Недеља, Фебруар 19, 2012

Пуцањ у Христа

  

Дворска капела Светог Андреја Првозваног

 

 

 

Из историје затварања храмова у Русији (ХХ век)

Једном, за време бољшевичке власти, у селу затворише цркву. Мрачна и тиха гомила људи гледала је разарање светиње. Из ње избацише иконе.

Један од комесара викну сељацима:

- Нема Бога! Бог не постоји! Ево, погледајте!

И стаде пуцати из пушке у иконе.

- Видите!? Видите!? Па, где је ваш Бог? Зашто ме не казни?

- Већ си кажњен – зачу се глас из гомиле.

- Како сам кажњен? Када?

- Сишао си с ума...

 

 

Траг од куршума на фресци Христа Сведржитеља

 

Приликом дочека Нове 1945. године, Марко Месић, командант Југословенског батаљона који је дошао из ССР на предлог Коминтерне примљен је у КПЈ. Приликом шенлучења у знак оданости партији, Месић - из састава 369. усташке пуковније под Стаљинградом - ушао је у цркву Свети Андреј поред Краљевог Двора на Дедињу и пуцао Исусу Христу у чело. Ова рана на челу фреске Исуса Христа може се видети и данас 60 година после, на куполи цркве.

Марко Месић (братанац Стјепана Месића) је био заробљен са још 360 усташа подно Стаљинграда, НКВД их је "преваспитао" и све их укључио у новоформирани југословенски батаљон који се касније нашао у Београду. Занимљиво је да је приликом доделе Титовог одликовања Месићу том пријему присуствовао и Едвард Кардељ који је политичком комесару батаљона Ђури Лончаревићу рекао да се "у Београду накупило много усташа и ми то морамо рашчистити".

Иначе, поред одликовања Јосипа Броза, Месић је раније добио и одликовања од Хитлера, Мусолинија, Анте Павелића и НКВД-а.

 

 

 

у.п.: Слике су са нета.

 

[Одговори]

Neko je predodredjen za sva odlikovanja na ovoj zemlji. Da mi je samo zaviriti da vidim šta ga u "onoj" čeka. Pozdravče!

Comment by roksana (02/19/2012 18:30)

[Одговори]

Imam jednu ikonicu Bogorodice iz Rusije, koja predstavlja kopiju jedna ikone, oprostićete mi, ali ne znam kog manastira u Moskvi. U svakom slučaju legenda kaže da je za vreme boljševičke vlasti jedan vojnik pucao u tu ikonu i ikona je počela da krvari.

Comment by weltschmerz (02/19/2012 19:12)

[Одговори]

Најежих се.
У првој причи је објашњење свих сличних поступака белосветских "револуционара" и "ослободилаца".
Оваква овоземаљска одликовања поплочавају пут до пакла или места на коме се та одликовања плаћају другачије него на овом свету.
А ову рупу од метка са друге слике видела сам својим очима. Водич нам је рекао шта се десило. Сећам се свог запрепашћења и згражавања над тим гнусним чином.

Comment by Ви (02/19/2012 19:44)

[Одговори]

Bilo je takvih stvari, na zalost...sta se dogodi da ljudi toliko izgube zdrav razum, nikada mi nece biti jasno...

Comment by luna71 (02/19/2012 20:00)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме