Петак, Август 19, 2016

Божја су деца

 

Нестеров М. Видение отроку Варфоломею

Време је поласка у школу. Родитељи (мајка је верник, а отац атеиста) разговарају о деци (двојици дечака) како ће их поделити спрам верске и наставе грађанског васпитања. Договор је био да старијег упишу на веронауку а млађег на грађанско.

Како се договорише - тако и учинише.

Кад отпоче школска година, деца кренуше сваки на своје родитељско послање. Али да видиш чуда! Овај млађи син не хтеде да иде на грађанско, већ поче тајно да похађа веронауку. И тако је он одлазио неко време, без знања родитеља. А онда се деси следеће: после неког од часова веронауке врати се дете кући, уђе и спусти торбу, те изађе пред родитеље и рече:

- Имам нешто да вам кажем... Ја више не идем на грађанско, већ на часове веронауке. Вероучитељ нам је рекао да не треба родитеље лагати и скривати пред њима истину, већ да треба бити искрен и рећи како јесте. И зато вам сад искрено кажем да ја желим и даље да идем на варонауку...

Ово је истинита прича. Дечак је наставио да иде на веронауку.

Родитељи често превиђају то да су деца најпре Божија и да Бог тражи не наше, већ нас.

Благо онима који чују и одазову се!

За споменар записала причалица.

 

 

[Одговори]

Мало ћу Причалице дигресирати, ал' чудно је то, и често се заборавља, колико наставник може дати или одузети предмету ма који предмет у питању био. (Треба о томе водити рачун, посебно кад је о Вјеронауци ријеч.) Ипак се на часу учи много више од онога што је у плану и програму.
Знање дати... изузетна професија на безочној вјетрометини времена.

Comment by Јанакис (08/19/2016 23:28)

[Одговори]

Не спорим, Јанакисе. Али ево о чега се саплео Ганди: када су га питали о вери хришћанској, он је рекао да би он радо био хришћанин да не гледа пред собом хришћане. Дакле, вера нису људи.
Вечерас сам имала у гостима девојчицу која ми је причала како је она дошла на свет. Њена мајка је по лекарима била нероткиња. Али је жена отишла на Острог, ставила руку на мошти Светитеља, и замолила за дете. Тако је и било после девет месеци! А после ћерке, добише и сина.
Ми за пример имамо Светитеље, који су се образовали у вери, у Цркви.
То је оно што су Свети рекли: можда поп и није здрав, али је његова молитва лековита. Јер помоћ долази од Бога.

Comment by pricalica (08/20/2016 00:12)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме