Субота, Новембар 05, 2011

Ја сам хлеб живота

 

 

 

Који недостојно једе овај хлеб или пије чашу Господњу, крив је
телу и крви Господњој. Али човек да испитује себе, па онда од хлеба да
једе и од чаше да пије; јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и
пије, не разликујући тела Господњег."
(1.Кор.11,27-29)

 

Кад год се поведе реч о чудесима, мени на ум дођу речи Светог Николаја, који каже да чудо Божје јесте кад расте трава али исто тако је чудо и кад трава вене. Верујем да ништа не бива случајно и да Господ, ако му се и мало молимо, управља корацима нашим на наше добро и спасење, ма колико се то нама чинило немогућим за разумети.

Овде започињем причу о једном од чуда Божјих за којим би се мало ко осврнуо.

Нас двоје смо се упознали једне давне зиме, на посве чудноват и тајанствен начин, док смо обоје боловали свако због својих хирова. Први период нашег познанства трајао је тек неколико дана, а после је уследио период паузе од две године, паузе за коју тада нисмо знали да она то јесте; ја сам своје мисли о њему закопала у једну од фиока мога сећања, поклопивши их новим и свакидашњим дешавањима. А онда је моја слика осванула у једним дневним новинама и он је, седећи у некој кафани, дошао у контакт са тим листом и тим парчетом хартије. Имајући моје име и презиме, он се није ленио и – позив је уследио.

Наравно да сам се обрадовала драгом познанику, поготово јер је много бринуо о мени. И наше познанство је почело да узраста. Временом смо постали јако добри пријатељи.

Он је живео у једном веома лепом сеоцету, у чијој непосредној близини су остале и неке од мојих најлепших успомена везаних за детињство. Како је све имало везе са реком Савом, мислим да је отуда потекла и моја љубав према свим путујућим и стајаћим водама.

А у време кад смо се нас двоје упознали, ја сам полако газила свој пут у Православље, на који ће ме сасвим усмерити Пресвета Богородица кроз своју икону Тројеручицу, Свети Николај и, нешто касније, Свети Василије Острошки, слава им и милост. За то време, мој пријатељ је упознао једну девојку, Словакињу, у једној од кафана, где је, будући самац, проводио највише времена. Словакиња је била из села близу мог града и ишла је у моју школу; она је, када смо се први пут среле, рекла да мене познаје, али ја се ње нисам сећала. Било како било, девојка је била веома фина, пријатна и нас две брзо склописмо пријатељство.

Једном приликом, док су они били у гостима код мене, поведе се реч о правилном осењивању Крстом, где ја одлучно стадох у одбрану Православља. Нисам у том тренутку ни размишљала како би моје ревновање могло утицати на девојку која је била другачије васпитана, а дошла ми је у посету. Ту не мислим да је требало оћутати, већ да сам могла бити мало смиренијег даха. Но, растали смо се у пријатељском духу, а после само пар дана уследило је изненађење: позвали су ме на венчање, које је требало да се одржи у манастиру Хопово, где је Словакиња одлучила да се крсти и пређе у Православље! Треба ли говорити како сам се обрадовала томе?

Потом су уследила и друга чуда.

Мој пријатељ је био, истини за вољу, помало двострука личност, у зависности са ким је у друштву. Био је члан СПС-а, и тамо је било сасвим нормално да се праве поруге на вероисповест, поготово своју, Православну, док је пред хришћанима био православац. У кући је, уместо иконе, на зиду држао слику Слободана Милошевића, а славио је Светог Архангела Михаила. Међутим, када је млада ушла у кућу, прво што је урадила било је да слику замени иконом и то су ми обоје рекли, назвавши ме после венчања. Она је ватрено примила Православље и исповедала га. Од родитеља је имала само мајку; отац, кога је много волела и који је њу много волео, умро је одавно, остављајући баш њој највећи део иметка. Са мајком није имала добре односе, првенствено због саме мајке, која је хтела да је се реши и, у договору са другим човеком, за кога се преудала, да је лиши наследства. То би јој и пошло за руком да се ћерка није удала за мог пријатеља, који је, колико-толико, штитио њене интересе. Али живеле су у заједници и она је бринула за своју мајку, без обзира на све.

Млади брачни пар је у почетку лепо живео, али се испоставило да она не може да има деце. А силно их је волела и желела! Почели су да обилазе храмове, манастире. Једном приликом, како ми је сама причала, отишли су у храм Свете Петке, и повели су са собом и њену мајку. Пијући воду са Светитељкиног извора, жена је пожутела и отекла, и није јој било добро. Убрзо након тога, јавили су ми да има тумор.

Пар је и даље наставио да се брине о мајци. Али нису запостављали организована ходочашћа, као ни посете лекарима због лечења од стерилитета. И ево неколико догађаја са тих њихових путовања.

Са повратка из Острога, назвала ме је млада и онако још узбуђена, као да је једва чекала да ми се повери, рече како је, чим је крочила у Горњи храм, почела да плаче неким чудним плачом, а није јој се уопште плакало – и никако га није могла задржати. Слава Богу и Светом Василију, објасних јој да су то највероватније биле благодатне сузе. Затим, следећи пут, рече да је била да целива мошти Светог Кнеза Лазара, док је њен муж остао пред вратима храма, не желећи чак ни да уђе. Доносили су ми и слике и још једна ми је прича била предивна. Када је требала да пође у манастир Ђунис, претходно вече је крунила кукуруз и направила је на длану велики плик, који је, услед подливања, отврднуо. После службе, отишла је на извор да се умије и када је опрала руке, од плика, који је био све време присутан, остао је само ожиљак!

Како да се човек не радује свим овим чудесима?

А онда су чули за Хиландар и грожђе Светог Симеона, за оне који не могу да имају деце. По савет су отишли код тадашњег игумана манастира Каоне. Уз његов благослов и савет, добили су претходно наручено грожђе из Хиландара. Наредних 40 дана су провели у посту и након тога су отишли на исповест и причест у манастир Каону. Међутим, и после тога су остали бездетни. Вратили су се лекарима, а мајка им је кренула на хемотерапију. И ту млада почиње да упада у неку депресију. За неколико недеља, њена веселост је нестала и она се све више затварала, мада морам рећи, да је хтела да разговара, када је имала снаге, само са мном и мени се поверавала колико је могла. Мој пријатељ ју је једном одвео у манастир Свете Петке, који је необично волела, као и свештеника који је тамо служио, и она се исповедила, а затим је редом целивала све иконе у храму, лијући реке суза; признао ми је да такав плач није видео у животу. Пре него што ће јој се мајка упокојити, а коју је очух оставио чим се разболела, рекао ми је да је болест највероватније изазвана грижом савести, коју је имала према својој мајци, о коју се једном тешко огрешила. Када је мајка уснула и сахрањена, она се још више повукла у себе и мрак, да њему није преостало друго већ да је одведе у болницу. Највише јој је сметало, прича она, што је морала да скине крстић са себе, али је лечење, ипак, помогло. Са моје стране бих само додала, након оног што сам видела када сам их посетила, да је њеној болести у великој мери доприносио и мој пријатељ, који није умео да се носи са тим, мада можда више због утицаја људи и родбине, будући да је доста полагао на неки свој имиџ у друштву.

Елем, када се колико-толико опоравила и вратила на кућно лечење, они поново потраже адресу Хиландара и замоле да им се пошаље ново грожђе и благослов за пост. Нових 40 дана прође, и месеци после исповести и причешћа, али о детету не беше ни говора. Почеле су размирице, на које она није могла да одговори, из страха, али на веру није дала, за разлику од њега, који се видно љутио и гневио. Још једном се окрећу медицини, па су се смењивали депресиви са инекцијама против стерилитета. Али деце нема па нема.

А онда је уследио позив од њега и крену његова исповест. Када сам га питала како су постили, рекао ми је да они баш и нису постили како треба, јер, премда су се уздржавали од мрсног јела: цигарете, кафе, банчења, оговарања, вређања Бога и једно другог - нису се одрекли. Поводио се за друштвом, које се и није могло назвати друштвом, а при том је о рођеној мајци говорио свакакве гадости; да не причам да му је једна од узречица била да псује дете! Као да је преко ноћи сазрео. Било ми је драго, али сам се уплашила када ми је рекао да ујутру иде у цркву, да тражи благослов од свештеника, да поново наручи грожђе из Хиландара. Нисам била стручна да му било шта саветујем, а и рачунала сам да ће га свештеник боље саветовати. И ту се поздрависмо.
Сутрадан, негде око подне, зазвонио је телефон; била је то млада, која ми је јавила да је њен супруг, мој пријатељ, умро на мосту, док је ишао у храм...

Жена је остала жива, али су јој све отели његови - оно на шта је имала право као законита супруга. Њој су замерали што је била Словакиња а они сами су прешли после у секту.

Она се касније преудала али се боље утврдила у Православној вери!

И сећа се свог првог супруга и Богу се моли за њега.

Да, „Господ ће се постарати“ у праведности својој да и иза нас остане бар неко ко би молитве на жртву приносио, чиме се уједно потврђује истинитост речи Господњих: „Јер ми није мила смрт оног који мре...“ (Јез.18,32)

 

причалица

26. октобар лета Господњег 2011.

 

 

[Одговори]

Draga moja, baš danas, u razgovoru sa prijateljicom, dodjosmo do zaključka koliko je ljudi nesrećno, koliko su nam sudbine različite, a u suštini slične, svako neku svoju muku ima....

Grlim i šaljem pozdrave, dragoj prijateljici.

Comment by roksana (11/05/2011 21:03)

[Одговори]

Težak tekst, navodi na razmišljanje...

Comment by anam (11/05/2011 21:26)

[Одговори]

*роксана
Јесте, али све је то део нашег спасења, иначе, кад бисмо се Бога сетили овде у долини плача. И ја доста размишљам о свему што си навела, драга. Поздрављам и ја тебе, пуно. :)

Comment by pricalica (11/05/2011 22:25)

[Одговори]

*Анамче
То и јесте циљ: да оставимо запис у времену, како бисмо имали о чему размишљати а да је на Једино Добро. Грлим!

Comment by pricalica (11/05/2011 22:26)

[Одговори]

Pričalice, šta biva sa onima koji u životu zlo drugima čine, koji samo na sebe misle, psuju decu?

Comment by razmisljanka (11/05/2011 22:27)

[Одговори]

*размишљанка
То једино Бог зна, али остаје чињеница ова: зло бива од тога да нам је све слободно али није све на корист, што ће рећи да смо слободна бића, бића слободне воље, али да и поред тога, изаберемо ли служити свом трбуху а не срцу, Бог ће ипак и то зло окренути на добро. Не каже народ џаба да је правда спора али достижна, јер Бог чека покајање. А где је правда, тамо су и награде и казне, зар не? Поздрав!:)

Comment by pricalica (11/05/2011 22:36)

[Одговори]

Teško mi je kad gledam zlo koje prolazi nekažnjeno, ili možda ja tu kaznu ne vidim. :-)

Comment by razmisljanka (11/05/2011 22:46)

[Одговори]

*размишљанка
У том случају предлажем читање ове поучне приче
http://pricalica.blog.rs/blog/pricalica/biserje-sa-net-a.../2009/05/20/o-neznanim-sudovima-bozijim

Comment by pricalica (11/05/2011 23:04)

[Одговори]

Pročitaću svakako. Hvala ti na strpljenju. Pozdrav! :-)

Comment by razmisljanka (11/05/2011 23:17)

[Одговори]

*размишљанка
Ту сам, а Богу хвала за све. Поздрав и теби! :)

Comment by pricalica (11/05/2011 23:20)

[Одговори]

I bogati placu...
Divan tekst, prelepo sve opisano, i, priznacu, osecam se kao da sam izasla iz crkve... Veoma lepo napisano...
Svako nosi svoj krst... Poseban utisak : "Када сам га питала како су постили, рекао ми је да они баш и нису постили како треба, јер, премда су се уздржавали од мрсног јела: цигарете, кафе, банчења, оговарања, вређања Бога и једно другог - нису се одрекли.", i: "...а при том је о рођеној мајци говорио свакакве гадости; да не причам да му је једна од узречица била да псује дете!" Koga treba moliti, ne treba ga srditi...

Comment by ancisal (11/05/2011 23:21)

[Одговори]

*ancisal
Мило ми је да је прича такав утисак оставила не тебе, дао Бог. А управо у тим речима које тако дивно примећујеш ја и сама налазим једну врсту исповести таман пред кончину човека. Управо, јер се ту и огледа њихово сагрешење о суштину самог смисла поста, који није тек дијета. Поздрав!:)

Comment by pricalica (11/05/2011 23:27)

mediterraneo [Одговори]

priča je interesantna.treba izbegavati psovke - nipošto ne treba psovati boga,video sam ljude koji su to radili ,-na velikim su mukama

Comment by mediterraneo (11/06/2011 01:05)

[Одговори]

Kod nas je psovanje Boga sasvim prirodna i normalna stvar, a put do boga pretežak. Kada se dešavaju loše stvari odmah se setimo boga i pitamo gde je kada to dozvoljava. Možda smo trebali ranije to da se zapitamo i potražimo...

Comment by biljanak (11/06/2011 08:23)

[Одговори]

Pricalice@
Ovakvih Bozijih znakova ima scugde,samo ima retkih koji to vide!Jedna sam od tih koja je shvatila mnogo kasno.Ispricacu ti jednu pricu!

Comment by lora1 (11/06/2011 10:26)

[Одговори]

Hvala za ovu pricu.
Trudim se koliko mogu da postujem zakone prirode, ali nisam bezgresna.
Sigurna sam da postoje znakovi koji nas upozoravaju, ali nisam sigurna da ih prepoznajemo na pravi nacin.

Comment by casper (11/06/2011 11:14)

[Одговори]

*медитеранео
Да, на тешким мукама, јер здраворазуман човек неће прљати уста своја никаквом псовком, а камоли вређањем Бога.

Comment by pricalica (11/06/2011 12:29)

[Одговори]

*биљанак
Мора бити претешко успињати се, ако окренемо ићи низ брдо, да. Но ми Бога не вређамо само псовкама, већ и непоштовањем, али кад страдамо грдимо Њега а не себе. То је наше изговарање. Баш у једном филму који скоро гледах, много добра драма, кад се поче један изговарати како је грешио, па каже: Па и ја сам само човек!, а дечак га пита, отприлике: Како смо ми то људи кад грешимо, а не кад, рецимо, спасемо неког из пожара? Знамо ми, али се често правимо да не знамо, ја прва...

Comment by pricalica (11/06/2011 12:33)

[Одговори]

*лора1
Никад није касно, јер једнаку плату прима и онај који је дошао у први и у једанаести сат, а све до дванаест сати је дан и видно је, каже Христос. :)
Са великим задовољством чекам причу, Лора!:)))

Comment by pricalica (11/06/2011 12:35)

[Одговори]

*каспер
Кад већ помену знакове, ево, враћамо се кум и ја данас из храма, кад иде пред нама моја комшиница и нешто ми тако дошло на ум: њена рођена мајка има снају коју омаловажава, а снаја их све држи ко мало воде на длану и ништа њој тешко није, али џаба - Српкиња је. А њена ћерка се удала касно и то за човека који наједном скрену памећу те "узвраћа" малтретирање на њој. А да не причам да је мајка тежак срчани болесник... Ко шта ради, себи или својима ради - било добро, било зло. Машем!:)

Comment by pricalica (11/06/2011 12:41)

[Одговори]

Eh, pričalice... čudni su putevi kojima nas Gospod vodi. iskušenja su velika, a mislosti i ljubavi sve je manje. Zapravo... toliko toga nedostaje, pogotovo pravih puteva kojima bismo trebali ići.
a put vere jeste pravi put!

Comment by persefona (11/06/2011 13:45)

[Одговори]

svet počiva na mudrosti i dobroti. putevi su njima popločani. treba samo zakoračiti
Prijatno!

Comment by domacica (11/06/2011 18:07)

[Одговори]

*персефона
Све зависи где љубав и милост тражимо. А није пут тај који недостаје, већ храбрости да се њиме крене. Поздрав ти! :)))

Comment by pricalica (11/09/2011 18:05)

[Одговори]

*домаћица
Будите слободни и храбри, каже Господ. И то је то! Грлим!:)))

Comment by pricalica (11/09/2011 18:05)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме