by jelence (05/14/2009 07:15)

[Одговори]

*јеленче
Не противим се, али од нас зависи како ћемо делати у складу са тим што понесемо, зар не? Избор увек постоји и увек смо ми ти који бирамо.
А за вечерњу школу, шта да ви речем, сем да питам јел смеш да радиш на два места? И како се то законом регулише? Јел виш како се лепо уклопило, а то ме баш интересира. Поздрав, Име!**

Comment by pricalica (05/14/2009 19:34)

[Одговори]

Могу само да прокоментаришем да је истина да љубав све чини лак(ш)им, али и да је љубави све мање у свету, без обзира о којој врсти љубави говорили.
...А прича је дивна, као и наравоученије...

Comment by Ви (05/15/2009 23:07)

[Одговори]

*Ви
Зато и јесте акценат на сваком појединачном и питање: Шта ја да чиним? Само да се изговорима не бранимо, јер то неће да ваља. Да, слажем се, о било ком виду једне недељиве Љубави говорили. Поздрав, драга!**

Comment by pricalica (05/16/2009 19:09)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме