Мали принц

 

 

Француски часопис „Прованса“ открива:

Оборио сам Сент - Егзиперијев авион!

Париз: Један бивши немачки пилот од 88 година, Хорст Риперт, признао је да је срушио, 31. јула 1944. године, авион француског писца Антоана де Сент – Егзиперија на југу Француске. Тело аутора „Малог принца“ никада није пронађено, а остаци авиона којим је управљао пронађени су код Марсеја.

Признање француском часопису „ Прованса“ открива тајну о последњим тренуцима живота тог аутора. Изврстан пилот, Сент – Егзипери, полетео је из базе Борго, на Корзици, у оквиру извиђачке мисије ка Лиону. Риперт, бивши пилот Луфтвафе, у то време двадесетчетворогодишњак, прича како је тог дана угледао, на око 3000 м изнад себе француски авион који је летео ка Марсеју и да га је гађао „не у пропелере већ испод крила“ пуцајући све док га није видео како је пао у море. „Нико није изашао напоље“ - рекао је Риперт – „нисам видео пилота. Надао сам се, и још увек се надам да то није био он. Још у детињству сви смо га читали“ – наставља бивши немачки пилот – „обожавали смо његове књиге. Умео је чудесно да описује небо, мисли и осећања пилота“ – наставља. – „Његово дело је у многима од нас пробудило жељу да будемо пилоти. Много ми се допадала његова личност. Да сам знао, не бих пуцао, не у њега“.

По завршетку рата, Риперт је постао новинар и радио на Zdf -у, немачком другом програму, где је касније постао уредник спортске рубрике. Године 1972. био је део организације Игре у Монаку. „Замислите како би изгледала моја каријера да је обелодањено оно што сам учинио у Другом светском рату“, - поверио је Риперт Лину фон Гарцену, коаутору истраживања о смрти француског писца.

 

 

 

Према књизи Антоана де Сент Егзиперија, овај бајковити мјузикл почиње када пилот (Richard Kiley) присилно слети у Сахару и упозна Малог принца с планете Астероид Б-612. Кроз следећих неколико дана, пилот сазна све о животу малог дечака и путовању по планетама, на којима је срео Краља, пословног човека, историчара и генерала. Када дође на Земљу, Мали принц научи шта је важно од лисице (Gene Wilder), змије (Bob Fosse) и пилота.

 

 

Овде је филм, а овде превод.

Пријатно гледање!

 

Избор је ваш

 
 
 
 
 
 
 
- То је немогуће! - рече Узрок.
 
- То је лудост! - примети Искуство.
 
- То је бескорисно! - изјави Понос.
 
- Покушаћу... - прошапута Машта.
 
 
 
 
 

Пуно ведро

 

 

 

 

Један човек купи себи нову кућу, бољу и лепшу од претходне. Уз њу је ишао и воћњак – уређен и богат плодовима. А поред њега, живео је много завидан комшија, који је на све начине покушавао да озлоби човеково расположење: бацао му је смеће пред врата или чињаше какву другу гадост. Пробудивши се једног јутра изузетно доброг расположења, човек изађе на веранду, а кад тамо стоји ведро с помијама.

Човек узе ведро, просу помије, ориба га да се сија и, набравши у њега најлепше, најсочније, најукусније јабуке, оде до комшије.

Комшија, чувши куцање на вратима, злурадо помисли:

- Најзад ми је пошло за руком!

И отвори врата с надом да ће избити свађа, али му човек пружи ведро са јабукама, говорећи:

- Ко је чиме богат, он то и дели!