Уторак, Април 06, 2010

Најважније у животу

 

 

 

 

 

Некакав младић се дуго борио с питањем: шта је за човека најважније у животу? Од свих одговора које је добијао, богатство је било најчешће. Чак и испред здравља, јер се, како кажу, новцем може и оно купити. И то не да је чуо само од сиротиње, већ и од умних људи. Па ипак, он никако не налажаше души спокоја.

Једном тако, крену зором до оближњег шумарка, да се у њему осами и у тишини без вреве и гужве свагдање препусти размишљањима. Но идући путићем наиђе њему у сусрет неки Старац са магарцем на коме беше товар.

- Помаже Бог, оче! – поздрави младић учтиво.

- Бог помогао, синко! – отпоздрави Старац уз наклон, али се мало спотакну те умало не паде.

Младић му брзо притрча и снажним рукама усправи Старца.

- Хвала, дете, Бог ти добра дао, кад си тако златне душе, а верујем и без великих смутњи, чим си овако поранио да благодариш Богу на лепом дану.

Иако је из старчевих уста излазило све супротно од онога што је младић мислио, нешто у његовом погледу га збуни, те он не знаше да ли се Старац шали са њим или га загледа.

- Ма није, оче, ни једно ни друго, признајем искрено. Бога једва да сам се сетио, а да не лажем ни Њега, ни тебе а ни себе: пун сам питања да пунији не могу бити! Ето! – признаде младић немоћно ширећи руке.

- Да... Може бити да се ти ниси сетио Њега, али не може да је Он заборавио тебе. Него, да ти мени речеш шта те то толико мучи, па да пробам ја на неко питање да одговорим. Бар неким добром да ти вратим за ово твоје учињено мени, убогом – предложи Старац.

И пошто су сели на земљу, младић, мало се закашљавши како би прочистио грло, истресе пред њега све што га је мучило, да би, најпосле, и њему, попут свих, поставио питање:

- Да ли ти, оче, знаш шта је за човека најбитније у животу?

Старац, који га је пажљиво саслушао, рече:

- Да... Најважније у животу сваког човека је то да не заборави да плеви башту!

Чувши ово, младић се нађе у чуду.

- Да плеви башту...?!

Затим се мало и насмеја, али кад виде да је лице Старца једнако озбиљно, он разумеде да му је нека нит очигледно промакла у свему томе.

- Опрости, Старче, – извињаваше се младић за своје понашање – али не разумем како би плевљење баште могло да буде - најважнија ствар!?

Тек кад се младић умирио, Старац отпоче причу:

- Био један мајстор надалеко чувен по препознатљивом раду. Израђивао је прибор и посуђе за јело. Код њега су људи долазили из свих крајева земље и света само да би уживали у његовим радовима. Радио је дан и ноћ да би им угодио, не штедећи се. Цена никада није била спорна, штавише, што је била већа, то је роба боље ишла. За кратко време постао је најбогатији мајстор у целој земљи. Али имађаше он много деце и како је које прерастало млађе - то су им апетити постајали већи. Купаца је било и даље, али руке које су некада биле веште почеше да посустају па понуда поче да бива све оскуднија, а с временом се поче примећивати и издаја прстију. Редови се стадоше осипати, па и проређивати, а помоћи од деце није било, јер су их ветрови разаслали на све стране света. Отишли су, навикнути да глад и жеђ хране трошећи очев живот. На крају је, од свега, њему остала тек једна давно позајмљена њива – сва у корову. Немајући куд, човек стисну зубе и клече на колена те поче да чупа дубоко корење, не марећи ни за зној, ни за сузе, ни за крв; само да се светло што пре доведе у ову забит. И да видиш, чак и поред свега, човек никада и ни на једном другом месту није био толико срећан као овде. Сваким даном се будио радоснији, орнији, јачи, крепкији и са све већим жаром и жељом се хватао у коштац са коровом. Вадио је чемер - садио сласт; вадио муку - садио весеље. Тако их је називао. Ускоро почеше да слећу и неке птице које никада пре није видео ни чуо, али у чијем друштву се наслађиваше неописивим појањем. Док једног дана не срете у свом врту и оног који му је тај врт дао на корист. И не само то, већ и занат му ставио у руке. Никада ништа лепше не видеше очи људске! Од тада и његова деца постајаху све разумнија, јер се бољег млека дохватише.

Ето, зато ја теби, синко, кажем, верујући овом човеку, да је за човека најбоља ствар у животу да плеви башту!

Ту се Старац подиже да пође, али младић, осим очараности причом, не виде у свему појашњење на своје питање, будући да он није имао никакву њиву, башту, земљу уопште. Живео је у стану! Међутим, он се Старцу богзнакако захвали и пожели му срећан наставак пута, те се окрену од њега и настави путићем ка шуми. Но отуд налети нека повећа буба, која се умало с њим не судари, и он, немајући куда, окрену јој леђа а лицем се врати одлазећем Старцу. Оно што угледа, учини да му се очи раширише од неверице: из врећа натоварених на магарца бацало је одсјај неко посуђе. Најнеобичније од свега, биле су те птице изнад њега, које никада до тада није ни видео ни чуо у свом животу. Предивни њихов пев разбудио је његов успавани ум и младић у часу разумеде и где му је њива и шта му је чинити. И не само то! Од тога осети радост, коју ни једно земно богатство није могло да надвиси.

 

аутор: причалица

 

 

 

 

[Одговори]

Lijepa priča. Eto možda ću se ponoviti ako kažem da je najveće bogatsvo u nama. Što ga budemo više dijelili to ćemo većma bogatijim biti..
pozdrav

Comment by mandrak72 (04/06/2010 18:19)

[Одговори]

*мандрак
Нема везе ако и јеси, јер добро чинити никад да нам не досади. А што се нешто више понавља, боље се утврђује, зар не? Поздрав!***

Comment by pricalica (04/06/2010 18:21)

[Одговори]

Bogatstvo je čisto srce, i miran san...

Comment by AnaM (04/06/2010 18:23)

[Одговори]

*АнаМ
Ево мог пешака, дођио! Грлим!***

Comment by pricalica (04/06/2010 18:24)

[Одговори]

Eto vidiš pričalice zašto su đaci pješaci bili dobri đaci. Anam je naš najbolji đak pješak. haha
pozdrav

Comment by mandrak72 (04/06/2010 18:28)

[Одговори]

*мандрак
Истина, мада мислим да би била боља кад би јој некако неко коњче дотурили, хе, хе.

Comment by pricalica (04/06/2010 18:31)

[Одговори]

Konjić Grbonjić ili Zimzelen bar. hahaha. Možda se naljuti, ali mislim da bi joj uz boju očiju najbolje stajao Zimzelen..
pozdrav

Comment by mandrak72 (04/06/2010 18:40)

[Одговори]

*АнаМ
Мислим да неће, јер ако воли коњиће као ја, тражиће оба. Ја бих, хе, хе.***

Comment by pricalica (04/06/2010 18:43)

[Одговори]

Lepa priča...složiću se s Mandrakom. Bogatstvo je u nama.
Ljubim!

Comment by mesecina (04/06/2010 18:47)

[Одговори]

*месечина
Ево и мило моје дођило! Грлим!***

Comment by pricalica (04/06/2010 18:48)

[Одговори]

Пешак се довукао, кија, шмркће и навикава се да буде двоножац:)))

Comment by AnaM (04/06/2010 19:31)

[Одговори]

*АнаМ
Кажу да је ауто човекова протеза и да је без ње(га) човек ко инвалид. Или са њим, хм?! Ко би то знао рећи а да не погреши. Било како било причалица свом Анамчету жели да буде здрава! Ето!***

Comment by pricalica (04/06/2010 19:37)

[Одговори]

Да ниси видовита?
Повредила сам руку јучер и сва је уфалчована:)
И већ ми је лакше после лепих жеља...позз...

Comment by AnaM (04/06/2010 19:41)

[Одговори]

*АнаМ
Нисам, Анамче, но брижна за ти. Жао ми је што чујем за повреду, али шаљем жеља још и више на помоћ да се нађу! Крећу - сад!!! ************

Comment by pricalica (04/06/2010 19:46)

[Одговори]

Kad pronađeš svoju njivu, lako ti je pleviti :)

Comment by poluuspavanka (04/06/2010 22:32)

[Одговори]

ako u bašti duše nikne korov lakše ga je isčupati kad ovako lepu priču imaš priliku da pročitaš
Prijatno!

Comment by domacica (04/07/2010 11:10)

[Одговори]

prelepa prica, draga pricalice. Bogatstvo je relativna stvar. Veliki pozdrav.

Comment by Mira kuglof (04/07/2010 11:35)

[Одговори]

*полууспаванка
Хе, хе, чим је пронађем - ћу јавим! Машем!***

Comment by pricalica (04/08/2010 00:10)

[Одговори]

*домаћица
Ако и једном трагаоцу за баштом помогне, ето славља на небесима! Дај Боже! Поздравче!***

Comment by pricalica (04/08/2010 00:12)

[Одговори]

*Мира куглоф
Велики поздрав и теби, Мирче, и захвалност ти на дивној присутности. Машем!***

Comment by pricalica (04/08/2010 00:13)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме