Петак, Август 21, 2015

Лек против депресије

 

(слика са интернета)

 

За време прошлогодишње поплаве код нас је смештај потражила једна породица са села, али углавном жене. Међу њима су биле: прабака, бака, снајка (носећа, друго дете пред порођајем) и цуретак од две годинице. Мушкарци су остали у селу.

Морам напоменути да село, Богу хвала, није било потопљено. Прескочила бих све оно негативно што су људи од власти доживели и само бих нагласила да су они управо вестима били плашени, док је стање на терену приказивало много мирнију слику. За једну трудницу је све ово било посебно стресно. Срећом, Богу хвала, дете се родило здраво и – на Светац. Занимљиво је, како нам је та трудна жена причала, да се с њене стране баш учестало рађају на свеце. И она је, ето, рођена на Празник.

Овај мали женски човечуљак није рођен на црвено слово, али већ при првом сусрету се видело да се с њом мора поставити озбиљно. Јер њу ниси могао да превариш чоколадом или поклонима. Не, она је, премда мала, показивала чврст карактер. И говорила је само колико је она хтела, и о чему је хтела, као и с ким је хтела. То уопште није умањивало њену дечју љупкост. Напротив. Тај њен карактер имао је итекако шарма и тражио је поштовање. Кад причате са њом, ви знате да вас пажљиво слуша, мери и узима за себе оно што нађе да њој треба. Тако смо јој и прилазили и она се код нас одмах одомаћила, што је, како рекоше њена мајка и баке, уистину чудо. Поготово јер нас уопште није познавала.

Са њом је наша кућа живнула и њено присуство је на нас деловало лековито. Онако како је Старац Тадеј говорио: Пустите децу међу одрасле и све бриге ће истом нестати. Да, тако је лековито присуство деце. Не желећи да било кога уверавам, на све ово ћу само додати причу коју је мајка овог човечуљка испричала, а која сама сведочи о истинитости реченог.

Пре него што ће доћи у село, њих троје (после је снајка затруднела други пут) живели су у граду, где су радили. Били су у стану, а међу комшијама су имали и нешто старију жену, која је пила лекове за депресију. Они су се посећивали, градећи добре комшијске односе. Али воља Божија је била да су морали да се врате у село. Почела је селидба и поздрављање са комшилуком. Кад су дошли до ове комшинице, она их замоли да јој оставе неке снимке на којима је девојчица. Родитељима се ово учини чудним, али нису мислили ништа страшно. Да се не би увредили или секирали због њеног чудног захтева, жена им појасни своју молбу.

- Видите, откад сте ви дошли са вашим дететом, ја сам престала да пијем лекове. Само њено присуство, њена ведрина, веселост, оштроумност, умилност – на мене делују лековито. И то је разлог зашто вас молим за снимке, јер кад год будем осетила потребу за пилулом, ја ћу рађе посегнути за снимцима на којима се она безбрижно смеје.

Заиста, како и да се не лече људи, кад је Сам Христос рекао: „Пустите децу к Мени и не браните им!“ Деца, која су најближа Христу, тако сведоче о Његовој присустности која је извор излечења људи.

А они, који убијају децу, убијају своје здравље и  бришу себе из Књиге живота.

 

За блог и причољупце причу је забележила причалица.

Мама, немој!

Тата, буди мушкарац!

 

[Одговори]

Тако како су за поменуту жену били лековити сусрети са девојчицом (или само снимци и сећања на њу) за мене (и све који овде свраћају лековите су твоје приче, и овакве, које си својим ушима чула, у којима си била учесник или сведок, а и оне друге, које преносе исте поруке - поруке љубави.
Љуби те твоја Ви.

Comment by trunsmoitren (08/21/2015 15:03)

[Одговори]

Када си ми ти послала ону дивну причу (Миа), коју проследих (и добих повратну информацију да је вест тачна, јер је једна сестра упознала монахиње које су биле сведоци чуда), добих и повратни мејл сестре (али друге) како јој је чланак дошао у правом тренутку. Можда је и то предност истинитих прича, због своје истинитости догађаја. Ако нас смишљене приче дирну, како тек неће праве!
Љубим моју Ви.

Comment by pricalica (08/23/2015 20:15)

[Одговори]

Хвала Господу на теби која неуморно бележиш овакве бисере којима шириш љубав Божију...

Comment by cy3a (08/24/2015 20:57)

[Одговори]

Хвала Богу на причољупцима! Надам се да си се одмарала и да је одмор пријао. Грлим! :)

Comment by pricalica (08/25/2015 18:04)

[Одговори]

Јесте, баш ми је пријао, хвала Господу :)

Comment by cy3a (08/25/2015 18:10)

[Одговори]

Претпоставила сам, јер сам свраћала код тебе, а није било нових постова. Сем понеки на фејсу, а тамо ме није.
Слава Богу на томе! :)

Comment by pricalica (08/25/2015 18:17)

[Одговори]

...Ако успем, желим да изразим своје одушвљење темом и мотивом!
Поздрављам Вас!

Comment by Станимир Трифуновић (08/29/2015 21:41)

[Одговори]

Станимир Трифуновић
Одушевљење и са моје стране због успешног покушаја! Добродошлицу желим!
Срдачно,
Јелена.

Comment by pricalica (08/30/2015 14:04)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме