Недеља, Децембар 17, 2017

Модерност и - хм, наивност

undefined

 

Замоли мене снајка да урадим две капе за девојчице и ја је послушам. Деца, пресрећна, узеше папир и хемијску у руке и послаше ми честитке захвалности са све срцетима и лепим мислима.

Неколико дана касније, дође млађа са мајком код мене, а ту ми је у гостима била и кумица. Ово млађе дете иде у забавиште, а кумче ми кренуло у школу (трећи, четврти разред). Малена је будући полицајац и бистро је дете. Кумица је увела у собу, а она гледа бисере, кончиће, машнице, шналице и пита кумче, жеснки удивљено, ипак, да ли сам то све ја радила. Разговор се води тик иза мојих леђа и ја пажљиво слушам, не желећи да их прекидам. У једном тренутку малена ће рећи:

- Мене је моја сестра питала да ми нешто наштрика и ја сам јој рекла да не желим те бабинске ствари!

Нека промена се очигледно десила, јер, понављам, то дете се радовало са одушевљењем капи коју је добила.

Моје кумче се нађе у незгодном положају, те погледа у мене збуњено. А малена настави:

- Ми у вртићу, наша група, то не носи што праве бабе. То није лепо, је ли тако? - покуша она више да добије саучесника за своје наметнуте мисли и сагласност моје кумице.

Значи, ту смо! Неко дете је имало незгодног кућног васпитача, а очигледно се наметнуло као предводник, па сад диригује групом.

Да не бих кумче препустила даљој неугодности, реших да се умешам, те рекох:

- Неће бити да је тако. Видиш и та одећа на теби је плетена, и на оној манекенки са тв-а, што значи да плетење и ручни рад није ништа старо и бабинско, него модерно.

Малена за тренутак ућута, а моје кумче ми приђе и загрливши ме са разумевањем, рече:

- Ја волим ону капу што си ми направила и неки дан сам је поново носила.

Ово није тек прича о деци, већ о томе како неки одрасли недорасло васпитавају децу. Можете бити модерни, али немојте бити - наивни. Из тог разлога - а потрудићу се да ову тему проширим - и постављам неке ствари овде да сви видимо како је ручни рад саставни део живота свих људи на планети, свих генерација.

 

- наставак -

 

у.п.: Следи неколико кратких чланака на тему традиције и културе.

 

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме