Недеља, Јун 03, 2012

Милостива врана

 

 

 

 

Пре неколико година обзнанио је неки поуздан господин какву је врану посматрао на своме сеоском имању.

Сваки дан по више пута долазила му је једна врана пред кухињска врата да ту нађе бачен залогај. Кад што за јело нађе, она то не поједе, већ однесе у кљуну некуда, и то у врт иза неког жбуна. Могло се помислити да то носи својим младим враницама, али пошто је било рано пролеће, кад птице своје младе још не излегу, то је она нађено јело морала неком другом... односити. Тек када се по пети-шести пут врати, она онда поједе ако још нешто нађе.

Тај господин није мировао док није ушао у траг том њеном поступку. Иза оног жбуна нашао је он једну болну врану, која није могла летети да сама себи тражи храну. Тој болесници носила је милостива врана те понуде. И као што рекох, сама није хтела ни залогаја окусити док није прво своју болесну другарицу наситила.

Ја не знам шта ћете ви рећи на то, ал' ја ову врану више поштујем него понеког богаташа који седи на нагомиланом благу, и невољном брату неће ни од сувишка свога да помогне. А гле ову врану, она је прво невољницу намиривала, па је тек онда на себе помишљала.

 

Јован Јовановић Змај (1905.)

 

 

 

[Одговори]

Ovo prvi put čujem, ali je dokazano da su vrane jako inteligentne. Očigledno da u njima ima više ljudskosti nego u mnogim ljudima. Zanimljiva priča.

Comment by Vlada (06/09/2012 10:32)

[Одговори]

*Влада
Оваквих примера међу животињама има много; вране су само један од њих. А ево, прекључе читам да је мајка бацила бебу од две недеље на смеће, а пас, који је мало одлутао, ју је нашао и штитио све док га његови власници нису нашли. Заиста, није мајка увек она која рађа, већ која зна да су деца Божји дар. Поздрав, Владо! :)

Comment by pricalica (06/09/2012 19:46)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме