Недеља, Октобар 16, 2016

Крилата прича - у сусрет Божићу

 

 

ПРЕДГОВОР

 

Познавати писца Јелену Јергић из Шида значи познавати у једној личности биће коме је умор потпуно стран појам, када је реч о љубави према Богу и ближњима. Њен константни рад, посебно брига о деци, осведочен је кроз писање, хвалa Богу, ево већ пете књиге, чији је назив „Крилата прича“.

Последица њенe љубави ка творевини Божјој, посебно човеку јесте то што она својим пером отвара духовне очи сваком читаоцу, указујући на праве животне вредности, уздижући непролазно над пролазним, правду над неправдом, истину над лажи.

Јелена кроз приче, приступачне сваком узрасту, указује на животне вредности, деци тако показујући пут истине и живота, узимајући на себе улогу родитеља који је дужан указати на то детету, и припремити га за период предстојећег самосталног живота. Одраслима указује на суштинске животне вредности које човека чине срећним, указује на мноштво непотребних брига којима се човек обремењује удаљујући се од Бога и ближњих.

Из Јелениних речи види се да је хришћанка, православка. Њене књиге, поред других дела, о томе сведоче. Њено умовање, расуђивање, јесте православно. Такав начин живота је чини срећном, што жели пренети на своје читаоце.

Изнад свега уздиже „Повест о пастиру“, који је праобраз Спаситеља, упућујући нас на њега као сигуран заклон, у времену, у Царству небеском.

Писац у многим деловима није ослоњен на знање, само знање, већ на веру у Господа, утемељену на љубави и осведоченом искуству.

Коме препоручити на читање, поред других дела, „Крилату причу“ Јелене Јергић? Прво деци – њих ће дуго задржати у том периоду живота, чистима, безазленима, послушнима, на путу хришћанства, путу спасења, родољубља.

Одраслима, онима који су родитељи – указаће на светост породице и обавезу родитељске одговорности, на узвишеност дара и улоге у друштву.

Одраслима, обремењеним бригама и пословима – отвориће духовне очи, указати на вредности и ствари које су нам потребне, али и на оне које нису.

Сваком човеку који жели да уручи благослов, да каже ближњем своме да га воли – нека у било којој прилици поклања „Крилату причу“, као и друга дела Јелене Јергић.

 

Протојереј Зоран Јагодић

УСКОРО!

 

[Одговори]

Какав величанствен предговор, којег би свако ко се бави писањем пожелео. Јелена Јергић га је заслужила од првог до последњег слова. Хвала протојереју Зорану Јагодићу, који је уместо свих нас који волимо да читамо Јелену Јергић, у предговору унео толико лепих речи, које, да се сви ми њени причољубци сакупимо, небисмо умели написати.
Читајући њене бајке, приче и искораке на њеном блогу, самном се десило управо оно што је у предговору написано; отворила ми је духовне очи, указала на вредности и ствари које су нам потребне, али и на оне које нису. Драго ми је што смо брат и сестра у Христу. У ствари, драго ми је што ме је и поред свих мана и грехова, прва прихватила као брата у Вери.

Comment by Лаки (10/16/2016 19:44)

[Одговори]

Заборавио си да сам ја тебе срела кроз причу, коју сам потом поделила са причољупцима, а допала нам се свима. Све је то Божја промисао уредила, јер и ја имадох да научим пуно тога од тебе, Лаки. Сви се ми мењамо у сусрету са другима.
А прота је писао што је писао, и дао је благослов за објављивање књиге на коју, ето, попричекасмо. И, као што обећасмо, а многи се и потрудише, штампано издање ће бити деци на дар, што ћу већ написати у неком од наредних постова.
У сваком случају хвала ти за дивно пријатељство и увек искрену реч!

Comment by pricalica (10/17/2016 00:22)

[Одговори]

Да Причалице, било је тако. Сећам се те приче која говори о одраслима, који су без икакве логике и здравог разума, склони да постављају неке своје границе , које дао Бог, деци незначе ништа, нити су свесни њихових постојања . Надам се да је још на оном сајту, па бих да је одштампам и сместим у ризницу на таванчету.

Лепо си написала, да између нас влада лепо и искрено пријатељство, где смо, када је требало, једно другом помагали свакојако, а највише писаним саветима. Имати некога, ко ће те саслушати од прве до последње речи када си у невољи, је велико богаство.

Comment by Лаки (10/17/2016 16:13)

[Одговори]

Стави је у кутијицу али редовно бриши прашину. Видиш да има људи који воле твоје приче и мисли са реке. Ја сам једна од њих.
А ми и даље развијамо пријатељство, не дамо прашини да смета. :)
Надам се да ти лепи дани пријају на реци. Само да просуши земљу, да наш сељак може да обере кукурузе. Диши за мене! :)

Comment by pricalica (10/17/2016 17:07)

[Одговори]

Док боравим на реци користим таблет од 7“ па нисам могао да разазнам детаље на корицама „Крилате приче“. Сад (на једнодневној паузи и "брисању прашине да пријатељству несмета"), на кућном монитору видим сву њену симболику; црна подлога на дну, на којој су симболи паганских богова и демона, наспрам већег дела странице осликане живом бојом а на њој, Пастир и Јагње Божије. Лепо осмишљено и ко симболику буде приметио, може му много тога рећи.

Comment by Лаки (10/26/2016 12:15)

[Одговори]

И од нас који увек негди каснимо, јер нам се душа раширила по световима као наша равница, ево честитка једна, и срећно са новим књиама, на радост васколиком свету! Јуче бејах у твом крају и да не беше касно, можда бих свратио по један примерак, али како се то већ код нас и каже, има дана више него кобасица :)
И с краја једног напорног дана, уз шуштање необраног кукуруза и сонате преосталог лишћа с моје липе које пада, поздраве шаљем мојој вредној комшиници...

Comment by Баладашевић (10/27/2016 23:37)

[Одговори]

Лаки
Када сам разговарала са Мајом о насловној страни,хтела сам да уради нешто слично али на другачији начин. Међутим,Маја,иначе писац и иконописац,посла ми овај предлог. У почетку се зачудих, али што сам више гледала,то ми се више допадало оно што видим. А још кад се и деци допало, то је моје задовољство било веће. Само што смо морали да чекамо дуже на објављивање.Иначе,и даље сам без рачунара.Надам се не још дуго.

Comment by pricalica (10/29/2016 20:30)

[Одговори]

Баладашевић
Ево,комшо, и ја касним,јер сам без рачунара тренутно. А књига још није изашла, ради се на њој и надамо јој се о Божићу,јер јој Празник и приличи. Тако да има дана, Боже здравља и живота, да се радујемо много чему. :)
Пуно поздрава драгом народу салашком, а звуци сонате допиру чак довде и собом доносе ведрину благослова Божијег.

Comment by pricalica (10/29/2016 20:38)

[Одговори]

Маја је направила погодак, све је урадила са смислом. Ни ја нисам одмах запазио њену велику поруку, на тако малом простору од папира. Узми неку бољу "машину" (рам меморија, величина чврстог диска и нека солидна графика) јер је исплативије на дуже стазе.
Поздрав од Лакија.

Comment by Лаки (10/29/2016 20:46)

[Одговори]

Лаки
Драго ми је да се и теби допада.
А видећу са чиме ће ме изненадити. Хвала на савету. Машем!

Comment by pricalica (10/30/2016 01:03)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме