Недеља, Септембар 20, 2009

Чудо св. Јована Шангајског

Свети Јован Шангајски 

 

"Диван је Бог у светима Својим"


Пре него што почнем описивати ово ванредно чудо Светитеља, за које чух од брата у Христу који лично познаје очевидца и онога пред чијим се очима чудо и десило, и који је то сам овом испричао на духовну радост и наук, хтела бих још на почетку навести неколико речи из самог свечевог житија, ради бољег упознавања са њим.
Између осталог, за њега се говорило да је дечији анђео чувар.

«И ђаци Богословије почели су да примећују да отац Јован мало једе, и то само једном дневно, да је увек насмејан, да се никад не љути, и да никада не спава. Од дана када је примио монашки постриг па до смрти Свети Јован никада није спавао у кревету. Често су га ђаци, долазивши у његову келију, налазили како на коленима спава испред иконе Пресвете Богородице, уморан од метанија (земних поклона). Често је звао ђаке код себе и тада би им давао пакете које је као помоћ добијао, али их никада није отварао, већ је све давао деци и радовао би се њиховом одушевљењу.
Ноћу би обилазио спаваоне и покривао децу, намештао им јастуке и покриваче и осењивао знаком крста. Другим речима, отац Јован је деци био отац и мајка, и анђео чувар.
У Битољу су га сви волели, јер се одмах прочуо као добротвор. Посебно је поштовао светог Наума Охридског, јер је имао моћ исцељења душевно оболелих. Са иконом светог Наума обилазио је болнице и молио се за здравље болесника и још од тада потичу сведочанства о његовим чудотворним исцелитељским моћима. «

А сад да се вратим причи с почетка.
Брат Петар и његова супруга, који живе и раде у иностранству, очекивали су принову, свог првенца. Весеље огромно, као што то бива. А кад плод оживе у утроби, те ноћи Петар усни чудан сан: у сну му се јави неки светитељ, сав у светлости, који рече да се зове Свети Јован Шангајски, и каза му да, кад се дете роди, оде у Руску цркву и потражи оца Алексеја, да га доведе и да крсте дете; чак рече и које име да му дају. Петар се прену из сна, зачуђен, али брзо заборави на све.
А онда жена доби превремене болове - сад, да ли се то зове спонтани побачај, нисам сигурна, опростите на незнању, углавном се прерано породи - и како је дете било недоношче, морали су га ставити у инкубатор. И Петар се напрасно присети свог сна и одмах пожури у Руски храм да провери његову истинитост.
Кад је ушао у храм, затекао је неку жену како уређује цркву и аранжира цвеће. Он је упита да ли ту служи отац Алексеј, на шта му жена одговори: "Да, сачекајте, сад ћу га позвати...". Тешко је рећи шта је човек у том тренутку помислио, јер ни он сам не може, ни дан-данас, да опише кроз шта је тада пролазио.
Кад је отац Алексеј изашао, Петар му све исприча: и о сну и о прерано рођеном детету, а отац Алексеј, кад чу за Светог Јована Шангајског, одмах понесе све неопходно за крштење, јер Свети Јован беше, за земнога живота, његов духовни отац!
Будући да је дете било у инкубатору, болничко особље се бунило против било чијег уласка, али је доктор, ипак, дао сагласност да се обави Света Тајна Крштења.
У току ноћи, јављено им је из болнице да је дете преминуло...
На такву вест човек никада не може да буде спреман, али родитељи, шта ће-куд ће, схвате да је најбоље да дете, кад је већ дао Бог крштено, сахране, како то и доликује хришћанима. И Петар оде у болницу да затражи дететово тело, али му особље каже да, услед довољне неразвијености и чега све не, они не практикују да пуштају ту децу да се сахрањују, већ их све стављају у један спремник, малтене контејнер. Оца је ова вест страшно погодила и не налазећи начина да свога вољеног али прерано изгубљеног сина добије, он упита доктора да ли би могао да барем тамо где већ лежи, изврши опело. И доктор пристане.
Поново је позван отац Алексеј и тек што је почео да поје, кад наједном - соба се сва испуни миомирисом и светлошћу и пред њима се појави Свети Јован Шангајски. Они га упиташе који је разлог свему овоме, а Светац им одговори да је то због све ове некрштене дечице која ту леже и о којима једино Господ премишља, и да је било потребно да се ово место освети. У том свод над њима нестаде, раствори се, и видеше небо изнад себе, сво у светлости, а из светлости се указа једна рука, која позва душе дечије да пођу за њом.

Свети оче Јоване, моли Бога за сву нашу дечицу, па најпосле и за нас који слабо или никако не бринемо ни о себи а камоли о њиховом спасењу, а све нека буде Божија воља, не моја. Амин. Боже дај.

Остало ми је само да напоменем, како прича овај брат у Христу, да је брат Петар, по превеликој милости Божијој, након свог рано преминулог првенца, био дариван са четворицом синова. Бог да их све поживи и сједини у Царству Небеском. Амин. Боже дај.


"Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља."
 
 
 
МОЛИТВА СВЕТОМ ЈОВАНУ ШАНГАЈСКОМ
 
О Светитељу, оче наш Јоване, Пастиру добри и тајновидче душа људских. Сада се крај Престола Божијег за нас молиш јер си и сам после смрти рекао: “Мада сам умро - ја сам жив“.
Умоли Свештедрога Бога  да нам дарује опроштење грехова, да се смело пренемо духом и чамотињу овог света стресемо са себе и да Богу завапимо да нам да смирења и Богонадахнућа, Богосазнања и духа побожности на свим путевима живота нашег.
Јер си милостиви хранитељ сиротиње и искусни путоводитељ на земљи био па нам и сада буди вођа као Мојсеј и у смутњама црквеним свеобухватно уразумење Христово.
Услиши уздисање смућене младежи нашега поколења изложене бурама свезлог беснила и стреси тегобу чамотиње са пастира који изнемогавају од насртаја духа овога света и који се муче у укочености и празнини.
Да ти са сузама вапијемо, о топли молитвениче, посети нас сироте,  који се давимо у мноштву страсти и чекамо твоје очинско настављење да се озаримо звездом невечерњом  у којој ти обитаваш и молиш се за чеда своја расута по свој васелени, али која се макар и слабом љубављу, ипак ка светлости отимају, где светлост, Христос Бог наш обитава, Коме припада част и сила сад и увек и у векове векова. Амин.
 
 

[Одговори]

..pozdrav..

Comment by Jovan s.s (09/20/2009 20:14)

[Одговори]

Uh, ne volim priče u kojima Bog uzima decu...

Comment by poluuspavanka (09/20/2009 20:25)

[Одговори]

*Јован с.с.
Поздрав, јово, и теби.***

Comment by pricalica (09/20/2009 20:54)

[Одговори]

*полууспаванка
Зна Господ шта ради, као што и овде видимо, на примеру. Све има своје разлоге... Господ даје, Господ узима, нека је благословено име Господње, рекао је праведни Јов, где читамо у Светом Писму да су, и поред тога што је изгубио децу, сва деца његова и даље жива. Поздрав!***

Comment by pricalica (09/20/2009 20:57)

[Одговори]

Aleluja! Citam i ucim!

Comment by bokikojic (09/20/2009 22:53)

[Одговори]

*бокикојић
И ја са тобом а све у радости, дао Бог!***

Comment by pricalica (09/21/2009 19:59)

[Одговори]

Mnogo toga ne znadoh, ali evo uvijek nešto novo naučim.
pozdrav

Comment by mandrak72 (09/24/2009 21:20)

[Одговори]

*мандрак
Онда је и пост послужио сврси, дао Бог. Поздрав.**

Comment by pricalica (09/26/2009 00:43)

[Одговори]

Слава Богу, Свети Јован је брзи помоћник и утешитељ и пун је љубави и благ и намејан и много га волим!

Comment by Маја (08/19/2010 00:50)

[Одговори]

*Маја
Заиста, Мајо, слава Богу! Добро нам дошла и хвала за коментар. Свако добро жели ти причалица.***

Comment by pricalica (08/20/2010 18:15)

ljubiteljka oca Jovana [Одговори]

Ah,sve je tako lako kad u duši ima Boga.Svaka nevolja lakša je kad znamo da Bog sve čini za naše dobro,jer iako je ponekad sve crno,Gospod na kraju ustroji da sve ispadne dobro.E,u tome je snaga i prednost vernika nad nevernikom-on ima čemu da se nada i nikad ne klone.

Comment by mimica (05/12/2013 02:58)

[Одговори]

*мимица
Добро нам дошла! Хвала на надахнутом коментару. Могу само да додам да је ова поучна прича забележена и у књизи Чудеса Православља 20 века.
Христос васкрсе!

Comment by pricalica (05/12/2013 12:30)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме