Недеља, Септембар 13, 2009

Људи су жедни једноставности

 

 

Добро је ако су људи жедни једноставности, па су дошли дотле да праве једноставну моду, ако се и не чини једноставном. Долазе неки на Свету Гору са испраном одећом. Кажем: „Ови не раде на пољу, зашто су такви?“ Неко говори сељачки по природи, и њему стоји. А други се труди да тако говори и то је да ти припадне мука. Има и оних који долазе са својим краватама... Из једне крајности у другу. Један има шест-седам кравата са собом. Једно јутро кад су се спремали, понесе са собом кравату, сако итд. „Шта радиш тамо?“, пита га неко. „Ићи ћу код оца Пајсија“, каже. „А, шта ти је то што нисиш?“ „То сам обукао да му тако укажем поштовање“. Е, где смо стигли!

Уопште немају једноставности, и због тога постоји овај хулиганизам ( = дивљаштво). Када духовни људи не живе једноставним животом, него су стегнути, онда не помажу омладини. Тако млади данас, немајући никаквог узора, живе развратно ( = као дивљаци). Јер, када гледају уштогљене хришћане, људе придављене краватама, стегнуте - не виде ту никакву супротност нити противљење свету. Ако не виде једноставност код духовних људи, ни сами неће достићи то стање. Млади данас прихватају духа овога света, поредак овога света. „Тако треба да чинимо ми хришћани, тако треба ово, тако треба оно...“. И не чине то из себе, због благочестивости, него зато што „тако треба“. Некада млади говоре: „Шта је ово? Да иду у цркву са стиснутим вратом ( - због кравате - прим. прев.)! Одох оданде!“ И одлазе и враћају се наги. Долазе у другу крајност. Схваташ: Све то чине јер се супротстављају. И када имају идеале, немају ваљане узоре. Због тога је потребно да их неко усмери ка ревности, да их покрене једноставним животом. Они се љуте када духовни људи и свештеници покушавају да их задрже методима овога света. Када, међутим, нађу оно што је часно, али и једноставно и искрено, тада имају проблема. Јер када је неко искрен и не потчини самога себе, онда је једноставан и има смирење. Онога ко је то постигао ово смирује, али то осећају и други. Свако разуме да ли са њим заиста саосећаш или лицемерствујеш. Један хулиган је бољи од једног лицемерног хришћанина. Зато, не треба имати лицемерни осмех љубави, него се треба природно понашати - нити злоба нити лицемерство него љубав и искреност. Још је боље ако су ту и емоције, када је остало добро постављено. Треба имати поштовања (према људима - прим. прев) и свакако љубави, треба делати једноставно а не по шаблону, јер тако човек остаје само на ономе што је спољашње и постаје спољашњи човек, карневалски кловн.

Унутрашња чистота дивне душе истинитог човека, улепшава и његову спољашњост, и сладост божанске љубави ослађује и његов поглед. Унутрашња лепота душе, осим што улепшава и освећује човека духовно, чини то и са његовом спољашњошћу, предаје га божанској благодати, улепшава и освећује и ружну одећу коју носи благословни човек Божји. Отац Тихон је сашио само једну скуфију и један огртач од дела расе - то је носио, али је задобио велику радост. Јер, ако је од споља и носио нешто што је стварно било ружно, то није изгледало ружно, јер га је улепшавала унутрашња лепота његове душе. Једном га је, неки посетилац, фотографисао у тој његовој одећи и у некаквој пиџами, којом га је огрнуо јер је видео да се старац смрзава. И сада, они који гледају на фотографији оца Тихона, мисле да је носио владичанску мантију, док је то у ствари била стара пиџама. Људи су и његове дроњке посматрали са побожношћу и узимали су их као благослов. Један такав благословени човек, који се изнутра изменио и који се и споља осветио, има веће достојанство, од свих оних људи који се само споља мењају (пресвлачећи своју одећу), а у себи задржавају старог човека са древним гресима.

 

Старац Пајсије Светогорац
 

[Одговори]

zovekov dar je da od jednostavnog napravi slozeno...

Comment by inana (09/13/2009 19:15)

[Одговори]

*инана
Хе, хе, чини се. И сама сам тако радила, док се нисам сморила од себе саме и завапила за једноставношћу.

Comment by pricalica (09/13/2009 19:25)

[Одговори]

Један такав благословени човек, који се изнутра изменио и који се и споља осветио, има веће достојанство, од свих оних људи који се само споља мењају (пресвлачећи своју одећу), а у себи задржавају старог човека са древним гресима.
-------------------------------
Ovo treba da pročitaju oni koji se presvlače po potrebi, koji i dušu daju đavolu samo da bi im bilo lepo.

Comment by Daca (09/13/2009 20:04)

[Одговори]

...lepo se osećam i u pidžami...poz..

Comment by Jovan s.s. (09/13/2009 21:29)

[Одговори]

Najveći umovi bili su tako jednostavni...A kad govorimo o nekoj skromnosti i dostojanstvu ja se setim našeg tihog i simpatičnog patrijarha Pavla

Comment by poluuspavanka (09/13/2009 21:43)

[Одговори]

Jednostavno je biti jednostavan...ali ne za sve.

Comment by sanjarenja56 (09/13/2009 22:02)

[Одговори]

Danas je presvlačenje trend. Poslije utakmice igrači razmjenjuju dresove, poslije izbora poslanici stranke,...
Tačno je da odijelo ne čini čovjeka.
pozdrav i laku noć

Comment by mandrak72 (09/13/2009 23:27)

[Одговори]

*Даца
Ево, Дацо, једна таква, то јест ја, чита и учи се каква не треба да буде. Поздрав!**

Comment by pricalica (09/14/2009 20:36)

[Одговори]

*Јован с.с.
Још ако је атмосферица на нивоу, куд ћеш лепше, хе, хе... Поздрав!**

Comment by pricalica (09/14/2009 20:37)

[Одговори]

*полууспаванка
Само си ме својим коментаром подсетила да у неко догледно време поставим и пост о свјатејшем нашем Патријарху Павлу. Хвала ти!****

Comment by pricalica (09/14/2009 20:38)

[Одговори]

*сањарења
Једноставнима - сигурно, компликованим - зависи од учворености...***

Comment by pricalica (09/14/2009 20:39)

[Одговори]

*Мандрак
Да, да, лепо си ти то приметио, мој приповедачу. Човек је тај који своме оделу даје достојанственост. Поздрав!**

Comment by pricalica (09/14/2009 20:41)

[Одговори]

Има жедних. Не кажем да нема. Нажалост, има и жедних преко воде преведених.У такве спадају помодари.
Једноставност се огледа и у ходу и у лицу и у оделу. Ако су та три елемента у складу, добро је. Најсмешније је кад има мешавине.
А одело не чини човека, истина је стара, већ човек чини одело.Онај који то увиди, лепше живи и лепше се се носи јер му све лепо стоји ;-)

Comment by Ви (09/14/2009 21:18)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме