Петак, Јун 17, 2016

Родитељ а не платиша

 

 

Крај је школске године и деца славе малу матуру (четврти разред). У продавницу обуће улази мајка са ћерком; жена тражи од продавачице балетанке за девојчицу, које би требало да обује за прославу.

- Ма какве балетанке, девојчице купују ципеле на платформу, то се сад тражи!... - убеђује је продавачица.

- Не знам колико да је тражено ја желим да моме детету купим балетанке - то је за њу! - одговара мајка самоуверено.

И продавачица, схвативши да јој је убеђивање узалудно, оде да удовољи жељи муштерије.

Матура је била и прошла и девојчица се вратила кући. Захвална, она прилази мајци, говорећи:

- Добро је, мама, што си ми купила балетанке; све моје другарице морале су да се изују и седе.

 

Причу према истинитом догађају за наравоученије записала причалица.

 

[Одговори]

Matura nažalost i jeste to: uđite u svet odraslih, gde je sve foliranje i pretvaranje. Budite ono što niste, nosite obuću i odeću "zato što treba" i radite sve "zato što treba", prepustite se bezličnoj sivoj reci prosečnosti... Kako reče moj dragi profesor elektronike: "Struja pametna - uvek ide linijom manjeg otpora" :)
Za 5-10 godina videćemo iste, bezlične slike mase ljudi koja živi samo u ovom trenutku, bez prošlosti, budućnosti, interesovanja, ispranih mozgova... Surova istina. I teško onima koji nisu kao većina, uvek bilo. No, eto nam vreme čišćenja pred nama, pa...molim lepo, slobodu izbora svi imamo, pa...tražili ste gledajte...
Pozdravljam moju vrednu komšinicom iz de belle ladovine...

Comment by Baladašević (06/18/2016 19:24)

[Одговори]

На твој коментар додаћу оно што хтедох написати у посту, али из неког разлога одустах. Наиме, у Енглеској дете од пет година може да бира хоће ли да носи сукњу или панталоне. Поставља се питање: како ће се гледати на мушко дете које хоће да носи сукњу и оно које неће? Осим тога, ту је и питање колико дете од пет година зна или не зна шта му овакви људи небулозних закона мисле? У Швајцарској су узели дете од родитеља јер је дете пријавило да је добило од оца шамар. Одвели су дете у дом и од њега је постало све само не човек. Ко ће да одговара за то након отимања од родитеља?
На родитељима је велика одговорност, али какви су то родитељи који данас раде на телевизији, на пример? Или у судству, полицији, медицини, кад доносе овакве законе? Али не само они. Ако су све другарице овог детета седеле на прослави, јер су мајке хтеле да задовоље моду а не здравље и узрастање, а само једна мајка је била спремна да подигне глас, мислим да је стање претужно. А замисли тек кад деци детињство прође уз фејсбук? Ко год буде овако одгајао децу неће имати право да се буни ако у старости буде остао сам или презрен. Нажалост.
Поздрав теби, драги комшо, уз плес на киши. :)

Comment by pricalica (06/19/2016 16:52)

antej1962 [Одговори]

Tekst je divan. Antej ili Drug Stari. Biraj kako ti volja.

Comment by antej1962 (06/19/2016 20:46)

[Одговори]

антеј1962
Добро дошао на блог како год да одабереш! :)
А што се прича тиче мени су увек најлепше оне из стварног живота. Такав случај је и горе написано.
Поздравче! :)

Comment by pricalica (06/19/2016 21:51)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме