Недеља, Јануар 30, 2011

Књига с препоруком

 

 

 

 

„Ја дођох на суд на овај свет, да виде који не виде,

и који виде да постану слепи.“ (Јов.9,39)

 

Једно време се, нарочито уочи и након канонизације Владике Николаја, расправљало о томе каквим се чудима он прославио, да би се могао сврстати у светитеље. Заиста, каквим? Наш Златоусти светац, како га с правом називају, чини најнеобичнија чуда, а којима сам и сама сведок. Нека од њих ћу, на славу Бога и Светог Николаја, поделити са вама.

Прва књига нашег Златоустог Николаја коју сам прочитала била је „Касијана“. Затим су заређале: „Емануил“, „Земља недођија“, „Молитве на језеру“, „Мисли о добру и злу“, па редом, док, најзад, не стигох до комплета у издању Гласа цркве. Али тај наш први сусрет преко „Касијане“, оставио је на мене неизбрисив траг и учинио да ова књига нађе посебно место на мојој полици. Од тога трена, она је постала Књига с препоруком.

Није то лако објаснити, јер је, истини за вољу, тешко од свих владичиних дела издвојити једно посебно. Али се деси, као што је овде случај, да се дело само наметне и крене својим неким стазама да крчи себи пут и налази људе који ће у њему да нађу оно за чиме трагају, а бојали су се, или нису имали кога, (или храбрости), да питају. Наша су срца попут врата, с тим што неко може бити гвоздено, друго дрвено, треће, пак, меснато, итд, и свако има свој кључ изнутра и отвара се у зависности од начина на који му се прилази. Тако је и „Касијана“ постала онај преко потребни дажд, како би се нека закржљала срца, попут скрајнутих пупољака, озарила зраком сунца и процветала.

Прва препорука „Касијане“ ишла је на адресу мога брата. Наравно, утисци су нам били неподељени да је реч о делу које се чита у једном даху. Био је то, на неки начин увод у веру, па је, након тога, прешао у Православље. Онда се и апетит отворио, па се почело са читањем и других владичиних дела, са којима сам га снабдевала. Јер језик којим Свети Николај пише је простонародни, да га једнако могу читати и цар и сељак. Разумљив, а опет тако неземаљски, да уздиже човека у небеса и небо спушта ка човеку. Од њега, књига је наставила да се препоручује на нову страну.

Потом је, сасвим неочекивано (бар мени се тако учинило тада, али касније схватих да је то по људском, али не и по Божјем мудровању) код мене почела да долази братова другарица из разреда. И сасвим се лепо нас две сложисмо, док најпосле не почесмо и о вери да причамо. Она је тој теми приступала тако бојажљиво, као да се плашила да је неко не чује и не осуди што верује, а није крштена. Ја сам је помно слушала о свему што је имала рећи и шта јој је на души лежало и тиштило. Посебно ми је било занимљиво колико ју је савест мучила због посла којим се бавила, где је просто била принуђена да учествује у преварама. Зависила је од њега, а хтела је да вришти колико јој је сметало оно кроз шта је пролазила. Једног дана, дошла је код мене да јој дам нешто за читање. „Касијана“ је већ била при руци и с лакоћом је прешла у њене. Сутрадан, негде око поноћи, зазвонио је телефон. На вези је била она и плакала је.

- Зовем те, јер немам коме другом да кажем... Читам књигу и плачем, и не могу да верујем шта је Јула урадила!?... И Бог опростио!?!... И питам се: има ли наде за мене и да ли су моји греси опростиви?...

Наставиле смо да разговарамо још неко време; она плачући због својих грехова, ја због благодарности Богу и Светом Николају. Овако или онако, нас две се тих тренутака истог пута држасмо. И она се, недуго затим, крсти, срећна, пресрећна, што је у заједницу са Богом ушла. Наравно, напустила је посао и срећно се удала, дао Бог.

У том поче да ме посећује једна старија девојка, из комшилука, за коју су сви говорили да је помало чудна. Мени, лично, је била мало више своја, што ми није сметало, јер нисам о томе размишљала. Ми смо се у улици више дружили са њеним братом, док је она водила бригу о неким својим мислима. Повремено смо само размениле по који каубојски или цртани роман, али ништа више од тога. Али наши родитељи су се добро слагали.

Мислим да смо се, пре свега, почеле да посећујемо због ручних радова. И она и ја смо им веома наклоњени. Потом кренусмо и да сарађујемо. Она није имала посао, а у годинама у којима је била није га могла ни наћи; не у то време, данас још мање. Како сам ја већ имала неког успеха у томе, понудих јој сарадњу, што она и прихвати. И зарадисмо ми понеку парицу, али то је све било ситно и недовољно. Поврх свега, било је ту још сијасет других проблема, који се знају с беспарицом накупити, о чему, што смо више време проводиле, све више и разговарасмо. Ни она није била крштена, али је живо осећала своје српске корене, и упијала је све што је било везано за нашу историју. Често смо о томе знале да причамо и волела сам да је слушам. Најпосле се дотакосмо вере и владике Николаја, те у једном тренутку стигосмо и до Књиге са препоруком. Наравно, као љубитељ писане речи и добре књиге, друштво које је увек радо бирала, она је прихвати. Убрзо је почела да чита и друга владичина дела – у одушевљењу. Најзад, недуго пре но што ће се крстити, дође она код мене и рече:

- Знаш, да није било владике Николаја и његових књига, ја бих се убила. Никаквог смисла у мом животу није било. Али сада знам да смо сви ми царског рода, без обзира били на власти или просјаци. Он је тај који је донео чудо у мој живот!

Слава Богу у Светима Његовим!

Но немојте мислити да су ово једина чуда и да је Књига с препоруком дотакла само њихова срца. Не! Било је ту још случајева, чак и неких у којима су ме тек питали шта да неком свом препоруче, након чега су уследила дивна сведочења. Осим тога, „Касијана“ се сад већ и преко нета дели и само Бог зна колико је срца откључала и једнако вредних а неисписаних прича колико памти.

Па онда, како сумњати у Светост онога, који је слуга Слова био и остао?

Ја сумње немам, јер бих се очију одрекла.

 

 

 

[Одговори]

Zainteresovala si me.Poljubac

Comment by tanjana (01/30/2011 11:34)

[Одговори]

*тањана
А Књига с препоруком пише нову причу. :)))
Љубац и теби.***

Comment by pricalica (01/30/2011 11:37)

[Одговори]

Ma što bi tražio knjige,tu sam kod tebe i sve imam...Pozdrav!

Comment by Jovan s.s. (01/30/2011 11:54)

[Одговори]

*Јован с.с.
Јесте, Јово, благо мени, кад си ту! Љуби те причалица, слављениче наш!:)))

Comment by pricalica (01/30/2011 11:56)

[Одговори]

Još sam pod utiskom...AnaM dobro kaza..ko Ivkova...Zahvaljuje ti se Jovo..

Comment by Jovan s.s. (01/30/2011 12:01)

[Одговори]

*Јован с.с.
Било ми је задовољство и радост, Јоване. Па нека је и Ивково славље! :)))

Comment by pricalica (01/30/2011 12:06)

[Одговори]

preporuka primljena. koliko sutra potražiću je. kad od tebe preporuka dolazi...
Prijatno!

Comment by domacica (01/30/2011 12:23)

[Одговори]

*домаћица
Ето, ја поставих линк (кликни на "Касијану", која је подебљана). Али није на одмет ни књигу у руке узети. Љубим!***

Comment by pricalica (01/30/2011 12:25)

[Одговори]

Evo i mene u prolazu saljem ti pozdrave.
:)))

Comment by Talas (01/30/2011 13:08)

[Одговори]

Malo je knjiga za preporuku, iz raznoraznih razloga. Verujem u tvoj sud. Pozdrav, pričalice.

Comment by roksana (01/30/2011 14:04)

[Одговори]

Smatraj da je tvoja preporuka sasvim dovoljna da potražim istu i pročitam je.
pozdrav

Comment by mandrak72 (01/30/2011 15:58)

[Одговори]

Veliki je mislilac bio, i rado ga čitam. Tebi hvala za sve preporuke.

Comment by sanjarenja56 (01/30/2011 17:00)

[Одговори]

vladika je čudo da mu drugo čudo i ne treba.
pozdrav rode. :)

Comment by suky (01/30/2011 17:28)

[Одговори]

Prva knjiga njegova koja je dosla u moje ruke bila je Omilije, podigla me toliko da sam u sebi sve govorila : Nema bolje vere od Pravoslavne. Eto toliko je Valadika Nikolaj ucinio za Pravoslavlje da njegova dela govore o njemu. Ja nisam sve njegove knjige procitala a od onih sto jesam najupecatljivija je Molitve na jezeru, ostajem bez daha dok ih citam kojom silinom duha su pisane. A Kasijana naravno za pocetnike, lako stivo i interesantno. Pozdravljam te draga sestrice u Hristu.

Comment by Tea (01/30/2011 18:15)

[Одговори]

:) poz. mudroj pricalici

Comment by GASTRO city (01/30/2011 19:04)

[Одговори]

Dobarveče!
1. Može li samo poljubac umesto komentara?
2. Šta misliš da knjigu preporučim bratu pošto se i tebi samo lep pol javljao? :)
3. A kad ćemo se sresti?

Uđoh sad spolja, salaš zaleđen, brrr...

Pozdrav od srceta!

Comment by Baladašević (01/30/2011 20:05)

[Одговори]

"Kasijana"! Zapamticu, draga pricalice. Preporuka je od tebe, to je dovoljno. Ljubim.

Comment by Mira kuglof (01/30/2011 23:30)

[Одговори]

*Талас
Добри мој Алас, донео га Талас. Бистро, пријатељу! :)))

Comment by pricalica (01/31/2011 00:01)

[Одговори]

*роксана
Злато мало, љубим је ја. :)))

Comment by pricalica (01/31/2011 00:02)

[Одговори]

*мандрак
Драго ми је, приповедачу. Ево, испод приче, нова се прича пише. :)))
Поздрав!***

Comment by pricalica (01/31/2011 00:03)

[Одговори]

*сањарења
Па кад је из Најбоље школе потекао. А Богу хвала за све!***

Comment by pricalica (01/31/2011 00:06)

[Одговори]

*Шуле
И теби, рођени мој! Ћутим, ти слушај!:)))

Comment by pricalica (01/31/2011 00:07)

[Одговори]

*Теа
У праву си, Касијана јесте да загреје срце, како би после дошле и друге књиге и направиле себи места. А Молитве на језеру су тек бисер! Љубим ружицу милу!:)))

Comment by pricalica (01/31/2011 00:09)

[Одговори]

*ГАСТРО сити
Поздрав драгом дечаку, великог срца! :)))

Comment by pricalica (01/31/2011 00:11)

[Одговори]

*Баладашевић
О, добар вечер и теби, комшија најпречи ми!
1.Та како не би могло! А и три пута Бог помаже, по нашки! :)))
2.Пробај, не кошта ништа, а може пуно да донесе. :)))
3. Срешћемо се, надам се, ускоро!
Сад верујем да ти је већ топло, а можда и спаваш, па да теби и твојој гаравој пожелим добре снове.
Анђели с вама, комшилуку драги! :)))

Comment by pricalica (01/31/2011 00:15)

[Одговори]

*Мира куглоф
Ма, одушевиће те! Искрено, мене заиста чуди да неко већ није филм снимио, јер је прелепа књига, а поврх свега истинито сведочење. Љубим!***

Comment by pricalica (01/31/2011 00:17)

[Одговори]

Ljubi te narod celi, draga moja.
Tvoja preporuka, vredi kaoi sama knjiga.

Comment by casper (01/31/2011 09:44)

[Одговори]

*каспер
Народ мој мили и драги, увек ме тако силно обрадујете! Љубим вас пуно, милени моји! :))))

Comment by pricalica (01/31/2011 17:59)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме